A franciák megszerezték történetük második Európa-bajnoki aranyát

Vágólapra másolva!
2009.06.20. 21:06
A női kosárlabda Európa-bajnokság kevés pontot hozó fináléjában a találkozót gyengébben kezdő francia együttes nagyszerű védekezésének is köszönhetően 57–53-ra legyőzte az orosz válogatottat, így Franciaország megszerezte második Európa-bajnoki címét, amivel feljött az örökranglista második helyére.
Fotó: Reuters
Fotó: Reuters


A találkozó első támadását a franciák vezethették, ekkor azonban még kosárra sem sikerült dobniuk. Az ellenakcióból Irina Oszipova megszerezte a vezetést az oroszoknak, majd egy újabb remek védekezést követően Rebekka Hammon négypontosra növelte az előnyt (0–4).

Az oroszok ekkor vezettek utoljára a mérkőzés folyamán, a franciák Emmeline Ndongue, valamint Sandrine Gruda vezérletével átvették a vezetést, és bár eleinte még Ilona Korsztyin találataival még tartotta magát szbornaja, fokozatosan nőtt a különbség a csapatok között, Emmanuelle Hermouet triplája után pedig először vezettek két számjegyű előnnyel a franciák (30–19).

A harmadik játékrész úgy folytatódott, ahogy az előző zárult: a franciák fokozatosan növelték előnyüket, és bár tizennégy pontról még tízre le tudták csökkenteni hátrányukat (36–26), Céline Dumerc triplája, Elodie Godin 2+1-es akciója, valamint Pauline Krawczyk hárompontosa után kialakult a mérkőzés legnagyobb francia előnye (45–26).

Az oroszok a negyed hajrájában Marina Karpunyinának köszönhetően, aki két támadás alatt öt pontot szerzett ebben az időszakban, még nyílttá tudták tenni a záró játékrészt, azonban a 13 pont így is megmaradt a franciák előnyéből (46–33).

Marija Sztyepanova és Olga Artyesina pontjaival a záró negyed elején ismét tíz ponton belülre került került az orosz válogatott (46–37), majd előbbi értékesített három büntetőt, miután utóbbi bedobott egy triplát, így a hatalmas különbség hirtelen behozhatóra zsugorodott (55–51).

Az oroszok ráadásul kétszer is labdát szereztek, ám élni egyik lehetőségükkel sem tudtak, és bár a franciák az utolsó percekben hat büntetőt is kihagytak, végül négy pontot megtartottak előnyükből, így Franciaország megszerezte története második Európa-bajnoki címét.

NŐI KOSÁRLABDA EB

DÖNTŐ
Franciaország–Oroszország 57–53 (12–10, 18–9, 16–14, 11–20)
Ld: Gruda 12, Ndongue 11, ill. Sztyepanova 13, Artyesina 12, Hammon 9





SOROZATBAN ÖTÖDSZÖR SZEREZTEK ÉRMET A SPANYOLOK
Sorozatban ötödik Eb-jét zárta éremmel a spanyol válogatott, amely 63–56-ra nyert a bronzmeccsen Fehéroroszország ellen. A spanyolok 9–8 után egy 16–0-s rohamot produkáltak, így lényegében már a 17. percben eldőlt a találkozó sorsa. A fehéroroszok ugyan többször is felzárkóztak hat pontra, 46 másodperccel a vége előtt pedig már csak öt pont volt a hátrányuk, ennél többre már nem futotta az erejükből. A spanyolok 2007-ben ezüstérmesek voltak, előtte pedig zsinórban háromszor harmadikak.

BRONZMÉRKŐZÉS

Spanyolország–Fehéroroszország 63–56
Ld: Montanana 16, Valdemoro 11, Torrens 10, ill. Veramejenka 16, Leucsanka 13


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik