Férfi kézi-vb: szép a 7. hely, de maradt bennünk hiányérzet

Vágólapra másolva!
2017.01.26. 13:54
null
Olvasóink is értékelték Nagy Lászlóék teljesítményét (Fotó: AFP)
A franciaországi férfi kézilabda-világbajnokság már az elődöntőnél jár, de mi még kanyarodjunk vissza a magyar válogatott szerepléséhez. A mieink a hetedik helyükkel újból megtalálták a kapcsolódási pontot a nemzetközi élmezőnyhöz, ezzel együtt a tornán látottak számos kérdést felvetnek. Néhány szempont és vélemény kiragadása mellett összesítettük olvasóink szavazatait, miközben Simon József, a Nemzeti Sport szakírója a saját osztályzatait is kiosztotta, és röviden értékelte a játékosokat.

A csoportkörben a mieink kikaptak a németektől (23–27), a horvátoktól (28–31), majd zárásként a fehéroroszoktól is (25–27), viszont legyőzték Chilét (34–29) és Szaúd-Arábiát (37–24). A nyolcaddöntőben aztán az olimpiai címvédő dánokkal is elbírtunk (27–25), majd ezt a teljesítményt már nem tudtuk megismételni a negyeddöntőben Norvégiával szemben (28–31). Összességében három győzelemmel és négy vereséggel a hetedik helyen zártunk.

Az mindenképpen örömteli és megbecsülendő, hogy (újra) ott vagyunk a legjobbak között, de árnyalja a képet, hogy az európai ellenfelek közül „csak” a dánokat tudtuk legyőzni. A világbajnokság lebonyolításának ismeretében már a torna előtt tudható volt, hogy a nyolcaddöntő lesz a kulcsmeccs, a mieink pedig ott nyújtották a legjobb teljesítményt, búcsúztatva az előzetesen esélyesebbnek gondolt olimpiai címvédőt. Az igazán kiugró eredményhez azonban (legalább) még egyszer nyernünk kellett volna, a norvégokkal szemben azonban már az elején látszódott, hogy erre nem leszünk képesek.

Világversenyen legutóbb a 2012-es londoni olimpián tudott a négy közé kerülni a magyar válogatott, abból a csapatból egyébként (a tizennyolcas utazó keretben szereplő Iváncsik Gergőt is belevéve) tízen most is ott voltak Franciaországban. Nagy kérdés, hogy közülük még kire és meddig lehet számítani. Zubai Szabolcs már bejelentette, hogy nem szerepel többet a nemzeti csapatban, Fazekas Nándort csak Xavier Sabaté győzte meg, hogy térjen vissza, Nagy László pedig már a torna előtt arról beszélt, lehet, hogy ez az utolsó világversenye. Könnyen elképzelhető, hogy az egyaránt 35 éves Harsányi Gergelyt és Iváncsik Gergőt, valamint a 32 esztendős Gulyás Pétert sem látjuk több nagy tornán a válogatottban, de Mikler Roland, Császár Gábor és Schuch Timuzsin is elmúlt harminc.

A NORVÉG ÉS A SZLOVÉN PÉLDA MUTATJA, HOGY ODA LEHET ÉRNI

„Vegyes érzéseim vannak – mondta az NSO-nak a magyar csapat szereplése kapcsán Borsos Attila, korábbi 176-szoros válogatott kézilabdázó, aki jelenleg a Sport Tv szakkommentátoraként dolgozik a vb-n. – Megcsináltuk a szuper meccset, amiből mindig egy van és a nagyon gyengét. Nem tudtuk átlépni az árnyékunkat, továbbra sem tudunk kétszer vagy háromszor egymás után jól játszani. Márpedig ahhoz, hogy négybe vagy tovább jusson egy csapat, erre lenne szükség."

„Ami pozitív, hogy akik fiatalok itt voltak, játszottak is. Bodó, Bánhidi, Ligetvári és Juhász is mutattak olyan jeleket, amik bizakodásra adnak okot. De azt is láttuk, hogy már ők is le vannak maradva a saját korosztályukhoz képest, lásd Sagosen, Koroljok vagy Drux.”

„A négy favorit (francia, dán, spanyol, német) közül három kihullott, mégsem mi vagyunk azok, akik meglepetést szerezve bejutottak az elődöntőbe. A szlovén vagy a norvég kézilabda sem predesztináltan jobb, mint a magyar. Pont ők mutatják, hogy oda lehetne érni, ha valamit másként csinálnánk."

„Ha a vébé előtt azt mondja valaki, hogy a nyolcba jutunk, mindenki szó nélkül aláírja – értékelt a Nemzeti Sportnak Xavier Sabaté szövetségi kapitány. – Büszke vagyok a csapatomra és minden egyes játékosomra. Amit csak lehetett, kihoztuk a világbajnokságból. Sőt, azt is merem mondani, kiemelkedő sikert értünk el ahhoz képest, hogy két éve nem volt ott Magyarország a világbajnokságon, sem tavaly az olimpián. Rengeteg munka, a játékosok remek hozzáállása van benne ebben az eredményben. Ennél jobb csak akkor lesz, ha támadni és védekezni egyaránt tudó játékosokkal állunk ki, és nem kell annyit cserélni a két játékfázis váltásakor."

Utóbbi problémát csak tetézte, hogy Nagy László az első csoportmeccsünkön kidőlt, amely alapjában meghatározta a további lehetőségeinket. A kieséses szakaszra ugyan újra játékra jelentkezett, de támadásban cserélni kellett.

Sabatét előbb a világbajnoki selejtezőkre kérte fel a szövetség, majd a megbízatását meghosszabbították a világbajnokság végéig. Elődjével, Talant Dujsebajevvel szemben újra számított több rutinos játékosunkra. Sokan támadták a katalán szakembert, amiért csak egy igazi szélsővel vágott neki a vb-nek, de ő utólag is tartja magát a korábbi elképzeléséhez, mivel számára a védekezés az elsődleges, szüksége volt kettes pozícióban Zubai Szabolcsra és Szöllősi Szabolcsra.

Az így irányítóból a bal szélre kerülő Juhász Ádám valóban jól megoldotta a feladatát, de talán elfáradt a negyeddöntőre (messze ő volt a legtöbb időt a pályán, a 6 óra 10 perces játékideje duplája a legtöbb mezőnyjátékosénak), ahol öt kísérletből már csak egyszer talált be. (A norvégok kapusa, Torbjörn Bergerud kevéssé sportszerűen úgy nyilatkozott a meccs után, megmosolyogta a szélsőinket, ahogy sorra maradtak ki a helyzeteink.)

TELJES MEGÚJÍTÁSRA VAN SZÜKSÉG

A keret pszichiátere, dr. Csernus Imre röviden összegezte véleményét: „Egy hónapot töltöttem a fiúkkal, akik nagyszerű közösséget alkottak. Ennek köszönhető, hogy amit sportszakmailag és emberileg a világbajnokságból ki lehetett hozni, kihozták. Ennyi volt bennük. A fokozatosan növekvő tétet viszont egyesek igen nehezen viselték. Az én következtetésem, hogy teljes megújításra, frissítésre vár a férfi válogatott."

„A rutinosabbak erejét próbáltuk beosztani, sokat cseréltünk – folytatta Sabaté. – A fiatalok közül Juhász Ádám nekem csoda, fantasztikus, ahogy játszott és amennyit bírt. Nagy érték Bánhidi Bence és Bodó Richárd, a védelem közepén pedig Ligetvári Patrik."

Sabaté valóban sokat játszatta a négy fiatalt, amely a jövő építése szempontjából is fontos volt. A 28-as bő keretben még ott találjuk a kapus Bartucz Lászlót és Borbély Ádámot, az irányító Győri Mátyást és Szöllősi Balázst vagy a balszélső Bóka Bendegúzt. Fontos ugyanakkor visszautalni Debre Viktor szavaira, aki úgy látja, a szélső és a beálló hiányposztnak számít, és arra lenne szükségünk, hogy a tehetséges fiatal játékosaink folyamatosan BL-szereplő csapatokban edződjenek.

A norvégok, a svédek vagy a németek játékát elnézve jól látható, milyen irányba tart a kézilabda, belőlünk ez a fajta dinamika és sebesség (egyelőre) hiányzott. Ugyanakkor – ahogy Borsos Attila is felhívta rá a figyelmet – pont az északiak vagy éppen a szlovénok példája mutatja, hogy tudatos munkával oda lehet érni az élmezőnybe.

OSZTÁLYOZÓKÖNYV – A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK ÉRTÉKELÉSE

KAPUSOK
FAZEKAS Nándor
Simon József, a Nemzeti Sport szakírója: 3.
A csapat korelnökeként kellő alázattal vetette alá magát a csapat érdekének. Mikler Rolandot tehermentesítette, amikor erre volt szükség. Le a kalappal előtte, hogy 40 évesen elfogadta a hívást és reaktiválta magát.
Védés/lövés: 21/75 (28%)
Játékidő: 1:41 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 4.83

MIKLER Roland
SJ: 6.
Családi gondja, nagyon szeretett nagypapája betegsége miatt hazarepült egy napra. A gondok miatt érthetően nehezebben illeszkedett vissza, de amikor jó hírek érkeztek otthonról, újra szárnyalt, miként a teljes őszi BL-idényben.
Védés/lövés: 60/194 (31%)
Játékidő: 4:57 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 6.78

JOBBSZÉLSŐK
GULYÁS Péter
SJ: 3.
Élete talán utolsó világversenyén – Iváncsik Gergőhöz hasonlóan – kimaradt a keretből, csak tartalékként számított rá a kapitány. Aztán mégis jutott némi kis szerep Nagy sérülése miatt. Többre lett volna képes.
Gól/lövés: 6/6 (100%)
Játékidő: 0:59 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 3.95

HARSÁNYI Gergely
SJ: 7.
Azok egyike, akikre talán már nem vár több világverseny. Hatalmas rutinját, gyorsaságát, színes lövőskáláját remekül érvényesítette. Nála többet csak Juhász és Mikler volt pályán. Megérdemelte volna a még jobb eredményt.
Gól/lövés: 14/26 (54%)
Játékidő: 4:43 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 5.86

JOBBÁTLÖVŐK
ANCSIN Gábor
SJ: 3.
Szeretett volna többet játszani és többet megmutatni magából, de ez elmaradt támadásban és a nála még nem tökéletes védekezésben egyaránt. Többre képes. Balogh Zsolttal együtt sem tudta pótolni Nagy Lászlót támadásban.
Gól/lövés: 9/21 (43%)
Játékidő: 2:32 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 4.17

BALOGH Zsolt
SJ: 3.
Rendkívül hullámzó teljesítményére csak részben magyarázat decemberi hasfalsérülése, amely miatt sokáig csak könnyített edzéseket végezhetett. Ha több időt tölthet a pályán, talán visszatért volna jó őszi BL-formája.
Gól/lövés: 17/33 (52%)
Játékidő: 2:38 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 6.07

NAGY László
SJ: 4.
Sérülése és egyhetes kimaradása miatt nehéz mérlegelni a játékát. Inkább abban volt főszerepe, hogy a puszta jelenléte is jó hatással volt társaira, lásd a dánok elleni csúcsmeccset. Nagy űr támad, ha ki fog szállni a válogatottból, persze ez nem holnap lesz.
Gól/lövés: 3/8 (38%)
Játékidő: 1:11 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 6.01

IRÁNYÍTÓK
CSÁSZÁR Gábor
SJ: 6.
Érett, taktikus karmester, aki sokat játszik klubjában. Ez hatalmas előnye azokkal a kerettagokkal szemben, akik csak epizodisták európai kupacsapatukban, és így kell helytállniuk a világversenyeken.
Gól/lövés: 38/55 (69%)
Játékidő: 1:53 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 7.48

LÉKAI Máté
SJ: 6.
Az egyik legjobb magyar irányító, aki a válogatottban mintha jobban ki tudna teljesedni, mint klubjában, ahol sokan osztoznak a karmesterségen. Sok gólt lőtt, és a csapat gólpasszkirálya lett 21 passzal, megelőzve Baloghot (16).
Gól/lövés: 24/40 (60%)
Játékidő: 3:05 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 7.62

BEÁLLÓK
BÁNHIDI Bence
SJ: 7.
Már nem is annyira meglepetés, hogy a válogatott egyik legjobbja, akire néhány hónapja az ellenfelek is kénytelenek nagyon odafigyelni. Támadásban és védekezésben is óriási kincs – meg kell tartani, tovább kell csiszolni.
Gól/lövés: 18/27 (67%)
Játékidő: 3:03 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 6.96

SCHUCH Timuzsin
SJ: 3. Védekezésben a belső poszton nehezen nélkülözhető, csak meg kell találni mellé a megfelelően erős, erőszakos és mozgékony társat. Amikor Nagy kimaradt, Ligetvárival jól kijött, de Szöllősi és Zubai gyorsabb játéka is érvényesült mellette.
Gól/lövés: –
Játékidő: 2:08 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 4.90

SZÖLLŐSI Szabolcs
SJ: 3.
Aránylag keveset játszott, de akkor igyekezett bizonyítani. A kapitány taktikai elképzeléseibe csak bizonyos szituációkban fért bele. Szinte nem is volt ideje, hogy felvegye egy-egy mérkőzés ritmusát.
Gól/lövés: 2/5 (40%)
Játékidő: 1:19 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 4.66

ZUBAI Szabolcs
SJ: 4.
A keret egyik legrutinosabb tagjaként a tőle megszokott sok mozgásos beállójátékot mutatta be. Nem csupán a támadójátékban, hanem a védekezésben is számítani lehetett rá. Ragyogó csapatember, segítette a fiatalokat.
Gól/lövés: 4/5 (80%)
Játékidő: 3:16 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 4.88

BALÁTLÖVŐK
BODÓ Richárd
SJ: 5.
Őserő, őstehetség. Ha tovább javul a taktikai tudása, vállalja a pofonokat, valamint egyre több nemzetközi csatában lesz főszereplő, akkor még jobb teljesítményre lesz képes. Védekezik és támad is – de a támadás az erőssége.
Gól/lövés: 19/38 (50%)
Játékidő: 2:57 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 6.41

DZSAMALI Iman
SJ: 4.
Amikor belelendült, mivel végre játéklehetőséget kapott a kapitánytól, akkor jól és eredményesen támadott. A hatékony védőjátékkal továbbra is adós, pedig kitűnően, fegyelmezetten beilleszkedett a keretbe.
Gól/lövés: 19/33 (58%)
Játékidő: 3:04 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 6.34

LIGETVÁRI Patrik
SJ: 4.
Érdekes volt látni, hogy boldogan a pályán maradt támadásban is, mert különben csak védekeztette őt a kapitány. Ez nagy luxus, hiszen szemlátomást élvezte a támadójátékot, és éppen védő-támadó játékosokra van szükség.
Gól/lövés: 4/9 (44%)
Játékidő: 3:15 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 6.05

BALSZÉLSŐ
JUHÁSZ Ádám
SJ: 7.
Az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettje, a klubjában irányító, a keretben balszélső, akit Sabaté majdnem minden meccsen végig pályán mert hagyni, mert szenzációsan szerzett labdát, gyorsan kontrázott, biztos kézzel lőtt.
Gól/lövés: 25/41 (61%)
Játékidő: 6:10 óra
Az NSO.hu olvasóinak osztályzata: 7.40

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik