Juve-nevelés, brazil válogatott és El-győztes is küzdhet az NB I-ben maradásért

Vágólapra másolva!
2024.01.30. 16:42
A Sevillával El-győztes Jairo Sampeiro (balra) Mezőkövesden, a Juvéban is nevelkedett Andrija Filipovic (középen) és a  háromszoros brazil válogatot Wellington Nem (jobbra, labdával) Kisvárdán jelenthet erősítést (Fotó: AFP, Getty Images/ NSO-montázs)
A labdarúgó NB I pénteki tavaszi rajtja előtt négyrészes sorozatban vezetjük fel a bajnokság folytatását. Az első részben a 10–12. helyezett csapatok téli felkészülését, a keretekben történt változásokat foglaljuk össze. Az első részben a télen elsősorban a támadósorban erősíteni szándékozó, a téli edzőmeccseken veretlen Kisvárdával, a játékoskeretén keveset változtató Zalaegerszeggel és az öt játékost is szerződtető, de négy edzőmeccséből hármat elveszítő Mezőkövesddel foglalkozunk.

 

VOLT JUVE-JÁTÉKOS ÉS EGY BRAZIL VÁLOGATOTT JELENTHETI AZ ERŐSÍTÉST A KISVÁRDÁNAK

A Feczkó Tamás személyében már az idénybeli negyedik vezetőedzőjét „fogyasztó” Kisvárda a 8. fordulótól folyamatosan kiesésre áll, sőt, közben csak egyszer – a Mezőkövesd legyőzése után – fordult elő, hogy nem volt utolsó a tabellán. Mivel ősszel a szabolcsi csapat szerezte a második legkevesebb gólt az NB I-ben (17 meccsen 19-et), nem meglepő, hogy a téli szünetben új támadó érkezett hozzá.

A Kisvárda Kazahsztánból szerezte meg a Juventus utánpótlásában is megforduló (2015-ben volt a Juve U19-es csapatának a tagja), a csatársor bármelyik pontján bevethető, 26 éves horvát Andrija Filipovicot, aki a törökországi edzőtáborozás alatt csatlakozott a piros-fehérekhez. Tavaly a kazah élvonalban 21 bajnokin négy gólt szerzett, és négy meccsen egyszer betalált az Európa-konferencialiga selejtezőjében is.

FILIPOVIC-GÓLOK KAZAHSZTÁNBAN

Rajta kívül az elmúlt hetekben honfitársa, a középső védőként és szűrőként is foglalkoztatható egykori U21-es válogatott Bernardo Matic érkezett még Kisvárdára – ő azért, mert a védelem tengelyében játszó Dominik Kovacic október eleje óta sérüléssel bajlódik, így el sem utazott a sidei edzőtáborba. Mindkét szabadon igazolt új szerzemény értékét 400 ezer euróra becsüli a Transfermarkt játékospiaci portál.

Szintén szabadon igazolhatóként érkezhet a háromszoros brazil válogatott szélső, az Európában a Sahtar Donecknél magának hírnevet szerző (háromszoros ukrán bajnok, háromszoros Ukrán Kupa-győztes), 32 éves Wellington Nem, aki legutóbb a brazil másodosztályú Vitóriát erősítette, amellyel feljutott az élvonalba, de a 2023-as év végén távozott a csapattól, így szabadon igazolható.

WELLINGTON NEM 2023-ból


Feczkó Tamás együttese összesen hat téli felkészülési meccset vívott, ezeken veretlen maradt (4 győzelem, 2 döntetlen) – igaz, nem túl erős ellenfelekkel szemben. Tíz gólt szerzett, de mindössze a montenegrói Driton Camaj tudott kétszer eredményes lenni, a többiek egy-egy gólig jutottak.

A Kisvárda egy hét alatt három hazai mérkőzéssel indítja a tavaszi szezont, mégsem lesz könnyű dolga, hiszen sorrendben a második Ferencvárost, a harmadik Fehérvárt és a negyedik Puskás Akadémiát fogadja. A szabolcsi gárdával a 2018-as feljutása óta most fordul elő másodszor, hogy kieső helyről vág neki a tavasznak.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDA MASTER GOODNÁL
Érkezők: Andrija Filipovic (horvát, Aktobe – Kazahsztán), Bernardo Matic (horvát, Ordabaszi – Kazahsztán)
Kölcsönbe érkezők: – 
Kölcsönből visszatért:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Artur Kozacsuk (ukrán-magyar), Borisz Ponomarenko (ukrán-magyar), Nazar Ponomarenko (ukrán-magyar)
Kiszemeltek: Wellington Nem (brazil, EC Vitória – Brazília, szabadon igazolhatóként)
Távozók: Mihajlo Hotra (ukrán, lejárt a szerződése)
Kölcsönbe távozók: Czérna Erik (Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A KISVÁRDA MASTER GOOD FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: január 17.–január 27., Törökország (Side)
Felkészülési mérkőzések
Itthon:
Január 13.: Kisvárda–Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovák) 1–1 (Camaj)
Január 13.: Kisvárda–Tiszakécske (NB II) 1–0 (Rubus)
Törökországban:
Január 19.: Kisvárda–FK Feronikeli (koszovói) 0–0
Január 22.: Kisvárda–NS Mura (szlovén) 3–1 (Nikolov, Camaj, Szpaszics)
Január 25.: Kisvárda–Kajszar Kizilorda (kazah) 3–2 (Makowski, Ötvös, Czékus)
Január 25.: Kisvárda–FK Suhareka (koszovói, II.) 2–1 (Vida K., Ilievszki)

 

ZALAEGERSZEG: NEM VOLT SOK VÁLTOZÁS; NÉGY EDZŐMECCSBŐL HÁROM GYŐZELEM

Vogyicska Balázs Zalaegerszegre szerződött (Fotó:  ztefc.hu)
Vogyicska Balázs Zalaegerszegre szerződött (Fotó: ztefc.hu)

Zalaegerszegen annak ellenére sem volt nagy jövés-menés a télen, hogy a csapat a 11. helyen telelt, ami az évad végén kiesést jelentene neki. Valószínűleg abban bíznak a klubnál, hogy miután ősszel lassan állt össze a keret, a téli felkészülési időszakban sikerült a szezon közben érkező új vezetőedzőnek, a ZTE-hez három év után visszatérő Márton Gábornak úgy összeráznia a csapatot, hogy jelentősebb, további erősítések nélkül is ki tudja harcolni tavasszal a bennmaradást.

Két északmacedón légiós, a szélső Daniel Milovanovikj és a tavaly nyáron érkezett védő, Todor Todoroszki már távozott is a ZTE-től, Klausz Milán pedig kölcsönbe Szegedre került, miközben érkezett Kecskemétről a 24 éves középpályás, Kiss Bence és a Ferencvárostól a legutóbb Soroksáron kölcsönben szereplő 20 éves szélső, Vogyicska Balázs. Utóbbi abban is szerepet játszhat, hogy a zalaiak meg tudjanak felelni az MLSZ fiatalajánlásának.

A ZTE Cipruson készült a tavaszi idényre, négy edzőmeccset játszott a télen, amelyből hármat megnyert, de a legerősebb ellenféltől, a szerb Crvena zvezdától 1–0-ra kikapott, viszont a szlovén másodosztályú Nafta elleni 8–0 és az NB II-es Kozármisleny elleni 5–1 beillik önbizalom-növelő győzelemnek a rajt előtt.

A ZTE szombaton a Fehérvárt fogadja a 18. fordulóban, majd szerdán a Puskás Akadémiához látogat, aztán pedig kulcsfontosságú mérkőzésen látja vendégül közvetlen riválisát, a Mezőkövesdet, amely ugyanúgy 15 pontot szerzett ősszel, mint ő.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A ZALAEGERSZEGI TE FC-NÉL
Érkezők: Kiss Bence (Kecskemét), Vogyicska Balázs (Ferencváros, az ősszel kölcsönben Soroksár)
Kölcsönbe érkezők: 
Kölcsönből visszatért:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: 
Kiszemeltek: 
Távozók: Daniel Milovanovikj (északmacedón, AP Brera – Észak-Macedónia, szabadon igazólhatóként), Todor Todoroszki (északmacedón, Politechnica Iasi – Románia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: –
Kölcsönbe távozók: Klausz Milán (Szeged-Csanád  GA)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

A ZALAEGERSZEGI TE FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: január 14.–január 20., Ciprus
Felkészülési mérkőzések
Cipruson:
Január 12.: NK Nafta Lendava (szlovén)–ZTE FC 0–8 (Croizet 3, Klausz 3, Szalay Sz., Németh D.)
Január 17.: Pafosz (ciprusi)–ZTE FC 1–3 (Szalay Sz., Evangelu, Mance)
Január 20.: ZTE FC–Crvena zvezda (szerb) 0–1
Itthon:
Január 26., 14.00: ZTE FC–Kozármisleny (NB II) 5–1 

 

MEZŐKÖVESD: SPANYOL EL-GYŐZTES JÁTÉKOS ÉS SVÉD MÁSODOSZTÁLYÚ GÓLVÁGÓ IS ÉRKEZETT

A Mezőkövesd első svéd légiósa, Lucas Hedlund (Fotó: Mezőkövesd-Zsóry)

A ZTE-hez és a Kisvárdához képest több változás történt a 10. helyen telelő Mezőkövesd keretében. Szilágyi Szabolcs személyében egy U20-as román, Szolgai Máté személyében pedig egy U21-es szlovák válogatott játékost szerződtettek kölcsönbe. Érkezett továbbá két volt Honvéd-játékos, a legutóbb Pakson szereplő Bőle Lukács és a fél éve klub nélküli, a kispestiekkel tavaly az NB I-ből kieső, de 2014-ben a Sevillával Európa-ligát nyerő, 30 éves spanyol Jairo Samperio.

Említettek leginkább a középpályán, illetve a szélen jelenthetnek erősítést, a csatársorba pedig leigazolták a svéd másodosztályban 26 bajnokin 16 gólt szerző Lucas Hedlundot, aki a matyóföldiek első svéd légiósa lesz.

A rajtra itthon készülő kövesdiek az eső három téli meccsükön kikaptak a Ferencvárostól, az NB II-es Budafoktól és szlovák élvonalbeli kassaiaktól, utána viszont 3x45 perces meccsen 4–3-ra megverték az NB II-ben listavezető Nyíregyházát.

Az igazi értékmérő persze majd a Kecskemét elleni hazai bajnoki lehet, aztán jövő héten előbb a Paksot fogadják, majd Zalaegerszegre látogatnak Kuttor Attila vezetőedző tanítványai.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESDNÉL
Érkezők: Bőle Lukács (Paksi FC), Lucas Hedlund (svéd, szabadon igazolhatóként, legutóbb Utsiktens BK – Svédország), Jairo Samperio (spanyol, szabadon igazolhatóként, legutóbb Honvéd)
Kölcsönbe érkezők: Szilágyi Szabolcs (Vasas FC), Szolgai Máté (szlovákiai, DAC – Szlovákia)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Steliano Filip (román, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Lehoczky Roland (MTK Budapest, onnan Tiszakécskei LC)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A MEZŐKÖVESD ZSÓRY FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: –
Felkészülési mérkőzések
Január 12.: Mezőkövesd–Ferencváros 0–1
Január 17.: Mezőkövesd Zsóry FC–Budafoki MTE (NB II) 2–3 (Szilágyi Sz., Molnár G.)
Január 20.: Mezőkövesd Zsóry FC–FC Kosice (Kassa, szlovák) 1–2 (Molnár G.)
Január 28.: Mezőkövesd–Nyíregyháza Spartacus (NB II) 4–3 (Drazsics 2 – egyet 11-esből, Da. Babunszki, Lukics)

 

A 18. FORDULÓ PROGRAMJA
Február 2., péntek
20.00: MTK –Újpest (Tv: M4 Sport)
Február 3., szombat
12.30: ZTE–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
15.00: Kisvárda–FTC (Tv: M4 Sport)
17.30: DVSC–DVTK (Tv: M4 Sport)
Február 4., vasárnap
15.00: Mezőkövesd–Kecskemét (Tv: M4 Sport+)
17.30: Paks–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)


1. Paksi FC
17104332–21+11 34 
2. Ferencvárosi TC17103442–19+23 33 
3. Fehérvár FC1793536–24+12 30 
4. Puskás Akadémia1777327–20+7 28 
5. Debreceni VSC1774625–22+3 25 
6. MTK Budapest1774621–28–7 25 
7. Diósgyőri VTK1773726–28–2 24 
8. Kecskeméti TE1763825–29–4 21 
9. Újpest FC1763824–35–11 21 
10. Mezőkövesd17431017–26–9 15 
11. Zalaegerszegi TE17431021–36–15 15 
12. Kisvárda17421119–27–8 14 
AZ NB I ÁLLÁSA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik