Férfi kézi Eb: ilyen még nem volt, dupla olimpiai kvalifikációs bukás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.27. 18:30
Szomorú, de sporttörténelmi: először fordult elő az olimpiák történetében, hogy a magyar férfi és a női kézilabda-válogatottnak is lehetősége volt kvalifikálni az ötkarikás játékokra, ám nem tudott élni vele. A férfi nemzeti csapat olimpiai kvalifikációs kudarca az Európa-bajnokságon Svédországtól elszenvedett vereséggel vált biztossá.

Az ötkarikás játékok programján (megszakítással) 1936 óta szerepel a kézilabda. A magyar férfi válogatott ezelőtt az 1996-os, a 2000-es és a 2008-as olimpiára nem jutott ki a kvalifikációs sorozatból, ám a női csapat mindhárom alkalommal kijutott (Atlantában a 3., Sydneyben a 2., Pekingben a 4. helyen végzett).

Amikor a nők nem kvalifikálták magukat (1988, 1992, 2012), akkor a férfi csapat mindig kint volt (Szöulban 4., Barcelonában 7., Londonban ugyancsak 4. lett). Az egyetlen olimpia, amelyen szerepelt a programban kézilabda, ám magyar csapat nem lépett pályára, az 1984-es volt – Los Angelesben viszont nem a pályán elért teljesítmény, hanem a keleti blokk bojkottja miatt nem vettek részt csapataink.

A riói olimpián a férfi és a női válogatottnak is adva volt az esély, ám egyik sem élt vele – a nők a világbajnokságon, a férfiak az Európa-bajnokságon nem értek el megfelelő, olimpiai részvételre vagy olimpiai kvalifikációs tornára jogosító eredményt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik