Közös fotó után tisztes helytállás a spanyolokkal szemben

BOBORY BALÁZS (KOLOZSVÁR)BOBORY BALÁZS (KOLOZSVÁR)
Vágólapra másolva!
2017.09.07. 16:07
A férfi kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában a már továbbjutott magyar válogatott a biztos csoportelső és Eb-címvédő Spanyolország legjobbjaival találkozott és 23 ponttal kikapott ugyan, de a csapat teljesítményét nem érheti rossz szó. A mieink a D-csoport győztesével, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiával találkoznak az isztambuli nyolcaddöntőben, melyet szeptember 10-én vasárnap 14.15 órától rendeznek meg.
A kezdés előtt összeállt egy közös képre a két csapat (Fotó: Koncz György)
A kezdés előtt összeállt egy közös képre a két csapat (Fotó: Koncz György)
A kezdés előtt összeállt egy közös képre a két csapat (Fotó: Koncz György)
A kezdés előtt összeállt egy közös képre a két csapat (Fotó: Koncz György)
A kezdés előtt összeállt egy közös képre a két csapat (Fotó: Koncz György)

FÉRFI KOSÁRLABDA
EURÓPA-BAJNOKSÁG

C-CSOPORT, 5. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 64–87 (10–22, 19–19, 17–19, 18–27)
Kolozsvár, 3180
néző. V: Maestre (francia), Zaschuk (ukrán), Krejic (szlovén)
MAGYARORSZÁG: Wittmann 5/3, Perl 9/3, Vojvoda 10/6, Allen 5/3, Keller Á. 3. Csere: Ruják 3/3, Karahodzsics, Ferencz 17/15, Tóth N. 7/3, Eilingsfeld 5/3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
SPANYOLORSZÁG: Rubio 6/6, Navarro 3/3, San Emeterio 5/3, M. Gasol 10, P. Gasol 20/6. Csere: Rodríguez 15/12, W. Hernangómez 15, Oriola 3/3, Sastre 2, J. Hernangómez 8, Vives. Szövetségi kapitány: Sergio Scariolo
Az eredmény alakulása. 2. perc: 3–8. 5. p.: 5–16. 8. p.: 8–18. 13. p.: 13–29. 15. p.: 18–30. 18. p.: 21–35. 24. p.: 31–45. 28. p.: 35–57. 32. p.: 55–60. 37. p.: 60–73.
MESTERMÉRLEG
IVKOVICS SZTOJAN értékelését itt találja.
SERGIO SCARIOLO, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya:
– Miután már kedden eldőlt, hogy elsőként jutunk tovább a csoportból, nehéz volt motivációt találni erre a mérkőzésre. A legfontosabb célunk az volt, hogy az Eb következő szakaszára még jobban felkészüljünk. Nem mindig védekeztünk kellő keménységgel, ám amikor kellett, jó döntéseket hoztunk, szereztünk néhány könnyű kosarat. Remek csapatuk van a magyaroknak, akik rengeteget fejlődtek, és teljesen megérdemelten léptek tovább a következő körbe.

A csoport további meccsei
Csehország–Horvátország 69–107 (17–28, 23–26, 20–24, 9–29)
Montenegró–Románia 86–69 (24–19, 18–11, 24–23, 20–16)

Ahogy az várható volt, Spanyolország megnyerte a magyar válogatott ellen a szinte tét nélküli mérkőzést Kolozsváron, a férfi Európa-bajnokság C-csoportjának zárófordulójában, így a mieink negyedik helyen jutottak tovább az isztambuli nyolcaddöntőbe.

Gála lesz, vagy nem lesz gála? Ez volt a kérdés.

Elvégre a spanyol válogatott az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül már megnyerte a C-csoportot, a magyar válogatottnak pedig csak halvány esélye volt előrelépni a negyedik helyről, így azért véres küzdelemre, a határok feszegetésére egyik oldalon sem lehetett számítani.
A spanyol válogatott tagjai nagyon szimpatikusan saját játékuk finomítását tűzték ki célul a mieink ellen, hangsúlyozva, hogy ez a mérkőzés kiváló alkalom arra, hogy gyakoroljanak és az Eb legfontosabb szakaszára csúcsformába kerüljenek?

A magyar csapat?

Ivkovics Sztojannal az élen nagyjából mindenki elmondta, mekkora megtiszteltetés a sportág legnagyobb sztárjaival teletűzdelt regnáló Európa-bajnok ellen. A másik kérdés az volt, játszik-e Hanga Ádám, ám hiába futott ki a bemelegítésre a mieink élén a magyar csapatkapitány, kisebb sérülése miatt nem kapott szerepet.

Kisvártatva aztán megérkeztek a parkettre a spanyolok is, és sokadszor is furcsa volt látni, ahogy Pau Gasol és társai kezdetnek a középkörben elkezdenek körbe-körbe ugrálni, már csak a Neoton Família emlékezetes slágere, a Medvetánc hiányzott, hogy az szóljon a hangszórókból.

Apropó Pau Gasol!

A San Antonio Spurs centere történelmi mérföldkő átlépésére készült a mieink ellen, tizennégy pont hiányzott neki ahhoz, hogy az Európa-bajnokságok örökranglistáján megelőzze összesítésben a francia Tony Parkert, és minden idők legeredményesebb játékosa legyen. Nos, a kétszeres NBA-bajnok zseni igyekezett talán a legjobban a spanyolok közül, és a 16. percben egy végtelenül lágy triplával megdöntötte tengerentúli csapattársa rekordját.

És ugye azt sem kell ecsetelnünk, hogy a spanyolok nem medvetáncot jártak ellenünk a mérkőzésen, végtelenül könnyedén mozogtak, és a feldobástól számított három másodpercen belül Fernando San Emeterio révén már vezettek is.

Ekkor még Allen Rosco triplájával villámgyorsan fordítottunk – elmondhatja magáról a magyar csapat, hogy vezetett a címvédő ellen –, azonban a folytatásban elsősorban a palánk alatt magassági fölényt kihasználva meglógott Spanyolország.

A tisztes előny tudatában nem szaggatta szét az istrángot a háromszoros Európa-bajnok, nemzetiségét tekintve olasz szövetségi kapitány csapata, támadásban adott a látványra, védekezésben viszont gyakran maradtak egyedül a magyar játékosok, az már más kérdés, hogy az első tíz percben mezőnyből csak húsz százalékkal céloztak a mieink.

Igen, talán túlságosan is tisztelte a magyar csapat az ellenfelet, de az vesse az első követ a játékosokra, aki lámpaláz nélkül dobálna olyan kosárlabdázók ellen, akikről talán még néhány éve matricát gyűjtött a beragasztós albumba.

Sergio Rodríguezt próbálják megállítani a mieink (Fotó: Koncz György)
Sergio Rodríguezt próbálják megállítani a mieink (Fotó: Koncz György)

A körmendi Ferencz Csaba bezzeg nem ismert se istent, se embert, az sem érdekelte, hogy az első néhány kísérlete nem volt jó, a nagyszünetig bevert négy triplát, a magyar csapat meg csinált egy olyan második negyedet, amelynek a végeredménye egál lett a nagynevű ellenféllel szemben.

A pihenő végén aztán a közönség is megtapsolhatta az idősebbik Gasol-fivért, aki egyedül integetett a szurkolóknak a pályáról, Keller Ákos meg abban a megtiszteltetésben részesült, hogy ezek után elsőként gratulálhatott az élő legendának.

Aztán nem sokkal később versenyeztek egyet, hogy melyikük zsákol szebben alley-oop után, Keller kezdte, Gasol kilenc másodperccel később válaszolt rá, maradjunk annyiban, hogy ez a kérdés eldöntetlen maradt.

A meccs időnként egy Kelet-Nyugat gálameccshez hasonlított, a spanyolok azért húsz pont fölé tornászták a különbséget, azonban Perl Zoltán, Eilingsfeld János, valamint Vojvoda Dávid triplája, azaz egy 9–0-s magyar roham után Sergio Scariolo időt is kért.

De ez csak néhány másodpercre segített, mert a záró periódus elején Ruják András, Vojvoda és Ferencz is behintett egy-egy hármast, a magyar válogatott meg feljött öt pontra. Aki azt hitte, összerezzent ettől a spanyol csapat, mint a nyárfalevél, tévedett, Sergio Rodríguez vezetésével, villámgyors akciókat vezetve ismét elhúzott, és bebiztosította sikerét.

A magyar válogatott becsülettel helytállt a világ egyik legjobb csapata ellen, letudta a kötelezőt, ráadásul a meccs előtt még egy közös fotó is készült együtt a két csapatról.

Biztosak vagyunk benne, hogy sok játékosunknál ez a felvétel kiemelt helyen lesz majd bekeretezve.

A mieink a D-csoport győztesével, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiával találkoznak az isztambuli nyolcaddöntőben, melyet szeptember 10-én vasárnap 14.15 órától rendeznek meg.

A mérkőzés összefoglalója


A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország55
449–303+14610
2. Horvátország541397–336+619
3. Montenegró532378–367+11
8
4. MAGYARORSZÁG523335–370–357
5. Csehország514356–441–856
6. Románia55316–414–985

PERCRŐL PERCRE

Véget ért a csoportkör a magyar válogatott számára. A következő mérkőzést három nap múlva, vasárnap vívja az Európa-bajnokságon a magyar csapat.

4. NEGYED

10. perc: Rodríguez egy triplával jegyzi a mérkőzés utolsó pontjait, a spanyolok 64–87-re győznek!

10. perc: Perl büntetőzhet, az első jó... és a második is, ezzel ő 9 pontos. Hernangómez közben már 15 pontos. Tóth triplája a végén nem jó, a lepattanóért Karahodzsics küzd nagyot, de nem sikerült megszereznie.

9. perc: Oriola és Rodríguez két hármasával kicsit elhúztak a spanyolok, Hernangómez duplája után meg már 20 a különbség, 62–82!

8. perc: Rodríguez büntetőzhet, miután Wittmann odanyomott neki egyet, majd Tóth rossz hármasa után Eilingsfeld szerzett támadólepattanót, és két szép lövőcsel után bepöttyintette a ziccert, 62–73!

7. perc: Keller szabálytalankodott, Hernangómezzel szemben, büntető! Hernangómez be is szórta mindkettőt.Aztán csere, Vojvoda helyett Perl. Ferencz triplája nem volt jó, lejött a gyűrűről, 60–73!

6. perc: Sastre duplája után Tóth szórt be egy palánkos triplát, ahogy lejárt a támadóidő. 60–71!

5. perc: Keller hibázott a hármasvonalról, aztán Wittmann faultolt,majd Hernangómez duplája talált be a magyar gyűrűbe. Nálunk Vojvoda passza után Tóth talált be, 57–67!

4. perc: Kellernél fújtak hibát a bírók, Hernangómezt azonban az elsőt elrontja, a másodikat bedobja, 55–63.

3. perc: Kellett leírni, Hernangómez, 55–62!

3. perc: Eddig a negyedben nullán a spanyolok!

2. perc: Vojvoda is bevágta a maga tripláját, óriási, feljöttünk nyolcra! Hernangómez hibája után ismét mi támadhatunk, Ferencz ötödik tripláját szórja, 55–60!

1. perc: Folytatódik a mérkőzés, Vojvoda dobta be Rujáknak, aki egy óriási triplával fejezi be az akciót - ez a 10. a csapatnak, neki meg az első a meccsen és az Eb-n, 49–60!

3. NEGYED

10. perc: Rodríguez tripláz a sarokból,hat pontos. 46–60, a végén már nem tudunk kosarat dobni.

10. perc: Zavar a spanyoloknál! Előbb Vojvoda vág be végre egy triplát, majd Perl szerez két pontot egy szép akció végén, feljövünk, spanyol időkérés! 46–57!

9. perc: Újabb tripla,Perl hozta jó helyzetbe Eilingsfeldet, aki nem is hibázta el a távoli dobást, ez volt a nyolcadik magyar hármas 41–57!

8. perc: Hernangómez duplájára Perl egy gyönyörű triplával felel két perccel a vége előtt, 38–57!

8. perc: Rubio egy nagy triplával jelentkezik, majd Eilingsfeldet blokkolja M. Gasol, aki aztán büntetőt dobhat. Be is szórja mindkettőt. Aztán leül a padra tesója mellé, 35–55!

7. perc: San Emetrio triplája behullik, válaszként Ferencz szép duplája érkezik, 35–50

6. perc: Pau Gasol két büntetővel már 20 pontos.33–47

5. perc: San Emetrio adja el, aztán Ferenczet őrzik nagyon szorosan, végül Karahodzsicsnál fújnak támadót. Gasol rossz triplája után megvan a lepattanó, majd a támadóidő lejárásnak pillanatában Wittmann duplája jó! 33–45

4. perc: Vojvoda előbb elrontja az egylábas dobását, majd megborítja Pau Gasolt, Ivkovics kapitány le is hozza cserével.

3. perc: Keller! Vojvodával összejátszva zsákolt nagyot, szép volt. A túloldalon aztán Pau Gasol mutatja meg, hogy ők is tudnak ilyet, 45–31, oda.

2. perc: Keller és Pau Gasol újabb rossz dobása után Rubio a saját lábára pattintja a labdát, mienk. Aztán Perl dobása után Keller nem tudta bepöckölni a gyűrűbe.

1. perc: Folytatjuk! A spanyolok támadhatnak. Rögtön büntető nekik, Marc Gasol bevágta mindkettőt. A túloldalon Keller hibázott egy duplát. Pau Gasol, szokatlan mutatványa, dobott egy nagy homályt a sarokból, a pattanó a mienk.

Nálunk Ferencz Csaba az első félidő legeredményesebbje 12 ponttal, náluk Pau Gasol 16 egységgel, aki öt lepattanójával a csapata legjobbja, nálunk ebben a műfajban Keller Ákos a legjobb hárommal. Asszisztokból 2 a csúcs mindkét oldalon, ott Navarro, itt Wittmann Krisztián.

Ha lehet ilyet mondani egy spanyol válogatott ellen: az a baja a játékunknak, hogy mindössze 17% a kétpontos dobásaink hatékonysága. Igaz, hármasokban (35%) és büntetőkben (83 %) jobbak vagyunk, de a lepattanókat serényebben kéne gyűjtögetnünk, 30–17-re jobbak itt a spanyolok.

Ami örömteli, hogy a padunk nekünk jobb: 14–11 ide, ugyanakkor leindításokból nem szereztünk pontot, szemben a spanyolok négy egységével.

2. NEGYED

10. perc: Perl szép tempójával megvan a félidő eredménye, 29–41! A magyar válogatott döntetlenre hozta a második negyedet!

10. perc: Most Karahodzsicsnál fújtak faultot, neki ez a második.Pau Gasol a vonalról megszerzi a 15. pontját, és néhány másodperc múlva a 16.- pontját is.27–41!

10. perc:Eilingsfeld faultola Marc Gasolt, két dobás. Mindkettő bent van, ebben hibátlan, 27–39!

9. perc: M. Gasol duplájára Ferencz újabb triplával válaszol! 27–37!

8. perc: Lejárt a támadóidőnk, Ruják távoli hármasa nem volt jó, jönnek spanyolok, P. Gasol röviden triplázott, Ferencz viszont elkapta a fonalat, és beszórta a harmadik hármasát is! 24–35!

7. perc: Karahodzsics szedett össze egy faultot, Marc Gasol beszórta mindkettőt, 21–35

7. perc:Pau Gasol megelőzte Tony Parkert! Könnyedén beszórt messziről egy triplát, ezzel ő az Eb-k történelmének legeredményesebb játékosa. A túloldalon tőlünk aztán Ferencz válaszol egy hármassal, 21–33!

6. Perc: Egy rontott tripla után Kelleré a lepattanó, akivel szemben aztán Marc Gasol szabálytalankodik a másik palánknál, büntető! Keller az elsőt bedobja, a második kihagyja, 18–30!

6. perc: A túloldalon Vojvodát faultolta Navarro, két büntető. Az első jó! A második is! 17–30!

5. perc: Keller fogta meg Pau Gasolt, két büntető. Az első kimaradt, a második jó. 11 pontos. 15–30

5. perc: Pau Gasol eddig hat perc alatt szórt 10 pontot, most ismét a pályán, miközben Vojvoda dobott két büntetőt, 15–29.

4. perc:Perl faultolt, de Oriola mindkét büntetőjét kihagyta.

3. perc: Nagy játék a spanyoloktól, Rodríguez elrontotta az alley oopot. Hernangómez szerzett könnyű pontot 13–29.

2. perc: Perl dobása volt rövid, majd egy rontott spanyol kísérlet után Perl egy lepattanóval javít. A sarokból Ferencz dob nagy triplát, 13–25!

1. perc: Wittmann

bedobásával kezdtünk, Perl betörése nem volt jó. Tóth faultota Rodríguezt, aki aztán könnyen beszórt egy triplát, 25–10 oda.

1. NEGYED

10. perc: Az első negyed 10–22-es végeredményét Hernangómez állította be egy nagy zsákolással.

9. perc: Hernangómez duplájával megint tíz közte.

8. perc: Ferenczi próbálkozott kintről, majd Tóth Norbert dobta a 10. magyar pontot 18–10, oda.

7. perc: Wittmann hármasával jövünk közelebb, 16–8 oda. Aztán Rubio eladja, Wittmann meg kihagyja a triplát, P. Gasol meg egy szép alley ooppal már a tizedik pontját szerzi. Négy pontra a csúcstól.

6. perc: Rubio triplával állítja helyre a rendet, 11 közte. Dobóedzés, mindkét részről eddig.

5. perc: Karahodzsics és Allen sem tud betalálni ront közelről, a túloldalon Navarro adta el, és Allen végre beszórja az újabb duplát, 5–13!

4. perc: Gasol megint, közelít a csúcshoz, 3–12, ráadásul még dobhat egy hetest is, 3-13, Keller volt szabálytalan.

3. perc: Navarro is beszórt egy triplát,nálunk Keller rontott, majd Pau Gasol volt eredményes egy duplával, 10–3 oda.

2. perc: P. Gasol is beszórt egy triplát, majd Perl osztott ki egy szép sapkát a spanyolnak.

1. perc: Vezetünk! Allen triplája!

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés és egy gyors leindítással vezetnek is a spanyolok, San Emetrio volt az.

A kezdő ötösünk: Allen, Keller, Wittmann, Vojvoda és Perl.

A spanyol kezdő: P. Gasol, Navarro, M. Gasol, R. Rubio, San Emetrio.

Vojvoda a 100. meccsét játssza a válogatottban. Ő egyébként ott van az Eb legponterősebb játékosok között, a 9.

Közös csoportkép készül a két csapat játékosaival. Beleegyeztek a spanyolok, jó fejek.

Megvolt a magyar himnusz is.

A csapatok már a pályán, szól a spanyol himnusz.

Köszöntjük Olvasóinkat! Hamarosan megkezdődik a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott utolsó csoportmérkőzése. Az ellenfél a címvédő Spanyol válogatott lesz.

ELŐZMÉNYEK

Miután a magyar válogatott az előző két Európa-bajnoki mérkőzését megnyerte – előbb Csehországot, majd Romániát győzte le –, így biztossá vált, hogy a csapat továbbjutott a csoportjából, ám nagy kérdés, hogy ki lesz a nyolcaddöntőben az ellenfél. Papírforma szerint a szerbek, az erre vonatkozó fejtegetést itt olvashatják.

A két győztes meccsen Hanga Ádám ragyogó formában kosarazott, mindkét meccsen a csapat vezéregyénisége volt. Nagyon bánta volna, ha kihagyja az Eb-t.

Hanga szobatársa Vojvoda Dávid, akinek többek között Drazen Petrovic bátyja, a horvát szövetségi kapitány is gratulált. Vojvoda egyébként Hanga mellett a csapat másik húzóembere a tornán.

A spanyolok tömve vannak sztárokkal, Pau Gasol pedig könnyen történelmet írhat a ma a mieink ellen. A 37 esztendős kiválóság 1091 pontnál jár az Európa-bajnokságok történetében, ezzel az örökranglista második helyén áll, és 14 pontra van attól, hogy megdöntse a francia Tony Parker (1104) csúcsát.

A MAI EREDMÉNYEK ÉS MENETREND

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik