Diósgyőri meglepetés! Bukaresti bűnbakból várdai megmentő?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.01.29. 17:59
null
Gheorghe Grozavtól sokat várnak Kisvárdán (Fotó: Kisvárda FC)
A labdarúgó NB I tavaszi rajtját felvezető sorozatunkban megkezdjük csapatról csapatra a keretekben történt változások, illetve a téli felkészülési mérkőzések tapasztalatainak összegzését. A sort a tabella utolsó három helyén telelő, a bennmaradásért várhatóan ádáz harcot vívó Haladás, Kisvárda, DVTK hármassal kezdjük.

TOLDOZTÁK-FOLDOZTÁK A VASIAK KERETÉT… – HALADÁS

A sereghajtó Haladás gondjai nem a télen kezdődtek, hanem nyáron, amikor nem tudták megoldani a távozó alapemberek pótlását. Pedig tulajdonképpen „csak” két meghatározó futballista hagyta el a nyáron a vasiakat: a belga védő, Stef Wils és az ausztrál csatár, David Williams. Pótlásukra több játékos is érkezett az idény elején, akik közül az NB I-ben csak két meccsen szereplő dán támadó, Emil Lyng és a Haladásban 12 bajnokin lehetőséget kapó cseh Vít Benes már távozott is.

A Haladás kapta a legtöbb gólt az ősszel (holtversenyben a Kisvárdával, 35-öt) és a szombathelyiek szerezték a legkevesebb találatot is. A Haladásban korábban 66 NB I-es meccsen hússzor eredményes (kilenc gólpasszt is adó) Williams góljai nagyon hiányoznak, a Ferencvárostól érkezett, első számú gólfelelős, Priskin Tamás az ősszel már négy góllal házi „gólkirály” tudott lenni.

A Haladás az ősszel csupán két bajnokin győzött (hazai pályán a Puskás Akadémia és a Ferencváros ellen), és még az sem sokat lendített a csapaton, hogy szeptember végén Michal Hipptől Horváth Ferenc vette át a szakmai munka irányítását.

A télen toldozta-foldozta keretét a Haladás, de hogy a védelembe igazolt rutinos szlovák válogatott Saláta Kornél, a középpályára érkezett Holdampf Gergő és az ukrán Oleh Hologyuk, vagy éppen a már említett Priskinhez hasonlóan a Ferencvárosnál létszámfölöttivé váló, a fővárosiaktól kölcsönvett támadó, Rui Pedro jelent-e azonnali erősítést a tavasszal Szombathelyen, most még nem lehet eldönteni. Csak annyit szögezhetünk le, hogy a Haladás a téli felkészülés során lejátszott öt meccsén négy gólt kapott, ami a védelemre nézve nem rossz mutató, viszont csak négyet is szerzett, ráadásul egy vereség és három iksz mellett csupán egyszer tudott győzni. Vagyis akad még tennivaló, de az biztató lehet, hogy két új szerzemény, Saláta és Rui Pedro is a kapuba talált.

A Haladásnak reményt adhat a Mezőkövesd példája is, amely tavaly ugyancsak a 12. helyről kezdte a tavaszt, majd simán bennmaradt, az viszont rossz előjel a szombathelyiek szempontjából, hogy a bajnokság harmadik körében a közvetlen riválisok közül a Kisvárdával és a DVTK-val is idegenben játszanak. Igaz, addig az első tavaszi fordulóban rendeznek még egy Haladás–Kisvárda meccset is, ami lendületet adhat Halmosi Péteréknek. Viszont ha azt nézzük, hogy a 2015–2016-os idény, vagyis azóta, hogy 12 csapat szerepel az élvonalban, még egyetlen kieső helyen álló csapat sem tudott ledolgozni hétpontos, vagy annál nagyobb hátrányt a tavasszal, akkor a 10. helytől nyolc pontra lévő vasiak bennmaradása kisebb csodával érne fel.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Holdampf Gergő (Budapest Honvéd, szabadon igazolhatóként), Oleh Hologyuk (ukrán, Karpati Lviv – Ukrajna, szabadon igazolhatóként), Saláta Kornél (szlovákiai, Slovan Bratislava – Szlovákia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Rui Pedro Couto Ramalho (portugál, Ferencváros),
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Mohl Dávid (Újpest – próbajáték)
Távozók:
Miroszlav Grumics (szerb-magyar, Zalaegerszeg), Emil Lyng (dán, Valur Reykjavík – Izland, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kovalovszki Máté (Mosonmagyaróvár), Pinte Patrik (szlovákiai, Komáromi FC/KFC Komárno – Szlovákia)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Vít Benes (cseh, Vasas, onnan SK Sigma Olomouc – Csehország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Petró Balázs (ETO FC Győr)

A HALADÁS TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:január 3.
Edzőtábor:január 18–25., Lara (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 12.: Gyirmót FC Győr–Haladás 0–0
Január 16.: NK Maribor (szlovén)–Haladás 0–0
Január 20.: Haladás–Okzsetpesz (kazah) 1–1 (Priskin)
Január 22.: Haladás–Sepsi OSK (Sepsiszentgyörgy, romániai) 1–2 (Rabusic)
Január 24.: Haladás–FC Voluntari (román) 2–1 (Saláta, Rui Pedro)

A KÜLFÖLDIEK MARADTAK, CSAK A NEVEK VÁLTOZTAK – KISVÁRDA

Az újonc Kisvárda a gyenge őszi szereplés ellenére nem változtatott játékospolitikáján, a télen is egymás után érkeztek a külföldi játékosok, csak a nevek cserélődtek. Milevszkij, Mitosevics és Parcvanija elment, Cukalasz, Grozav, Kravcsenko és Seco érkezett…

Az érkezők ajánlólevele nem rossz, hiszen korábban több szezont lehúztak a görög, a román, az ukrán vagy a portugál élvonalban, de az előző őszön közülük csak az ukrán belső védő, Anton Kravcsenko számíthatott állandó játéklehetőségre aktuális csapatában.

Az ígéretesen induló, közel harmincszoros válogatott (a különböző források eltérően 27 és 29 között tüntetik fel a válogatott meccseinek a számát), a román nemzeti csapatban öt gólt is szerző, 28 éves Gheorghe Grozavot például az ősszel négy tétmeccs után ebrudalta ki a Dinamo Bucuresti. Októberben szerződtették, majd novemberben bűnbaknak kiáltották ki és szerződést bontottak vele, miután a román harmadosztályban szereplő FK Csíkszereda elleni kupabúcsú alkalmával, a tizenegyesrúgások során fölé „panenkázta” a maga tizenegyesét, pedig ha belövi, továbbjutott volna a csapata.

GROZAV KIHAGYOTT 11-ESE A CSÍKSZEREDA ELLEN

A Dinamót tehát nem tudta benntartani a Román Kupában, a tavasszal viszont már a Kisvárdát tarthatná bent az NB I-ben góljaival. A támadó középpályástól ugyanis egyértelműen gólokat várnak a magyar klubnál, tekintve, hogy korábbi csapataiban 197 tétmeccsen 38-szor talált a kapuba és a felkészülés során már a Kisvárdában is beköszönt két alkalommal.

Persze azt nehéz megmondani, hogy a szlovákiai MFK Zemplín Michalovce elleni 4–2-es vagy az egyiptomi harmadosztályú, Raz Garib elleni 5–0-s diadal mit is jelent az NB I-re nézve, vagy hogy milyen következtetés vonható le az egyiptomi élvonalban szereplő el-Guna elleni, 3–1-es vereségből.

Alighanem szombaton, az egy hellyel a Kisvárda mögött telelő Haladás elleni meccsen már hitelesebb képet kapunk a Dajka László csapatának állapotáról. A várdaiak tavaszi szezonját nehezíti az a tény, hogy a rájuk váró 15 meccsből nyolcat játszanak idegenben és csak hetet hazai pályán.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDÁNÁL
Érkezők: Sztavrosz Cukalasz (görög, szabadon igazolhatóként, legutóbb Apollon Szmirnisz – Görögország), Délczeg Gergely (szabadon igazolhatóként),Gheorghe Grozav (román, Dinamo Bucuresti – Románia, szabadon igazolhatóként), Anton Kravcsenko (ukrán, Olimpik Doneck – Ukrajna, szabadon igazolhatóként), Hugo Seco (portugál, szabadon igazolhatóként, legutóbb Irtis Pavlodar – Kazahsztán)
Kölcsönbe érkezők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Artem Milevszkij (fehérorosz-ukrán, Dinamo Breszt – Fehéroroszország), Vuk Mitosevics (szerb, Vojvodina – Szerbia), Temur Parcvanija (ukrán-grúz, szabadon igazolható), Rácz Ferenc (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Jánvári Gábor

A KISVÁRDA TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 7.
Edzőtábor: január 11–18. Hurghada (el-Gurdaka, Egyiptom)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 12.: el-Guna (egyiptomi)–Kisvárda 3–1 (Horváth Z.)
Január 16.: Raz Garib (egyiptomi III.)–Kisvárda 0–5 (Vári, Cukalasz, Horváth Z., Ilics, Hej)
Január 23.: Kisvárda–Slavoj Trebisov (Tőketerebes, szlovák II.) 0–0
Január 26.: MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovákiai)–Kisvárda 2–4 (Grozav 2, Begala – öngól, Gosztonyi)

EZ AZTÁN A MEGLEPETÉS – DIÓSGYŐR

Nem kis meglepetés, hogy a téli átigazolási időszak során, a tavaszi rajt hetére fordulva az Újpest mellett csak a DVTK nem jelentett még be új játékost.

Az ősszel meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtó diósgyőriek annak ellenére nem szerződtettek új futballistát, hogy ketten – a védelemből Lipták Zoltán és Nagy Tibor – távoztak, s hogy a felkészülés kezdetén Tajti József sportigazgató és Fernando Fernández vezetőedző is beszélt az erősítési tervekről, elhangzott, hogy az NB II-ből is vannak kiszemeltjeik. Sőt, szurkolói forrásokban az is megjelent, hogy a gárda korábbi labdarúgója, Futács Márkó visszatér a DVTK-hoz – a horvát élvonal korábbi gólkirálya végül „eltévesztette” az NB I-es házszámot, mert a bajnoki címért harcoló Vidihez írt alá.

Persze azt is jelentheti az új emberek hiánya, hogy a klubnál meg vannak győződve, a jelenlegi keret sokkal többre képes az ősszel megszerzett 17 pontnál, és a vezetőség nem tart attól, hogy a meglévő állománnyal kieshetnek az élvonalból. Ebben az esetben a szurkolók is megnyugodhatnak – ha tudnak…

A téli felkészülési mérkőzések mindenesetre okot adhatnak a bizakodásra, hiszen az orosz első osztályú Rubin Kazanytól elszenvedett vereség után román és ukrán élvonalbeli együttest is legyőzött a DVTK.

A Diósgyőr előnye csak egy pont a 11. Kisvárdával szemben, ám ha szombaton megveri otthon a Mezőkövesdet, akkor ez rögtön nőhet is. Sorsdöntő lehet április első két hétvégéje, amikor a DVTK előbb a Haladást fogadja április 6-án, majd egy héttel később Kisvárdára látogat. A miskolci együttes egyébként a Várdához hasonlóan hétszer játszik a tavasszal hazai pályán.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők:

Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Boros Gábor (Budafok)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Lipták Zoltán (Gyirmót FC Győr, szabadon igazolhatóként), Nagy Tibor (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A DIÓSGYŐRI VTKTÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:január 3.
Edzőtábor:január 11–25., Kizilagac (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK (helyszín: Törökország)
Január 13.:DVTK–FK Rubin Kazany (orosz)0–2
Január 16.:DVTK–Dunarea Calarasi (román) 0–0
Január 20.:DVTK–CSM Politehnica Iasi (román) 2–1 (Vernes, Bárdos)
Január 24.:DVTK–FK Csornomorec Odessza (ukrán) 2–1 (Bárdos, Vernes – 11-esből)

LABDARÚGÓ NB I
19. FORDULÓ (FEBRUÁR 2.)
14.00: MTK Budapest–Paksi FC
17.00: Debreceni VSC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Mol Vidi FC–Puskás Akadémia
17.00: Diósgyőri VTK–Mezőkövesd
17.00: Haladás–Kisvárda
19.30: Ferencváros–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 18 12 3 3 36–15 +21 39
2. Mol Vidi FC 18 10 4 4 30–16 +14 34
3. Debreceni VSC 18 8 6 4 25–19 +6 30
4. Budapest Honvéd 18 8 5 5 21–15 +6 29
5. Újpest FC 18 7 7 4 21–14 +7 28
6. MTK Budapest 18 8 3 7 27–25 +2 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 18 6 6 6 25–23 +2 24
8. Paksi FC 18 5 7 6 22–25 –3 22
9. Puskás Akadémia FC 18 6 3 9 21–24 –3 21
10. Diósgyőri VTK 18 4 5 9 18–29 –11 17
11. Kisvárda 18 4 4 10 16–35 –19 16
12. Szombathelyi Haladás 18 2 3 13 13–35 –22 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik