HIRDETÉS
HIRDETÉS
FAZEKAS ZOLTÁN (Királyvárad) 2017.06.19 00:27 Frissítve: 2017.06.19 07:00

Női kosár Eb: „Az a legkönnyebb út, ha okos játékkal legyőzzük az ukránokat”

Mozgalmas és egy meglepetéssel színesített szabadnapja volt női kosárlabda-válogatottunknak, amely 14 év után került ismét a legjobbak közé az Európa-bajnokságon és játszik Ukrajnával hétfőn ebédidőben.

HIRDETÉS
A konditeremben is otthonosan mozogtak válogatottunk játékosai (Fotó: Földi Imre)


OKOSAN, HIGGADTAN

– Mi történt a kezével?
– A csehek elleni meccsen beleakadtam az egyik játékos mezébe, és visszahajlottak az ujjaim – válaszolta Simon Zsófia, a magyar válogatott bedobója. – Reggelre elgémberedtek, most jól jött egy kis kezelés.

– Milyen volt a hajrá?
– Nagyon izgultam, mert felnőttválogatottságom kezdete óta mindig valami apróság hiányzott a sikerhez, ami most összejött, és szerintem megérdemeltük. Így az első célunkat elértük.

– Olaszország vagy Szlovákia jelentené a könnyebb utat a negyeddöntőbe?
– Az a legkönnyebb út, ha hétfőn okos játékkal legyőzzük az ukránokat. Valószínű, hogy az olaszok is nyernek, így a szlovákokkal játszhatnánk Prágáért.

– Milyen az az okos játék?
– Észre kell vennünk az abból adódó lehetőségeket, hogy az ukránok szinte mindent elváltanak, mert szinte azonos magasságú játékosaik vannak. Nekünk is sokat kell váltanunk, emellett olyan higgadtnak maradnunk, mint a csehek elleni hajrában.

– Nem volt zavaró, hogy az utolsó két percben háromezer néző tombolt a hazai győzelem érdekében?
– Egyáltalán nem, sőt, inkább feldobott és motivált minket.

Mint a kisiskolások, akik a mikuláscsomagot várják, úgy ültek az étteremben vacsora után Krivacsevics Tijanáék, izgatottan, mosolyogva: az ajtón aztán este fél kilenc körül nem a Télapó, hanem Szalay Ferenc toppant be kezében egy szép nagy tortával. A magyar szövetség elnöke további néhány kedves mondattal köszöntötte a szombat este a csehek legyőzésével az Európa-bajnokság csoportköréből továbbjutó, a negyeddöntőért zajló „rájátszásba” kerülő magyar válogatottat.

„Fantasztikus, amit elértetek, de még nagyszerűbb, hogy áskálódások, személyeskedések nélkül, igazi közösséget alkotva tettétek, büszkék vagyunk rátok” – mondta többek között Szalay.

Még jóval a sütievés előtt, délelőtt nagy volt a jövés-menés a csapat szálláshelyéül szolgáló Grand Hotel egyik szobájában, amely a magyarok megérkezése után úgynevezett rekreációs szobává alakult, és óriási volt a forgalma.

„Kaptunk egy plusz gyúrópadot a helyiektől, és bepakoltuk a fizioterápiás gépeinket: az ultrahangot, a lézeres kezelőt, az elektroterápiás gépeket” – mondta Burdi Szabolcs gyúró, miközben Zele Dorinát masszírozta. Aztán hozzátette, hogy olyan sérültje nincs a csapatnak, aki a problémája miatt ne edzhetne vagy játszhatna, ami igazolja a munkájuk minőségét is. De nemcsak apró kezelésekkel telt el a nap, kora délután ugyanis előbb helyi wellnessközpontba mentek kondizni a lányok, majd a kisebb munkacsarnokban másfél órás erős tréninget is tartott nekik Stefan Svitek szövetségi kapitány. A mester elmondta, nagyon büszke az eddigi eredményre, s esze ágában sincs számolgatni, győzni akar hétfőn Ukrajna ellen, hogy a lehető legjobb pozícióból várhassuk a nyolc közé kerülésért lejátszandó meccsen az ellenfelet, amelynek kilétéről keretes írásunkban olvashatnak.

A pihenőnapon a regenerációra is nagy hangsúlyt fektetett a szakmai stáb, míg Szalay Ferenc (alul) tortával lepte meg a nemzeti csapat tagjait (Fotó: Földi Imre)

„Lányok, túlságosan ne tiszteljük az ellenfelet, bátran játsszunk!” – adta ki az utasítást edzés közben Svitek. Ha már az ukránok szóba kerültek: nos, ők úgy döntöttek, hogy a délelőtti tréning elég volt nekik, a délutánit kihagyják, és ünnepelnek egyet. Ez persze nem a mieink lekezelése miatt volt, hanem mert több játékosnak is mostanában volt vagy lesz a születésnapja, amiről éppen vasárnap délután akartak megemlékezni.

Mi, magyarok meg már most azt ünnepelhetjük, hogy 2003 óta nem ért el ilyen jó eredményt a női válogatott – akkor a görögországi Európa-bajnokságon a 10. lett a Rátgéber László irányította együttes. Azóta a legjobb eredményünk csak a részvétel volt, most viszont a csehek legyőzésével már biztosan a 12-ben vagyunk.

De remélhetőleg lesz tovább is...

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL: UKRAJNA
A magyar válogatott utolsó csoportellenfele, Ukrajna a torna előtt az újságírók egyik legizgalmasabb témája volt. Az 1991 óta független állam 1995-ben robbant be az elitbe, amikor a brnói Európa-bajnokságot óriási meglepetésre megnyerte, miután a döntőben legyőzte az olaszokat. Egy év múlva újra történelmet írtak az ukránok, de másik földrészen: az 1996-os atlantai olimpián a negyedik helyen végeztek. Azóta viszont a csoda közelébe sem tudtak kerülni, a legjobb eredményüket éppen hazánkban jegyezték 1997-ben, ekkor 10. helyen zárták az Eb-t.

Volodimir Holopov szövetségi kapitány együttese viszont a 2017-es Eb selejtezőjének legnagyobb durranásaként veretlenül nyerte meg csoportját, általános döbbenetet váltva ki azzal is, hogy a címvédő szerbeket oda-vissza legyőzte.

A királyváradi rajt előtt azonban alábbhagyott a lelkesedés, ugyanis sérülés miatt Olga Dubrovina, Alekszandra Homencsuk, Viktorija Mircseva és Valerija Berezsniska is kimaradt a keretből, amely persze így is roppant erős, és a parkettába döngölte a nyitó napon a házigazda cseheket (59–47). A siker fő letéteményese „természetesen" Alina Jagupova volt, aki 21 pontot vállalt. Az elképesztő fizikai adottságokkal megáldott, férfiakat megszégyenítően képzett és atletikus bedobó a spanyolok ellen is sziporkázott (23 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), de társaihoz hasonlóan elfáradt, így az együttes jókora zakót kapott (76–54) a második fordulóban.

„Majdnem három negyeden át versenyben voltunk a torna favoritjával, amely szétzilált minket a végére, elsősorban azért, mert ötvenhárom lepattanójából huszonhármat a mi gyűrűnknél szedett össze – mondta szombaton Holopov. – Továbbra is magabiztosak vagyunk, ez a vereség nem tört le minket, megyünk tovább a megkezdett úton.”

 

 PIZZA VAGY BRYNDZA?
Az ukránok elleni utolsó csoportmeccset követően hétfőn több órán át kell majd várnunk arra, hogy megtudjuk, melyik válogatott lesz az ellenfelünk a nyolcba kerülésért. Ennek oka, hogy a B-csoportban a szlovák–olasz találkozót 20.30-tól rendezik, márpedig ezen dől el, melyik csapattal küzdhetünk meg a prágai folytatásért. A papírforma olasz sikert ígér, ez esetben a győztesek másodikak lesznek a csoportjukban, azaz a magyar csoport harmadikjával játszanak kedden. Ha a mieink nyernek az ukránok ellen, másodikak lesznek a csoportban, így olasz–ukrán és magyar–szlovák párharcot rendeznének, viszont ha kikapunk és az olaszok győznek, akkor magyar–olasz és ukrán–szlovák csata lesz kedden, még Királyváradon.

 

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSEHORSZÁG
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2
138–102 4
2. Magyarország 2 1 1 122–132 3
3. Ukrajna  2 1 1 113–123 3
4. Csehország 2
2 117–133 2

 

Az A-CSOPORT 3. FORDULÓJÁNAK PROGRAMJA
Június 19., 12.30: Magyarország–Ukrajna (Tv: M4 Sport)
Június 19., 18.00: Csehország–Spanyolország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Dubei Debóra (Uniqa Sopron), Fegyverneky Zsófia (Uniqa Sopron), Határ Bernadett (Uniqa Sopron), Licskai Zsófia (PEAC Pécs), Raksányi Krisztina (PEAC Pécs), Zele Dorina (PEAC Pécs), Simon Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Varga Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Medgyessy Dóra (VBW CEKK Cegléd), Nagy-Bujdosó Nóra (VBW CEKK Cegléd), Vandersloot Courtney (Yakin Dogu Üniversiti – Törökország), Krivacsevics Tijana (Gime Universiti – Törökország). 
Szövetségi kapitány: 
Stefan Svitek 

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.19 10:55:59

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

„Azt hittem, tudom, hol van a teljesítőképességem határa, de Roberto Íniguez jobban tudta.”

2018.05.17 00:01:39

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A budapesti rothadás nem tegnap indult.

2018.04.24 22:28:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Fültanúja voltam annak, amikor a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) egyik munkatársa azt mondta a rendezvény sajtófőnökének a soproni Euroliga négyes döntő utáni partin: imádja Magyarországot, az itteni események megszervezésével soha sincs probléma, honfitársaink szorgalmasak, figyelnek az apró részletekre, és remek vendéglátók.

2018.04.22 11:57:34

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, MIHÁLYI ANDRÁS (összefoglaló), MOLNÁR KRISZTIÁN (közvetítés)

A magyar csapat történelmi ezüstérmet szerzett Európa legrangosabb sorozatában.

2018.04.22 08:46:09

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A 21 éves magyar játékos az a típus, aki lemegy a csarnokba dobni kétszázat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS