Elfogyott a sör, hiányzott a sas, de élmény volt a derbi

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2015.04.13. 14:39
null
Megteltek a lelátók a derbin, többen most döntöttek úgy először, hogy kimennek a Fradi új stadionjába (Fotó: Hegedüs Gábor)
A Ferencváros 21 217 néző előtt 2–0-ra legyőzte az Újpestet a labdarúgó NB I 23. fordulójában. A lelátókon több olyan néző is volt, aki első alkalommal látogatott ki a Fradi új stadionjába. A mérkőzés előtt arról faggattuk őket, mit várnak a derbitől, a találkozót követően pedig megkérdeztük, mi valósult meg abból, amire előzetesen számítottak.

FUTBALLÜNNEPRE KÉSZÜLT A NÉP

Ebben a szezonban volt jó néhány olyan találkozója a Ferencvárosnak, amely nem volt méltó a klub történelméhez, hagyományaihoz. Üresen tátongó lelátókat láthattunk, s a hangulat sem a régi szép időket idézte.

Vasárnap nem ez volt a helyzet. A kilencedik kerületben, az Üllői úti stadiontól húsz percre lévő Liliom utcában már órákkal a meccs előtt jó kedvű fradisták énekeltek. Csaknem másfél órával a derbi előtt lehetetlen volt parkolóhelyet találni az aréna körül, több kilométeres körzetben zöldbe öltözött szurkolók lepték el az utcákat – mindenki futball-lázban égett.

Voltak többen is olyanok, akik most döntöttek először úgy, hogy kilátogatnak a Ferencváros új stadionjába egy mérkőzésre. Kíváncsiak voltunk rá, miért épp a derbit választották, eddig miért nem mentek ki meccsre, mit vártak ettől a találkozótól.

Egyesek azt mondták, csak időhiány miatt maradtak eddig távol, másokat az Újpest elleni meccs, a derbit övező felhajtás győzött meg arról, hogy kimenjenek, megint másokat az új stadion.

Többen is elismerték, hogy a fokozott biztonsági intézkedések segítettek azon, hogy bátrabban menjenek a találkozóra, volt aki azt mondta, korábban biztosan nem ment volna ki a feleségével és a kisfiával egy Újpest elleni derbire. A teljes képhez tartozik ugyanakkor, hogy a legelső család (fiatal házaspár hat-hét év körüli kisfiúval), amellyel beszélgettünk, azt mondta, eddig sem okozott problémát, hogy mind a hárman kijárjanak a találkozókra.

Azt senki sem tagadta, örülne, ha az ultrák újra bent lennének a stadionban, és még jobb hangulatot varázsolnának. A legtöbben azonban így is azt várták, hogy az atmoszférával nem lesz probléma.

A MECCSEL EGYÜTT A HANGULAT IS FELPÖRGÖTT

A rangadó elején remek volt a hangulat, de ezt követően a mérkőzés kevésbé volt izgalmas, így a szurkolás is elhalkult. A meccs alakulása, a Ferencváros vezető gólja azonban sokat segített, az azt követő hangulat nem csak az első alkalommal kilátogatónak volt – jó értelemben – hátborzongató érzés.

„A D3-as szektorban az első félidő alatt jóval laposabb volt a hangulat, mint később; alig hangzott el egy-két közös »Hajrá, Fradi!« – értékelt az egyik »újonc« drukker is a Nemzeti Sport Online érdeklődésére. – Hallottuk szemből a B-közepet, de olyan passzivitás volt, hogy az egy-egy becsatlakozó zavarba ejtően kilógott a sorból. A második félidőre, főleg az első gól után, ahogy kicsit felpörgött a mérkőzés, volt hangulat is: már lehetett együtt, kórusban kiabálni, ugrálni, hullámozni. Azért enélkül nem lett volna teljes az élmény. Kaptam is egy felugrásnál fél pohár sört a nyakamba, de ha ezt kellett kiállnom a gólért, megérte! Legközelebb gyorsabban ugrok, hogy csak a székre menjen…”

ELÉGEDETTEK?

A lefújás után elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mennyire találkoztak az elvárásaik a valósággal, azaz, hogy azt kapták-e, amit vártak.

Természetesen nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a csapatuk nyert, egészen biztos, hogy 0–0-s vagy vereséggel végződő mérkőzés után máshogy értékeltek volna, így azonban többnyire pozitív élményekről beszéltek a szurkolók a derbi után. Íme, néhány központi téma, amely többeket is foglalkoztatott.

BELÉPTETŐRENDSZER

Többen is kifejezték, hogy maga a vénaszkenner nem zavarja őket, sőt, volt aki nagyon modern eszköznek tartja. Majdnem mindannyian kellemetlennek tartották, hogy sokat kellett várakozniuk, de ugyancsak egyöntetű volt a vélemény azzal kapcsolatban, hogy megérte a „szenvedés” (ismét csak kérdés, mi lett volna más kimenetelű eredménynél), messzemenőleg kárpótolta őket az, amit a stadionon belül kaptak.

Sőt, volt, aki azt mondta, mivel a Fraditól telefonon és SMS-ben is kapott tájékoztatást, hogy legalább egy órával a meccs előtt legyen ott a stadionnál, nem hibáztat senkit, fel volt készülve rá, hogy sokat kell várakozni.

Többen is hiányolták az új sast (Fotó: Veres Viktor)
Többen is hiányolták az új sast (Fotó: Veres Viktor)

HOL VOLT A SAS?

Hiányérzet volt a szurkolókban amiatt, hogy nem látták az új sast, amit a derbire harangozott be a zöld-fehér klub:

„Nagyon vártam, hogy az új kabalát élőben is lássam, és egy győztes meccs után tökéletes alkalom lett volna, hogy kicsit szerepeljen. Mert mikor máskor szeretnék meg a szurkolók, mint egy izgalmas, győzelemmel záruló derbi után? Különben is, úgy hallottam, egy egész félidőt végig tud dekázni…”

„A nagy kérdés az maradt bennem, hogy hol volt az új sas. Azt ígérték, itt lesz a találkozón… Ha egy győztes, telt házas Fradi–Újpest végén az ünneplésre nem hozzák ki, akkor mikor fogják? Valljuk be, kenyér és cirkusz kell a népnek – tetszik vagy sem az új jelmez, mindenki kíváncsian várta a kabalafigurát, na, meg a körülötte lévő felhajtást.”

ELFOGYOTT A SÖR

Az egyik szurkoló jelzése szerint a B-közép mögötti büfénél már a szünet előtt többen is csalódottan fordultak vissza, mert elfogyott a sör. Arról nincs pontos információnk, mi volt a helyzet a többi standnál, illetve hogy később lehetett ott újra vásárolni „malátalevet”.

KIJÖNNÉNEK ÚJRA?

A nagy kérdés ezek után: legközelebb is kijönnének? Ha igen, csak a derbire, vagy egy kisebb felhajtású meccsre is?

Máskor is megyek meccsre, kilencedik kerületiként valószínűleg az Üllői úti stadionba, és mondjuk az MTK, a Loki vagy a Videoton ellen, vagy ha épp a Fradi szempontjából nagy tétje van az adott mérkőzésnek. A belépőjegyem egyetemi hallgatóként négyezer forint volt – nem olcsó, de ki lehet fizetni, és ha ilyen jegyárak mellett is tud telt ház lenni, akkor semmi értelme olcsóbban adni. Magánemberként nem bánnám, ha akkor olcsóbb lenne a jegy, de igazítsák a piaci helyzethez. Keressenek rajta minél többet, legyen anyagilag is nyereséges a magyar foci, arra könnyebben jönnek a szakmai sikerek is.”

Egy kisebb felhajtással járó meccsre nem valószínű, hogy kimennék a mai után. Ezen a mérkőzésen akkora hangulat volt, hogy élmény volt kint lenni, de egy két-háromezer nézős találkozón biztos nem lenne ekkora a szurkolás, és az nagyon hiányozna.”

„Nagyon tetszett a hangulat, és ezentúl többször kijövök az arénába!”

„Természetesen, két hét múlva a Diósgyőr ellen is ott leszek!”

„A remek hangulat minden elvárásomnak megfelelt. Igazi fociünnep volt! Rég éreztem magam ilyen jól egy mérkőzésen, és ennek köszönhetően több meccsen részt kívánok venni. Remek stadion, kiváló hangulat és Fradi-győzelem. Emlékezetes nap marad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik