Mészöly Géza: Nem akarom azt hallani, hogy nem győzhetjük le a Ferencvárost

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.02.25. 08:46
„A tudásbeli különbséget kompenzálni lehet hittel és akarattal” (Fotó: Kovács Péter)
Mészöly Géza, az Újpest FC vezetőedzője összeszorított fogakról, a csaknem tizennégy évvel ezelőtti derbiről, a masszőrszobáról és az édesapjáról is beszélt az FTC elleni bajnoki kapcsán.



– Felkészültek a derbire?
– Még szép! – mondta lapunknak Mészöly Géza, az Újpest FC vezetőedzője. – Bár még csak alig több mint két hete irányítom az Újpestet, azért két bajnoki már a hátunk mögött van, és a játékosok egyre inkább átérzik, megértik, mit is szeretnék tőlük látni. Szerencsére a sérültjeink is visszatérnek, így még inkább bizakodhatunk. Persze aki hosszabb kihagyás után áll edzésbe, mint például a középpálya fontos figurája, Vincent Onovo, akkor még lehet, hogy itt-ott hasogat és szúr, de ilyenkor azt mondom, ezt én is átéltem játékoskoromban, jobb nem törődni a fájdalommal, az majd elmúlik. Össze kell szorítani a fogat, küzdeni kell és mindent megtenni azért, hogy egy játékos ott lehessen a csapatban! Ezt az attitűdöt akarom átadni, úgy érzem, ezt az elszántságot már lehetett tapasztalni Diósgyőrben az első bajnokimon is, amikor már majdnem mindenki a térdén járt, a nyolcvankilencedik percben három játékos fogta közre a diósgyőrit, hogy megállítsa. Ezt a hozzáállást tapasztaltam Kecskeméten is, s bár kikaptunk egy-nullára, a lehetőségünk megvolt ahhoz, hogy pontot szerezzünk, sőt azt mondom, ha Heinz Mörschel értékesíti a tizenegyest, akkor nyerünk is. Nem így történt, tanultunk belőle, s már előre nézünk, a Fradi elleni bajnokira.

– Számíthat, hogy a zöld-fehérek csütörtökön még Európa-konferencialiga-meccset játszottak az Olympiakosz ellen?
– Nem. Ebben egészen biztos vagyok. Ma már olyan fejlett eszközök állnak rendelkezésre, hogy pontosan meg lehet mondani, ki milyen állapotban van, így aki kicsit is fáradtabb, vagy nagyobb az esély a sérülésére, az a kispadon ül majd, vagy még ott sem. És mivel a Ferencváros kerete magyar szinten a legerősebb, biztosak lehetünk benne, hogy bárhogyan is küldi pályára csapatát Dejan Sztankovics vezetőedző, az lesz a leg­acélosabb.

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó-szövetség egyelőre nem hozott döntést Mészöly Géza ügyében, a szövetség személyesen akarja meghallgatni a trénert. A szakember a DVTK elleni (2–1) bajnoki utáni sajtótájékoztatón tett sértő kijelentést, saját játékosára, Franklin Saserére utalva mondta azt, hogy „Nem szerettem én sem játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja a labdát és megcsúsztatja.” Mészöly Géza elmondta lapunknak, sajnálja a történteket, elnézést kér és szeretné mindezt mihamarabb lezárni.
Nem lesz üres a lilák kispadján a vezetőedző helye

– Hogyan éli meg, hogy bár a két csapat keretének értéke között jókora a különbség, a drukkerek ilyenkor azt várják, győzzék le a Ferencvárost?
– A tudásbeli különbséget kompenzálni lehet hittel és akarattal, és az is mellettünk szól, hogy hazai pályán, telt ház előtt léphetünk pályára. Ennél nagyobb motivációt nem tudok elképzelni! Ezt kell meglovagolnunk, és senkitől sem akarom azt hallani, hogy nem győzhetjük le a Ferencvárost! Van sanszunk, és ha taktikusan, okosan futballozunk, akkor begyűjthetjük a három pontot.

Fotók: Török Attila

 

– Mint 2010 szeptemberében? Immár tizenhárom és fél éve annak, hogy hat-nullára legyőzték a Fradit.
Hihetetlen élmény volt, még ma is beleborzongok, pedig nem mostanában történt… Lehet, érdekes, amit mondok, de a diósgyőri győzelem még ezt is felülírta. Olyan szeretet áradt felém a drukkerektől, hogy azt álmomban sem képzeltem. Ezt az érzést, rezgést akarom átélni a Fradi ellen is vasárnap! Nem félek, és ezt a csapatnak is tudnia, tapasztalnia kell. A félelem sosem jó, azt ki kell ölni a játékosokból. A hat-nullás rangadóra visszatérve: azon a meccsen játszott, sőt gólt is szerzett Simon Krisztián, akivel még most is együtt dolgozhatok, sőt akkor is Víg Péter volt a másodedzőm. Kádár József masszőrünk mondta is – mutatva a ­masszőrszoba falán lógó képre, amely azon a derbin készült –, hogy nem öregedtünk semmit, ugyanúgy nézünk ki ma is. Ezt sajnos meg kell cáfolnom, de… Az élet­erő nagy bennem, lubickolok a mostani helyzetben, élvezem, hogy – már harmadik alkalommal – én lehetek az Újpest vezetőedzője!

 

NAGY László, 1965 és 1983 között az Újpest játékosa: – Nem most találkozik a legerősebb Újpesttel a Ferencváros, de biztos vagyok benne, Mészöly Géza feltüzeli a játékosokat – igaz, nehéz megmondani, ez mire lesz elég. Ez mindig az év meccse, jó ideje a Fradi az esélyese, és bár a futballban előfordulnak meglepetések, a hazai siker kisebb csodával érne fel. Bízom benne, a klubnál hamarosan megfelelő lesz a háttér, megfelelő emberek kerülnek pozícióba, és akkor rövid időn belül változhatnak az erőviszonyok.

 

KOZMA István, 1983–1989, 1993–1995, 1997–1999 és 2000-2001 között az Újpest játékosa: – A derbin sokszor borul a papírforma, nincs jelentősége, melyik csapat hol áll a tabellán. Nálam ez a párosítás bármilyen eredményt hozhat, ugyanakkor ha abból indulunk ki, a felek hogyan szerepelnek a bajnokságban, meglepetést jelentene az újpesti győzelem. Felesleges azzal foglalkozni, hogy a Ferencváros hét közben nemzetközi kupameccset játszott, nem tudni, a kiesés mit vált ki a labdarúgókból.

 

HERÉDI Attila, 1979 és 1990 között az Újpest játékosa: – A papírforma szerint az Újpestnek sajnos nincs sok keresnivalója. A mi időnkben ez a párosítás mindig háromesélyes volt, csak azóta nagyon kinyílt az olló... Minimális esélyt a Fradi csütörtöki, Olympiakosz elleni meccse kínál, elképzelhető, hogy a csalódottság nyomot hagy a játékosokban. Ha szoros mérkőzést játszunk, elégedett leszek.

 VÉLEMÉNYEK

– Meglepődött, hogy felkérték Nebojsa Vignjevics távozása után?
– Igen, de nem volt mit mérlegelnem, hiszen bízom magamban, és mivel már kétszer kerültem ilyen szituációba, átérzem ennek a felelősségét. Minden meccsen ott ültem a Megyeri úton vagy láttam a csapatot, képben voltam, nem kellett körbevezetni a stadionban, tudom, merre vannak az öltözők. Éreztem, hogy a játékosok nem mernek futballozni, főleg akkor, amikor sorra veszítették el a mérkőzéseket – azért ritkán fordul elő, hogy egy csapat kilenc bajnokin mindössze egy pontot szerez. Amint először beléptem az öltözőbe, elmondtam, ha valaki ront egy-egy passznál, vagy Banai Dávid kirúgása nem tökéletes, nem veszem le a fejét. Egyelőre az a legfontosabb, hogy stabilizáljuk a helyünket a bajnokságban, és mindenkinek be kell bizonyítani, lehet rá számítani. Olyan tekinteteket akarok látni, amelyekből azt lehet kiolvasni: én ide akarok tartozni!

– A diósgyőri győzelem után megemlítette édesapját, Mészöly Kálmánt, hogy büszke lenne a fiára. Sűrűn eszébe jut?
Apu már több mint egy éve itt hagyott minket, de érzem a jelenlétét, a képe kint van a falon. Lehet, érdekesen hangzik, de mindennap beszélek hozzá. Neki is sok újpesti barátja volt, elég például Göröcs János vagy Bene Ferenc nevét említenem, szimpatizált a klubbal, az itt futballozókkal. Sokat tanultam tőle, például azt, hogy miként kell megfelelő viszonyt kialakítani a játékosokkal, s még sok apró műhelytitkot elleshettem tőle. Nem véletlenül ajánlottam neki a DVTK elleni sikert. Hiszek benne, hogy segít odafentről – a Ferencváros ellen is…

Banai Dávidnak, az újpestiek kapusának alighanem sok munkája lesz a vasárnap délutáni derbin (Fotó: Török Attila)
 
Vasárnap a Megyeri útra figyelnek az ország futballrajongói, a Szusza Ferenc Stadionban rendezik az Újpest−Ferencváros bajnokit. A lila-fehérek edzőváltás, a zöld-fehérek Ekl-kiesés után vannak, a papírforma, no meg az utóbbi 14 egymás elleni meccsen aratott 14 győzelem is az FTC sikerét vetíti előre. 
296. alkalommal egymás ellen az Újpest és a Fradi!

LABDARÚGÓ NB I
22. FORDULÓ
17.30: Újpest FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ NB I ÁLLÁSA

M

Gy

D

V

L–K

Gk

P

  1. Paksi FC

21

13

4

4

39–26

+13

43

  2. Ferencváros

20

13

3

4

52–22

+30

42

  3. Fehérvár FC

22

12

3

7

42–32

+10

39

  4. Puskás AFC

22

9

7

6

36–25

+11

34

  5. Debreceni VSC

22

9

5

8

31–28

  +3

32

  6. MTK Budapest

22

9

4

9

29–42

–13

31

  7. Kecskeméti TE

22

9

3

10

32–34

  –2

30

  8. Diósgyőri VTK

21

8

4

9

34–34

    0

28

  9. Zalaegerszeg

22

8

4

10

33–42

  –9

28

10. Újpest FC

21

7

3

11

27–42

–15

24

11. Kisvárda

21

5

2

14

23–35

–12

17

12. Mezőkövesd

22

4

4

14

20–36

–16

16


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik