Horváth: Vállalom a felelősséget; Oenning: Így nem lehet bent maradni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.13. 11:26
null
Horváth Ferenc (jobbra) és Zoran Szpisljak a Videoton–Békéscsaba meccsen (Fotó: Hegedüs Gábor)
A labdarúgó NB I 25. fordulóját követően a Videoton vezetőedzője, Horváth Ferenc a Békéscsaba elleni újabb döntetlent követően csapata problémáiról beszélt, megemlítve a saját felelősségét is. A vendégeket irányító Zoran Szpisljak leszögezte, a békéscsabai futballcsapat nem egy marék kukorica, amelybe belecsipegethet minden arra tévedő madár. A listavezető FTC-t irányító Thomas Doll a csapategységet emelte ki a Puskás Akadémia legyőzését követően, a felcsútiak mestere, Robert Jarni viszont nem kívánt nyilvánosan beszélni a 4–0-s vereségük okairól. A Vasas vezetőedzője, Michael Oenning a paksi 2–0-s fiaskót követően elismerte, ilyen támadójátékkal nem lehet bent maradni az NB I-ben. Mestermérlegek!

 

VIDEOTON–BÉKÉSCSABA 1–1

HORVÁTH FERENC, a Videoton vezetőedzője: – Most már joggal mondhatjuk, hogy a Békéscsaba a Videoton mumusa. Mentünk előre, próbálkoztunk, de mintha hiányzott volna a vadászösztön a támadóinkból. Elgondolkodtató, hogy a legutóbbi két gólunkat két szélső védőnk szerezte. Természetesen a felelősséget én is vállalom, hogy ilyen kevés gólt szerzünk, öt meccsen három nyilvánvalóan nem elég a sikeres szerepléshez. Ez a hét nagyon nem úgy alakult, ahogy terveztük, ha valamit nyertünk ezekben a napokban, az az, hogy kiderült: van egy nagyszerű kapusunk. A mai futballban kulcsfontosságú, hogy ki kerül előnybe, de sajnos ez velünk mostanában nem sűrűn fordul elő. El kell ismerni, a Békéscsaba kellemetlen rivális, jól védekezik, a kilencven percből legalább húszat megölt a játékból. Próbáltunk módosítani a felálláson menet közben, de ez csak egyetlen gólra volt elég. A vadösztön leginkább adottság kérdése. Mintha senki sem vállalná a felelősséget, mindenki továbbtolja a labdát, nem vállalkozunk. Tudom, ez itt nem a nosztalgiázás ideje, de amikor én labdát kaptam a tizenhatoson belül, akkor sem passzoltam volna le, ha az édesanyám kéri tőlem, mert annyira gólt akartam szerezni. Valahogy ezt hiányolom a támadóinkból.

ZORAN SZPISLJAK, a Békéscsaba vezetőedzője: – Közelebb voltunk a három ponthoz, mint az egyhez, mégis csak döntetlen született. Több nagy helyzetet dolgoztunk ki, mint a Videoton, úgy futballoztunk, hogy öt-hat méterre a kaputól ziccerbe kerültünk, így nem tudom elmarasztalni a csapatomat. Megint kiderült, van stílusunk, tartásunk, volt elképzelés a játékunkban. A békéscsabai futballcsapat nem egy marék kukorica, amelybe belecsipegethet minden arra tévedő madár… A Ferencváros elleni meccsen Dibusz Dénes, most Kovácsik Ádám védett fantasztikusan, amihez gratulálok, ez a munkájuk, kitűnő kapusok, de sokat elmond a játékunkról, hogy ezen a két meccsen mindkétszer az ellenfél kapusa volt az ellenfél legjobbja – fogalmazott a szakember, akinek kényszerűségből kétszer is cserélnie kellett az első félidőben. – Laczkó Zsolt nem volt teljesen rendben, arra készültünk, hogy ő nem bírja végig, de úgy voltunk vele, segíthet, ameddig bírja, és lám, gólt szerzett. Nathan Eccleston más eset, attól tartok, az ő esetében hosszabb kihagyásra kell számítanunk.

FERENCVÁROS–PUSKÁS AKADÉMIA 4–0

THOMAS DOLL, a Ferencváros vezetőedzője: – Elismerem, magam is meglepődtem az első félidőn. Minden olyan hiányzott a játékunkból, aminek nem kellett volna, azaz a bátorság, a támadások. A szünetben azonban ébresztőt fújtunk, a cseréink jól sikerültek, és a folytatásban uraltuk a mérkőzést – fogalmazott a szakember, aki Gera Zoltánról és Hajnal Tamásról, valamint Böde Dániel tizenegyeséről is szót ejtett. – Középpályásunk magas színvonalon futballozik, sok-sok mérkőzést játszott, s mert jelentős feladatok előtt állunk, pihenőt kapott. Hajnal Tamás játszott volna, csakhogy a bemelegítés közben kiújult a sérülése. A második tizenegyesnél úgy láttam, Cristian Ramírez rúgta volna a legszívesebben, mintha csak elfelejtette volna, Böde Dániel milyen jól áll a góllövőlistán. Na de félre a tréfával, a csapategységet mutatja, hogy végül Dani rúgta. Szeretnénk, ha mi adnánk a gólkirályt.

ROBERT JARNI, a Puskás Akadémia FC vezetőedzője: – Olyan okok vezettek a vereséghez, amelyeket nem szeretnék a nagy nyilvánosság elé tárni. Majd az öltözőben a csapattal alaposan kibeszéljük a történteket. Hatvan percig felvettük a versenyt a Ferencvárossal, pariban voltunk vele. Ráadásul az első félidőben helyzeteink is voltak, rúgtunk egy-két veszélyes szögletet, gólt viszont sajnos nem szereztünk. Egyórányi játék után a hazai csapat fölénk kerekedett, jobban játszott, s teljesen megérdemelten győzött. A teljesítményünk felettébb hullámzó, ezzel a megállapítással egyet kell értenem. Győzelmek és vereségek váltják egymást, a jó teljesítményt nem egyszer sajnos rossz követi. Valószínűnek tartom, hogy ez az érési folyamat velejárója.

MTK–HALADÁS 3–1

TEODORU VASZILISZ, az MTK vezetőedzője: – Az első félidőben a középpályás védekezésünk nem működött. Szerencsére a fordulás után ezt a csapat kijavította, ezáltal bátrabban, erőteljesebben futballoztak a srácok, aminek meg is lett az eredménye. Kanta József beteg, tudtuk, hogy rá nem számíthatunk, Torghelle Sándor játékát pedig nem mertem megkockáztatni. Izomsérülése van, hosszú még a bajnokság. Ezúttal nélkülük is győztünk. Jól állunk a tabellán, de engem ez nem érdekel – vasárnap a Debrecen ellen lépünk pályára, győzzünk ott is, az a lényeg.

MÉSZÖLY GÉZA, a Haladás vezetőedzője: – Örültem, hogy megszereztük a vezetést, hiszen korábbi tapasztalataim szerint nagy fórt jelent az MTK ellen, ha mi szerezzük az első gólt. Onnantól ők nem tudják azt a játékot játszani, amely rájuk jellemző. Ki kellett nyílniuk, csakhogy olyan gyorsan jött az egyenlítés, hogy nem tudtuk ezt kihasználni. Talán elkényelmesedtünk abban a néhány percben, a fordulás után pedig tizenegyest fújtak be ellenünk. Ettől még el kell ismernem, az MTK sokat tett a győzelemért. Sok mérkőzés van a lábunkban, a mentalitáson is sok múlott, hogy mennyire tudnak átesni a holtponton a játékosok – az MTK-nak ez most jobban sikerült.

ÚJPEST–DVTK 1–0

NEBOJSA VIGNJEVICS, az Újpest vezetőedzője: – Várható volt, hogy kiélezett csatára kényszerít bennünket az ellenfél. A Diósgyőr jó csapat, kitűnő játékosai vannak, de igyekeztünk alaposan felkészülni. Kilencven percen át megpróbáltunk nyomást gyakorolni az ellenfélre, a mérkőzés nagy részében a mi akaratunk érvényesült, ezért azt mondom, a nagy harc végén igenis megérdemelten szereztük meg a három pontot.

EGERVÁRI SÁNDOR, a Diósgyőr vezetőedzője: – Ilyen a futball. Ez most nagyon ikszes meccs volt. Nem érdemeltünk vereséget, igaz, győzelmet sem. Küzdelmes találkozó volt, amelyben kioltotta egymást a két csapat. A mezőnyjáték dominált, sajnos a végén egy hiba az ellenfél javára döntött. Szokták mondani, ha egy csapat nyer, az a játékosok érdeme, ha veszít, az edzőé, hát most ez történt. Ez már az én csapatom.

DVSC-TEVA–BP. HONVÉD 0–3

KONDÁS ELEMÉR, a DVSC-Teva vezetőedzője: – Nem egyszerű egy ilyen mérkőzést értékelni. Ellenfelünk nagyon jó napot fogott ki, lefutballozott minket. Lassan, tompán játszottunk, rengeteg rossz megoldást választottunk. A szünetben akár nyolc-kilenc játékost is lecseréltem volna, de erre ugye nincs lehetőség. A hibákat ki kell elemezni és javítani. Ezzel is készülünk a Ferencváros elleni MK-meccsre.

MARCO ROSSI, a Honvéd vezetőedzője: – Hétközi fordulót is rendeztek, úgyhogy kevés időnk maradt a DVSC ellen készülni. Szisztémát váltottunk, ezúttal három-öt-kettes felállásban léptünk pályára, s ez bevált, hiszen a meccsen az valósult meg, amit elterveztünk. Az alapgondolat ugyanaz volt, mint a Ferencváros ellen. Nem szeretnék különbséget tenni a két győzelem között, számomra mind a kettő ugyanolyan értékes – fogalmazott az olasz szakember, aki a két gólt szerző Eppel Mártonról is beszélt. – A télen olyan típusú csatárt kerestünk, amilyen ő. Már korábban is figyeltük, szerettük volna szerződtetni. Tudtuk, hogy minden adottsága megvan ahhoz, hogy ilyen fontos gólokat szerezzen.

PAKS–VASAS 2–0

CSERTŐI AURÉL, a Paks vezetőedzője: – Nehezen alakult ki a játékunk, sajnos kissé rossz felfogásban futballoztunk. Az első gólig nem történt sok említésre méltó esemény. Utána már jobban futballoztunk, és megérdemelten győztünt. Feszültek voltunk, számunkra létkérdés volt, hogy ezt a párharcot megnyerjük. Nekünk minden meccs élet-halál harc, ez is az volt.

MICHAEL OENNING, a Vasas vezetőedzője: – Nekünk sok pontra van szükségünk, éppen ezért mindenképpen nyerni akartunk Pakson. Egyik csapat sem futballozott jól, nem játszottunk látványos meccset. Sajnos balszerencsés gólt kaptunk, nagyobb teret engedtünk az ellenfélnek, mint kellett volna. Úgy emlékszem, gól nélküli állásnál két nagy helyzetünk is volt. Nagy probléma, hogy nem tudjuk értékesíteni a lehetőségeinket. Márpedig ha sorra elhibázzuk őket, nem panaszkodhatunk, hogy ott állunk, ahol.

– Tavasszal hat meccsen egy gólt rúgott csapata. Bent lehet így maradni? – hangzott el a kérdés a meccs után sajtótájékoztatón.

– Nem, nem lehet – reagált Oenning. – Ugyanakkor azt is látni kell, fejlődési szakaszban vagyunk, bízom abban, hogy előbb-utóbb átszakad a gát, jönnek a gólok, a pontok, és ezzel együtt a bentmaradás is meglesz.

25. FORDULÓ
Mérkőzés Játékvezető
Nézőszámok
Március 12., szombat
Újpest–DVTK 10
Vad II István
3017
DVSC–Honvéd 03
Kassai Viktor
2327
Paks–Vasas 20
Farkas Ádám
1072
Videoton–Békéscsaba 11
Németh Ádám
1164
MTK–Haladás 31
Andó-Szabó Sándor
348
Ferencváros–Puskás Akadémia 40Bognár Tamás
4858
A bajnokság állását itt nézheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 25 20 2 3 52–12 +40 62
2. MTK Budapest 24 11 7 6 31–23 +8 40
3. Újpest FC 25 10 10 5 33–24 +9 40
4. Debreceni VSC-Teva 25 10 9 6 39–28 +11 39
5. Videoton FC 25 12 2 11 28–25 +3 38
6. Paksi FC 24 10 6 8 30–25 +5 36
7. Szombathelyi Haladás 25 9 9 7 23–27 –4 36
8. Budapest Honvéd 25 8 7 10 30–29 +1 31
9. Diósgyőri VTK 25 7 6 12 27–38 –11 27
10. Puskás Akadémia FC 25 5 7 13 28–43 –15 22
11. Vasas FC 25 6 3 16 20–40 –20 21
12. Békéscsaba Előre 25 4 6 15 21–48 –27 18
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik