HIRDETÉS
HIRDETÉS
FAZEKAS ZOLTÁN, FÖLDI IMRE (HRADEC KRÁLOVÉ) 2017.06.19 12:20 Frissítve: 2017.06.19 22:36

Az ukránok nem kegyelmeztek – a 3. helyen zártuk a csoportot

A magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában 84–72-es vereséget szenvedett Ukrajnától, így a harmadik helyen jutott tovább a kvartettből. A mieink Olaszországgal csapnak össze a nyolc közé jutásért.

HIRDETÉS
Zele Dorinára nem lehetett panasz (Fotók: Földi Attila)

 

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSEHORSZÁG
A-csoport, 3. forduló

UKRAJNA–MAGYARORSZÁG 84–72 (26–18, 21–12, 20–17, 17–25)

Hradec Králové, 1200
néző. V: Rosso (francia), Kozlovskis (lett), Caruse (görög)
UKRAJNA:
Moss 2, JAGUPOVA 17/9, MALASZENKO 17/3, DOROGOBUZOVA 12/6, UDOGYENKO 22/3. Csere: Szpitkovszka, Olhovik 9/9, Maznicsenko, Bjelocerkiszka 3/3, Naumemko, Jackovec, Horobec 2. Szövetségi kapitány: Volodimir Holopov
MAGYARORSZÁG:
Vandersloot 10, Fegyverneky 10, Simon 2, Nagy-Bujdosó 4, Krivacsevics 6. Csere: Határ 10, Raksányi 7/3, MEDGYESSY 6, ZELE 13/3, Varga 2, Licskai, Dubei 2. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek
Az eredmény alakulása. 2. perc:
2–4. 4. p.: 9–4. 6. p.: 18–8. 9. p.: 22–18. 13. p.: 28–27. 17. p.: 33–29. 20. p.: 47–30. 22. p.: 47–35. 24. p.: 55–37. 29. p.: 65–43. 34. p.: 67–56. 37. p.: 81–62
MESTERMÉRLEG
Volodimir Holopov:
– Ezen a találkozón kitűnően játszottunk. Ezt a ritmust kell megtartanunk, így kell járatnunk a labdát. Jól eloszlottak a pontjaink, négy játékosunk is tíz fölé jutott. Ha ebben a stílusban tudunk játszani, akkor szép torna vár ránk.
(Stefan Svitek értékelését keretes írásunkban olvashatja!)
TOVÁBBI EREDMÉNY
Csehország–Spanyolország 67–63 (17–17, 11–12, 17–15, 22–19)
A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 5 pont, 2. Ukrajna 5, 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Csehország 4
Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem adjuk fel, az igazán fontos meccs kedden lesz!”

A csehek elleni győztes találkozó egyik magyar hőse, Nagy-Bujdosó Nóra ezzel a mondattal kezdte a hivatalos sajtótájékoztatót azután, hogy válogatottunk 84–72-re kikapott az ukránoktól utolsó csoportmeccsén. Ezzel Stefan Svitek együttese a harmadik helyen végzett a kvartettet élen záró és a végső sikerre is esélyes spanyolok és a második Ukrajna mögött, de továbbjutott, és tulajdonképpen ez a lényeg. Talán éppen ezért sem szabad messzemenő következtetéseket levonni abból, amit hétfőn ebédidőben láttunk Királyváradon.


A fontos folytatás miatt egyik edző sem akarta „agyonjátszatni” legjobbjait, s egyik csapat sem akart felesleges kockázatot vállalva kihajtani magát, netán több energiát elégetni, mint amennyit muszáj.

 

BÜSZKE SZÜLŐK

Jan és Bill olyanok, mint az átlag amerikaiak: széles mosollyal, kedvesen érdeklődnek minden európai dolog iránt, közvetlenek és szívesen társalognak. Mégis különlegesek voltak számunkra, a királyváradi Zimni-csarnok lelátóján üldögélve, hiszen ők a magyar válogatott honosított hátvédjének, Courtney Vanderslootnak a szülei.

„Eddig minden nagyon tetszik nekünk, szuperül érezzük magunkat – mondta Bill, aki fiatalabb korában, nem profiként, de sportolt, birkózott és softballozott. – Nagyon kedvesek Courtney magyar csapattársai, lányunk remekül érzi magát köztük. Szurkolunk a csapatnak, hogy kedden győzni tudjon. Nemcsak azért, mert az tényleg nagy siker lenne, hanem mert Prágában még nem jártunk. Nem mintha Királyváraddal bármi gondunk lenne, nagyszerűek az ételek, finom a sör, és kedves a kisváros. Nyilván sosem gondoltuk volna korábban, hogy Courtney egy másik országot képvisel majd, de büszkék vagyunk rá, hogy a magyar válogatott meghatározó játékosa lett. Rengeteg munka van a lányunkban, nekünk elhiheti.”


Két percig lelkesen figyeltük Courtney Vanderslootot – a honosított hátvéd játszi könnyedén tört be és dobott szép ziccert, majd két támadás múlva még egyet, s úgy tűnt, jól kezdtünk –, hogy aztán pár perccel később 16–8-as ukrán vezetést és magyar időkérést regisztrálhassunk.

„Magyarszki!!” – szólt a zsűriasztal mögötti lelátóról a vékonyka hangokkal telített buzdítás, ami lelkesítő volt, de nem szívből jött, tekintve, hogy a kivezényelt cseh kisiskolásoktól jött. Zele Dorinát nem érdekelte, ki drukkol neki, újra szenzációsan szállt be, s hét pontot szerzett bő két perc alatt a második negyed elején, így ismét meccsben voltunk (27–28).

Csakhogy ezután kulcsfontosságúnak bizonyuló periódus következett, a 14. és a 20. perc között ugyanis egyetlen pontocskára volt képes csapatunk, de közben kapott 16-ot.

Persze az ukrán rohamtól függetlenül nagy harcot vívtak a játékosok egymással, Katyerina Dorogobuzovára fújta rá az egyik bíró habozás nélkül a sportszerűtlen hibát, amikor a center a nyakánál fogva rántotta le Krivacsevics Tijanát.

Svitek az eddigieknél sokkal jobban rotálta a csapatát, de az ukránoknál is szokatlanul sok pihenőt kapott szupersztárjuk, Alina Jagupova. Belefért nekik, mert magasposztokon elképesztő fölényben volt az ellenfél, s távolról is jól dobott a selejtezőket hibátlanul záró együttes.Fordulás után felcsillant a remény, 5–0-s etappal kezdtük, de válaszul megérkeztek az újabb ukrán triplák. Svitek láthatóan 60–41-es állásnál a keddi, sorsdöntő csatát szem előtt tartva elengedte a meccset – ki ne tette volna a helyében, ha így tényleg volt –, s jöttek a cserék. Először játszhatott az Európa-bajnokságon Varga Zsófia, Licskai Zsófia és Dubei Debóra, ez kétségtelenül örömteli volt. A túloldalon is jöttek a cserék, egyikük, Vita Horobec például első megmozdulásaként arcba könyökölte Simon Zsófit – fájhatott, mint ahogy az is, hogy esélytelenek voltunk összességében a második félidőben. A cserecsapat – az utolsó negyed elején egyetlen kezdő sem volt parketten – Medgyessy Dóra és Határ Bernadett vezérletével visszakapaszkodott 13 pontra, de egy időkérést követően megrázta magát az ellenfél, és magabiztosan győzött.

Válogatottunk a B-csoport második helyén végző Olaszországgal csap össze a nyolc közé jutásért. Ennek a mérkőzésnek a győztese a belgákkal találkozik majd az elődöntőben.

A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT (június 20., kedd)
Szerbia–Lettország
Olaszország–MAGYARORSZÁG
Oroszország–Görögország
Ukrajna–Szlovákia 

 

REAKCIÓK

„A NAGY DOLGOK KEDDEN JÖNNEK”
Mi volt a vereség fő oka?
Sok második esélyt adtunk az ukránoknak, akik összesen 18 támadólepattanót szedtek, ez rettenetesen sok – mondta Stefan Svitek szövetségi kapitány. – Emellett sok pontot kaptunk eladott labdákból és az ezeket követő lefutásokból. Megpróbáltunk visszajönni a második félidőben, de ez nem sikerült.

Az első félidő végén mi történt? Mintha akkor ment volna el a meccs...
Ha jól emlékszem, az utolsó három percet a félidő vége előtt 14–1-re vesztettük el... Ez a szakasz
bizonyult kulcsfontosságúnak az egész meccset tekintve. Tizenegy triplát dobtak az ukránok, főleg akkor találtak be, amikor kicsit sikerült felzárkóznunk.

Mennyire tartotta szem előtt a rotációban, hogy kedden jön a legfontosabb mérkőzés?
Kicsit tartalékoltunk is, spórolnunk kellett a kezdők energiájával. Tisztában vagyunk azzal, hogy a nagy dolgok kedden dőlnek el.

Ukrajna meddig juthat?
Játékosai megmutatták, hogy remek kosárlabdát játszanak. Borzasztó nehéz ellenük játszani, mindent elváltanak védekezésben, jól dob minden játékosuk távolról. Komoly játékerőt képviselnek, de azt nem tudom megmondani, hogy hányadik helyen végeznek.


„Sajnáljuk, hogy nem sikerült nyernünk, de semmi okunk a szomorkodásra, mert továbbjutottunk – mondta Zele Dorina, aki az eddigi legjobb meccsét játszva az Eb-n 13 pontot szerzett. – A palánkok alatt vesztettük el a meccset, rengeteg lepattanót szedtek az ukránok a mi gyűrűnk alatt is. Tanulni kell ebből a meccsből is, a lényeg, hogy a sorsunk kedden dől el, akkor kell kiemelkedőt nyújtanunk.”

„Sajnos az ukránok egyértelműen érvényesítették a fizikai fölényüket, ez leginkább a lepattanóknál jelentkezett – értékel Medgyessy Dóra, a magyar válogatott hátvédje. – Nem törünk össze, mert megszereztük a továbbjutást, és kedden azért léphetünk pályára, hogy ott legyünk Európa legjobb nyolc csapata között. Meg kell tartanunk az optimizmusunkat, és már most a következő meccsre kell koncentrálnunk.”

Stefan Svitek hiába próbálta felrázni a csapatot


PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

Köszönjük a figyelmet!
72–84 a vége.

Az utolsó percekben ledolgoztuk annyira a hátrányunkat, hogy ne legyen megsemmisítő a vereség.
37. perc:
potyognak a kosarak, leginkább a kezdőjét visszahozó Ukrajna eredményes. 62–81
Este 20 óra 30-kor rendezik a Szlovákia–Olaszország meccset, melyen eldőlnek a B-csoport helyezései. Annak a találkozónak a győztesével játszunk kedden a nyolc közé jutásért.
36. perc:
Udodenko is kintről. 56–73
35. perc: ez hihetetlen! Ukrán tripla... 56–70
Csakhogy eddig pihent Jagupova és Udodenko. Ők természetesen visszajönnek az utolsó percekre.

34. perc: Medgyessy
labdaszerzés után dob faultos ziccert. A büntető előtt ukrán időkérés. 56–67
34. perc: Medgyessy ziccerezett, majd Határ faulttal együtt dobott egy kosarat. 54–67
32. perc: ebben a negyedben is magyar pontok az elsők. Dubei két sikeres büntetővel. 49–67

3. NEGYED

A pontszerzéssel nem volt baj, de védekezésben nem tudunk mit kezdeni az ukránokkal. A palánk alatt jól dolgoznak: könnyű kosarakat szereznek, dominálnak a lepattanócsatában. 41 százalékkal dobtak 9 triplát.

30. perc: Zele szerzett négy pontot az utóbbi támadásokból, és most „csak” kettest kaptunk. 47–67
29. perc: Jagupova a hármasa után végigrohant egy szerzett labdával, ziccer. Magyar időkérés. 43–65
29. perc: Simon távoli kettesével hosszú idő után szereztünk kosarat. A másikon is jön egy kosár. Naná, hogy tripla. 43–63
A pályán Dubei Debóra, az Eb-n először.
27. perc:
újabb ukrán kosár, persze hogy tripla. Olhovik harmadszor. 41–60
Horobec tisztán arcba könyökölte SImont, majd jót nevet a történteken. Annyira azért nem volt vicces, pláne, hogy csak egy sima faultot kapott ezért.
Vagy könnyű ziccerből kapunk kosarat, vagy triplát dobnak az ukránok.

25. perc: Nagy-Bujdosó után megint Udodenko szerez könnyű kosarat közelről. 39–57
24. perc: és egy újabb... 37–55
23. perc: Fegyverneky
gyönyörű kosarat szerzett, de azonnal kaptunk egy triplát. Már a hatodikat. 37–52
22. perc: Udodenko törte meg a magyar rohanást. Ő nagyon könnyen szerzi a pontjait. 35–49
22. perc: a honosított magyar lány kiosztásából Raksányi dobott triplát a sarokból. 35–47
21. perc: Vandersloot ziccerével jöttünk közelebb. 32–47

Fegyverneky Zsófia nagyot küzdött az első félidőben

 
A lepattanóarány 14–24, volt 8 eladott labdánk, míg az ukránoknak 5 és a hárompontos dobások arányára sem jó ránézni: a miénk 1/7, ellenfelünkké 5/12.

Nálunk Fegyverneky  (8 pont) brillírozott az első negyedben, a második etapot Zele kezdte remekül (7 pont) és Krivacsevics is szerzett 6 pontot. De az utolsó 5 percben senki nem tudott előlépni.

Az ukránok két klasszisa közül Udodenko 13, Jagupova 9 pontnál jár. Erre lehetett is számítani, a nagyobb baj az, hogy Malasenko is berámolt 13-at és Dorogubozova is 7 pontot szerzett már.

Jól kezdtük a második negyedet, kettő pontos hátránynál úgy tűnt, átvehetjük a mérkőzés irányítását. Utána jött egy olyan néhány perces időszak, amelyben egyik csapat sem találta az utat a gyűrűig. Sajnos az ukránok tértek magukhoz hamarabb: 29–31-ről csináltak egy 1–16-os futást.

2. NEGYED

Véget ért az első félidő. 3047
20. perc:
nagy a baj! Teljesen szétestünk. 30–45
19. perc: Bilocerkivszka dobott triplát ukrán támadópattanó után. 30–40
Magyar időkérés. Már úgy tűnt, hogy át is vehetjük a vezetést, egyre jobban játszottunk elől és hátul is. Az utóbbi percekben azonban nagyon leült a játékunk.
18. perc: Udodenko megint beindult. egymás után dobott két kosarat, Határ büntetője ékelődött be közé. 30–37
Az utóbbi percekben az ukránok is többet hibáznak. Jó lenne, ha mi jönnénk ki jobban ebből a kaotikus időszakból.
14. perc:
Malasenko távoli kettese után két támadást is elrontottunk. 29–33
14. perc: ukrán sportszerűtlent büntetett Krivacsevics két büntetővel, az azt követő támadást nem tudtuk kihasználni. 29–31
13. perc: ahogy közelebb jöttünk, egy lélekromboló Dorogobuzova-tripla. 27–31
Ukrán időkérés.
13. perc: Zele
vette hátára a csapatát. 7. pontját megszerezve 27–28
12. perc:
Moss kosarára Zele triplával válaszol. 25–28
11. perc: szép kettő-kettő végén Krivacsevics kapott jó labdát. 22–26
5–14 a lepattanóarány. Udodenko egymaga szedett 5 lecsorgót.
11. perc: a második negyed Zele ziccerével kezdődött. 20–26

1. NEGYED

Fegyverneky 8 és Jagupova 8, Udodenko 9 pontos.

Az első negyedben Fegyverneky Zsófia vezérletével nem rossz a támadásunk, de hátul, nemcsak Udodenko és Jagupova klasszisa miatt kapunk könnyű kosarakat.

Ez a negyed vége. 18– 26
10. perc:
a másik oldalon pedig az van, amire számítani lehetett. Udodenko és Jagupova is tarthatatlan. 18– 26
9. perc: Fegyverneky mai s fantasztikus! Faulttal együtt dobott be egy tempót, a büntető sajnos kimaradt. 18– 22
9. perc: egymás után két támadást is kivédekeztünk, majd Fegyverneky dobott üres ziccert. Szépen tört be. 16– 21
Ukrán időkérés. Az ő védekezésük is lyukas.
7. perc:
Jagupova újabb triplát vágott be, majd Fegyverneky szerzett gyors kettest. 14– 21
7. perc: Vandersloot kiosztásából Raksányi dobott távoli kettest. 12– 18
6. perc: ukrán kosár után Fegyverneky dobott egy középtávolit. 10– 18
Magyar időkérés. Nem kezdtünk jól.
5. perc:
Fegyverneky gyönörű passzt adott a csereként beállt Határnak. A másik oldalon Malasenko talált be, majd Jagupova is dobott egy triplát. 8– 16
5. perc:
Udodenko megverte Krivacsevicset, újabb könnyű kosarat szerzett. már hatpontos. 6– 11
4. perc: Udodenko kosara után Krivacsevics kapott jó labdát a palán alatt. 6– 9
Nem esnek be a dobásaink, miközben az ukránok mindent leszednek a mi palánkunk alatt.
3. perc:
ukrán tripla és egy távoli kettes. 4– 7
2. perc:
Udodenko egyenlített, majd Fegyverneky labdaszerzése után Vandersloot fejezte be az indítást. 4– 2
1. perc: az első támadást az ukránok vezették, mégis Vandersloot ziccere jelenti az mérkőzés első kosarát. 2– 0
Elkezdődött a mérkőzés!
A magyar kezdő:
Vandersloot – Fegyverneky – Simon – Nagy-Bujdosó – Krivacsevics

A magyar válogatott fehér mezben lép pályára.
Megvolt a bemutatás, éppen a Himnuszt játsszák. 

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Magyarország–Ukrajna női kosárlabda Európa-bajnoki mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk!

A magyar válogatott az első csoportmeccsén rögtön az olimpiai ezüstérmes Spanyolországgal találkozott és bár helytállt, reális esélye nem volt a győzelemre, 62–48-as vereséget szenvedett. A következő körben aztán remek mérkőzésen négy ponttal legyőzte a házigazda Csehországot, ezzel már ki is harcolta a továbbjutást.

 
„Az a legkönnyebb út, ha okos játékkal legyőzzük az ukránokat”
„Fogadalmakat tettünk – van, aki tetováltat”

Fegyverneky Zsófiáék így különösebb teher nélkül léphetnek pályára ma, a találkozónak azonban így is van tétje, hiszen a csoport második helyéről vélhetően kedvezőbb helyzetben várhatná a folytatást nemzeti együttesünk – a miénk mellett a 20.30-as Szlovákia–Olaszország mérkőzésen dől el, hogy kivel kell megküzdeni a legjobb nyolcba kerülésért.

Hozzánk hasonló elszántsággal érkezhetnek a meccsre az ukránok is.

A magyar válogatott utolsó csoportellenfele a torna előtt az újságírók egyik legizgalmasabb témája volt. Az 1991 óta független állam 1995-ban robbant be a kontinens elitjébe, amikor a brnói Európa-bajnokságot óriási meglepetésre megnyerte, a döntőben az olaszokat győzte le. Egy év múlva újra történelmet írtak az ukránok, de másik földrészen: a negyedik helyen végeztek az atlantai olimpián.

Ám a 21 évvel ezelőtti csoda közelébe sem tudtak kerülni azóta, a legjobb eredményüket éppen hazánkban jegyezték 1997-ben, amikor 10. helyen zárták a kontinensviadalt.

Vologyimir Holopov szövetségi kapitány együttese a 2017-es Eb selejtezőinek legnagyobb durranásaként veretlenül nyerte meg csoportját, általános döbbenetet okozva ezzel és azzal is, hogy a címvédő szerbeket oda-vissza legyőzte.

A királyváradi rajt előtt azonban alábbhagyott a lelkesedés, sérülés miatt ugyanis Olga Dubrovina, Alekszandra Homencsuk, Viktorija Mircseva és Valerija Berezsinszka is kimaradt a keretből. Amely így is roppant erős, s amely a parkettába döngölte a nyitó napon a házigazda cseheket (59–47).

A siker fő letéteményese „természetesen” Alina Jagupova volt, aki 21 pontot vállalt. Az elképesztő fizikai adottságokkal rendelkező, férfiakat megszégyenítően képzett és atletikus bedobó a spanyolok ellen is sziporkázott (23 pont, nyolc lepattanó, négy gólpassz), de társaihoz hasonlóan elfáradt, így jókora zakót kapott (76–54) az együttes a második fordulóban.

„Majdnem három negyeden át versenyben voltunk a torna favoritjával, amely szétzilált minket a végére, elsősorban azért, mert ötvenhárom lepattanójából huszonhármat a mi gyűrűnknél szedett össze. Továbbra is magabiztosak vagyunk, ez a vereség nem tört le minket, megyünk tovább a megkezdett úton" – nyilatkozta szombaton Holopov.

Az említett Jagupova (átlagban 22 pont, 7.5 lepattanó, 4 gólpassz) mellett Udodenkót (15.5 pont, 11 lepattanó) kell még kiemelni, a két hölgy mellett viszont az összes ukrán teljesítménye eltörpül. A magyar válogatottban sokkal jobban megoszlanak a terhek: Fegyverneky az abszolút vezér (13.5 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz), Nagy-Bujdosó Nóra a pontszerzésben remekel (10.5 pont), Vandersloot Courtney nagyon jól irányít (10.5 pont, 5 gólpassz), Határ Bernadett (6.5 lepattanó) és Krivacsevics Tijana (5.5 lepattanó) pedig a lepattanószerzésben jeleskedik.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Dubei Debóra (Uniqa Sopron), Fegyverneky Zsófia (Uniqa Sopron), Határ Bernadett (Uniqa Sopron), Licskai Zsófia (PEAC Pécs), Raksányi Krisztina (PEAC Pécs), Zele Dorina (PEAC Pécs), Simon Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Varga Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Medgyessy Dóra (VBW CEKK Cegléd), Nagy-Bujdosó Nóra (VBW CEKK Cegléd), Vandersloot Courtney (Yakin Dogu Üniversiti – Törökország), Krivacsevics Tijana (Gime Universiti – Törökország). 
Szövetségi kapitány: 
Stefan Svitek 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.19 10:55:59

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

„Azt hittem, tudom, hol van a teljesítőképességem határa, de Roberto Íniguez jobban tudta.”

2018.05.17 00:01:39

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A budapesti rothadás nem tegnap indult.

2018.04.24 22:28:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Fültanúja voltam annak, amikor a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) egyik munkatársa azt mondta a rendezvény sajtófőnökének a soproni Euroliga négyes döntő utáni partin: imádja Magyarországot, az itteni események megszervezésével soha sincs probléma, honfitársaink szorgalmasak, figyelnek az apró részletekre, és remek vendéglátók.

2018.04.22 11:57:34

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, MIHÁLYI ANDRÁS (összefoglaló), MOLNÁR KRISZTIÁN (közvetítés)

A magyar csapat történelmi ezüstérmet szerzett Európa legrangosabb sorozatában.

2018.04.22 08:46:09

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A 21 éves magyar játékos az a típus, aki lemegy a csarnokba dobni kétszázat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS