Csak tisztes helytállásra futotta a spanyolok ellen

Vágólapra másolva!
2017.06.16. 20:15
null
Mérkőzés előtti pillanatok (Fotó: Földi Imre)
A magyar női kosárlabda-válogatott a Spanyolországgal szembeni 62–48-as vereséggel kezdte a csehországi Európa-bajnokságot. Ugyan sokáig jól tartottuk magunkat az olimpiai ezüstérmes ellen, de reális esélyünk nem volt a győzelemre.

 

Egy perc alatt csaknem teljesen kiürült a sportcsarnok – a csalódott cseh nézők csendben vették tudomásul, hogy esélye sem volt válogatottjuknak az erőkosárlabdát játszó ukránok ellen –, amikor a mosolygós hölgyekből álló magyar válogatott kivonult és elkezdett melegíteni első, spanyolok elleni csoportmeccsét megelőzően.

Az olimpiai ezüstérmes rivális elleni örökmérleg az Aranycsapat világszenzációt jelentő londoni meccsére hajazott (6–3), de amennyire hízelgő, annyira csalóka is volt. Tény, jobban álltunk a feldobás előtt riválisunkkal szemben, de az is az volt, hogy húsz éve nem vertük meg őket, s a legutóbbi három meccs az övék lett.

Simon Zsófia szerezte az első magyar kosarat (Fotó: Földi Imre)
Simon Zsófia szerezte az első magyar kosarat (Fotó: Földi Imre)

Úgy 1800-an – köztük sok magyar drukker – így is maradtak a nap zárómeccsére, amely két gyors spanyol kosárral kezdődött. 8–0-s spanyol előnynél Simon Zsófia végre betalált, megszerezve az első magyar Eb-pontokat, majd két támadással később eladta a labdát – de így is jött a biztató pacsi Stefan Svitek szövetségi kapitánytól. Aki aztán 12–4-nél rendelte először magához csapatát, amely egy kissé megilletődöttnek látszott, de a kis intermezzo jót tett, s felzárkóztunk. Viszont a pontszerzéssel továbbra is hadilábon álltak a mieink, akik az első negyedet mindössze nyolc szerzett egységgel zárták.

A második negyedben egyértelműen feljavult a védekezése a magyaroknak, de támadásban továbbra is kínlódással járt még az is, hogy dobóhelyzetet teremtsenek maguknak Fegyverneky Zsófiáék. A legutóbbi kontinensviadal bronzérmese roppant szigorúan és pontosan zárta a passzsávokat és folyamatosan képes volt agresszíven védekezni. A negyed közepén zónavédekezésre váltottunk, ami részsikerrel járt, főleg mert közben Raksányi Krisztina kétszer villant. A PEAC hátvédje előbb zseniális gólpasszt adott Zele Dorinának, majd szép távoli dobással volt eredményes.

A LEBONYOLÍTÁS
A 36. Európa-bajnokságon 16 ország vesz részt, a válogatottak négy csoportba kaptak besorolást. A csoportmeccsek során a kvartettek tagjai egyszer-egyszer játszanak egymással. A csoportgyőztesek automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek, de a 2. és 3. helyen végző csapatok is továbbjutnak, és megküzdhetnek a legjobb nyolc közé jutásért.

A bajokat tetézte, hogy a játékvezetők túlságosan tisztelték a spanyolokat, nem véletlenül háborgott Svitek és a publikum magyar része is egy-egy megmosolyogtatóan részrehajló ítéletnél – a nagyszünetben 14 személyi hibát és 12 eladott labdát mutatott a statisztika.

A fordulás után sem változott sokat a helyzet, a spanyolok uralták a gyűrűk alatti területet, rengeteg támadó- és védőlepattanót szedtek, így sokkal többet támadhattak. Persze a végső győzelemre is esélyesnek tartott piros mezesek is hibáztak, de a meccs elején megszerzett tíz pontos vezetésüket gond nélkül őrizték. Svitek ellen a 29. percben technikai hibát is ítéltek, a magyar szövetségi kapitány nehezen viselte a látottakat – de megérte a reklamálás, mert két támadással később a sporik végre be mertek fújni egy támadóhibát Laura Nicholls ellen.

A labda Nagy-Bujdosó Nóránál (Fotó: Földi Imre)
A labda Nagy-Bujdosó Nóránál (Fotó: Földi Imre)

 

A zárónegyedben beesett pár spanyol hárompontos, kezdett szétnyílni az olló, de továbbra is nagyon kevés volt a pont és rengeteg a rossz passz és dobás. Végül a papírforma érvényesült, győztek a spanyolok, akiket nem tudtunk megszorítani, de nagyon sem kaptunk ki tőlük.

A mieink szombaton 18 órától a házigazda Csehországgal játszanak.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSEHORSZÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 62–48 (18–8, 12–13, 13–10, 19–17)
Királyvárad, 1800
néző. V: Suslov (észt), Kozlovskis (lett), Caruha (görög)
SPANYOLORSZÁG: CRUZ 8/3, Palau 4, TORRENS 10/6, LYTTLE 17, Nicholls 4. Csere: Gil 2, Dominguez 4, Xargay 5/3, Rodriguez 3, Sánchez 2, Romero 3/3, Conde. Szövetségi kapitány: Lucas Mondelo
MAGYARORSZÁG: Medgyessy, Fegyverneky 7, Simon 4, Nagy-Bujdosó, Krivacsevics 11/3. Csere: VANDERSLOOT 11, Raksányi 4, HATÁR 7, Zele 4. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek
Az eredmény alakulása. 2. perc: 8–0. 6. p.: 10–4. 8. p.: 13–8. 13. p.: 20–12. 16. p.: 25–12. 19. p.: 28–19. 24. p.: 32–24. 27. p.: 41–27. 29. p.: 41–31. 33. p.: 43–33. 34. p.: 48–33. 38. p.: 58–42
Kipontozódott: Krivacsevics (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Lucas Mondelo:
– A nyitómeccs mindig nehéz, ez is az volt. A magyar csapat jó erőkből áll, de jól kezdtünk ellene. Fontos volt számunkra, hogy Courtney Vanderslootot ne hagyjuk érvényesülni, és ez sikerült is. Örülünk a győztes rajtnak, megyünk tovább.
Stefan Svitek: – Nem úgy kezdtünk, ahogy ezen a szinten kellene. Később felvettük a meccs ritmusát, és alkalmazkodtunk az ellenfél agresszív stílusához, jól is védekeztünk. Ha tudjuk tartani ezt a szintet, akkor jók leszünk a hátralévő meccseinken. A spanyolok más szintet képviselnek, tele vannak klasszisokkal, ellenük nagyon nehéz játszani.

A csoport másik mérkőzésén
Ukrajna–Csehország 59–47

TOVÁBBI PÉNTEKI EREDMÉNYEK
B-csoport, 1. forduló

Fehéroroszország–Olaszország 60–80
Törökország–Szlovákia 69–58
C-csoport, 1. forduló

Szerbia–Görögország 60–69
Szlovénia–Franciaország 68–70
D-csoport, 1. forduló

Belgium–Montenegró 66–64
Lettország–Oroszország 59–71

A többi mérkőzésről bővebben ide kattintva olvashat!

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
Június 17., 18.00: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
Június 19., 12.30: Magyarország–Ukrajna (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Dubei Debóra(Uniqa Sopron),Fegyverneky Zsófia(Uniqa Sopron),Határ Bernadett(Uniqa Sopron),Licskai Zsófia(PEAC Pécs),Raksányi Krisztina(PEAC Pécs),Zele Dorina(PEAC Pécs),Simon Zsófia(CMB Cargo Uni Győr),Varga Zsófia(CMB Cargo Uni Győr),Medgyessy Dóra(VBW CEKK Cegléd),Nagy-Bujdosó Nóra(VBW CEKK Cegléd),Vandersloot Courtney(Yakin Dogu Üniversiti – Törökország),Krivacsevics Tijana(Gime Universiti – Törökország).
Szövetségi kapitány:
Stefan Svitek

 

Minden labdáért nagy küzdelem zajlott (Fotó: Földi Imre)
Minden labdáért nagy küzdelem zajlott (Fotó: Földi Imre)

 

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

Köszönjük a figyelmet!

Véget ért a mérkőzés! Spanyolország 62–48-ra győzött.
40. perc:
az utolsó másodpercekben kipontozódott Krivacsevics.
39. perc: Vandersloot
szerzett labdát, majd dobott ziccert. 48–60
37. perc: meg kell látni a pozitívumokat is: a Fegyverneky, Határ kapcsolat remekül működik. 42–56
36. perc:
a spanyolok a végére tartogatták a tripláikat, egymás után kettőt is bedobtak. 38–54
34. perc: Fegyverneky a mérkőzés legszebb magyar jelenetét mutatta be 2+1-es akciójával. 36–48
34. perc: Torrens nagyon fájó hármast emelt be. 33–48
33. perc: nálunk már szinte mindenki 4 faulttal áll, de az ellenfelünk is gyűjtögeti a hibákat.
Borzasztóan dobnak a spanyolok is, és az eladott labdákkal nekik is meggyűlik a bajuk.

3. NEGYED

FRANCIA ARANYESÉLY
A nemzetközi szövetség (FIBA) elkészítette szubjektív, azaz nem az elmúlt évek eredményein alapuló előzetes Eb-erősorrendjét. A zürichi székhelyű szervezet munkatársai úgy vélik, a két évvel ezelőtti döntős franciáknak van a legnagyobb esélyük az aranyéremre, őket a spanyolok és a címvédő szerbek követik a rangsorban. A magyar együttest a 12. legerősebb csapatnak tartják, erre reményeink szerint rácáfolnak Krivacsevics Tijanáék.

30. perc: nem sokat javult a játék, de nagyjából tartjuk a különbséget. Véget ért a harmadik negyed. 31–43
28. perc: Fegyverneky
előbb kiszolgálta Határt, majd egy rá jellemző tempót is a helyére dobott. 31–41
26. perc: csak említeni kellett a gólínséget, Fegyverneky azonnal betalált. Cruz hármassal válaszolt. 26–39

Időt kért Stefan Svitek, percek óta nem szereztünk pontot. 24–36
24. perc: Krivacsevics
üresen maradt a triplavonalon kívül, megszerezte a magyar válogatott első hármasát. 24–32
22. perc: kettő perc elteltével egy kosár született. 21–32
Elkezdődött a második félidő!

Egy-egy periódustól eltekintve egészen jól tartjuk magunkat a spanyolokkal szemben. Az 5-5 elleni védekezésünk a helyén van, de támadásban csak nagyon ritkán alakítunk ki üres dobóhelyzetet (csupán egy hárompontos kísérletünk volt).

Lepattanózásban (különösen az első negyedben) fölénk nőtt ellenfelünk (15–20, ebből 9 támadó a spanyoloknál).

Óriási gondban vagyunk a személyi hibák terén: Krivacsevics 3, Nagy-Bujdosó 3, Határ 3, Raksányi pedig 2 faulttal játszik.

A spanyoloknál tarthatatlannal bizonyul Lyttle (hibátlanul dobott 9 pontot, és szerzett 7 lepattanót), valamint Torrens is ponterős (7 pont).

A mieinknél eloszlanak a pontok, Raksányi és Határ is jól szállt be, Fegyvernekynek is volt két szép gólpassza, de Vandersloottól mindenképpen több kell támadásban (védekezésben volt 3 szerzett labdája).

2. NEGYED
20. perc:
a félidő végére összeállt a védekezés, és Határ is dobott 3 pontot. 21–30
Meddig bírják a magasembereink? Krivacsevics, Nagy-Bujdosó és Határ is három-három faulttal áll.
17. perc:
végre nem a palánkok alatt dugdossuk a labdát, hanem eldobjuk az üres helyzetet középtávolról. Raksányi talált be. 16–27
16. perc:
gyönyörű összjáték végén Zele hosszú percek után szerez pontokat a mieinknek. 14–25
15. perc: rendkívül gyorsak a spanyolok, pillanatok alatt átrohannak a pályán. Újabb kosár, ráadásul faulttal együtt. Nagy-Bujdosó a harmadik faultját ütötte be. Nagy a baj. 12–24
14. perc:
az öt az öt elleni védekezésünk továbbra sem rossz, de az eladott labdáinkból rendre leindítanak minket. 12–22
A magyar csapatnál újra a kezdő a pályán.
11. perc: Krivacsevics
a faultjai ellenére visszatért a pályára, be is dobott két büntetőt. 10–18

1. NEGYED

Az első negyedben időnként mutattunk szép dolgokat védekezésben, de támadásban nem találjuk a ritmust. Lepattanózásban fölénk nőtt az ellenfelünk (5–12). További negatívum, hogy magasembereink közül Krivacsevics Tijana, és Határ Bernadett is 2-2 személyi hibával áll.

10 perc játék után 18–8-ra vezet Spanyolország.
Határ helyett Nagy-Bujdosó érkezett.
8.perc:
a mérkőzés első hármasát Torrens szerezte. 8–16
7. perc: Lyttle szerzett kosarat, Határ hiába szabálytalankodott. A magyarok magasemberének ez a második fekete pont a neve mellett (4–12). Szép játék után Raksányi talált be, majd Vandersloot szerzett labdát és dobott ziccert 8–13
5. perc:
Határ Bernadett váltotta Krivacsevicset – a válogatott kulcsembere már a második faultját ütötte be.
4. perc:
Medgyessy helyett Vandersloot a pályán. Krivacsevicset megtalálta Fegyverneky a palánk alatt. 4–8
3. perc: Simon középtávolijával megszületett az első magyar kosár. 2–8
2. perc:
Nicholls és Torrens is betalált. 0–8
1. perc:
két gyors kosárral kezdtek a spanyolok, a mieinktől Krivacsevics kettő, Nagy-Bujdosó egy dobást hibázott. 0–4
Feldobták a labdát, a spanyolok vezethetik az első támadást.
A magyar kezdő: Medgyessy – Fegyverneky – Simon – Nagy-Bujdosó – Krivacsevics.

Felcsendültek a himnuszok, perceken belül kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott első – s alighanem legerősebb – ellenfele, Spanyolország 1993-ban tette fel magát a női szakág térképére: az olaszországi Eb-t kisebb meglepetésre megnyerte, a perugiai fináléban 63–53-ra legyőzte a franciákat. Az aranyérmet azóta csak egyszer tudták megszerezni a spanyolok, 2013-ban, de mégis aranykorszaknak hívják az azóta is tartó időszakot. Az érmeket zsákszámra szállítják: olimpiai ezüst (2016); vb-ezüst (2014) és -bronz (2010); Eb-ezüst (2007) és -bronz (2001, 2003, 2005, 2009, 2015). Két éve a magyar-román közös rendezésű tornán összefutottunk velük, akkor Sopronban 69–46-ra ők győztek.

A 49 éves Lucas Mondelo 2013 óta felel az együttesért, azóta a csapat minden évben szerzett medált. Persze a szakember kritikusai nem győzik hangsúlyozni, az arany még hiányzik, és sokak szerint a károgó hangok elhallgattatására kitűnő alkalom lehet a csehországi kontinensviadal – az Eb egyik favoritja Spanyolország.

A keret átlagéletkora ideális (28 év), átlagmagassága kiemelkedően jó (183 cm), s nemcsak tehetségekben, klasszisokban is gazdag. Kiemelkedik Alba Torrens, aki 27 éves, de már kilenc éve tagja a spanyol válogatottnak, s immár egyértelműen ő a vezér. A 2015-ös Eb-bronz- és a 2016-os riói ezüstérmes csapathoz képest jelentős változás, hogy visszatért a honosított Sancho Lyttle, aki rendkívül hasznosan dolgozik a palánkok alatt.

A felkészülés során hét meccsükből hatot megnyertek, de nem legyőzhetetlenek, ezt éppen az utolsó, múlt vasárnapi találkozójuk (65–56-os vereség a franciáktól) is bizonyítja.

„Nem érezzük magunkat fáradtnak, kellemes volt az utazás, az ebéd, az úton pedig szokásosan remek hangulat uralkodott a buszon, hiszen Medgyessy Dóra most is gondoskodott a poénokról és a jókedvről – osztotta meg élményeit Nagy-Bujdosó Nóra a Nemzeti Sporttal. – Mindannyian nagyon bízunk abban, hogy a formaidőzítés jól sikerült, és a szlovákok elleni utolsó két meccsen mutatott játékot az Európa-bajnokságon viszontlátjuk. A szállásunk közepes, sajnos a wifi gyengén működik, ami a társaságot kicsit megviseli.”

A válogatott szerda este, kitűnő hangulatban érkezett meg Csehországba.

A felkészülést Szlovénia elleni oda-vissza vereségekkel kezdte válogatottunk, majd Olaszországban sem termett babér számára (a házigazdától, Oroszországtól és Belgiumtól is kikapott). Hazatérve aztán Horvátországot előbb 11 ponttal, majd 60 (!) ponttal megverte, később pedig Szlovákia ellen magabiztosan játszott (előbb 98–64, majd 84–58 a mieink javára).

A mieink az előző, hazai rendezésű Európa-bajnokságon a 17. helyen végeztek, ezt követően pedig kisebb fiatalításba kezdett Stefan Svitek szövetségi kapitány. Az új keret remekül kezdte az Eb-selejtezőket, hiszen Izlandot, Portugáliát és Szlovákiát is legyőzte. A visszavágókat nagy meglepetésre izlandi vereséggel kezdtük, később azonban ismét begyűjtöttünk két győzelmet, így Fegyverneky Zsófiáék csoportelsőként kvalifikálták magukat az kontinensviadalra.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Magyarország–Spanyolország női kosárlabda Európa-bajnoki mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik