NB I: a megfelelő hozzáállás a fehérvári eredményesség kulcsa

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.10.07. 08:44
null
Szabó Levente (balra) gólokkal és gólpasszokkal segíti a Vidit (Fotó: Dömötör Csaba)
Az idényben sokat kritizált, borzasztóan teljesítő Fehérvár FC az ESMTK elleni kupakiesés óta jobban odateszi magát, eredményesebben játszik. A jó formában futballozó Szabó Levente szerint az MTK Budapest elleni vasárnapi bajnokin látni lehet majd a csapaton, hogy mindent megtesz a győzelemért.

 

„Érthetetlen, hogy valaki a pályán nem is fut, egyes játékosokon nem érzem azt, hogy harcolnának, nyerni akarnának. Ezt a helyzetet nekünk kell rendezni.”

Így értékelt az ESMTK elleni Magyar Kupa-kiesést követően Tóth Balázs, a Fehérvár kapusa. Mint ismert, azóta Juhász Roland sportigazgató lemondott posztjáról, a csapat azonban – kívülről szemlélve – jobban fest, a labdarúgók hozzáállását a legutóbbi két bajnokin nem érhette kritika: a ZTE FC ellen emberhátrányban harcolták ki hősiesen az egy pontot (3–3), a Kisvárda ellen pedig hátrányból fordítottak (3–1) – beszédes, hogy mindkét találkozón három gólt szerzett az együttes. A formajavulásnak érződik a pozitív hozadéka a székesfehérvári klub háza táján – az öltözőben legalábbis biztosan.

„Fontos volt a kisvárdaiak elleni siker, hiszen elszakadtunk tőlük – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Szabó Levente, a Fehérvár csatára. – A győzelem hatása mindig jótékony az öltözői hangulatra, a héten is érzékeltem a jeleit, felszabadultabb volt a légkör. Úgy vélem, mostanra megtaláltuk az erősségeinket a játékrendszerünkben, egyre jobban látszik, hogy mindenki tisztában van a szerepkörével. Sokat beszélgettünk egymás között a kupakiesés után. Szégyen, hogy búcsúztunk, mégiscsak harmadosztályú ellenféllel szemben maradtunk alul, ez pedig fel kellett ébresszen valamit mindenkiben – az elmúlt hetekben ennek láthatjuk a következményét. Nagyon sajnáltuk, hogy Juhász Roland elbúcsúzott a klubtól, emberileg csak jót lehet mondani róla. Sohasem jó, ha valaki távozik az egyesülettől, legyen szó vezetőedzőről vagy sportvezetőről, mert ez a játékosoknak, a csapatnak is visszajelzés, hogy rosszul teljesítenek. Az a feladatunk, hogy a lehető leggyorsabban kimásszunk a gödörből, amibe kerültünk, ezért megpróbáltunk nem azzal foglalkozni, mi zajlik a fejünk fölött. Igyekeztünk a mérkőzésekre összpontosítani, s azt gondolom, a legutóbbi két fordulóban egy-egy lépést tettünk afelé, hogy elkezdődjön az eredményességgel párosuló folyamat. Motivál minket, hova szeretnénk eljutni, az MTK elleni vasárnapi meccsnek is úgy vágunk neki, hogy feljebb akarunk lépni.”

Az MTK a legutóbbi bajnokiján hatalmas verést kapott a Ferencvárostól, a 6–1-es fiaskó azonban nem téveszti meg a Fehérvár támadóját.

„Nem vezet félre minket az MTK múlt heti veresége, a Ferencváros elleni mérkőzéséből nem lehet sok következtetést levonni. Ellenfelünk jó formában volt az elveszített rangadó előtt, játssza a futballt, úgyhogy kemény csatára számítok. Ezzel együtt csak a győzelem elfogadható, hiszen hazai pályán csapunk össze velük. Saját közönségünk előtt a csapatnak jobban megy a játék, úgyhogy bizakodó vagyok. Ha a védekezésünk rendben lesz és odafigyelünk, jó esélyünk lesz itthon tartani a három pontot, mert elöl mostanában jól muzsikálunk. Olyan Vidi fut ki vasárnap a pályára, amely győzni akar, de ami talán ennél is fontosabb, hogy a hozzáállásunkon érezhető legyen, mindent megteszünk a jó eredményért – ezt várják tőlünk.”

A három pont megszerzéséért sokat tehet Szabó Levente is. A 24 éves csatár az elmúlt hetekben csereként beszállva volt hasznos tagja a Fehérvárnak: a Mezőkövesd és a ZTE ellen egy-egy gólt szerzett, a Kisvárda ellen pedig két gólpasszt adott.

„Mindig kiadom magamból a maximumot, a hozzáállásomon nem változtat, ha csak perceket kapok a bizonyításra – folytatta. – Mostanság jól sül el, ha csereként kapok szerepet, de természetesen az hajt, hogy minél több időt töltsek a pályán, ezért dolgozom. Érzem magamon, hogy megvan az önbizalmam, jó erőben vagyok, s nagy öröm, hogy gólokkal, gólpasszokkal segítem a csapatot. Amikor visszatértem a kecskeméti kölcsönjátékomból, nem tudtam beverekedni magamat a kezdő tizenegybe, de úgy vélem, ha továbbra is mindent megteszek, megnyílhat előttem az út. Remélem, vasárnap is sikerül lendítenem a csapaton, azon leszek, hogy az egyébként jó MTK-védelmet minél többször feltörjük.”

NB I, 2023–2024, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 6., péntek
Puskás Akadémia–Kisvárda 1–0
Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
1120
Október 7., szombat
12.45:Mezőkövesd–ZTE (Tv:M4 Sport)Mezőkövesd,Városi StadionPintér Csaba
16.15:Újpest–DVTK (Tv:M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc StadionKarakó Ferenc
20.30:Kecskemét–Paks (Tv:M4 Sport)Kecskemét,Széktói StadionBerke Balázs
Október 8., vasárnap
13.00:Fehérvár–MTK Budapest (Tv:M4 Sport)Székesfehérvár,Sóstói Stadion
16.30:Ferencváros–DVSC (Tv:M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna

 

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC76126– 9+1718
2. Paksi FC852114– 9 +517
3. Diósgyőri VTK851217– 9 +816
4. Puskás Akadémia943214–14 015
5. MTK Budapest842211–11 014
6. Újpest FC842213–14 –114
7. Debreceni VSC84413–12 +112
8. Kecskeméti TE835 9–11 –2 9
9. Fehérvár FC822414–16 –2 8
10. Zalaegerszegi TE812510–19 –9 5
11. Mezőkövesd7115 8–15 –7 4
12. Kisvárda9117 7–17–10 4



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik