A DVSC, a Vidi és a Győr is szétnézne a nyugat-európai piacon

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2012.06.12. 15:19
null
Ibrahima Sidibe (balra) a biztos háttér miatt választotta Belgium helyett Debrecent (Fotó: archív)
A nemzetközi átigazolási piacon egyelőre csend van. Az Európa-bajnokság miatt a legtöbb csapat kivár, és egyelőre csak egy magyar klub, a DVSC-Teva igazolt külföldről labdarúgót (a visszatérő Ibrahima Sidibe személyében), pedig nemzetközi kupaindulóinknak nincs túl sok idejük a keret kialakítására, hiszen bő egy hónap múlva már mérkőzést kell játszani a kontinentális porondon. A pletykák szerint több együttesünk is próbál jegyzett, nyugat-európai bajnokságban edződő futballistát Magyarországra hozni. De vajon mekkora esély van arra, hogy ez sikerül? Erről beszélgettünk a brit World In Motion menedzseriroda magyar képviselőjével, Lucza Gáborral, akit több magyar klub is keresett már ezzel kapcsolatban.

 

Nemrég arról számoltunk be, hogy Détári Lajos, a Ferencváros szakmai igazgatója spanyol másodosztályú meccsen figyelt meg játékost, egy hete pedig a brit sajtóban röppent fel a hír, hogy a skót Rangers korábbi válogatott védőjével, a 27 éves Kirk Broadfoottal erősítene a DVSC-Teva. Az Express.co.uk hírét ugyan gyorsan cáfolták a debreceniek, de már csak elméleti szinten is érdemes elgondolkodni azon, mekkora esély van arra, hogy valamely jegyzett nyugat-európai bajnokságból egy ott elismert játékosnak számító, húszas évei végén, esetleg a harmincas évei elején járó labdarúgót Magyarországra lehessen hozni.

A felvetés azért is érdekes, mert Diósgyőrben már a télen is próbálkoztak ezzel, míg a Videotonnak az elmúlt években sikerült is hasonló fegyvertény például a portugál Marco Caneira szerződtetésével. Ugyancsak bravúrnak volt tekinthető egy évvel korábban a svéd élvonalban meghatározónak számító Bojan Djordjic, Martin Mutumba kettős megszerzése, még akkor is, ha utóbbi páros végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. De vajon lesz-e folytatás? Kinek az ide hozatalára nincs, illetve kire lehet esélye a magyar tulajdonosoknak, akik egyre inkább áldozatkésznek mutatkoznak egy-egy minőségi futballista „elcsábításának" érdekében.

„Állandó kezdőjátékost, vagy akárcsak a kezdő közelébe sorolható futballistát továbbra sem lehet Magyarországra hozni, mert a nyugat-európai fizetésekkel még mindig képtelenek versenyezni a magyar klubok. Ezért például egy Rangersből lehetetlenség idehozni játékost, akkor is, ha közismertek a skót klub anyagi nehézségei. Jelenleg ugyanis átlagban még az angol harmadosztályban is többet lehet keresni, mint az NB i-ben – szögezte le a tényeket a brit World In Motion menedzseriroda magyarországi képviselője, Lucza Gábor. – Magyarország csupán a nemzetközi kupaszereplés miatt lehet vonzó egy külföldi játékos számára, ám ez is igazán csak akkor, ha már bejutott valamelyik gárda az Európa-liga vagy a Bajnokok Ligája csoportkörébe."

Mégsem látja reménytelennek a helyzetet a menedzser, azonban véleménye szerint szemléletváltásra lenne szükség az NB I-es klubok játékospolitikájában.

„A belga és a holland élvonalból, s talán még Spanyolországból is lehetne idehozni magyar viszonylatban jónak számító és ráadásul fiatal futballistákat, viszont elsősorban kölcsönbe. Ezekből a ligákból, de például még Angliából is szívesen adnak kölcsön fiatalokat nemzetközi kupaindulókhoz. A magyar klubok azonban ilyenekben eddig nem gondolkodtak. Ingyen akarnak játékosokat és lehetőleg három-négy évre. A másik probléma meg, hogy sok klub még mindig próbajátékon akarja kiválasztani az új szerzeményeket, márpedig ez Nyugat-Európában nem szokás. Ott kiépült megfigyelő-hálózat, úgynevezett scout-rendszer működik. Ennek lényege, hogy több hónapig vagy akár évig is figyelemmel követik egy-egy labdarúgó teljesítményét, így sokkal nagyobb tapasztalat birtokában, egy folyamat eredményeként döntenek futballisták szerződtetéséről, míg Magyarországon a legtöbb klubnál májusban kezdenek el gondolkodni a kiszemeltekről. Pedig ha valamelyik itthoni csapat kiépítene egy megfigyelői hálózatot, akkor a környező országokra is kiterjedő piacból meríthetne, azaz kitágulnának a lehetőségei" – véli Lucza Gábor, aki szerint viszont némi előrelépés már tapasztalható.

„Most már akadnak olyan klubok, amelyek hónapokkal a szezon vége előtt jelezték az igényeiket irodánk felé, hogy milyen posztra és milyen típusú játékosokat szeretnének igazolni. Ezt az első három helyezett csapat mindegyike, vagyis a Debrecen, a Videoton és a Győr is megtette. Szándék tehát már van. Irodánknak leginkább a Benelux-államokban vannak kapcsolataik, meglátjuk, sikerül-e játékosokat hozni ebből az irányból" – tette hozzá a menedzser.

A Ferencvárosnak egy másik irodán, a Sports Entertainment Groupon keresztül Mark Otten személyében tavaly már sikerült a holland élvonalból játékost igazolnia, vagyis ez a vonal valóban működőképes lehet. Az Újpest is ebbe az irányba nyithat belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet révén.

A nyár eddigi egyetlen, már biztosan Magyarországra érkező légiósa is Belgiumból jön, hiszen a bevezetőben már említett szenegáli Ibrahima Sidibe a Westerlótól szerződött vissza korábbi klubjához, Debrecenbe, mégpedig azért, mert indoklása szerint a Lokinál biztosabbnak érezte az anyagi hátteret, mint több belga csapatnál. És a DVSC-nek már tavaly is sikerült Nyugat-Európából, méghozzá a francia másodosztályú Le Havre-tól légióst szereznie Selim Bouadla személyében (a Center Sport iroda közreműködésével), aki a bajnokcsapat egyik legjobbjává nőtte ki magát, és bátyja jó benyomásai után hamarosan a fiatalabbik Bouadla testvér, Slimane is Debrecenbe igazolhat.

Olyan sztárokról, „akiknek érkezése hallatán mindenki felkapja a fejét" (ez volt a diósgyőri Mr. X téli definíciója) talán még nem érdemes ábrándozni, de abban talán bízhatunk, hogy egyre jobb légiósok érkeznek a nyári szünetben az NB I-be.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik