Szerb óriás uralja az NB I-et! Böde rekordja; újpestiek mindenhol

Vágólapra másolva!
2014.12.12. 11:40
null
Böde Dánielnél senki nem produkált jobb InsSat-indexet egy mérkőzésen (Fotó: Reviczky Zsolt)
Ahogy az elmúlt években, úgy a Nemzeti Sport Online idén is megszavaztatta olvasóit a labdarúgó NB I őszi szezonjának álomcsapatát illetően. A voksolás végeredménye azonban évről évre heves vitát vált ki néhány fórumozó között, mondván, egy-egy játékos csak azért győzött saját posztján, mert csapatának nagyságrendekkel több szimpatizánsa van más jelöltekénél. Ezúttal valamivel objektívabb nézőpontból (is) megközelítjük a témát, s az InStat statisztikai elemzőrendszer segítségével igyekszünk reális képet festeni az élvonal posztonkénti legjobbjairól. Ki lőtt a legtöbbet kapura? Ki cselezett a legtöbbször? Ki a legjobb a párharcokban? Ki hozta össze a legtöbb tizenegyest? És a legfontosabb kérdés, ki volt a legjobb az ősz során?

Mielőtt belecsapnánk a közepébe, meg kell jegyezni, az ősszel elmaradt a Paks–Nyíregyháza mérkőzés, így e meccsről értelemszerűen nem születtek adatok.

NEM CSODA A SOK NIKOLICS-GÓL; BALOGH BALÁZS PASSZOL A LEGTÖBBSZÖR, DE NEM A LEGPONTOSABBAN!

Lövésből lesz a gól – tartja a hatalmas igazságtartalommal bíró mondás. Tudja ezt Nikolics Nemanja, a Videoton válogatott támadója is. Az ősz során tizenhat gólig jutó csatárnál senki sem próbálkozott több kapura lövéssel. Nikolics 57 kísérletéből 33 ment kapura, abból 16 gólt eredményezett. Az 58 százalékos lövés/kapura mutató is kiemelkedő, a húsz legtöbb kapura lövést jegyző játékos közül Rudolf Gergelyé (Győri ETO) a második legjobb arány a maga 46 százalékával. A Budapest Honvéd légiósa, Souleymane Youla 53-szor, az újpesti Simon Krisztián és Rudolf egyaránt 52 alkalommal próbálkozott kapura lövéssel.

Érdekesség, az InStat top 20 kapura lövői között csak három légiós – Youla, Georges Griffiths (DVTK) és a fővárosi lila-fehérek középpályása, Dusan Vasziljevics – neve fedezhető fel. A magyar labdarúgás jövőjéért aggódóknak pedig örömet jelenthet, hogy ifjú tehetségeink közül Márkvárt Dávid is ott van a húsz legjobb között – igaz, generációját csak ő képviselteti 31/9-es (29 százalék) lövés/kapura mutatójával.

A passzok terén a Pintér Attilánál a válogatottban is bemutatkozó Balogh Balázs volt mennyiségileg a legjobb – az újpesti középpályás 1332 átadásából 1099 pontos volt, ami 83 százalékos aránynak felel meg. A dobogón egy másik újpesti, a Haladástól szerződtetett Nagy Gábor következik 1202/1034-gyel (86 százalék), a harmadik helyen a Ferencváros védője, Emir Dilaver végzett 1179 próbálkozással és 986 pontos passzal (84 százalék).

Százalékosan nézve viszont egyikük sincs a legjobb háromban. Az újpesti Litauszki Róbert (911/803), az MTK-s Pölöskei Zsolt (829/727) és a budapesti zöld-fehérek védője, Mateo Pavlovic (829/733) egyaránt 88 százalékos pontossággal járatta a labdát. Ennél jobbat senkinél sem regisztráltak.

Az extra támadó és kulcspasszok – azaz a társat helyzetbe hozó átadások – terén a sereghajtó PMFC fazonszabásza, Szatmári Lóránd a legtermékenyebb. A pécsi játékos 57 kísérletéből 28 volt jó (49 százalék). A mennyiség tekintetében Szatmári Kanta Józsefet (MTK, 49/26, 53 százalék) és Rudolfot (47/26, 55 százalék) is maga mögé utasította. Az arányokat nézve viszont ismét nem a mennyiségi éllovasok voltak a legjobbak. A Videotonból Sándor György (32/21) és az Újpestből Asmir Suljic (29/19) 66 százalékos mutatóval zárt, míg Gera Zoltán (FTC) neve mellé 64 százalékot érő 28/18-as mutató került. Érdekesség, a szintén ferencvárosi Böde Dániel is hatvan százalék fölött zárt (61) – ezt négyükön kívül más nem mondhatja el magáról.

Balról jobbra a lövések, a passzok és a kulcspasszok táblázata – benne a húsz-húsz legjobbal (nagyobb képhez kattintson a képre!)
Balról jobbra a lövések, a passzok és a kulcspasszok táblázata – benne a húsz-húsz legjobbal (nagyobb képhez kattintson a képre!)

Szasa Popin szinte verhetetlen volt a levegőben ősszel (Fotó: Veres Viktor)
Szasa Popin szinte verhetetlen volt a levegőben ősszel (Fotó: Veres Viktor)

A PÁPA SZERB „ÓRIÁSA” BÖDÉNÉL IS JOBB; ÚJPESTEN ALAPKÖVETELMÉNY A PÁRHARCOK MEGNYERÉSE

Labdavesztések és labdaszerzések
(nagyobb képhez kattintson a képre!)
Labdavesztések és labdaszerzések (nagyobb képhez kattintson a képre!)

Mikor a párharcokat, a labdavesztéseket és -szerzéseket kezdtük boncolgatni, valami azonnal szemet szúrt: az InStat által regisztrált hét kategóriából csak kettőben nem találtunk Újpest-játékost a legjobb három között. Abból a kettőből pedig „a saját térfélen történt labdavesztések” kategória az egyik, így ott az a pozitív, ha valaki minél hátrébb található meg a rangsorban.

A „nyert párharcok számát és arányát” vizsgáló táblázat élén a Lombard Pápa szerb „óriása”, Szasa Popin végzett. A két méter feletti csatár – már csak termetéből adódóan is – párharcra született, 433-szor kellett megbirkóznia ellenfeleivel, s ebből 205-ször győztesen került ki (47 százalék). Popin a levegőben is úr volt, ott 275/150 a mutatója, azaz 55 százalékos. A pápai játékos mindkét vizsgált körben egyedülálló: a nyert párharcokban egyedül ő jutott 200 fölé, míg a levegőben lévő sikeres összecsapásokból csak ő produkált száz feletti értéket – ez utóbbiban brutális a fölénye, a második helyen lévő Böde Dániel „csak” 96-ot nyert meg. Még egy kis adalék: Popinnál jegyezték fel a támadásban megnyert legtöbb párharcot 187-et – ez a másik kategória, ahol nincs újpesti a dobogón (Suljic negyedik lett).

Párharcok védekezésben és támadásban
(nagyobb képhez kattintson a képre!)
Párharcok védekezésben és támadásban (nagyobb képhez kattintson a képre!)

Figyelemre méltó Böde Dániel teljesítménye is, ő három táblázatban „szerzett érmet”. Érdekesség, Popin négy kategóriában volt dobogós (a saját térfélen eladott labdák számát vizsgálóval együtt, amiben Böde nem került top 20-ba), ebből kettőben Böde közvetlenül mögötte végzett, egyben pedig kettővel utána következett a rangsorban.

Jöjjenek a lila-fehérek! A sikeres párharcokban és a levegőben megnyert összecsapásokban Litauszki Róbert (312/197, 63 százalék; és 148/95, 64 százalék), a földön sikerrel véghezvitt párharcokban pedig Suljic (359/166, 46 százalék) és Nagy Gábor (290/151, 52 százalék) végzett dobogós helyen. A védekezésben megnyert párharcoknál Litauszki és Jonathan Heris kibérelte az első két helyet, s ugyanígy tett a Nagy Gábor, Balogh Balázs duó az ellenfél térfelén szerzett labdák terén.

A bal oldali táblázatban a nyert párharcok, középen a levegőben nyert párharcok, a harmadikban a földön nyert párharcok legjobbjait láthatjuk (nagyobb képhez kattintson a képre!)
A bal oldali táblázatban a nyert párharcok, középen a levegőben nyert párharcok, a harmadikban a földön nyert párharcok legjobbjait láthatjuk (nagyobb képhez kattintson a képre!)



TÁNCOLJ, SULJIC! FIGYELEMRE MÉLTÓ KECSKEMÉTI TEHETSÉG

A legtöbb csel és szerelés tulajdonosai
(nagyobb képhez kattintson a képre!)
A legtöbb csel és szerelés tulajdonosai (nagyobb képhez kattintson a képre!)

S hogy ki az NB I legnagyobb cselgépe? Vagy legalábbis ki hajtotta végre a legtöbb sikeres cselt az NB I ősszel megrendezett 17 fordulójában? Ismét Újpestre kell látogatnunk: a helyes válasz Asmir Suljic. Újpest-meccseket nézve laikus szemmel is kitűnik: az alacsony bosnyák jó barátságban van a labdával, s nem megy a szomszédba kreativitásért, ha egy-egy szituációt kicsit színesebben, közönségszórakoztatóbban is meg lehet oldani. Suljic 117-szer cselezett, ebből 74 sikeres volt – mindkét szám kimagasló a mezőnyben. A második helyen Rudolf 107/62-vel, a harmadikon Youla 97/48-cal végzett. Százalékos mutatókban viszont nem ők állnak az élen: a ferencvárosi Somália 77, a székesfehérvári Kovács István 71 és a pápai Bernardo Frizoni 70 százalékban jól jött ki a cselekből.

De ki állítja meg a cselgépeket? Legtöbbször a Kecskeméti TE 17 esztendős ifjú reménysége, Kitl Miklós, szám szerint 56-szor (92 próbálkozásból). Utána naná, hogy megint egy újpestivel futunk össze a rangsorban. Nagy Gábor 87/47-es mutatót hozott össze az ősszel a szerelés/sikeres kategóriában. Ugyanakkor Nagy követte el a legtöbb szabálytalanságot 2014 őszén, 53-at.

A legtöbb faultot elkövetők, és legtöbb ellene elkövetett faultok táblázata 
(nagyobb képhez kattintson a képre!)
A legtöbb faultot elkövetők, és legtöbb ellene elkövetett faultok táblázata (nagyobb képhez kattintson a képre!)

A legtöbb faultot kevésbé meglepő módon a legtöbbet cselező Suljic ellen követték el. A bosnyák játékost 56-szor, míg a rangsorban utána következők közül Balázs Zsoltot (KTE) 55-ször, Kenesei Krisztiánt (Lombard) 50-szer buktatták szabadrúgást (vagy tizenegyest) érően.

Apropó, tizenegyes! Mit gondolnak, ki hozta össze a legtöbb büntetőt az ősz során? Ki nem találják, itt is Újpestről érkezett a „győztes”. Heris hibái miatt három tizenegyest ítéltek a lila-fehérek ellen, ennyi egy játékos neve mellé sem került be. Az érem másik oldalán pedig négyes holtverseny alakult ki: azaz Balázs Zsolt, Szakály Péter (DVSC), Rudolf és Lipták is két tizenegyest harcolt ki csapatának.

Végezetül posztonkénti lebontásban megnézzük, kik érték el a legjobb átlagos InStat-indexet az ősz során, illetve, hogy egy mérkőzésen kiknél jegyezhettük fel a legmagasabb pontszámot. A játékosok minden, egy adott mérkőzésen bemutatott megmozdulását elemző InStat-rendszer és -index többszintű súlyozás segítségével dolgozik, amely figyelembe veszi többek között a bajnokságok és ellenfelek játékerejét, a két csapat közti erőviszonyokat, a pályaelőnyt is.

A mutatók alapján az ősz álomcsapatában a Videoton dominál – meglehetősen nagy fölénnyel. Egyedül két győri, Rudolf Gergely és Lipták Zoltán, illetve a diósgyőri Griffiths kapott helyet a 4–4–2-es rendszerben összerakott csapatban, amelynek tagjai: Calatayud – Szolnoki, Juhász Roland, Lipták, Stopira – Gyurcsó, Sándor Gy., Kovács I., Rudolf – Nikolics N., Griffiths.

Az InStat-indexnél a 200 feletti értékek nemzetközi szinten a közepes osztályzatba sorolhatók, 300 felett jó, 400-on túl pedig már kimagasló teljesítményről beszélhetünk. Az NB I első tizenhét fordulójában négy játékos tudott 300 fölött meccset hozni, további négyen egész közel jártak hozzá. Böde Dániel az első fordulóban triplázott a Kecskemét elleni mérkőzésen, s 349-es értéket regisztrált nála az InStat, ami kifejezetten jónak számít. Nála senki sem ért el több pontot egy meccsen.

.

AZ NB I ŐSZI SZEZONJÁNAK LEGJOBBJAI AZ INSTAT ALAPJÁN
KAPUSOK: Juan Calatayud (Videoton, 174-es InStat-index), Hegedüs Lajos (MTK, 166), Tomás Tujvel (KTE, 166), Milos Kocics (Győri ETO, 165), Molnár Péter (Paks, 163), Nenad Novakovics (DVSC, 161)
JOBBHÁTVÉDEK: Szolnoki Roland (Videoton, 182), Lázár Pál (DVSC, 178), Emir Dilaver (FTC, 168), Rafa Wolfe (Győri ETO, 164), Heffler Tibor (Paks, Videoton, 158), Loic Nego (Újpest, 157)
KÖZÉPSŐ VÉDŐK: Juhász Roland (Videoton, 190), Lipták Zoltán (Győri ETO, 176), Paulo Vinícius (Videoton, 175), Máté Péter (DVSC, 170), Dusan Brkovics (DVSC, 170), Kádár Tamás (DVTK, 167), Mateo Pavlovic (FTC, 165), Lang Ádám (Győri ETO, 164), David Mateos (FTC, 159), Kálnoki-Kis Dávid (MTK, 158)
BALHÁTVÉDEK: Stopira (Videoton, 180), Völgyi Dániel (Győri ETO, 178), Korhut Mihály (DVSC, 175), Philipp Bönig (FTC, 158), Forró Gyula (Újpest, 155), Poór Patrik (MTK, 155)
JOBB OLDALI KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gyurcsó Ádám (Videoton, 181), Bódi Ádám (DVSC, 171), Aleksandar Jovanovic (DVSC, 169), Simon Krisztián (Újpest, 162), Könyves Norbert (Paks, 152)
VÉDEKEZŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK: Sándor György (Videoton, 186), Simon Ádám (Videoton, 183), Windecker József (Győri ETO, 182), Djordje Kamber (Győri ETO, 177), Dinko Trebotic (Videoton, 176), Pátkai Máté (Győri ETO, 175)
TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kovács István (Videoton, 184), Kanta József (MTK, 179), Gera Zoltán (FTC, 176), Pölöskei Zsolt (MTK, 164), Miroszlav Grumics (DVTK, 163), Aníbal Godoy (Honvéd, 159)
BAL OLDALI KÖZÉPPÁLYÁSOK: Rudolf Gergely (Győri ETO, 191), Arturo Álvarez (Videoton, 181), Filipe Oliveira (Videoton, 179), Asmir Suljic (Újpest, 170), Szakály Péter (DVSC, 169), Benjamin Lauth (FTC, 167), Lazar Marjanovics (DVTK, 147)
CSATÁROK: Nikolics Nemanja (Videoton, 221), Georges Griffiths (DVTK, 197), Ibrahima Sidibe (DVSC, 194), Böde Dániel (FTC, 192), Kulcsár Tamás (DVSC, 184), Tisza Tibor (DVSC, 178), Priskin Tamás (Győri ETO, 178), Souleymane Youla (Honvéd, 173), Hrepka Ádám (MTK, 171), Haraszti Zsolt (Paks, 169)
A posztonkénti rangsornál csak a minimum 600 játékperccel rendelkezőket vettük számításba. Pozíciónként a hat legjobbat tüntettük fel, a középhátvédeknél és a csatároknál a legjobb tízet.

Nos, véget ért a valamelyest objektívebb megközelítésű őszi játékosértékelés. Ezek után csak annyi maradt, hogy még egy pillantást vessenek az NSO őszi álomcsapat-szavazására, s ha még nem voksoltak, minél előbb tegyék meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik