Férfi kosár Eb-selejtező: az utolsó negyedben buktuk a győzelmet Izland ellen

GYŐRI FERENC (Reykjavík)GYŐRI FERENC (Reykjavík)
Vágólapra másolva!
2024.02.22. 22:25
Hanga Ádámék fájó vereséggel kezdték a csoportkört (Fotó: FIBA)
Férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőn Reykjavíkban a magyar válogatott 70–65-ös vereséget szenvedett Izlandtól.

 

Végre olyan Európa-bajnoki selejtezősorozat vette kezdetét hosszú idő után, amelyen szerepelhetnek euroligás kosárlabdázók is. Ez a tény a mieinket és riválisunkat is egy-egy ember miatt érintette az Izland–Magyarország összecsapás előtt: nálunk a Crvena zvezdában szereplő Hanga Ádám, míg a házigazdánál az Alba Berlinben pattogtató Martin Hermannsson juthatott így lehetőséghez. Játékosaink és a szakmai stáb is optimistán várta a mérkőzést, ettől függetlenül óvatosnak kellett lennünk, hiszen az izlandiak játékstílusa nagyon kellemetlen, rohanós, néha kiszámíthatatlan.

Különleges vendégként megnézte a találkozót Szentgyörgyi Bálint, a nagysikerű Besúgó című sorozat rendezője, aki hat hónapot tölt Izlandon, hogy sokadmagával leforgasson egy Hódító Vilmos életét bemutató sorozatot. Nem ő volt az egyedüli magyar a reykjavíki ékszerdobozban, a lelátóról több torokból felhangzott a „hajrá, magyarok”, illetve a helyszínen szurkolt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Báder Márton, valamint hazánk eddigi egyetlen NBA-játékosa, Dávid Kornél, a Milwaukee Bucks európai játékosmegfigyelője is.

Volt bőven érdekesség már a kezdő ötösünkben is: a világéletében a padról beszálló Perl Zoltánt, és a nemzeti csapatba hat és fél év után visszatérő Tóth Ádámot is pályára küldte a debütáló szlovén szövetségi kapitány, Gasper Okorn. Továbbá a feldobástól a parketten volt Golomán György, aki fájlalta az egyébként is beragasztószalagozott jobb vállát, ám ebből szerencsére élesben semmi sem látszott. Valóban gyorsak voltak az izlandiak, de mi sem panaszkodhattunk, ezen a téren nem kerültek fölénybe az északiak. Másban sem igazán (bár a 215 centiméterre nőtt és remekelő Tryggvi Hlínasont nem volt könnyű tartani), teljesen kiegyenlítetten alakultak az erőviszonyok. Egyik fél sem tudott meglépni riválisától az első félidőben.

A 18. percben akkora lendületben maradt a ziccere után Hermannsson, hogy kis híján feldöntötte a palánk mellett posztoló operatőrt – egy perccel később külön elnézést kért az értékes felszerelésével csaknem nagyot eső médiamunkástól.

A nagyszünet négypontos magyar előnnyel vette kezdetét, az igazi csapatjátékot bemutató – értsd: mindenki kivette a részét a közösből, illetve senki sem emelkedett ki – látogató a harmadik negyed derekán lépett meg kilenccel Perl Zoltán klasszikus középtávolijával (38–47). Nem volt persze ezzel vége a dalnak Izland szempontjából, hatalmas erőfeszítésekkel visszaküzdötte magát két pontra, így vágtunk bele a mindent eldöntő utolsó tíz percbe.

Vojvoda Dávid nagyon fontos támadóhibát harcolt ki, kapott kosár helyett mi jöhettünk, aztán sajnos Golománra is támadófaultot ítéltek, mert beleakadt a karja a védőjébe. Saroktriplával egyenlített Izland, Hlínason közelijével meg a vezetést is visszaszerezte hosszú idő után. Kaptunk még egy hármast, Okorn időt kért – a lejtmenet viszont nem állt meg, 61–52-t mutatott az eredményjelző öt perccel a vége előtt.

Perl rázta meg magát, kosarakat dobott, gólpasszt ívelt Keller Ákosnak, labdát szerzett, így visszajöttünk háromra. Ismét megállt ekkor a tudomány, az utolsó két percen belül már bravúrra volt szükségünk a fordításhoz. Hanga nem talált be kintről, Kristinn Pálsson meg hatalmasat ordított – nem véletlenül, karnyújtásnyira került a jelentős sikertől Izland, és nem is adta ki a kezéből a győzelmet, higgadt maradt a hajrában. A mieink 70–65-re kaptak ki, fájó vereséggel kezdték tehát az Eb-selejtezőt, viszont vasárnap már lehet is javítani Szombathelyen a törököket felülmúló Olaszország ellen.

KOSÁRLABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
B-CSOPORT
Izland–Magyarország 70–65 (16–19, 17–18, 16–14, 21–14)
Reykjavík, 2500 néző. V: Aunkrogers (lett), Chueca (spanyol), Tomasovic (szlovák). 
IZLAND: FRIDRIKSSON 13/6, HERMANNSSON 17/3, Gudmundsson 7/3, Acox 2, HLÍNASON 14. Csere: Pálsson 11/6, Steinarsson 4, Gunnarsson 2, Thrastarson. Szövetségi kapitány: Craig Pedersen
MAGYARORSZÁG: Váradi 7/6, PERL 12, Hanga 7/3, GOLOMÁN 12/9, Tóth Á. 3. Csere: Keller Á. 9/3, Vojvoda 8, Hopkins 2, Benke Sz. 5/3, Pongó Marcell. Szövetségi kapitány: Gasper Okorn
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–9. 6. p.: 9–9. 8. p.: 14–13. 11. p.: 16–21. 13. p.: 25–23. 17. p.: 29–32. 23. p.: 35–40. 24. p.: 38–45. 30. p.: 49–51. 35. p.: 61–52. 37. p.: 61–58. 39. p.: 66–58
MESTERMÉRLEG
Gasper Okorn: – Többé-kevésbé megcsináltuk, amit akartunk, a negyedik negyed elejéig kontrolláltuk a meccset, vezettünk kilenc ponttal, aztán sok mindent elrontottunk. Nem voltunk eléggé türelmesek, túl gyorsan hoztunk döntéseket, míg Izland elkezdett nagyon agresszívan játszani, amire nem találtuk a választ. A fontos pillanatokban elkövetett hibáink miatt visszajött a mérkőzésbe a rivális, plusz kilencről mínusz kilenc lett, ez a rossz periódus eldöntötte a kimenetelt. Amikor felzárkóztunk három pontra, három dobást is elrontottunk. Tragédia nem történt, de nem ezért érkeztünk ide.

A másik mérkőzésen: Olaszország–Törökország 87–80

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik