Sok lábmunka, erős páros kapcsolatok és Tervel - a győri védekezés nyomában

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2013.05.09. 20:05
null
Amorim szerint megvan a szükséges agresszivitása (Fotók: Korponai Tamás)
A Larvik elleni Bajnokok Ligája döntő első meccsén is bizonyította a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata, hogy ha bajba is kerül, mindig visszanyúlhat a védekezéshez. A visszavágó előtt arra voltunk kíváncsiak, hogyan látják az érintettek, miben áll az Ambros Martín-féle védekezés kulcsa?

A BL-döntő larviki meccsének második félidejében négygólos hátrányban volt a Győr, amikor Ambros Martín időt kért, ezt követően összeállt a magyar bajnok védekezése, a norvégok tizenkét percig nem tudtak betalálni, az ETO pedig ezt kihasználva megfordította a találkozót. Hasonló ihletett periódust már a Valcea elleni veszprémi elődöntőben is láthattunk a Győrtől, de az egész szezonban jellemző volt, hogy nem sok gólt engedélyezett az ellenfélnek.

„A legnagyobb különbség Ambrosnál – és ez a korábbi edzőkhöz képest is újdonság volt –, hogy nála abszolút a védekezés az elsődleges. Mindenkinek sokat kell lábbal dolgoznia, nagyon fontos az egymás közti összhang, részletes taktikája van a védekezésre. A kézilabdában sokan a gólt tartják a legfontosabbnak, de nála a hátsó stabilitás az alap" – kezdte Eduarda Amorim a Nemzeti Sport Online-nak, aki maga is kulcsszerepet játszik az ETO védekezésében. A brazil légiós a magyarral is jól elboldogul, ahogy fogalmaz, a „túléléshez" már mindenképp elegendő a tudása.

„Minden korábbi győri edzőnek megvolt a maga stílusa, mindegyikük tudott adni valami pluszt, például támadásban szerintem Karl Erik Böhnnel voltunk a legjobbak, míg Ambrossal különösen védekezésben léptünk előre. Tervellel jól megértjük egymást hátul, tudjuk, hogy fontos a kettőnk kapcsolata, sokat is beszélünk a taktikáról a meccseken kívül is. Azt hiszem, megvan a Bajnokok Ligája-meccsekhez szükséges agresszivitásunk" – mondta mosolyogva a brazil átlövő, aki Larvikban egy monoklit is összeszedett a bal szemére.

Amorim még magán viseli az első meccs nyomait
Amorim még magán viseli az első meccs nyomait

„Breivang fejével ütköztem, de semmiség, ez is a játék része" – legyintett Amorim, aki elmondta, jól érzi magát hazánkban és azon belül is Győrben, a csapatból pedig mindenkivel megtalálja a közös hangot.

„Kézilabdásként nem is lehetnék jobb helyen a Győrnél, a klub mindent megad a számomra, amire csak szükségem van. Persze hiányozik pár Brazíliában megszokott dolog, a barátaim és a családom, de a város ideális hely a játékra. A tavalyi finálén itt volt a barátom, a szüleim és a Hypóban játszó brazil társaim is, utóbbiak idén nem tudnak jönni, mert szintén kupadöntőt játszanak" – így Amorim, akinek június elsején Macedóniában lesz az esküvője.

„Ha nem koncentrálunk hatvan percen át, bajba kerülhetünk, de szerintem ez nem fordulhat elő velünk" – utalt zárásként a BL-döntő visszavágójára.

Ha már szóba került Raphaëlle Tervel, a francia játékos is úgy érzi, jó párost alkotnak hátul Amorimmal:

„A támadás sokkal összetettebb dolog, ha a két olyan csapat találkozik, amely közül az egyik támadásban, a másik védekezésben jobb, akkor általában az utóbbi nyeri a meccset. Amorimmal már a szezon elejétől kezdve megvan az összhang, ez abból is adódhat, hogy ugyanazt a feladatot kell ellátnunk a falban" – mondta Tervel, akinek jó esély van a maradására.

„Még csak a tárgyalások elején tartunk, a BL-döntő után folytatjuk a megbeszélést, de jó esély van rá, hogy még egy évet vállalok."

Danyi Gábor másodedző szerint nem lehet elvárás, hogy ilyen periódusokat produkáljanak minden meccsen:

„Való igaz, hogy gyakran vannak ilyen periódusaink, a Larvik elleni finálé második félidejében, négygólos hátránynál is csináltunk egy nagyon komoly sorozatot, és a Valcea ellen is a hajrában, de ez nem lehet elvárás. A célunk az, hogy ha hullámvölgyben vagyunk, harminc-negyven százalékot akkor is hozzunk. Eddig, ha bajba kerültünk, mindig tudtunk még javítani a védekezésünkön, de a szakma számára az a megnyugtatóbb, ha végig hozunk egy jó átlagot."

Martín, ha kell, mindent alaposan elmagyaráz a győri lányoknak
Martín, ha kell, mindent alaposan elmagyaráz a győri lányoknak

Danyi szerint Martín magával hozta a spanyol iskolát, a filozófiájának alapja pedig, hogy ha hátul rendben van a csapat, nagy baj már nem érheti:

Ha hátul rendben vagyunk, nagy baj nem érhet minket – ez a filozófiájának az alapja. Ha kevés gólt kapunk, könnyebb átvészelni a támadásbeli gyengélkedésünket. Sok szakemberrel dolgoztam már együtt, de ilyen precízen, ennyire megtervezetten, minden edzésen gyakorolva senki sem foglalkozott a védekezéssel. A spanyol iskolát képviseli, amely sok lábmunkára, erős páros kapcsolatokra épül, mindenkinek tudnia kell, mire számítson az adott játékhelyzetben. Ezt az edzéseken mindig lerajzolja, de be is mutatja; amíg nem működik valami, addig nem megy tovább. Ennek köszönhető, hogy nem csak az NB I-ben, hanem a BL-ben is 20-25 gól körül tudtuk tartani az ellenfeleket."

Tervel valóban kulcsjátékos hátul, ahol olyan teljesítményre képes, amelyre a férfiak mezőnyében is csak kevesen:

„Tervel egyértelműen kulcsszereplő, a védekezésről mindent tud, támadásban már vannak jobb képességű játékosaink, de hátul olyan teljesítményre képes, amely egyedülálló. Nem az a fajta játékos, aki mindenkit leütköz, hanem úgy elővételezi a játékot, amit a férfiak mezőnyében is kevesen tudnak” – mondta a győriek másodedzője.

Az ETO az első mérkőzést Larvikban 24–21-re megnyerte, így kedvező helyzetből várhatja a veszprémi második felvonást. Ha a magyar csapat a két mérkőzés alapján jobbnak bizonyul a skandináv együttesnél, fennállása első nemzetközi trófeáját szerzi meg.

A szombat 15.15 órakor kezdődő mérkőzésről élő, szöveges tudósítást olvashatnak majd a Nemzeti Sport Online-on!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik