Ortega: A védekezésünk a legrosszabbkor hagyott cserben minket

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2015.06.01. 08:57
null
Carlos Ortega nem lehetett maradéktalanul elégedett a BL-döntőben bemutatott védekezéssel (Fotó: Hegedüs Gábor)
A Barcelona 28–23-ra legyőzte az MKB-MVM Veszprémet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2015-ös döntőjében. Antonio Carlos Ortega szerint az egyik fő problémát az jelentette, hogy nem tudták megállítani Nikola Karabaticot, ezért nem vált valóra az álom, de a szezon összességében így is fantasztikus volt. A spanyol edző elmondta, egy-két játékos még szükséges a következő lépcsőfokhoz, és közben figyelni kell arra is, hogy a kulcsjátékosok egyre idősebbek lesznek. 

„A szombati győzelem után sokan gratuláltak nekünk a szállodában, pedig még nem értünk el semmit. El kell ismerni, a döntőben a Barcelona jobb volt nálunk” – kezdett bele az értékelésbe Antonio Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője.

VESZPRÉMBEN 17 ÓRÁTÓL LESZ KÖSZÖNTÉS
A veszprémiek már vasárnap éjjel hazarepültek Magyarországra. Hétfő délután a Veszprém Aréna előtti téren köszöntik a BL-ezüstérmes kézilabdázókat. A klub tájékoztatása szerint a drukkereket 17 órára várják a csarnokhoz, a tervezett program alapján a játékosokat 18 óra körül köszöntik. Így is lesz mit megünnepelni.

„A védekezésünk valóban a legrosszabbkor hagyott cserben minket, de azt is látni kell, hogy a világ pillanatnyilag legjobb csapata volt az ellenfelünk. Karabatic egészen elképesztően oldotta meg az egy egy elleni helyzeteket, képtelenek voltunk megfogni. A támadójátékunk különösen az első félidőben akadozott, de ezt is annak tudom be, hogy a kulcsembereink fáradtak voltak. Sajnos a sérülések miatt kevés gyors játékosunk maradt. A második félidőben visszajöttünk mínusz kettőre, amikor felcsillant egy pillanatra a remény, de több hibát is elkövettünk.”

„Nagy László fantasztikus volt, de rajta is látszódott a fáradtság, különösen védekezésben. Sajnos Zeitzcal hátul nem tudtam helyettesíteni. Nilsson jobban játszott Sulicnál, de védekezésben már neki is voltak problémái, márpedig ennyit nem lehet cserélni egyszerre. Dzsamalit szintén hasonló okból nem tudtam behozni.”

A csapatkapitány szerepét külön is méltatta a spanyol szakember. „Nagy László az a játékos, aki minden meccsen egyenletesen magas szinten játszott. Néha azt érzem, az emberek nincsenek tisztában vele, mekkora egyéniség szerepel a csapatban.”

Bár a Veszprém igazán a hatosfalas védekezésben érzi komfortosan magát, Cristian Ugaldéval hatékony tud lenni az öt plusz egyes formáció is, ezt azonban keresztülhúzta a spanyol balszélső sajnálatos kézsérülése („Senki más nem tudja úgy játszani a zavarót a csapatban, mint Cristian”). Bár érződött, nem akar senkit sem kritizálni, kérdésre válaszolva az All-Star-csapatba beválasztott Mikler Roland teljesítménye kapcsán kiemelte, korábban még nem játszott hasonló atmoszférában, ez pedig megfogta.

Ortega játékosként hatszoros BL-győztes volt a Barcelonával, edzőként ez a második hely az eddigi legnagyobb sikere. Vajon mi kell hozzá, hogy legközelebb egy még fényesebb érem kerüljön a játékosok nyakába?

„Ahhoz, hogy egy hasonlóan erős csapatot a jövőben le tudjunk győzni, több játékosra van szükségünk, különösen a kettes védő pozíciójában, akik képesek Sulic és Terzic szintjét hozni. Az új igazolásokkal jobb csapat leszünk, de a vezetőségnek arra is figyelnie kell, hogy több kulcsjátékos egyre idősebb, ami veszélyes a jövőre nézve.”

A szurkolók megállították a csapatbuszt

Mint ismert, a Veszprém már korábban bejelentette Aron Pálmarsson és Ivan Sliskovic érkezését, velük több variációs lehetőség lesz balátlövőben, feltéve, hogy Ilics valóban nem távozik a nyáron. Ha a szerb játékos mégis eligazolna, az érte kapott pénzből mindenképpen meg kellene próbálni egy hasonló kaliberű játékost megszerezni, ami azonban nem könnyű feladat.

Ortegának láthatóan fájt az elszalasztott esély, összességében mégis csak pozitívan értékelte a szezont:

„Az álmunk, a BL-győzelem nem jött össze, de még egyszer csak azt tudom mondani, fantasztikus szezonon vagyunk túl. Nehéz egy vereség után, de büszkék lehetünk arra, amit letettünk az asztalra. Mindössze háromszor kaptunk ki, ezt nem könnyű elérni. Amióta átvettem a Veszprém szakmai munkájának irányítását, lépésről lépésre fejlődött a csapat, és ért el egyre jobb eredményeket. Jövőre is szeretnénk itt lenni Kölnben, és örömet szerezni a szurkolóinknak, akikre szintén büszke vagyok, általuk többek vagyunk.”

Nagy László: Persze, hogy csalódás

A meccs összefoglalója

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik