Női kézi-vb: Rasmussen jelezte nekünk, ez így nem lesz jó – Bíró Blanka

M. D., N. T.M. D., N. T.
Vágólapra másolva!
2019.12.01. 12:22
null
Bíró Blankát az első félidőben hamar lecserélték, de a szünet után már jobban ment neki a védés (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott négy góllal, 29–25-re kikapott Spanyolországtól a Japánban zajló világbajnokság csoportkörének 2. fordulójában. A mérkőzés után a mieink részéről Kim Rasmussen szövetségi kapitány elmondta, fiatal csapata nem tudta megoldani, hogy hamar nagy hátrányba került, és hiába próbálkozott különböző felállásokkal, semmi sem működött. Nerea Pena szerint a védekezés volt a kulcs, és hogy nem engedték a magyar csapatot könnyű gólokat lőni. 

 

„A mérkőzés elejétől kezdve hátrányban voltunk, csak rohantunk az eredmény után – utalt a 0–4-es kezdésre Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Nem voltunk még annyit együtt a lányokkal, hogy fiatal csapatunk ilyen helyzeteket meg tudjon oldani. Az első félidőben nem voltak védéseink. Nem próbálkoztunk eleget, nem volt elég átlövésünk és nem tudtunk jó helyzeteket kialakítani.”

A dán szakember arról is beszélt, hogy a belső posztokon miért cserélgette folyamatosan a játékosait.

„Meg kellett néznem, hogy mi működik. Ha hátrányban vagyunk, megoldást kell találnunk a problémákra. Sokat egyénieskedtünk, ami nem a mi koncepciónk. Mentálisan nehéz meccs volt, olyan kézilabdát kellett játszanunk, amilyet eddig nem. Az én feladatom, hogy visszaemeljem a csapatot a megfelelő mentális szintre. Ma nem volt esélyünk, nem tudtuk megállítani a spanyolokat” – tette hozzá Rasmussen.

A kapitány a hivatalos sajtótájékoztatón hozzátette, régen variált ennyit egy mérkőzésen, de igazából sem támadásban, sem védekezésben nem találta a nyerő formációt.

A spanyolok jól kihasználták, hogy nyomás alatt játszott a fiatal csapatom, végig előttünk jártak. Bármit is találtunk ki, mindig belehibáztunk, az ellenfél nagyon hatékonyan támadott, nem tudtuk megállítani. Próbálkoztunk sok mindennel, de elbuktunk, megérdemelték a győzelmet. Jó lecke volt, ez is a sport része.”

„A mérkőzés elején nagyobb különbség alakult ki a két csapat között, onnan nehéz volt visszajönni – kezdte értékelését a mieink legjobbjának megválasztott Tóvizi Petra, aki öt gólig jutott. Nagyot küzdött a csapat, de figyelnünk kell arra, hogy ne kapjunk ennyi gólt, mert így nehéz visszakapaszkodni. Csak loholtunk az eredmény után. Le kell vonnunk a tanulságokat, és menni tovább előre.”

A magyar válogatott kapusa, Bíró Blanka úgy véli, a félidők elején mutatott teljesítményen mindenképpen javítani kell.

„A nulla-négyes sorozat végigkísért bennünket, már az elején nagyon nehézzé tettük magunknak a meccset – mondta az FTC játékosa. – Volt hasonlóra példa a felkészülés során is. Megbosszulta magát, hogy hamar ötgólos hátrányba kerültünk, ez a spanyoloknak nagy előny. A második félidőt is rosszul kezdtük, erről már beszéltünk külön, Rasmussen jelezte is nekünk, hogy ez így nem lesz jó. A kazahok nem tudták ezt kihasználni, a spanyolok igen.”

A saját teljesítményére áttérve kiemelte, fontos volt, hogy a szünet előtt hetest védett, majd úgy készült fejben a folytatásra, mintha nulláról indulna. „A második félidőben az első védések után éreztem, hogy nem szabad a múlton rágódni, csak előre szabad nézni. Többet védtem, de ehhez a csapat is kellett, a második félidőben már nem voltak annyira felszabadultan támadni a spanyolok. 23–26-nál még jöhettünk volna feljebb, sajnálom, hogy ez nem sikerült. Kulcsmeccs volt a mai, de nem szabad feladnunk, mennünk kell tovább előre, lesz egy szünnapunk, így több időnk lesz felkészülni a Montenegró elleni mérkőzésre.”

Pena érthetően örült az újabb győzelemnek (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Pena érthetően örült az újabb győzelemnek (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Schatzl Nadine egy indítás során úgy esett, hogy beverte a fejét a földbe, de szerencsére nincs nagyobb baja. Az FTC balszélsője szerint későn jöttünk rá, mit is kéne játszanunk.

Ezt a meccset már elrontottuk az első félidőben. Mire felismertük, hogy mi lehet eredményes a spanyolok ellen, már késő volt. Támadásban pont azokat a hibákat követtük el, amiket megbeszéltünk, hogy nem szabad. Túl sok labdát adtunk el, túl sok technikai hibánk volt, ami az ellenfélnek kedvezett. A második félidőben feljavult a kapusteljesítményünk és a védekezésünk, de ez már nem volt elég az egyenlítéshez. Még van hátra három meccs a csoportban, előre kell néznünk és tanulni a hibáinkból.”

„A szélsők tudtak élni a lehetőségeikkel, de a győzelemhez ez sem volt elég – mondta búslakodva a két gólt szerző Faluvégi Dorottya. Hagytuk a spanyolokat a saját játékukat játszani, nem tudtuk őket megtörni. Nem mutattak olyat, amire ne számítottunk volna, a mi koncentrációs hibánk, hogy nem tudtuk megérteni azt, amit videón néztünk. Nem dőlhet össze a világ, meg kell fognunk egymás kezét, és előre kell tekintenünk.”

Ahogy várható volt, a spanyoloknál a siófoki Nerea Pena volt a csapata egyik motorja, négy gólja mellett számos helyzetet teremtett a társainak, a meccs után pedig fogadhatta a korábbi ferencvárosi társak gratulációját.

Nem volt könnyű meccs, voltak gyengébb periódusaink is, de összességében megérdemelt győzelmet arattunk – kezdte Pena a magyar újságírók gyűrűjében. – Úgy készültünk, hogy ez más lesz, mint az első fordulóbeli találkozónk, ezért nagyon odafigyeltünk, hogy jól sikerüljön a kezdés. Tudtuk, hogy a magyarok jók a lerohanásokban, ügyeltünk rá, hogy ebben megakadályozzuk őket. Az elején a játék minden eleme, a lövések és a védekezés is hatékonyan működött nálunk, és végig igazi csapatként küzdöttünk. De még egyszer mondom, a kulcs a védekezés és a visszafutás volt, nem engedtük a magyarokat könnyű gólokat lőni.”

Az irányító-átlövő hozzátette, Alexandrina Barbosa harmadik kiállítása után nehezebbé vált a helyzetük az utolsó negyed órára, de nélküle is megoldották. „Szenegál és Kazahsztán ellen valószínűleg könnyebb meccsek várnak ránk, de egyik ellenfelet sem becsüljük le. Ha ez a két meccs megvan, jöhet az utolsó meccs Montenegró ellen. Megpróbáljuk megnyerni a csoportot.”

Örülünk az eredménynek, mert tudjuk, milyen milyen játékerőt képvisel a magyar csapat – mondta udvariasan a spanyolokat irányító Carlos Viver a sajtótájékoztatón. – Amiatt is boldog vagyok, hogy a kényesebb helyzetekben is megőriztük a higgadtságunkat. Az öltözőben elmondtam a játékosoknak, két lábbal a földön kell maradniuk, mert még hosszú az út. Nem volt felkészülési meccsünk a vébé előtt, ezért sok lehetőségünk volt együtt készülni, ez pedig meglátszódik.”

A magyar válogatott a hétfői szünnap után kedden itthoni idő szerint reggel 7 órától Montenegróval csap össze a csoportkör harmadik fordulójában.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

C-CSOPORT
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 29–25 (18–13)
Kumamoto, 1600
néző. V: Christiansen, Hansen (dánok)
SPANYOLORSZÁG: De Paula – M. López 3, M. González 1, PENA 4, A. HERNÁNDEZ 2, BARBOSA 7 (1), Gutiérrez 3. Csere: NAVARRO (kapus), A. FERNÁNDEZ 5 (3), A. Rodríguez 1, Cesáreo, Echeverria 1, S. López 1, L. González 1. Szövetségi kapitány: Carlos Viver
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – LUKÁCS V. 4, Kovács Anna 1, TÓVIZI 5, Tomori, Kovacsics 2, Schatzl Nadine 2. Csere: Kiss É., Triffa (kapusok), Háfra N. 2, Tóth G. 1, Klujber 1 (1), Faluvégi D. 2, Márton G. 2, Szabó L. 2, Vámos P. 1. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 5. perc: 4–0. 11. p.: 8–3. 21. p.: 12–7. 26. p.: 14–12. 35. p.: 20–16. 42. p.: 24–17. 52. p.: 25–22
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 3/1

A csoport további mérkőzésein
Kazahsztán–Montenegró 21–30 (11–13)
Szenegál–Románia24–29 (12–15)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 60–41 +19 4
2. Montenegró 2 2 59–46 +13 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 64–44 +20 2
4. Románia 2 1 1 45–55 –10 2
5. Szenegál 2 2 49–58 –9 0
6. Kazahsztán 2 2 36–69 –33 0

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
November 30.:
Magyarország–Kazahsztán 39–15 (22–8)
December 1.:Spanyolország–Magyarország 29–25 (18–13)
December 3., kedd, 7.00:Magyarország–Montenegró (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 4., szerda: 11.00:Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6., péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Nedelykov Tamás, Papp Bálint

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik