A Madocsai Messi „visszatért” - Böde az NB I második legjobbja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.10. 16:05
null
Böde Dániel jobban játszott tavasszal, mint ősszel (Fotó: Korponai Tamás)
Ahogy azt olvasóink megszokhatták, ezúttal is részletes elemzéssel tekintünk vissza a labdarúgó NB I szezonjára. Az InStat statisztikai elemzőrendszer segítségével megnéztük, mely csapatok és játékosok teljesítettek a legjobban a 2014–2015-ös idény során.

Mint azt a keddi gólelemzős cikkünkben előre jeleztük, az InStat segítségével jártunk utána, hogy a különböző statisztikai kategóriákban mely klubok/futballisták végeztek az élmezőnyben.

TÁMADÁSBAN A FRADI A LEGLASSABB, MIBEN ELSŐ AZ ÚJPEST?

Cseppet sem meglepő módon a Fradi végzett az első helyen a labdabirtoklást vizsgáló táblázatban. A Ferencváros meccsenként átlagosan hatvan százalékban, 31 és fél percig birtokolta a labdát, ami toronymagasan a mezőny legjobb mutatója. Emellett a zöld-fehéreké a legjobb egy labdabirtoklásra jutó átlagos időtartam (16 másodperc), s messze nekik volt a mérkőzésenkénti legtöbb, negyvenöt másodpercnél hosszabb labdajáratásuk (hat). A labdabirtoklás szorosan összefügg a passzok mennyiségével és pontosságával, így a Fradi első helyezése itt sem meglepetés. Mögötte az Újpest és a Videoton következik, a rangsort pedig a KTE zárja.

A bajnok Videoton némi meglepetésre „csak” az ötödik a ranglistán – ami a találkozónkénti labdabirtoklás percben kifejezett értékére vonatkozik. A székesfehérváriaknál az Újpest, az MTK és a Paks is jobb volt e tekintetben. A százalékos arányt nézve a Vidi negyedik lett (holtversenyben a Győri ETO-val és a Budapest Honvéddal), az MTK-nál és a Paksnál jobb volt, de a DVSC megelőzte.

A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


Ami a támadások sebességét – azaz a labdabirtoklás kezdetétől a támadás befejezéséig mért időtartam gyorsaságát – illeti, a Ferencváros a tabella legalján végzett. Az ezzel leginkább ellentétes mutatókat a Haladás, a Dunaújváros, a Debrecen, a Nyíregyháza, az Újpest, a Lombard Pápa és a Kecskeméti TE produkálta. A Fradi lassabb támadásépítése összefügg a labdabirtoklásban mutatott fölénnyel: a zöld-fehérek általában felállt védelem ellen támadnak, az NB I-es átlagnál kevesebbszer kontráznak.

Ami pedig a támadások mennyiségét illeti: átlagosan az újpestiek voltak a legjobbak (113 offenzíva mérkőzésenként). Figyelemre méltó a Dunaújváros (110) és a Debrecen (109) előkelő helyezése is, no meg az, hogy a tizenhat együttes közül az MTK és a Kecskemét neve mellett szerepel a legkisebb szám (94-94). Meccsenként átlagosan a bal oldalon az Újpest (41), középen a Kecskemét (31), a jobb szárnyon a Dunaújváros (38) támadott a legtöbbet.

A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


ÚJPEST, FTC, VIDI: LŐNI, LŐNI, LŐNI!
A FELCSÚTIAK NEM JÓ „KAPUFÁZÓK”

Meccsenként az Újpest, a Ferencváros és a Videoton lőtt legtöbbször kapura (15-15), viszont a Vidi mellett a Loki találta el legtöbbször a célt (6-6).
Érdekesség, hogy a Fradi, a Videoton és a Debrecen esetében regisztrálták a legtöbb kapufát, míg – az NB I-ből egyedüliként – a Puskás Akadémiánál egyet sem.

A párharcokban a Debrecen volt a legjobb a Videoton és az FTC előtt, a Paks a legrosszabb. A legtöbb labdát a Dunaújváros adta el, az Újpest pedig a legtöbbet szerezte. A levegőben a Fradi, a földön a DVSC végzett az élen a párharcok terén. Átlagosan az újpestiek cseleztek a legtöbbször, a PMFC játékosai pedig a legnagyobb arányban végrehajtott sikeres szerelésekkel büszkélkedhetnek. A Honvéd szabálytalankodott a legtöbbször, míg a MTK a legkevesebbszer. A Loki kapta a legtöbb piros lapot (kilencet), míg a Kecskemét a legkevesebbet (egy). A Ferencváros és a Győri ETO végezte el a legtöbb tizenegyest (hetet-hetet), de amíg a budapestiek mindet értékesítették, addig a győriek kettőt kihagytak.

A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


TIZENEGY VIDI-JÁTÉKOS A LEGJOBB HÚSZ KÖZÖTT; NIKOLICS ÉS BÖDE 200 FELETT


Mivel a magyar élvonal a következő idényre gyökeresen átalakul, az egyéni kategóriák megvizsgálásakor elsősorban olyan futballistákat kerestünk, akik a nyári időszakban valószínűleg klubot váltanak. Mint ismert, a Győri ETO, a Lombard Pápa, a Nyíregyháza Spartacus, a PMFC és a Kecskeméti TE nem kapott élvonalbeli, s NB II-es licencet sem, így a harmadosztályban indul a 2015–2016-os évadban, így ezen klubok meghatározó labdarúgói várhatóan távoznak.

A legjobb húsz InStat-indexet produkáló játékos között csak négy olyan van, aki nem az ezüstérmes Ferencvárosban vagy az első helyen végző Videotonban töltötte az előző szezont. Név szerint Priskin Tamás (Győri ETO, 188), Georges Griffiths (DVTK, 186), Rudolf Gergely (Győri ETO, 182) és Kanta József (MTK, 179). Ehhez hozzátartozik, hogy az InStat súlyozottan méri a játékosok minden megmozdulását figyelembe vevő teljesítményét, azaz egy erősebb csapatban könnyebb jobb számokat elérni. Az élen a 21 találattal gólkirály Nikolics Nemanja (Videoton) végzett (219) megelőzve Böde Dánielt (FTC) és a várhatóan a Slovan Bratislavához szerződő Priskint. A Vidiből tizenegy, a Fradiból öten végeztek a legjobb húszban – megjegyzendő, csak azok a játékosok kerültek be a toplistára, akik az egész szezont nézve a lehetséges játékpercek túlnyomó többségében pályán voltak. Így lehet az, hogy a remekül teljesítő Cristian Ramírez (179-es index), a székesfehérvári Arturo Álvarez (182), Feczesin Róbert (202), a debreceni Balogh Norbert (182) vagy Ibrahima Sidibe (188) kimaradt. A legjobb húsz futballista közül csak Nikolics és Böde átlagolt legalább kétszázas indexet.



A pályafutását a lengyel Legiánál folytató Nikolics lőtt a legtöbbször kapura az idény során (93-szor), az újpesti Balogh Balázsé volt a legtöbb pontos passz (1765), míg a bronzérmes MTK karmesteréé, Kanta Józsefé a legtöbb extra támadó vagy a társat azonnal helyzetbe hozó kulcspassz (60). Az ellenfelek tizenhatosán belülre még Kantánál (133) is több pontos labdát adott Gyurcsó Ádám (Videoton), aki nem mellesleg a szezon asszisztkirálya lett tizenöt előkészítéssel.

A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

NEM VÉLETLENÜL SZERZŐDTETTE AZ MTK SZATMÁRIT; POPIN ISMÉT BÖDE ELŐTT

A fenti kategóriák élmezőnyében számos várhatóan klubot váltó játékost találunk, akikre érdemes lehet odafigyelniük az élvonalban maradt együtteseknek. Rudolf Gergely neve mellett szerepel a negyedik legtöbb kapura lövési kísérlet, Priskinnél pedig a hetedik. A pécsi Márkvárt Dávid éppen hogy befért a legjobban passzoló húsz futballista közé, csapattársa, Szatmári Lóránd viszont Kanta mögött a második helyen végzett az extra támadó vagy kulcspasszok „versenyében” – nem csoda, hogy az MTK kedden bejelentette Szatmári szerződtetését… E rangsorban Pátkai Máté és Rudolf Gergely (mindketten Győri ETO) is előkelő helyen végzett. Az ellenfél büntetőterületére adott pontos passzok terén az NB I-ből kiesett vagy kizárt egyesületek labdarúgói közül Völgyi Dániel (Győri ETO, Lombard Pápa), Vladan Szavics (KTE), Pekár László (Nyíregyháza), Rudolf Gergely (Győri ETO) és Szatmári Lóránd is jól teljesített.

A párharcokbanakárcsak az ősszel – nem meglepetésre a pápai Szasa Popin volt a legjobb (745/396, 53 százalék). A kétméteres szerb csatár büszkélkedhet a legtöbb levegőben illetve a legtöbb támadásban megnyert párharccal is. Mindhárom rangsorban a ferencvárosi Böde Dánielt „verte meg”. A földön az NB I egyik legjobban cselező játékosa, Asmir Suljic bizonyult a legjobbnak (666/335, 50 százalék), védekezésben pedig klubtársa, Litauszki Róbert (469/288). A legtöbb labdát Bernardo Frizoni vesztette el (305), a legtöbbet pedig Balogh Balázs (Újpest) szerezte (214).

A párharcok terén jól teljesített Zoran Kosztics (Nyíregyháza), Dejan Karan (KTE), Priskin Tamás (Győri ETO), Szatmári Lóránd (PMFC), Lang Ádám (Győri ETO), Pekár László (Nyíregyháza) és Novák Csanád (KTE) is. Sőt, Karan és Lang a védekezésben is az első tíz között zárt, Priskin és Novák pedig a támadó párharcokban a negyedik és az ötödik legjobb volt. Pekár ugyanakkor a második, Popin pedig a negyedik legtöbb labdát vesztette el. A Győrből ketten, Pátkai és Windecker József befértek a legjobb húsz labdaszerző játékos körébe. Előbbi nyolcadik, Windecker pedig tizenkilencedik lett.

A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


BÖDE DÁNIEL: BAJNOKI EZÜSTÉREM UTÁN TOVÁBBI ÖT MÁSODIK, ÉS HÁROM HARMADIK HELY

Böde Dániel ősszel, azaz az első 17 fordulóban 192-es InStat-indexet produkált, amivel negyedik volt a Nikolics (221) által vezetett rangsorban. Böde A remek tavaszi teljesítményével feljavította saját mutatóját (201), s e mérce szerint ő a második legjobb játékos az NB I-ben. A Fradi 13 gólt szerző támadója a kapura lövésekben is második lett (ugyancsak Nikolics mögött), az extra támadó és kulcspasszok terén pedig övé volt a harmadik legjobb adat. A párharcokat nézve további három kategóriában (párharcok, párharcok levegőben, párharcok támadásban) lett „ezüstérmes” a madocsai csatár, aki ráadásként holtversenyben Nikoliccsal és Pekárral a legtöbb kapufát jegyezte (négyet), s a kanadai táblázaton – akárcsak a góllövőlistán – harmadik lett. Nikolics Nemanja első helye megkérdőjelezhetetlen az InStat rangsorában, de az ősszel sokat kritizált (augusztustól áprilisig bajnokin csak háromszor eredményes) Böde megmutatta, nem szabad őt leírni.

SULJIC, AZ ÚJPESTI CSELGÉP; EZÉRT MARASZTALJÁK KITL MIKLÓST AZ NB I-BEN

A legtöbb sikeres cselt Asmir Suljictól (Újpest) láthatták a nézők (270/180, 67 százalék). A bosnyák támadó toronymagasan az NB I legtöbbet dribliző futballistája. A legtöbb sikeres szerelés az ifjú Kitl Miklós (KTE) nevéhez fűződik. A 18 éves kecskeméti játékost nem véletlenül marasztalja több csapat is az élvonalban. A legtöbb szabálytalanságot Popin (Lombard), Nagy Gábor (Újpest) és Kecskés Tamás (Paks) követte el. A legtöbbet viszont némi meglepetésre nem Suljicot, hanem Nikházi Márkot (Dunaújváros, DVTK) „faragták”.

Az élvonaltól búcsúzó nyíregyházi Pekár a cselezők listáján hatodik lett, de Kosztics (Nyíregyháza), Branko Pauljevics, Szatmári Lóránd (mindketten PMFC) és Novák Csanád (KTE) is a legjobb húsz között volt. Kitl mellett a szintén kecskeméti Marko Vukaszovics is sok szerelést mutatott be. Nagy József (PMFC), Windecker József (Győri ETO) és Márkvárt Dávid (PMFC) neve ugyancsak ott van a legjobban szerelő NB I-es futballistáké között.

A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETŰ MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE!



Az InStat-indexek alapján az alábbiak szerint alakult a 2014–2015-ös idény álomcsapata (a minimum 1800 percet pályán töltő futballisták közül): Juan Calatayud (Videoton, 172) – Szolnoki Roland (Videoton, 175), Juhász Roland (Videoton, 183), Paulo Vinícius (Videoton, 179), Stopira (Videoton, 180) – Gyurcsó Ádám (Videoton), Sándor György (Videoton), Kovács István (Videoton, 180), Rudolf Gergely (Győri ETO, 182) – Nikolics Nemanja (Videoton, 219), Böde Dániel (Ferencváros, 201). Közülük egyedül Kovács játékpercei nem érték el a kétezres határt.

AZ NB I POSZTONKÉNTI LEGJOBBJAI AZ INSTAT SZERINT:
Kapusok: Verpecz István
(DVSC, 173-as InStat-index, 898 játékperc), Juan Calatayud (Videoton, 172, 2 734), Dibusz Dénes (FTC, 165, 2 817), Milos Kocics (Győri ETO, 165, 947), Hegedüs Lajos (MTK, 164, 2 704)
Jobbhátvédek: Szolnoki Roland (Videoton, 175, 2 277), Emir Dilaver (FTC, 174, 2 667), Lázár Pál (DVSC, 172, 1421), Loic Nego (Újpest, 159, 1 879), Heffler Tibor (Paks/Videoton, 159, 743)
Középhátvédek: Juhász Roland (Videoton, 183, 2 242), Paulo Vinícius (Videoton, 179, 2 347), David Mateos (FTC, 178, 1 701), Lipták Zoltán (Győri ETO, 170, 2 578), Mateo Pavlovic (FTC, 169, 1 687), Dusan Brkovics (DVSC, 168, 1 971), Kádár Tamás (DVTK, 168, 1 516), Máté Péter (DVSC, 166, 1 771), Michal Nalepa (FTC, 165, 1 758), Kálnoki Kis Dávid (MTK, 160, 838)
Balhátvédek: Stopira (Videoton, 180, 2 349), Cristian Ramírez (FTC, 179, 1 160), Korhut Mihály (DVSC, 174, 2 539), Philipp Bönig (FTC, 163, 1 429), Luis Ibánez (Győri ETO, 161, 970)
Jobbszélsők: Gyurcsó Ádám (Videoton, 186, 2 060), Arturo Álvarez (Videoton, 182, 1 108), Bódi Ádám (DVSC, 175, 1 864), Varga Roland (Győri ETO/FTC, 174, 1 769), Aleksandar Jovanovic (DVSC, 171, 2 271)
Védekező középpályások: Sándor György (Videoton, 184, 2 172), Simon Ádám (Videoton, 180, 1 989), Dinko Trebotic (Videoton, 179, 1 536), Somália (FTC, 179, 2 229), Windecker József (Győri ETO, 174, 1 729)
Támadó középpályások: Kovács István (Videoton, 180, 1 873), Kanta József (MTK, 179, 2 619), Gera Zoltán (FTC, 177, 2 245), Szakály Péter (DVSC, 174, 1 844), Pölöskei Zsolt (MTK, 163, 2 502)
Balszélsők: Rudolf Gergely (Győri ETO, 182, 2 138), Filipe Oliveira (Videoton, 181, 1 862), Roland Lamah (FTC, 179, 1 665), Asmir Suljic (Újpest, 174, 2 193), Gosztonyi András (164, 1 627)
Csatárok: Nikolics Nemanja (Videoton, 219, 2 244), Feczesin Róbert (Videoton, 202, 951), Böde Dániel (FTC, 201, 2 611), Priskin Tamás (Győri ETO, 188, 2 183), Ibrahima Sidibe (DVSC, 188, 1 279), Georges Griffiths (DVTK, 186, 1 515), Balogh Norbert (DVSC, 182, 685), Tisza Tibor (DVSC, 176, 1 264), Souleymane Youla (Budapest Honvéd, 174, 2 283), Torghelle Sándor (MTK, 173, 1 700)


Az ősszel Böde Dániel KTE elleni mesterhármasa érdemelte ki a legjobb InStat-mutatót (349). Ez a rekord az utolsó fordulóban megdőlt, Bódi Ádám (DVSC) ugyanis triplázott a Győri ETO ellen. Megjegyzendő, hogy az ETO javarészt utánpótláskorú, az NB III-as kerethez tartozó játékosokkal állt ki az 5–0-s debreceni sikert hozó mérkőzésen. Érdekesség, hogy Tischler Patrik egy meccsen szerzett négy gólja (Puskás Akadémia–Újpest 4–5) csupán 262-es InStat-indexre volt elég.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik