Szegedi sikerével sorozatban hetedszer bajnok a Veszprém

Vágólapra másolva!
2014.05.11. 19:14
null
Sorozatban hetedik bajnoki címét nyerte a Veszprém (Fotók: Czerkl Gábor)
A férfi kézilabda NB I döntőjének második mérkőzésén a MVM-MKB Veszprém idegenben is legyőzte a Pick Szegedet, így sorozatban a hetedik, összességében a 22. aranyérmét nyerte meg.

KÉZILABDA
FÉRFI NB I, DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

Pick Szeged – MKB-MVM Veszprém 24–28 (13–13)
Szeged,
3200 néző. V: Dobrovits, Tájok
Szeged: MIKLER – Mindegia 1, ANCSIN 5, ILYÉS 4, Blazevic, Zubai Sz. 2, Vadkerti. Csere: Tatai (kapus), Balogh 2, Kekezovics 2, Vranjes, PRCE 5, Parrondo 2, Larholm 1 (1). Edző: Carlos Pastor
Veszprém: ALILOVIC – Iváncsik T., NAGY L. 7, RUESGA 3, SULIC 4, ILICS 6 (2), Ugalde 2. Csere: SCHUCH, Terzic, GULYÁS 3, IVÁNCSIK G. 3, Vilovszki. Edző: Carlos Ortega
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–1. 13. p.: 4–6. 18. p.: 7–7. 21. p.: 7–10. 29. p.: 13–12. 33. p.: 14–16. 39. p.: 18–18. 44. p.: 18–20. 53. p.: 21–24. 57. p.: 23–26
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 4/2
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0, a Veszprém javára
MESTERMÉRLEG
CARLOS PASTOR, a Szeged edzője:
– Majdnem végig döntetlen körül tartottuk az állást, és újra a saját hibáink miatt kaptunk ki. A veszprémiek semmi meglepőt nem csináltak, csak belőtték az általunk nekik teremtett helyzeteket. Ancsin jó játéka friss színfolt volt, ennek örültem, ez biztató a berlini EHF-kupa négyes döntő előtt.
CARLOS ORTEGA, a Veszprém edzője: – Megértették játékosaink, hogy milyen fontos meccset kell játszaniuk. Végig fegyelmezetten összpontosítottak, a meccs közben kért taktikai módosításokat is okosan, jól végrehajtották. A csarnok remek légköre szintén segített, sokszor kihallatszott a zajból a veszprémi szurkolók hangja. Hétfőtől a BL végjátékára, és csakis arra összpontosítunk.

A végeredmény. Bajnok:MKB-MVM Veszprém (Mirko Alilovic, Borbély Ádám, Iman Dzsamali, Fazekas Nándor, Gulas Máté, Gulyás Péter, Gyene Norbert, Horváth Dániel, Momir Ilics, Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, Kancel Ottó, Kisek Bence, Ligetvári Patrik, Mocsai Tamás, Alireza Muszavi, Nagy László, Zsivan Pesics, Pocz Nagy Dániel, Chema José Rodríguez, Carlos Ruesga, Schuch Timuzsin, Stranigg János, Renato Sulic, Szeitl László, Mirsad Terzic, García Ugalde, Uros Vilovszki, edző: Carlos Ortega), 2. Pick Szeged, 3–4. Balatonfüred/Csurgó (a párharc állása: 1–1), 5. Tatabánya, 6. Gyöngyös

Hiába nyerte a két csapat utóbbi két mérkőzését meggyőző fölénnyel a Veszprém, nem gondolhattak arra, hogy a bajnoki döntő második mérkőzése is hasonló koreográfia szerint zajlik majd, mint a pécsi kupadöntő, vagy a finálé szerdai első mérkőzése. Egyrészt a Szeged hazai pályán ebben a szezonban már nyert a bakonyiak ellen, másrészt hétközi méretes zakó után, a szezon utolsó hazai meccsén a Pick mindenképpen életben akarta tartani „aranyálmát”.

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A VESZPRÉMIEK SZEGEDI ÜNNEPLÉSÉRŐL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT! (FOTÓK: CZERKL GÁBOR)
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A VESZPRÉMIEK SZEGEDI ÜNNEPLÉSÉRŐL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT! (FOTÓK: CZERKL GÁBOR)

Zsúfolásig megtelt az Újszegedi Sportcsarnok, – Veszprémből is kétszázan kísérték el a csapatot – hamisítatlan bajnoki döntős hangulat fogadta a pályára érkező csapatokat. Ahogy az első mérkőzésen, úgy most is mindkét oldal kemény védekezéssel nyitott – a Pick tanulva az első meccs hibáiból figyelt arra, hogy a Veszprém ne tudjon lerohanásokból könnyű gólokat szerezni. A 12. percig felváltva estek a gólok, igaz ehhez kellett a két kapus remeklése is, a vendégeknél Mirko Alilovic nehéz labdákat fogott meg, a túloldalon Mikler Roland még Momir Ilics hetesét is védte. (11 perc: 4–4)

A Szegedben Ilyés Ferenc három góllal nyitott, a jó folytatást megakadályozva a Veszprémiek komolyabb figyelmet szenteltek a válogatott átlövőre, ami megzavarta Picket. Ez lehetőséget adott a vendégeknek a minimális előny kiépítésére, amivel éltek is – elsősorban Renato Sulic volt elemében és góljaival kisebb előnyhöz jutott a Veszprém. (20. perc: 7–9)

Hasonló előnyről a Szeged szerdán nem tudott továbblépni és ez most a Veszprémnek sem sikerült. Ancsin Gábor és Nikola Prce góljaival egyenlítettek a hazaiak és visszaállt a mérkőzés elején látott „rend” – felváltva estek a gólok. A Picknek a vezetést is sikerült átvennie egy rövid időre a 29. percben, s bár a félidő utolsó másodperceiben Jonas Larholm előnyhöz juttathatta volna a hazaiakat, de hétméteresét Alilovic hárította. (1. félidő: 13–13)

Zubaiék nagyot küzdöttek, de nem tudták megakadályozni a Veszprém győzelmét
Zubaiék nagyot küzdöttek, de nem tudták megakadályozni a Veszprém győzelmét

Egyenlő állásról folytatódott a – legalábbis ezen a meccsen – egyenlő erők küzdelme. A kőkemény védekezés mellett a kapusok teljesítménye is előtérbe került (egy-egy bravúros védés komoly lökést adhatott a csapattársaknak) hazai oldalon az első félidőben jó teljesítményt nyújtó Mikler Roland helyett érkező Tatai Péter is ziccert fogott. (40. perc: 18–18)

A félidő felénél a vendégek kíméletlenül kihasználva a szegediek hibáit ismét kisebb előnyhöz jutottak, amit ugyan növelni nem tudtak, de biztosabban tartották, mint tették az az első félidőben. Egyre inkább érződött, hogy közeleg a végjáték, keménységből még egy lapáttal rátett mindkét csapat, így a gyúrok is megfordultak a pályán, illetve a játékvezetők is egyre többször küldtek kétperces kiállításra játékosokat. (50. perc: 21–23)

A Veszprém tartotta, sőt egy góllal növelte is előnyét, pedig Schuch Timuzsin kétperces kiállításával lehetősége lett volna a Szegednek a felzárkózásra. Az utolsó percekben a Pick próbálta gyorsítani a támadásokat, de a vendégek kitűnő és pontos védekezését csak nagyon nehezen tudták átjátszani. Két és fél perccel a vége előtt a játékvezetők Schuchot és Vranjest egyszerre küldték a kispadra, a labda ugyan a Szegednél maradt, de a támadást elhibázták, nem úgy a túloldalon Iváncsi Gergő aki góljával tulajdonképpen eldöntötte a meccs és a bajnoki cím sorsát is. (Végeredmény: 24–28)

Sorozatban a hetedik, összességében a 22. aranyérmét nyerte meg a Veszprém, a játékosok a lefújás után magasba dobálták Carlos Ortegát. Kedves pillanat volt, ahogy Nagy László átengedte a szezon végén távozó Iváncsik Tamásnak a lehetőséget, hogy felemelje a bajnoki elsőségért járó trófeát.

Huszonkettes - nem csapda, kézibajnoki címek Veszprémben



NYILATKOZATOK
„Nagyon szomorú vagyok a végeredmény miatt, de úgy gondolom, hogy küzdöttünk, és mindent megtettünk a hibák ellenére. Mindemellett nem jó, hogy elbuktuk ismét a bajnoki döntőt, pláne itthon, hazai környezetben, de mindegy, ezen túl kell lépnünk, és készülünk kell Berlinre – mondta az EHF négyes döntőjére utalva Ancsin Gábor a SportKlubnak. – Ott sem lesz egyszerű dolgunk, nagyon keményen kell küzdenünk, és ezeket a hibákat, amiket ma elkövettünk, nem szabad megengednünk magunknak.”

„Szegeden mindig nehéz játszani. Jó hangulatú csarnokban, parázs meccs volt, mindkét csapat nagyon akarta ezt a győzelmet. Keményen, együtt védekezünk, ami megadta az alapot a támadásra, és ki tudtuk használni a helyzeteinket. Kevés eladott labdánk volt, és tudtuk nagyjából uralni a mérkőzést – nyilatkozta ezt már Nagy László. – Szegeden néha nehezebb játszani, mint bármelyik idegenbeli mérkőzésen a Bajnokok Ligájában, ma is a végsőkig kellett küzdeni, hogy győzni tudjunk. Megérte dolgoznunk, sikerrel jártunk Szegeden, úgyhogy most ez a legfontosabb.”

„Gondolom kapunk egy párnapos pihenőt – mondta a kölni BL négyes döntővel kapcsolatban a Veszprém átlövője. – Aztán csinálunk egy minifelkészülést, ami ilyen fizikai jellegű lesz, és ami után a final fourban remélhetőleg minél jobban tudunk teljesíteni.
AZ EDDIGI BAJNOKOK
22x Veszprém
14x Bp. Honvéd
5x Bp. Spartacus
4x Elektromos, Tatabánya
3x Vörös Meteor, Rába ETO
2x Bp. Dózsa, Pick-Szeged
1x VM Közért, Debreceni Dózsa, Dunaferr
Különböző számú bajnoki címnél járnak a veszprémiek
Különböző számú bajnoki címnél járnak a veszprémiek


60. Véget ért a mérkőzés. BAJNOK A VESZPRÉM!

59. Mindegía gyorsan felel, de Gulyás is eredményes. 24–28
58. Eladja a Szeged, Mindegía fut a kapuba, de Iváncsik Gergő belövi a ziccert. 23–27
58. Schuch és Vranjes is kimegy két percre.
57. Időt kért a Szeged.
57. Nagy ismét betalál, 23–26.
56. Larholm hetesével 23–25.
56. Nagy László átlövésből felel. 22–25
55. Balogh szépít, 22–24.
54. Újabb rossz hazai támadás. Időt kért a Veszprém is.
53. Ilics hátrányból is betalál, 21–24.
52.
Mindegía kapkodja el.
52. Pastor pedig időt is kér.
52. Schuch volt a kelleténél sokkal keményebb, két perc.
52.
Sulic ziccerét védte Mikler.
51.
Alilovic véd a maratoni szegedi támadás végén.
50.
Tatai helyére visszáll Mikler.
50. Iváncsik G. a bal szélről a bal felsőbe lőtt. 21–23
49. Vranjes húzta vissza Nagyot, két perc.
49. Ilyés talpról a kapu jobb oldalába tüzelt. 21–22
48. Sulicnak is megy hát mögött, a jobb alsóba húzza. 20–22
47. Kekezovics a szélről átejti Alilovicot. 20–21
46.
Sikertelen a veszprémi kínai.
45. Nagy emberhátrányból cselezte magát ziccerig, majd lőtt a kapu jobb oldalába. 19–21
45. Kekezovics ziccere a lécről a gólvonal környékére pattant, a bírók megadják. 19–20
44. Terzic kapott két percet Ancsinról.
44. Ruesga talpról lőtt nagy gólt a jobb felsőbe. 18–20
42.
Iváncsik T. ziccerét Tatai védte, Ilyés viszont nem találta el az üres kaput.
42.
Eladja a Veszprém, de Kekezovics ziccerét védte Alilovic.
41. Prce
sérült meg, le kellett cserélni.
41. Sulic kap két percet Zubairól.
40. Ruesga ment fel, és lőtt a jobb alsóba. 18–19
39. Ancsin megpattanó lövésével kiegyenlít a Szeged. 18–18
38. Parrondo a kapunak háttal húzta be a kapuba a labdát. 17–18
37.
Vadkerti nagy keresztje pontatlan.
37.
Mikler helyére Tatai állt be.
37. Nincs szegedi labdaszerzés, így viszont fellazult a védelem, Ilics könnyen törhetett be. 16–18
36. Ancsin átlövésből szépít. 16–17
35. Parrondo mehetett ziccerben, de fölé pattintott, Nagy pedig büntet. 15–17
34. Prce betörés után átejtette Alilovicot. 15–16
33. Eladja a Szeged, Ruesga bejátszásából pedig Sulic harcolt ki hetest. Ilics a bal alsóba vágta a büntetőt. 14–16
32. Ilics átlövése a jobb felsőben köt ki, Ancsin kapufát lő, Iváncsik G. pedig lerohanásból fordít. 14–15
31. Mindegía bejátszásából Prce lőtt a léc alá. 14–13
31. Folytatódik a mérkőzés.

30. Rossz passz a Veszprémnél, véget ért a félidő.
30. Mindegía harcolt ki hetest, Larholm büntetőjét viszont védte Alilovic.
30. Gulyás bal átlövőből lőtt a jobb felsőbe. 13–13
29. Ancsin tört be a jobb szélen, és lőtt a jobb felsőbe. 13–12
28.
Mikler védése után rossz a bejátszás Vranjesnek. Ugalde indul, de kapufát lőtt ziccerben.
27. Ugalde a bal szélről a bal felsőbe tüzelt, Prce pedig átlövésből kiegyenlít. 12–12
26. Ancsin óriási bombával válaszol. 11–11
25. Gulyás lőtt jobb kettőből a jobb felsőbe. 10–11
25. A 3–0-s hazai roham után Időt kért a Veszprém.
24. Prce átlövése a bal felsőbe zúdult. 10–10
23. Mikler előbb Nagy, majd Ruesga lövését is védte.
22. Ruesga belement, így nem ér a gól, Prce betörés közben kapta a labdát, és lőtt egyből a kapuba. 9–10
21. Ancsin 9-ről a bal alsóba lőtt. 8–10
21. Újabb rövidre zárt hazai akció, Ugalde pedig egy gyönyörű akció végén a bal szélről pattint a bal felsőbe. 7–10
20. Ilics szerzett labdát, Sulic indul és értékesíti a ziccert. 7–9
19. Nagy előtt adódott óriási szabad út, ő pedig betört és a bal felsőbe lőtt. 7–8
18. Parrondo a jobb szélről a kapuba pattint. 7–7
17.
Parrondo labdát szerzett, kiegészülnek a szegediek.
16. Mindegía passzát is gólra váltja Zubai. 6–7
15. A harmadik hetest már gólra váltja a Veszprém, Ilics talált be. 5–7
15. Sulic harcolt ki hetest és két percet, ez utóbbit Blazevicnek.
15. Balogh bejátszását Zubai lőtte kötényben a kapuba. 5–6
14. Időt kért a Szeged.
13. Ilyés eladott labdája után Sulic büntet, 4–6
12. Nagy a jobb szélről a kapu jobb oldalába tüzelt. 4–5
11. Balogh betörésből a jobb felsőbe lőtt. 4–4
10. Sulic kapott jó bejátszást, és lőtt a jobb alsóba. 3–4
9. Ilyés cunderezésével 3–3.
8. Iváncsik Tamás hetese a lécről kifelé pattant.
8.
Balogh félig faultos lövését védte Alilovic, Mikler hárítása után viszont hetes jön.
7.
Ilyést blokkolják, marad a Szegednél.
6. Vadkerti került helyzetét védte Alilovic, Nagy László pedig fordít. 2–3
5. Ruesga test mellől a jobb alsóba talált. 2–2
4. Ilyés dupláz, betörésből a bal alsóba lőtt. 2–1
4. Ilics cselezte be magát, Mikler véd ugyan, de hetes jön. Mikler Ilics hetesét is védte.
3. Rossz bejátszás Sulicnak, Balogh pedig lécre lőtt.
2. Ilyés sem finomkodta el, átlövésből egyenlít. 1–1
1. Ilics óriási bombájával indult a meccs. 0–1
1. A vendégek kezdték el a mérkőzést.




A finálé első felvonásán a címvédő Veszprém 20 perc után állva hagyta a Szedetet, és végül fölényesen, 30–21-re nyert.

A Szeged októberben nagy csatában 23–22-re legyőzte a Veszprémet, de márciusban a címvédő 25–22-vel visszavágott, így megnyerte az alapszakaszt, és kiharcolta a pályaelőnyt a döntőben.

A két együttes emellett a Magyar Kupa fináléjában is összecsapott, akkor a Veszprém 27–21-re nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik