Az Elek, Martín páros irányít a nőknél; Dujsebajev távozott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.02. 14:01
null
Az olimpiai kvalifikációs bukást követően változtatások sorára határozta el magát az MKSZ (Fotó: Földi Imre)
A Magyar Kézilabda-szövetség elnöksége keddi ülésén értékelte a férfiválogatott Európa-bajnoki szereplését, majd sajtótájékoztató keretében számolt be a meghozott döntésekről. Eldőlt, hogy Talant Dujsebajev távozik a férfiválogatott éléről. A női válogatott irányítását ideiglenesen a két topklub vezetőedzője, Elek Gábor (FTC-Rail Cargo Hungaria), illetve Ambros Martín (Győri Audi ETO KC) veszi át, mellettük Siti Bea (Fehérvár KC), a nemzeti csapat korábbi másodedzője is a stáb tagja.

• A SZÖVETSÉG HAT PONTJA
• NŐI VÁLOGATOTT: ELEK ÉS MARTÍN IRÁNYÍT
• FÉRFI VÁLOGATOTT: DUJSEBAJEV TÁVOZIK, UTÓDJÁT KERESIK
• HÁTTÉR: EZ VOLT A DUJSEBAJEV-KORSZAK

 

AZ MKSZ HAT ELVI ÁLLÁSFOGLALÁSA

Kocsis Máté, az MKSZ első embere bevezetőjében elmondta, hat elvi állásfoglalást hozott az elnökség, ezek a következők:

– a mindenkori magyar kapitánynak életvitelszerűen Magyarországon kell tartózkodnia. Az elnökség hangsúlyozta: aki hazánkban él, látja a mezőnyt, jobb döntéseket tud hozni;
– ki kell dolgozni a magyar és külföldi játékosok arányára való szabályozást, hogy több magyar játékos kaphasson lehetőséget (itt a ligának lesz fontos szava);
újjá kell szervezni az edző- és utánpótlás-bizottságot, hogy mind a kettő megerősített kompetenciával rendelkezzen. Ezen a két területen van hová fejlődnie a magyar kézilabdának, ennek keretében az edzőképzés csúcsa lenne a Testnevelési Egyetemen 2017-re a diplomás szakedző képzés.
– elvárás, hogy a magyar válogatott a jövőben több időt tudjon együtt dolgozni;
– szükséges egy tudományos munkacsoport létrehozása, a Testnevelési Egyetemmel karöltve;
– a klubok jelentősebb összeget fordítsanak az utánpótlásukra. A jelenlegi pénzügyi helyzetük ezt lehetővé teszi.

ELEK GÁBOR ÉS AMBROS MARTÍN IRÁNYÍTJA A NŐI VÁLOGATOTTAT

MARTÍN LEVÉLBEN ÜZENT

„Mindenek előtt szeretném elmondani, számomra nagy megtiszteltetés volt a Magyar Kézilabda-szövetség felkérése a nemzeti csapattal való közös munkára. Már négy éve élek Magyarországon, büszkén mondhatom, hogy ez az ország nekem és a családomnak a második otthonává vált. A magyar kézilabda most nehéz időszakot él, ezért nem volt kérdés számomra, hogy a sportág valamennyi képviselőjének össze kell fognia és keményen dolgozni azon, hogy a magyar női kézilabda színvonala az őt megillető helyre kerüljön. Ezért kész vagyok arra, hogy Elek Gáborral és a szövetség stábjával hatékony együttműködést kezdjünk. A Ferencváros és a Győr a nemzetközi kézilabdából kiemelkedő színvonalat képvisel, és a válogatottat jelentős részben ez a két klub adja. Ezért biztos vagyok benne, hogy a nemzeti csapatot az összefogásunkkal hasonló sikerekre tudjuk vezetni, mint külön-külön a saját csapatainkat. Bár ez a felkérés csak átmeneti időszakra szól, izgatottan várom, hogy megkezdjük a közös munkát Gáborral, és belefogjunk az építkezésbe, amely a kezdete lehet egy sokkal eredményesebb és fényesebb jövőnek” – írta levelében a női válogatott egyik szövetségi kapitánya, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője, Ambros Martín, aki azért nem lehetett ott a keddi sajtótájékoztatón, mert csapatával 18 órától bajnoki mérkőzést játszik hazai pályán a Budaörs ellen.

Sokatmondó volt, hogy Elek Gábor és Siti Bea is helyet foglalt az asztalnál, a sajtótájékoztató így a női kapitány ügyével folytatódott. Kocsis a női válogatottal kapcsolatban hozzátette:

„Két szövetségi kapitánnyal mennénk tovább, Elek Gábort és Ambros Martínt kértük fel a feladatra, őket Siti Bea segíti. Erre az összefogásra van szükség, ők így hárman képesek arra, hogy az elvesztett hitet visszaadják. Mindhárman elfogadták a felkérést” – folytatta Kocsis, akinek Pálinger Katalin női szakágvezető tett javaslatot az ideiglenes, az elkövetkező Európa-bajnoki selejtezőkre való felállásra.

Pálinger elmondta, Siti Beára hosszabb távon is számítanak a női válogatottnál, ugyanakkor az sem kizárható, hogy a Győr vagy a Ferencváros edzője az ideiglenes időszak után is maradjon.

„Az, amit egy hónappal ezelőtt elmondtam, nem változott. Nem főállású szövetségi kapitányi feladatra vállalkoztam, hanem arra, hogy annak a sportágnak, amelytől nagyon sokat kaptam és nagyon sokat köszönhetek, most valamit visszaadjak. Nagyon-nagyon fontos volt az a szó, amellyel Kocsis Máté elnök úr megkeresett: az összefogás. Ez győzött meg, hogy erre a négy mérkőzésre a legjobb tudásunkkal segítjük Siti Beával és Ambros Martínnal a magyar nemzeti válogatottat, mert nagyon fontos, hogy a sportág kiemelkedjen a pillanatnyi mélypontjából. Ezt elvárom a sportág összes szereplőjétől, hogy ne csak mi gondoljuk ezt így, hanem mindenki, aki tenni tud érte, az tegye meg!” – mondta a női nemzeti csapat frissen kinevezett szövetségi kapitánya, az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője, Elek Gábor.

„A szerepemet az együttműködés napjai fogják meghatározni. A sportágnak van jelene, rövid-, közép- és hosszú távú terve. Nekünk most rövid távon kell elérnünk a célunkat, amivel hosszú távra is tudunk alapozni. Ismerve Elek Gábor és Ambros Martin szakmai maximalizmusát és nyitottságát, jogos elvárás a négy mérkőzésre szóló feladat, az Eb-kvalifikáció teljesítése, és az Eb-szereplés megalapozása!” – tette hozzá Siti Bea, aki Karl Erik Böhn mellett már dolgozott a női válogatottnál.

A női válogatott legközelebb március közepén vív tétmérkőzést, akkor kétszer is találkozik a lengyelekkel Eb-selejtezőn (9-én vagy 10-én idegenben, illetve 12-én vagy 13-án).

Németh András a világbajnokság nyolcaddöntőjében a lengyelektől elszenvedett vereség után búcsúzott el a nemzeti csapat kispadjától. A 2014 februárjától 2015 decemberéig tartó harmadik Németh-korszakban a magyar női válogatott 30 hivatalos mérkőzést játszott: 20-szor győzött, 3-szor döntetlent játszott, 7-szer vereséget szenvedett. A 2014-es hazai rendezésű Eb-n 6. lett, a 2015-ös dániai vb-n a 11. helyen végzett.

Talant Dujsebajev és a magyar válogatott – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: NS-archív, AFP)
Talant Dujsebajev és a magyar válogatott – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: NS-archív, AFP)

TALANT DUJSEBAJEV TÁVOZIK

Kocsis Máté ezután röviden ismertette a férfiválogatott szereplése kapcsán hozott döntést.

„Tekintettel arra, hogy Talant Dujsebajev nem felel meg az egyik elvi álláspontunknak, arra jutottunk közös megegyezéssel, hogy nem folytatjuk a munkát.”

Marosi László, az MKSZ alelnöke elmondta, nem voltak boldogok, hogy meg kellett hozni ezt a döntést.

„Olyan szakembert kell találni a férficsapat vezetésére, aki maximálisan elfogadja a szövetségi állásfoglalásokat. Ez természetesen még időbe telik” – fogalmazott Marosi, a férfi szakág vezetője. Leszögezte: az elnökség – ahogy Dujsabejev esetében – a jövőben sem szól bele a szakmai munkába, így a keretek kialakításába sem.

„El vagyok keseredve, hiszen ez számomra az utolsó olimpia lehetett volna. Kilenc újonccal mentünk az Eb-re, talán beljebb lett volna, ha néhány poszton más a helyzet. De ezzel a kerettel ez volt a realitás. Nagyon sajnálom, hogy így alakult” – fogalmazott Nagy László, a válogatott csapatkapitánya, aki addig jön a nemzeti csapatba, ameddig hívják.

„A londoni olimpia után jeleztem, hogy Nagy Lászlóék korosztályát követően mindössze Császár Gáborék értek el utánpótlás-eredményt, ezt követően azonban kimaradt nyolc év, sok korosztályból alig-alig tudtunk beépíteni új játékosokat a válogatottba – mondta el Mocsai Lajos, a magyar szövetség tiszteletbeli elnöke, korábbi szövetségi kapitány a férfi válogatott Eb-eredményével kapcsolatban. – 2013-ban a veszprémi játékosok két vereséggel tértek haza a final fourról, ami a szlovénok elleni vb-selejtező előtt rendkívüli nehézséget okozott. Kívánom a szerbek elleni idei vb-selejtező miatt, hogy a klubok jól szerepeljenek tavasszal az európai kupasorozatokban. A kvalifikációs világversenyre most januárban kísérleti csapattal mentünk el, ami nem megengedhető. A csapat kohéziója a teljesítmény szétesését követően egyre inkább távolodott az elvárttól.”

Kocsis Máté kérdésre válaszolva megosztotta, a válogatott kudarcok után kikérte az MKSZ küldötteinek, a profi és amatőr kluboknak, megyei szövetségeknek, edzőknek, szakembereknek a véleményét is, de senki nem vetette fel az elnök felelősségét és nem ösztönözte lemondásra.

A DUJSEBAJEV-KORSZAK MÉRLEGE
2014
Magyarország–Portugália 31–30 (Eb-selejtező)
Ukrajna–Magyarország 20–33 (Eb-selejtező)
Magyarország–Egyiptom 31–28 (felkészülési)
2015
Spanyolország–Magyarország 27–25 (felkészülési)
Lengyelország–Magyarország 35–25 (felkészülési)
Norvégia–Magyarország 26–28 (felkészülési)
Oroszország–Magyarország 23–27 (Eb-selejtező)
Magyarország–Oroszország 29–25 (Eb-selejtező)
Portugália–Magyarország 25–26 (Eb-selejtező)
Magyarország–Ukrajna 32–28 (Eb-selejtező)
Magyarország–Fehéroroszország 32–20 (felkészülési)
Magyarország–Argentína 28–15 (felkészülési)
2016
Szerbia–Magyarország 24–22 (felkészülési)
Magyarország–Szerbia 25–25 (felkészülési)
Magyarország–Montenegró 32–27 (Eb)
Oroszország–Magyarország 27–26 (Eb)
Dánia–Magyarország 30–22 (Eb)
Németország–Magyarország 29–19 (Eb)
Spanyolország–Magyarország 31–29 (Eb)
Svédország–Magyarország 22–14 (Eb)

HÁTTÉR: EZ VOLT A DUJSEBAJEV-KORSZAK

Mint ismert, a férfiválogatott öt vereséggel és egy győzelemmel a 12. helyen zárta a lengyelországi Európa-bajnokságot, ezáltal lemaradt az olimpiai selejtezőről. Rióban először fordul elő, hogy egyik kézilabda-válogatottunk sem lesz jelen.

Talant Dujsebajevet – első külföldi szövetségi kapitányként – 2014 októberében nevezték ki a férfiválogatott élére, megbízatása a 2017-es franciaországi világbajnokság végéig szólt. Szerződése eredménykövetelményeket is tartalmazott, amelyek között szerepelt az olimpiai selejtezőre való kijutás is. A sikertelen szereplés után vállalta a felelősséget, és elmondta, leteszi a szerződését az elnök asztalára, de egyúttal jelezte, szívesen folytatná a megkezdett munkát.

A kirgiz származású, még a Szovjetunióból indult és 1992-ben az utódállamok közös csapatával olimpiai bajnok, 1996-ban és 2000-ben már spanyolként atlantai és sydneyi bronzérmes klasszis irányító edzőként és játékosként is megnyerte a Bajnokok Ligáját, a magyar csapatot a lengyel Kielcével párhuzamosan vezette.

Miután a válogatott lemaradt a katari vb-ről, már eleve nehéz helyzetbe került az olimpiai kvalifikációért vívott harcban. Dujsebajev az Eb előtt nyolc döntőről és aranyéremről beszélt, miközben kilenc tornaújonccal vágott neki a lengyelországi versenynek (több korábbi meghatározó válogatott játékos kimaradt a keretből). Montenegrót ugyan legyőztük a nyitányon, de utána kikaptunk a közvetlen rivális oroszoktól. A dánoktól és a németektől elszenvedett demoralizáló vereség után megszorítottuk a spanyolokat, majd a svédek ellen újra összezuhantunk.

Az Eb záró napján az is kiderült, hogy a szerbekkel kell megmérkőznünk júniusban a vb-selejtezőn.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik