Felcsúti irányváltás – új edző, kevesebb légiós a PAFC-nál

Vágólapra másolva!
2018.07.19. 08:19
null
A PAFC új vezetőedzője, Benczés Miklós (balra) és egyik segítője, az aktív játékkal a nyáron felhagyó Polonkai Attila (Fotó: pfla.hu)
A labdarúgó NB I hétvégi rajtját felvezető sorozatunk harmadik részében a közelgő szezonra új edzővel és láthatóan új játékospolitikával is készülő Puskás Akadémiával, a felkészülési meccsek alatt veretlen DVSC-vel és az NB I legjobb csatárpárosát elveszítő Honvéddal foglalkozunk.

 

KEVESEBB KÜLFÖLDI – PUSKÁS AKADÉMIA

A Puskás Akadémia a nyáron nemcsak edzőt váltott – mint ismert, Pintér Attila helyére a csapatot korábban már irányító Benczés Miklós érkezett –, hanem úgy tűnik, játékospolitikát is.

Amíg ugyanis az előző szezonban egymásnak adták a kilincset Felcsúton a légiósok (összesen 11 külföldit igazolt a klub a 2017–2018-as évadban), addig ezen a nyáron csak egy jött, az NB II-be kiesett Balmazújváros házi gólkirálya, a grúz csatár, Bacsana Arabuli. Ellenben öten is távoztak közülük: a horvát Stipe Bacelic-Grgic és Ivor Horvat (még nincs klubjuk), valamint a kameruni Patrick Mevoungou (Mezőkövesd) végleg, a Viditől megszerzett nigériai Ezekiel Henty (NK Osijek) és a horvát Antonio Perosevic (al-Ittihad Kalba) pedig kölcsönbe. Miközben az érkezési oldalon szerepel még az egyszeres válogatott, korábbi akadémista Szolnoki Roland és a Haladás U-válogatott tehetsége, Kiss Tamás.

Az irányváltás a felkészülési időszak mérkőzésein is érződött, általában jóval kevesebb légiós volt egyszerre a pályán, mint korábban. Eközben az öt gyakorlómeccsből, melyeken kivétel nélkül külföldi csapatokkal játszottak a felcsútiak, hármat megnyert a PAFC, egy-egy döntetlen és vereség mellett. Ezzel együtt a támadójáték hatékonyságán alighanem még javítana Benczés Miklós vezetőedző, hiszen a legutóbbi négy találkozóján csak három gólt szerzett az együttese, igaz, maga is csupán kettőt kapott. Annak viszont örülhet a szakember, hogy Radó András láthatóan őrzi a jó formáját: hosszú sérüléséből felépülve tavasszal négy gólt lőtt, és a nyári felkészülési időszakban is négyet jegyzett.

A PAFC amúgy Kelet-Magyarország ellen kezdi az idényt, ugyanis az első fordulóban a DVSC-t fogadja, majd a Diósgyőrhöz látogat, amelynél az előző szezonban még Benczés Miklós volt a sportigazgató.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők: Bacsana Arabuli (grúz, Balmazújváros), Ezekiel Isoken Henty (nigériai, Videoton – kölcsön után végleg), Kiss Tamás (Haladás), Szolnoki Roland (Videoton)
Kölcsönbe érkezők: –
Kölcsönből visszatérők: Bokros Szilárd (Csákvár), Csilus Ádám (Nyíregyháza Spartacus)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:
Távozók: Stipe Bacelic-Grgic (horvát), Ivor Horvat (horvát, csákvári kölcsön után szabadon igazolható), Patrick Mevoungou (kameruni, Mezőkövesd), Polonkai Attila (csákvári kölcsön után visszavonult), Tar Zsolt (csákvári kölcsön után ETO FC Győr), Vanczák Vilmos (visszavonult)
Kölcsönbe távozók: Csilus Ádám (Csákvár), Ezekiel Isoken Henty (nigériai, NK Osijek – Horvátország), Madarász Márk (ZTE FC), Oroszi Dániel (Csákvár), Antonio Perosevic (horvát, al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Prosser Dániel (Sepsi OSK – Románia), Szécsi Márk (Debreceni VSC), Tóth Balázs (Csákvár)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Rétyi Tamás
(csákvári kölcsön után)

A PUSKÁS AKADÉMIA FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 18.
Edzőtábor:
július 4–13., Muraszentmárton (Horvátország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 30.: Puskás Akadémia–KFC Komárno (Komárom, szlovákiai) 4–2 (Radó 2, Molnár G., U. Diallo)
Július 5.: Puskás Akadémia FC–Voluntari (román) 1–0 (Balogh B.)
Július 7.: Puskás Akadémia FC–FK Proleter (Újvidék, szerb) 2–1 (Radó 2)
Július 11.: Puskás Akadémia FC–NK Aluminij (szlovén) 0–1
Július 13.: Puskás Akadémia FC–HNK Gorica (horvát) 0–0

DEBRECENI NYUGALOM

Mióta Herczeg András tavaly visszatért a debreceni kispadra, minden szinten egyfajta nyugalom jellemzi a klubot. Nincs kapkodás a pályán egy-egy rosszabb meccs után, és az átigazolási piacon is türelmes a DVSC, nincsenek balul sikerült, fél év után távozó külföldi igazolások, mint korábban, Leonel Pontes idejében.

Két, még a korábbi érában szerződtetett légiós, a kameruni Justin Mengolo és a szerb Danilo Szekulics (Örményországba, kölcsönbe) távozott, míg a szlovák védő, Erik Cikos, a korábban Békéscsabán már bizonyító spanyol Ezequiel Calvente, majd csütörtökön Albion Avdijaj, a Grasshoppers támadója érkezett, de sok változás nem volt a keretben.

A sokoldalú középpályás, Sós Bence átigazolását persze sajnálhatja a szakmai stáb, ám érte pénzt kapott a klub a Viditől. Viszont a középpályás Haris Attila (Balmazújváros) és a támadó Szécsi Márk (Puskás Akadémia) jövetelével bővültek a variációs lehetőségek.

Ellenben problémát jelenthet az előző idényben 12 góllal a Loki legeredményesebbjének bizonyuló Haris Tabakovic pótlása, mivel keresztszalag-szakadás miatt hónapokra kidőlt – talán ezért döntöttek a rajt előtti napokban Avdijaj kölcsönvétele mellett.

A DVSC öt felkészülési meccset játszott a nyáron, és egyet sem veszített el, sőt hármat meg is nyert. Igaz, csak egy élvonalbeli gárdával találkozott, az NB I-ben újonc Kisvárdával, és az a mérkőzés gól nélkül zárult.

A debreceniek az 1. forduló felcsúti vendégjátékát követően a Mezőkövesdet, majd a Diósgyőrt fogadják, vagyis a sorsolás alapján akár egy kimondottan jó rajtban is bízhatnak a szurkolók, de kapkodás akkor sem várható a klubnál, ha véletlenül mégsem így alakul.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Bódi Ádám
(Videoton – kölcsön után végleg), Ezequiel Calvente (spanyol, klub nélküli, legutóbb Békéscsaba, ill. kölcsönben Haladás), Erik Cikos (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia), Haris Attila (Balmazújváros)
Kölcsönbe érkezők: Albion Avdijaj (albán, Grasshoppers – Svájc), Szécsi Márk (Puskás Akadémia)
Kölcsönből visszatérők: Bokros Tibor (Balmazújváros, ?)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Kóródi Nándor
Kiszemeltek: Nemanja Andrics (szerb, Balmazújváros), Albion Avdijaj (albán, Grasshoppers – Svájc), Damásdi Alex (szabadon igazolható, legutóbb Cegléd),
Távozók: Justin Junior Mengolo (kameruni, közös megegyezéssel felbontották a szerződését, szabadon igazolható), Sós Bence (Videoton), Tisza Tibor (visszavonul)
Kölcsönbe távozók: Danilo Szekulics (szerb, Alaskert – Örményország)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:


A DEBRECENI VSC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 18.
Edzőtábor:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 30., Debrecen-Pallag: DVSC–Nyíregyháza 2–0 (Varga K., Takács T.)
Július 7.: DVSC–Balmazújváros 2–2 (Tabakovic 2)
Július 7.:
DVSC–Kisvárda 0–0
Július 14.: Debrecen-Pallag: DVSC–UTA Arad (román) 1–0 (Takács T.)
Július 14.: Debrecen-Pallag: DVSC–Vác 2–1 (Damásdi, Avdijaj)

KIVETTÉK A MOTORT, DE A CSAPAT MŰKÖDIK – HONVÉD

A Honvédnál az elmúlt két évben csak kisebb változások voltak a keretben, a 2017-es bajnokcsapat magja az előző idényben is megmaradt. Ezen a nyáron viszont motorcserét hajtottak végre a kispestiek, ugyanis távozott az NB I legeredményesebb csattárkettőse, az elmúlt két szezonban 59 gólt szerző Davide Lanzafame (Ferencváros), Eppel Márton (Kajrat Almati) duó. Igaz, a motorcsere annyiban nem állja meg a helyét, hogy kettejük helyére egyelőre nem érkezett senki, a brazil Danilo maradt az egyetlen, kimondott center a gárdában. Ráadásul a 2016–2017-es bajnokegyüttes kulcsemberei közül a védelemből Bobál Dávid (Dukla Praha) és Patrick Ikenne-King (MTK) is elment.

Ennek ellenére ha az érkezők igazolják a hozzájuk fűződő várakozásokat, és kimondottan a Batik Bence (Ferencváros), Eke Uzoma (Balmazújváros), Vadócz Kriszitán (Kitchee SC) hármas, illetve a korábbi bajnok társaság még megmaradt tagjai úgy játszanak, mint tette azt Holender Filip és Gazdag Dániel a Rabotnicski elleni El-visszavágón, akkor az erős középcsapat státusát azért megőrizheti a Honvéd. Persze ehhez azért jól jönne még egy csatár, mert Holendertől nem várható el, hogy minden meccsen két gólt lőjön.

A felkészülési időszak egyébként nem indult fényesen kispesti szempontból, ugyanis a kínai, szerb, orosz és izraeli ellenfelekkel szemben az első négy mérkőzését elveszítette a gárda, úgy, hogy hét gólt kapott és csupán egyet lőtt. Utána viszont a szlovák FC Nitrát és a Zlaté Moravcét is megverte, az El-ben pedig az első felvonáson ugyan kikapott a macedón riválistól, ám a visszavágón aratott 4–0-s sikerrel továbbjutott, vagyis mondhatjuk, hogy fokozatosan fejlődött a Honvéd a nyáron.

Hogy az El-ben mutatott formát mennyire tudják Nagy Gergőék átmenteni a bajnokságra is, a Haladás ellen, szombaton kiderül. Ráadásul a kispestiek három hazai találkozóval indítanak, a Haladás után a Kisvárdát és a Paksot is fogadják, vagyis minden adva lehet a jó kezdéshez. Csak egy csatár hiányzik...

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:
Fousseni N'Ganon Bamba(guineai, Csornomorec Odessza – Ukrajna), Batik Bence (Ferencváros – szabadon igazolhatóként), Holdampf Gergő (Nyíregyháza Spartacus), Dino Skvorc (horvát, Alaskert – Örményország), Eke Uzoma (nigériai, Balmazújváros – szabadon igazolhatóként), Vadócz Krisztián (Kitchee SC – Hongkong)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Cipf Domninik, Temesvári Attila, Kovács Nikolasz, Szendrei Norbert
Kiszemeltek: Tischler Patrik (Újpest)
Távozók: Bobál Dávid (Dukla Praha – Csehország, szabadon igazolhatóként), Eppel Márton (Kajrat Almati – Kazahsztán),Göblyös Dániel (dorogi kölcsön után szabadon igazolható), George Patrick Ikenne-King (nigériai, MTK Budapest – szabadon igazolhatóként), Tomás Kosút (szlovák), Kovács Dániel (dorogi kölcsön után szabadon igazolható), Davide Lanzafame (olasz, Ferencváros),
Kölcsönbe távozók:Herjeczki Kristóf (Gyirmót FC Győr), Stoiacovici Dávid (Tiszakécske)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Vajda Dániel (dorogi kölcsön után)

A BUDAPEST HONVÉD NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 12.
Edzőtábor:
NYÁRI MÉRKŐZÉSEK
Június 20., Crema (Olaszország): Csiangszu Szuning (kínai)–Bp. Honvéd 2–0
Június 25., Adorjánfalva (Odranci, Szlovénia): Partizan (szerb)–Bp. Honvéd 2–0
Június 28., Szentelek (Stegersbach, Ausztria): FK Orenburg (orosz)–Bp. Honvéd 2–1 (Májer)
Június 30., Telki: Beitar Jeruzsálem (izraeli)–Bp. Honvéd 1–0
Július 4.: Bp. Honvéd–FC Nitra (Nyitra, szlovák) 2–0 (Pölöskei Zs., Nagy G.)
Július 7.: Bp. Honvéd–Zlaté Moravce (Aranyosmarót, szlovák) 2–1 (Májer, Bamba)
*Július 11., El-selejtező, 1. kör: Rabotnicski (macedón)–Bp. Honvéd 2–1 (Nagy G.)
*Július 17., El-selejtező, 1. kör: Bp. Honvéd–Rabotnicski (macedón) 4–0 (Holender 2, Danilo 2, a másodikat 11-esből)
*Tétmeccsek.

NB I, 2018–2019, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 21., SZOMBAT
HELYSZÍN
17.00: Puskás Akadémia–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho Aréna
20.15: Mol Vidi FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho Aréna
20.15: Mezőkövesd–PaksMezőkövesd, Városi Stadion
20.15: Bp. Honvéd–HaladásBudapest, Bozsik József Stadion
JÚLIUS 22., VASÁRNAP
HELYSZÍN
17.30: Ferencváros–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
19.30: Újpest–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion
MENETREND •GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik