Rátgéber után is van élet Pécsett: megérdemelt Euroliga-győzelem

Vágólapra másolva!
2008.10.16. 20:47
Az Euroleasing-Sopron szerdai rigai győzelme után a Mizo-Pécs 2010 csapata is sikerrel kezdte a 2008–2009-es Euroliga-szezont. A baranyaiak a spanyol Halcón Avenidát verték meg tizenhét ponttal, 82–65-re, úgy, hogy a végjátékban már nem volt izgulnivaló.
Fűzy Ákos irányításával győzelemmel kezdte az Euroligát a Pécs
Fotó: Laufer Péter
Fűzy Ákos irányításával győzelemmel kezdte az Euroligát a Pécs
Fűzy Ákos irányításával győzelemmel kezdte az Euroligát a Pécs
Fotó: Laufer Péter
Fűzy Ákos irányításával győzelemmel kezdte az Euroligát a Pécs

Erőfelmérőre készült a Mizo-Pécs női kosárlabdacsapata a legerősebb európai kupasorozatban, az Euroligában. A baranyaiak új csapattal vágtak neki a 2008–2009-es szezonnak, amit a baranyaiak talán megszoktak, hiszen az elmúlt években Pécsett mindig új csapatot kellett építeni.

Igen ám, de a kulcsjátékosok (pl. Fegyverneky Zsófia) mellett távozott a „főépítész”, Rátgéber László: Európa egyik legjobb szakembere Moszkvába tette át a székhelyét (ahol egyelőre szintén nincs híján sikereknek), és az alapozást már egykori segítőjével, Fűzy Ákossal kezdte meg a csapat.

Iványi Dalmáék ugyan hiba nélkül, azaz négy győzelemmel kezdték az idényt a magyar bajnokságban (mindegyik mérkőzést több mint húszpontos különbséggel nyerve…), ám mindenki tisztában volt vele: a csapat valódi ereje csak az Euroligában mutatkozik meg.

A Pécs nagy akarással kezdte a mérkőzést, el is húzott a hazai csapat öt ponttal előbb 8–3-ra, majd 15–10-re, ám az első negyed végén hullámvölgybe kerültek a pécsiek, sok hiba csúszott a kivitelezésbe, így az utolsó másodpercekben fordított a spanyol csapat.

A második negyednek Vajda Anna vezérletével még elszántabban vágtak neki a fehér mezes Fűzy-lányok, és ennek meg is lett az eredménye. Iványi pontjai mellé megérkeztek Vajda hármasai, és a félidőre a magyar csapatnál volt ismét az előny (45–37).

A harmadik negyed elején Vajda leült a padra pihenni (a válogatott játékos 17 pontot dobott az első félidőben, de összeszedett három személyit), feljebb is zárkózott a salamancai csapat, akik közül a horvát Petra Stampalija, a belga Anke de Mondt és a spanyol válogatott Silvia Dominguez volt a legjobb.

Az utolsó tíz perce négy pontos előnnyel fordultak a pécsiek (57–53), Brooke Queenan triplájával vett újabb lendületet a magyar csapat, amelynek játékához sokat tett hozzá a mindössze tizenhét éves Raksányi Krisztina is. Iványi pontjai után már 15 pont volt az előny, amihez hozzátette a magáét a Lauber Dezső Sportcsarnok közönsége is.

Az utolsó percekre így nem maradt más, csak a megérdemelt győzelem (82–65) ünneplése, és egy szokásos megérzés: idén is jó csapat lesz Pécsett!

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA, A-CSOPORT

1. FORDULÓ
MIZO PÉCS 2010–HALCON AVENIDA (spanyol) 82–65 (19–20, 26–17, 12–16, 25–12)
Pécs, 3000 néző
V: Szkinasz (görög), Anzulovic (horvát), Krätschmer (osztrák)
Az eredmény alakulása. 4. p.: 8–3. 7. p.: 17–10. 11. p.: 19–22. 19. p.: 45–35. 26. p.: 49–47. 37. p.: 75–57

PÉCS HALCON AVENIDA
IVÁNYI 13/6 Dominguez 9
Mazzante 8 Basko 6
Somogyi DE MONDT 12/6
VAJDA 26/6 Snow 8
Graziane 9 STAMPALIJA 17
Csere: QUEENAN 20/9, RAKSÁNYI 6, Mészáros, Török Csere: Willingham 8, Ciocan 3, Alana 2

MESTERMÉRLEG
Fűzy Ákos: Nagyon örülök a győzelemnek. Most ez volt a legfontosabb. Egy edző számára mindig az a legjobb érzés, ha a meccsen viszontlátja, amit az edzéseken gyakorolt a csapat, és az a közönségnek is tetszik.
José Ignacio Hernández Fraile: Harminc percig jól koncentráltunk, utána elvesztettük azt a ritmust, amellyel meg tudtuk volna állítani a a pécsieket, akik főleg a palánk alatt váltak feltartóztathatatlanokká.

A CSOPORT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
Bourges (francia)–Besiktas (török) 79–49
Bourges: Bujdosó Nóra 16 percet játszott, és 6 pontot dobott
Nagyezsda (orosz)–Wisla Kraków (lengyel) 79–80 – hosszabbítás után
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik