Németh András megerősítette távozását; külföldről is jöhet az utódja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.16. 11:00
null
Németh András távozott (Fotó: MTI)
Németh András a Magyar Kézilabda-szövetség szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette: immár nem ő a női válogatott szövetségi kapitánya. Csapatunk a lengyelek elleni nyolcaddöntőben búcsúzott a dániai vb-n, az olimpiai kvalifikáció esélye a minimálisra csökkent.

A köszöntő után Ballai Attila, a szövetség sajtófőnöke megerősítette: Németh András a lengyelek elleni meccs után szövetségi kapitányként elbúcsúzott a csapattól.

Második felszólalóként Kocsis Máté, a szövetség elnöke annyi kiegészítést tett: nincs személyes konfliktusa a kapitánnyal, akinek lemondásáról már azelőtt egyeztetett háromnegyed órát, hogy nyilatkozott volna. Tehát nem a sajtón keresztül üzent és küldte el számára a selyemzsinórt, tiszteletben tartotta a szakember elhatározását. Az elnök kiemelte: sikeresnek ítéli meg Németh mostani kapitánykodását, amely közel két évig tartott. Ebbe 33 meccs fért bele: 7 vereség, 3 döntetlen és 23 győzelem a mérleg. A sportvezető megköszönte Németh munkáját úgy a válogatott mellett, mint a sportág irányába, és nem szeretné, ha a jövőben a kézilabda nem profitálna a rutinos tréner szakértelméből.

SZAVAZÁS

Ön Németh András távozása esetén magyar vagy külföldi szakembert választana?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A héten az elnökségi tagokkal egyeztetünk, nem tudjuk, mi jön ezután. Januárban kommunikáljuk majd az elképzeléseinket. A csapatban óriási lehetőségeket érzünk, peches meccsen, egygólos vereséget szenvedtünk a nyolcaddöntőben úgy, hogy két kulcsjátékosunk megsérült. Hat vébémeccséből négyet megnyert, legyőztük a házigazdát, nem volt szerencsénk, de ez nem azt jelenti, hogy nem lenne jó csapatunk.”

Németh András a sajtótájékoztatón is megerősítette lemondását.

„Már érlelődött bennem az elhatározás a lemondással kapcsolatban, amit technikai okok miatt tettem meg már az öltözőben. Nem vagyok jó szövetségi kapitány, edzőként túl sokat várok el a csapattól, a játékosoktól, ehhez viszont túl keveset dolgozunk együtt. Pályafutásom nagy részét klubedzőként voltam, ott más metódus szerint dolgozhattam, ami számomra jobban megfelelt.”

„Olyan körülmények között dolgozhat a mindenkori magyar női kézilabda-válogatott, mint a világon sehol máshol. Viszont ez időben nem jelentős. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a mindenkori kapitány többet dolgozhasson a kiválasztottjaival. Továbbá nem tudtuk eldönteni, hogy a csapat éppen melyik arcát mutatja. Amelyikkel pillanatok alatt képesek vagyunk megnyerni egy meccset, vagy amelyikkel pillanatok alatt képesek vagyunk elveszíteni. A lengyel meccs volt kivétel, ott viszont a két sérülés behatárolta a lehetőségeinket.”

Pálinger Katalin, a csapat edzője, a válogatott menedzsere csalódottságát fejezte ki, szerinte jó csapatunk van, amely végig egységes volt. De vajon miért nem tudta a legjobb formáját mutatni, és miért volt ennyire kétarcú?

„Amikor sok kérdés vetődik fel, és nem tudjuk a válaszokat, ott összetett problémáról van szó. Annyira hektikus a válogatott, hogy ha ma lenne meccsünk, biztos vagyok benne, hogy bármely ellenfelet legyőznénk. Könnyű lenne a kapitányra hárítani a felelősséget, de ebbe a szakmai stáb tagjai ugyanúgy benne vannak, beleértve magamat is, mint a játékosok.”

Miután a női válogatott esélye az olimpiai részvételre a minimálisra csökkent, és a férfiak számára is kifejezetten nehéz a kvalifikáció, megtörténhet az, ami eddig még soha: egyik szakág képviselői sem vesznek részt az ötkarikás játékokon. Kocsis Máté ezzel kapcsolatban elmondta: terveik között szerepelnek a változtatások.

„A klubok munkájába nem tudunk és akarunk beleszólni, viszont terveink között szerepel, hogy kihasználjuk azt az adottságunkat, hogy a válogatott játékosok döntően itthon játszanak. Ezt kellene kihasználni, biztosítani a kapitánynak a lehetőséget a közös munkára. Szerencsés lenne, hogy a topcsapatokban minél több magyar játékos szerepelne, a légiósok rovására. Ezt kvótával is szabályozhatnánk, ami vita tárgya. Esetleg a labdarúgókhoz hasonlóan dotálhatnánk a magyar játékosok szerepeltetését.”

„Ha egyik csapatunk sem lesz kint az olimpián – vette vissza a szót Pálinger –, akkor újakat kell építeni. Amihez megvan idehaza a megfelelő alapanyag. A női válogatott is mindig eredménykényszerben játszott, teszem hozzá, joggal. Azt kell kitalálni, hogy a klubcsapatok sikerességéből hogyan tudnak profitálni a válogatottak.”

„Más a terhelés a válogatottban, mint a klubban, Nem mondanám, hogy a BL-ben ősszel remeklő Fradi-játékosok nem hozták volna magukat. Szamoránsky Piroska számára nyilván nehéz volt, a klasszis beálló egyébként is évek óta nagy hiányunk. Nagy hibám, hogy visszavettem az általam tervezett munkából, hatvan-hetven százalékát végeztük el annak, amit ideálisnak véltem volna. Az utódomnak azt tanácsolom majd, hogy ebből ne engedjen” – egészítette ki Németh András.

A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA
Hollandia–Franciaország, Kolding
17.45
Lengyelország–Oroszország, Herning
18.00
Norvégia–Montenegró, Kolding 20.30
Dánia–Románia, Herning
20.45

„Szakmai kérésekbe eddig sem szóltam bele, és ezután sem kívánok, az utód megtalálásánál viszont nem zárjuk le a határokat” – egészítette ki Kocsis Máté, aki később annyi megjegyzést tett: nem áll szándékában lemondani. Őt a sportág találta meg, nem fordítva történt, de amennyiben a magyar kézilabdában élők a jövőben máshogy gondolják már a közös munkát, akkor távozik. Ezt feltételhez is kötötte: legalább egy elnökségi tagnak vagy három élvonalbeli klubnak kell ilyen irányú kérést tennie ahhoz, hogy önként átadja a pozícióját.

„Egymás között már beszéltünk a lehetőségeinkről, de mélyebben ebbe már csak az idő rövidsége miatt sem lehetett belemenni, és erről különben is elnökségi szinten kell egyeztetni. Az biztos, nem szimpla szövetségi kapitányt keresünk, hanem a női válogatott élére. Olyan szakemberre van szükség, akinek tekintélye van, akit nem esznek meg reggelire. A kiszemeltnek nyilván meg kell felelni sok szempontnak. Én voltam a csapat és a kapitány közötti összekötő, ha a lányoknak kérése volt, azt én tolmácsoltam. Németh András rendkívül kompromisszumkésznek bizonyult. Amit esetleg én máshogy tennék, hogy néha már mondanám neki: ezt már ne” – fogalmazott Pálinger.

Németh András 63 évesen nyugdíjas életre készül, a jövőben nem kíván a sportág kirakatában tevékenykedni. Sajnálatosnak fejezte ki, hogy a klubokban kevés fiatal kap edzőként lehetőséget, így nincs lehetőség fejlődni és megtalálni azt, aki akár válogatott szinten is megoldás lehetne. A szakember elmondta: a lengyelek elleni mérkőzésen készültünk az ellenfélre, három meccsen kielemeztük például azt a figurájukat, amiből rögtön az első gólt kaptuk. Erre Németh András a kezdésnél külön is felhívta a játékosaink figyelmét, mégsem sikerült megvalósítani a kérését. Akkor olyan érzés kerítette hatalmába, amit soha többé nem akar átélni.

A VB VÉGEREDMÉNYE
1. ???
2. ???
3. ???
4. ???
5. ???
6. ???
7. ???
8. ???
9. Svédország
10. Brazília
11. MAGYARORSZÁG
12. Spanyolország
13. Németország
14. Dél-Korea
15. Szerbia
16. Angola
17. Kína
18. Argentína
19. Japán
20. Puerto Rico
21. Tunézia
22. Kazahsztán
23. Kuba
24. Kongói DK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik