Haraszti Zsolt tudja, a Fradi a bajnokság favoritja – NB I-es legek

Vágólapra másolva!
2024.02.06. 11:39
A paksiak rutinos játékosa, Haraszti Zsolt (10) nem csupán a támadásépítésből és a beívelésekből vette ki a részét maximálisan, hanem a védekezésre is odafigyelt (Fotó: Árvai Károly)
Nem vasárnap futballozott a legjobban a Paksi FC, ám így is legyőzte 2–1-re a Puskás Akadémiát, és visszavette az első helyet a Ferencvárostól. A mérkőzés egyik nyerőembere, Haraszti Zsolt elárulta, minek köszönhető, hogy sok gólt szereznek szöglet- és szabadrúgás után.

REMEKEL HAZAI PÁLYÁN a Paksi FC: a 18. forduló rangadóján 2–1-re legyőzte a Puskás Akadémiát, így a kilencedik hazai meccsén (egy döntetlen mellett) már nyolcadszor söpörte be a három pontot. A felcsúti együttes legyőzésében főszerepet vállalt a hazaiak saját nevelésű labdarúgója, Haraszti Zsolt, aki az első paksi gól előtt remekül adott középre szögletből, a győztes találat előtt pedig gólpasszt adott szabadrúgásból.

„Az első meccs mindig lutri, nemigen lehet tudni, milyen játék várható… – mondta a Puskás Akadémia ellen 2–1-re megnyert bajnoki másnapján Haraszti Zsolt. – Hogy csapatként rendben voltunk, nem meglepetés számomra, mert bár sérülések miatt voltak hiányzóink, az egyik erősségünk, hogy ha valaki kiesik, aki a helyén megkapja a lehetőséget, tudja pótolni. Első helyen állva fordultunk erre az esztendőre, ilyenkor mindig nagyobbak az elvárások, ugyanakkor nem változott semmi sem nálunk, a helyén kezeljük a helyzetet. A Puskás Akadémia elleni találkozó első tíz-tizenöt percében nem volt meg a ritmusunk, de aztán próbáltunk feljebb lépni, letámadni az ellenfelet és már helyzeteink is adódtak. Fontos volt, hogy mi szereztük az első gólt, mert tagadhatatlan, idegesebbek voltunk a kelleténél. Hogy miért vagyunk ennyire eredményesek szabad- és szögletrúgásokból? Szerintem azért, mert a labdát próbáljuk ott tartani az ellenfelek kapuja előtt, és így nyilván többször kerülünk ilyen játékhelyzetekbe, mint ha a mi térfelünkön zajlana a játék. Hogy jól is menjen, ahhoz egyfelől kell a gyakorlás, ám fontos tényező az is, hogy a keret zöme jó ideje együtt futballozik már, ismerjük egymás gondolatát is, tulajdonképpen érezzük egymást.”

A Paks a rangadó megnyerésével egy nap után visszavette az első helyet a Ferencvárostól, és mert vasárnap olyan csapat ellen szerzett három pontot, amelyik hozzá hasonlóan a dobogón szeretne végezni (ráadásul az ugyancsak riválisnak számító Fehérvár vereséggel nyitott, a DVSC pedig egy ponttal gazdagodott), újabb lépést tett előre.

„Rangadót nyertünk, ez jó kezdésnek számít, de mi abban hiszünk, hogy csakis a következő mérkőzésig érdemes előretekinteni – folytatta Haraszti Zsolt.  – A bajnokságnak egyértelműen a Fradi a favoritja, valószínűleg aranyérmes is lesz, ám mi is szeretnénk a lehető legjobban szerepelni. Persze, látjuk mi is a tabellát, jó érzés, amit mutat, de ahogy említettem, tudjuk, hol a helyünk, megyünk a saját utunkon! Örülök, hogy a Puskás Akadémia ellen ebben az idényben már másodszor is jól ment, ez most így jött ki, ám volt bennem motiváció, hiszen ősszel deréksérülés és betegség miatt annyi meccset hagytam ki, hogy a Nemzeti Sportnál kimaradtam az idény végi rangsorból. Szeretnék újra úgy futballozni, mint a sérülésem előtt, jó teljesítménnyel akarom a lehető legjobb helyezéshez segíteni a csapatot.”

Paksi specialitás: szögletek és szabadrúgások
Sokan mondják, a paksiak futballjának nagy erőssége, hogy sok gólt szereznek szabad- és szögletrúgások után – ez valóban így van. A listavezető tizennyolc forduló alatt eddig harmincnégyszer talált be, és bizony, találatainak csaknem a felét, tizenötöt szöglet- vagy szabadrúgás után érte el. A bajnoki rajton Böde Dániel szöglet után egyenlített az MTK (1–1) ellen, az Újpestnek (3–0) Silye Erik kisszögletet követően talált be. A Puskás Akadémiának (2–0) Könyves Norbert, a Mezőkövesdnek (2–1) Windecker József lőtt gólt szöglet után. Az igazán kiugró bajnokit a ZTE (5–2) elleni jelentette, amikor is Windecker József, Hahn János és Szabó János is Mezei Szabolcs szöglete után juttatta a kapuba a labdát. A Kisvárda (3–1) ellen Skribek Alen Szabó Jánosnak és Windecker Józsefnek is sarokrúgásból adott gólpasszt, a DVTK (4–1) ellen Könyves Norbert Mezei Szabolcs szabadrúgása, Szabó János a szöglete után talált be. Újpesten (2–1) Hahn János a győztes gólt Horváth Kevin szöglete után lőtte, a Ferencvárosnak (3–2) Papp Kristóf fejelt gólt Mezei Szabolcs szögletéből. Vasárnap a Puskás Akadémia (2–1) ellen a vezető találat előtt Haraszti Zsolt szögletből, a győztes gól előtt szabadrúgásból adott középre.
Jurek Gábor megkapta a lehetőséget a bizonyításra, és a DVTK tehetséges játékosa gólt ünnepelhetett (Fotó: Kovács Péter)


A FORDULÓ VISSZATÉRÉSE

Jurek Gábor édesapjára emlékezett a Loki elleni góljánál
 

Jurek Gábor, a Diósgyőri VTK 19 éves futballistája először kezdett az NB I-ben, s ezt góllal hálálta meg Simon Miklós megbízott vezetőedzőnek.

ÉLETÉBEN ELŐSZÖR a kezdőben kapott lehetőséget Jurek Gábor az NB I-ben, s ahogyan illik, a Diósgyőri VTK 19 éves jobb oldali középpályása megszerezte első gólját az élvonalban a DVSC elleni, 2–2-re végződő bajnokin… Érdekesség, hogy Kuznyecov Szergej vezetőedző az idényben kilenc alkalommal szavazott a játékosnak bizalmat, rendre csereként, s azokon a meccseken összesen 119 percet töltött a pályán, míg csak a Loki ellen hatvannégyet. Igaz, már nem Kuznyecovnak hívják a vezetőedzőt, megbízottként Simon Miklós irányította a DVTK-t.

„Miután Kuznyecov Szergej vezetőedző múlt hét szerdán távozott, a csütörtöki edzésen Simon Miklós megbízott edző jelezte, készüljek, mert kezdőként számítana rám Debrecenben  – mondta lapunknak Jurek Gábor. – Már ez sem volt mindennapos érzés, de amikor meg is valósult, az egyszerűen leírhatatlan volt… Sosem feledem, hogy a szakember megadta az esélyt a bizonyításra. Mert nem olyan csereként, néhány percet a pályán tölteni, mint kezdőként, jó egy órát. Igaz, sérüléssel bajlódtam, ám amikor visszatértem, a huszonegyedik játékosnak éreztem magam, gyakorlatilag csak arra kellettem, hogy létszámban meglegyünk az edzéseken. Dolgoztam becsülettel, hiszen tudtam, ha lehetőséget kapok, kiemelkedően kell játszanom. Az esetem jó példa lehet más fiatalok számára is: sohase add fel, hiszen egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat körülötted, és akkor eljöhet a te időd! Álomszerű, ami velem történt, hiszen nem csak ott lehettem az első perctől a pályán, hanem gólt is szereztem, a fejesem után a kapufa is segített. Ott, akkor sok minden átfutott az agyamon, nagy feszültség szabadult fel bennem, de először az jutott az eszembe, hogy ezt a pillanatot az édesapám már nem élhette meg. Tavaly szeptemberben, sajnos, itthagyott minket, neki ajánlottam a gólom, remélem, látta odafentről, hogy a fia betalált az NB I-ben! Most, január 28-án lett volna ötvenéves. Sokat jártam be hozzá a kórházba, órákat töltöttem el ott, s bár az édesanyámmal már nagyon régóta nem voltak együtt, őt is nagyon megviselte a halála. Lelkileg padlóra kerültem ezekben a hónapokban, ám eldöntöttem, még keményebben dolgozom, és annak meglesz a gyümölcse. Szombaton eljött az én időm! Csapattársam, az úgyszintén gólt szerző Bényei Ágoston mondta is a fejesem után, hogy engedjem szabadjára az érzelmeimet, sírjak. Nagyon meghatódtam…”

A DVTK kiengedte a kezéből a győzelmet, kétgólos előnyről egyenlített a Loki.

„Biztos vagyok benne, ha a védőnket, Szatmári Csabát nem állítja ki a játékvezető, akkor nyerünk! Így viszont, reálisan nézve, jogos döntetlen született. Csütörtökön újabb meccs vár ránk, utazunk Kecskemétre, nyerni akarunk! Hogy nehéz feladatunk lesz, arra bizonyíték, hogy a KTE fölényesen győzött Mezőkövesden. Majd üdvözölhetem és gratulálhatok Lukács Dánielnek a vasárnap szerzett két góljához, a csatárral nemrég még csapattársak voltunk Diósgyőrben…”    

A tél egyik meglepetése volt, hogy Lukács Dániel visszatért Kecskemétre – remek döntés volt visszahívni (Fotó: Török Attila)

 

A FORDULÓ DUPLÁZÓJA

Lukács Dániel: Ennyit számít, hogy középcsatárként futballozom
 

A Mezőkövesd elleni 3–0-s győzelemben két góljával oroszlánrészt vállaló Lukács Dániel régi-új csapatában játszott első bajnokiján bizonyította, jobban fekszik neki, ha nem szélsőként, hanem ékként futballozhat.

DUPLÁVAL JELENTKEZETT Lukács Dániel. A télen a DVTK-tól – Diósgyőrből és Kecskemétről származó – értesülésünk szerint háromszázezer euróért szerződtetett támadó a Mezőkövesd elleni bajnokin kezdőként kapott lehetőséget a KTE-ben, ráadásul a kedvenc posztján, középcsatárként. A 27 éves futballista nem maradt adós a jó teljesítménnyel, a 3–0-s győzelmet tizenhárom perc leforgása alatt megalapozta két góljával – lapunk a mérkőzés játékosa címet is neki ítélte. A támadó ezzel megduplázta idénybéli góljainak a számát, immár négy áll a neve mellett.

„Úgy néz ki, ennyit számít, hogy középcsatárként futballozom, nem pedig szélsőként – mondta lapunknak a meccs után Lukács Dániel. – Az oldalvonal mellett általában negyven méter volt előttem, ellenben a régi-új szerepkörömben a kapu elé tudok érkezni. Azt hiszem, ez fekszik nekem a gyorsaságom miatt, próbálok úgy helyezkedni, hogy megjátszható legyek. Szerencsére vasárnap kedvező helyzetben kaptam meg kétszer a labdát, és mindkétszer bevettem a mezőkövesdi kaput. Diósgyőrben ritkán adódott olyan lehetőség, mint ezen a meccsen többször is, legalábbis az előző évad felétől, mert addig középcsatárt játszottam. Át kellett állítanom az agyamat, mert a szélen más képességek szükségesek az érvényesüléshez, de a vasárnapi mérkőzés is bizonyította, jobban fekszik, ha elöl lehetek. Feldob, hogy két góllal segítettem a csapatot, de a győzelemnek még jobban örülök.”

Beszédes volt, amint első gólja után nem a társakhoz, hanem a vendégkispadhoz rohant, hogy Szabó István vezetőedző nyakába ugorjon.

„Gondolkoztam, mi legyen, ha betalálok, és végül arra jutottam, odaszaladok Pista bához, akit nagyon kedvelek és tisztelek, és akinek rengeteget köszönhetek. Amikor felgyorsultak a klubváltás körüli események, már jelezte nekem, hogy ékként számít rám mindenképpen, mert ott hozhatom ki magamból a legtöbbet. Azt is egyértelművé tette, hogy nem biztos, hogy minden meccsen kezdő leszek, be kell verekednem magam a csapatba, ám olyan pozícióban számít rám, ami szerintem is testhezálló.”

Lukács Dániel elmondta, roppant hasznos felkészülésen van túl a Kecskemét, de számára pechesen alakult az alapozás.

„Az edzőtáborban megsérült a bokám, csak a bajnokság folytatásának hetében szálltam be az edzésekbe. Éreztem a rövidebb kihagyást, a hatvanadik percben görcsöltem. Bár nem készültem sokat a srácokkal, jól kijövök velük, két korábbi csapattársammal, Májer Milánnal és Banó-Szabó Bencével remekül megértjük egymást a pályán, míg Horváth Krisztoferrel egyre ígéretesebbnek tűnik edzéseken az összjátékunk. Alig várom a következő mérkőzést, hiszen a Diósgyőrrel játszunk! Nagyon közel áll a szívemhez a DVTK, a város, a szurkolók, ám ugyanúgy készülök erre a bajnoki-
ra is, mint akármelyik másikra. Nehéz szívvel jöttem el Miskolcról, mert nem az volt, hogy valami miatt menekültem, csupán úgy éreztem, klubot kell váltanom ahhoz, hogy középcsatárként futballozzak.”  

„ÉRKEZTÉVEL MEGVÁLTOZOTT A STÍLUSUNK”
BANÓ-SZABÓ Bence, a KTE középpályása: – Lukács Dániellel olyan játékos tért vissza, aki a szavannán bármikor felvenné a versenyt futásban a gepárddal – ez óriási fegyvertény, amit kihasználtunk Mezőkövesden, két gólt is úgy szereztünk, hogy átrohantunk az ellenfélen. Érkeztével megváltozott a stílusunk, Tóth Barnával az ék pozíciójában ugyanis statikusabb volt a játékunk, Lukács Dániellel pedig mozgékonyabb lett. Erős karakter, önbizalommal teli játékos, akinek a jelenléte fontos nekünk. Beilleszkedési problémái aligha lesznek, hiszen ismeri a környezetet, a társak többségét, voltaképpen újra itthon van.

 

A FORDULÓ GÓLJA

 

 

A 18. FORDULÓ EREDMÉNYEI
Február 2., péntek
MTK –Újpest 3–0 
Február 3., szombat
ZTE–Fehérvár 3–1
Kisvárda–FTC 1–3
DVSC–DVTK 2–2
Február 4., vasárnap
Mezőkövesd–Kecskemét 0–3
Paks–Puskás Akadémia 2–1

AZ ÁLLÁS

  1. Paksi FC18114334–22+12 37 
  2. Ferencvárosi TC18113445–20+25 36 
  3. Fehérvár FC1893637–27+10 30 
  4. MTK Budapest1884624–28–4 28 
  5. Puskás Akadémia1877428–22+6 28 
  6. Debreceni VSC1875627–24+3 26 
  7. Diósgyőri VTK1874728–30–2 25 
  8. Kecskeméti TE1873828–29–1 24 
  9. Újpest FC1863924–38–14 21 
10. Zalaegerszegi TE18531024–37–13 18 
11. Mezőkövesd18431117–29–12 15 
12. Kisvárda18421220–30–10 14 

A 19. FORDULÓ MŰSORA
Február 6., kedd
17.45: Újpest–Debrecen (Tv: M4 Sport)
20.00: Ferencváros–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Február 7., szerda
17.45: Kisvárda–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
20.00: Puskás Akadémia–Zalaegerszeg (Tv: M4 Sport)
Február 8., csütörtök
16.00: Mezőkövesd–Paks (Tv: M4 Sport)
20.00: Kecskemét–Diósgyőr (Tv: M4 Sport+)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik