Férfi kézi Eb: nyertünk azokon a meccseken is, amelyeket korábban elvesztettünk – értékelés

VINCZE SZABOLCS (KÖLN)VINCZE SZABOLCS (KÖLN)
Vágólapra másolva!
2024.01.28. 08:55
A jobb szélen sem kell aggódni az utánpótlás miatt – Imre Bence szenzációs teljesítménnyel robbant be Németországban, biztos kézzel értékesítette a helyzeteit (FOTÓ: AFP)
Láthatóan fizikailag és mentálisan is sokat fejlődött a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely a kontinens ötödik legjobb csapata, és a három nagy együttes, Franciaország, Dánia és Svédország csapatán kívül bárki ellen tud ki-ki meccset játszani – győzelmi eséllyel. Bizonyítványosztás.

 

 
TÖBB SZEMPONTBÓL IS SPORTTÖRTÉNELMI jelentőségű a magyar férfi kézilabda-válogatott szereplése a németországi Európa-bajnokságon, nemcsak azért, mert az ötödik helyen végzett Chema Rodríguez együttese, és az elmúlt harminc évben még nem szerepeltünk jobban. Csapatunk sosem játszott még nyolc mérkőzést kontinensviadalon, és sosem szerzett egy tornán 228 gólt – persze a kilencvenes években, a tizenkét csapatos lebonyolítás idején erre lehetősége sem volt, akkoriban a győztesnek is csak hét meccse volt összesen.

A magyar együttes sosem zárt még öt győzelemmel az Eb-k történetében, négyszer szerzett hármat (1994, 1998, 2008 és 2020), és ebből csak egyszer végzett pozitív mérleggel, 2008-ban Norvégiában, amikor három győzelme mellett egy döntetlent és két vereséget tudott felmutatni – valamint eddig az volt az egyetlen Eb, amelyen válogatottunk pozitív gólkülönbséggel zárt (+3). 2024-ben valamennyi eddigi rekordot sikerült átadni a múltnak: öt győzelem, három vereség és plusz négyes gólkülönbség.

Érthető a magyar játékosok öröme, válogatottunk még sosem fejezett be Európa-bajnokságot öt győztes mérkőzéssel (FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT)

Ha reálisan nézzük a helyzetet, eljutottunk arra a pontra, hogy a gárda a három, a mezőnyből egyértelműen kiemelkedő együttesen, Franciaországon, Dánián és Svédországon kívül bárkivel fel tudja venni a versenyt, és eséllyel száll harcba a győzelemért. Egyetlen olyan vesztes mérkőzésünk volt az elmúlt két hétben, amelyet megnyerhettünk volna (az Ausztria elleni találkozó), de hullámzó teljesítményről egyáltalán nem beszélhetünk, azon a találkozón is csak egy góllal volt jobb az ellenfél.

Az összképen pedig sokat javít, hogy ezen az Eb-n olyan ellenfelek végeztek mögöttünk, mint Szlovénia, Portugália, Norvégia, Izland, Horvátország, Hollandia, Spanyolország és Lengyelország.

De talán a legnagyobb előrelépés, hogy ezúttal mi nyertük meg az olyan meccseket, amelyeket eddig általában elveszítettünk: Montenegró, Szerbia, Horvátország és Szlovénia ellen is mi voltunk az erősebbek a kiélezett hajrában, míg Izlandnak ezúttal sem volt esélye ellenünk, hiába áll jobb egyéni képességű játékosokból. Ennek mentális oka van, éppen az, amit annyira hiányoltunk az elmúlt években. Egészen elképesztő elszántságot mutat, hogy a szlovénok elleni „roncsderbit” képesek voltunk a magunk javára fordítani, holott szinte végig a kezükben volt az irányítás, a végén azonban éppen ők veszítették el a fejüket. Csapatunk láthatóan mentális és fizikai szinten is előrelépett, előbbi főleg Chema Rodríguez, utóbbi az erőnléti edző, Tord Ellingsen érdeme.

Érdemes még megemlíteni a keret összetételét. Megvannak a megbízható embereink, élükön világklasszisunkkal, a beálló Bánhidi Bencével, de a szakmai stáb jó érzékkel adott lehetőséget a fiataloknak, még akkor is, ha nyilván kicsit kényszer is szülte a bátorságot, hiszen más lehetősége nem nagyon volt. Rengeteg kétely fogalmazódott meg azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen erős Eb-n vajon nem lesz-e lyukas a kapus- és a szélsőposzt, hiszen zömmel fiatalokat vittünk magunkkal Münchenbe, majd Kölnbe. De a fiatalok nemcsak helytálltak, hanem kifejezetten jó teljesítményt is nyújtottak, nem ijedtek meg az ellenféltől, nem nyomta őket agyon a teher.

Palasics Kristóf kiválóan mutatkozott be felnőtt világversenyen, és óriási ötlet volt reaktiválni Bartucz Lászlót, aki a legjobb kapusunk volt az Eb-n, fanatizmusára nagy szükség volt és lesz. A jobb szélen most már teljesen reális alternatívának tűnik az Imre Bence–Krakovszki Zsolt tengely, a bal oldalon ezúttal is végig játszott Bóka Bendegúz, akire még sokáig lehet számítani, de kell neki egy poszt­társ, Krakovszki Bencét ki lehetett volna próbálni. Irányítóban Fazekas Gergő kitűnően játszott, ez a torna áttörés volt, ezentúl biztosan nem epizódszerep jut neki a felnőttválogatottban. Az Eb választ adott arra a gyötrő kérdésre is, mi lesz, ha Mikler Roland és Lékai Máté visszavonul a válogatottságtól, amire a párizsi olimpia után jó esély van. Talán most már nem kell annyira izgulnunk, lesz megoldás.

De maradjunk a közeljövőnél. Szombat este, az Afrika-bajnokság végeztével kiderült, hogy a március 14. és 17. között rendezendő olimpiai selejtezőtornán Norvégia, Portugália és Tunézia lesz a magyar válogatott ellenfele a párizsi kvótáért, a négy csapat közül kettő jut tovább. Az első feladat, az Eb kipipálva, jöhet a második – ez a csapat készen áll rá.

 

KAPUSOK     
PALASICS Kristóf 
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Kérdés volt, ilyen fiatalon hogyan teljesít majd első felnőttvilágversenyén, de nem volt miért aggódnunk, remeklése a jövő szempontjából is megnyugtató. Higgadt maradt, sokszor védett a legjobbkor, és ha nem kell megműteni, az utolsó meccseken is ő védett volna.
Védés/lövés: 36/137 (26%)
Játékidő: 3:28:30
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.37
 

BARTUCZ László 
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Nemcsak jó százalékkal védett, hanem fontos pillanatokban meg is mentette góltól a magyar csapatot. Elszántsága és megbízhatósága stabilitást adott a csapatnak, teljesítményével bizonyította, hogy remek ötlet volt kivinni az Eb-re, bejátszotta magát a magyar válogatottba.
Védés/lövés: 41/137 (30%)
Játékidő: 3:14:05
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.24
 

ANDÓ Arián 
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
A franciák ellen beugrani sosem hálás feladat egy kapusnak, de megoldotta, kifejezetten szép védései voltak, és bizonyította, hogy bármikor lehet számítani rá. Kevesebb lehetőséget kapott az Eb-n, de elfogadta a szerepet, és zokszó nélkül dolgozott tovább.
Védés/lövés: 7/30 (23%)
Játékidő: 44:34
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.05

 

JOBBSZÉLSŐK
IMRE Bence 
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az Eb felfedezettje, bizonyította, hogy a szélső posztok jövője miatt sem kell aggódnunk. Bátran mert vállalkozni, gyorsasága és helyzetfelismerő képessége kiemelkedő, első tizennyolc lövésénél nem tudott hibázni, a válogatott egyik legpontosabb lövője volt.
Gól/lövés: 20/25 (80%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/–
Kiállítás:
Játékidő: 4:30:59
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.72
 

KRAKOVSZKI Zsolt 
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Két meccset kapott, az egyiken nagyon biztatóan játszott. Kicsit talán izgult, de megmutatta, hogy mire képes, a kapitány miért bízik benne. Megérte esélyt adni neki, Imre Bencével hosszú évekre megoldhatják a jobbszélső posztot a magyar válogatottban.
Gól/lövés: 4/9 (44%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás:
Játékidő: 1:34:20
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.66
 

JOBBÁTLÖVŐK     
ANCSIN Gábor 
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Ahogy idősebb, egyre nagyobb szerepet vállal, pályafutása egyik legjobb világversenye volt az Eb, első számú jobbátlövőként óriási szerepe volt az ötödik hely kiharcolásában. Védekezésben eddig is meghatározó volt a játéka, de egyre bátrabban vállalkozik lövésre.
Gól/lövés: 24/48 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: 10/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/1
Kiállítás: 8 perc
Játékidő: 3:43:40
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.99
 

MÁTHÉ Dominik 
A Nemzeti Sport osztályzata: 5
Remek csuklója van, a heteseket jól lövi, támadásban nagyszerűen teljesít, bátran vállalkozik lövésre, de a védekezésén még van mit csiszolni. Játékára rányomta a bélyegét, hogy kiújult a térdsérülése, idő előtt haza is kellett térnie, reméljük, nincs baj.
Gól/lövés: 14/24 (58%)
Gólpassz/technikai hiba: 8/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás:
Játékidő: 1:05:59
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.77
 

ILIC Zoran 
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Sérülésből visszatérve a torna elején nem ment neki a támadás, de a védekezéshez sokat tett hozzá kettes védőként. Az Eb alatt egyre hasznosabban játszott, lélektanilag fontos gólokat szerzett, és a torna végére a lövéseknél is visszaszerezte az önbizalmát.
Gól/lövés: 7/10 (70%)
Gólpassz/technikai hiba: 5/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/1
Kiállítás: 6 perc
Játékidő: 3:16:39
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.84
 

IRÁNYÍTÓK
LÉKAI Máté 
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Még mindig nagy szükség van az öregre a háznál, örüljünk, amíg itt van. Remekül mozgatta a csapatot, igazi vezér, aki tudja, mikor mit kell csinálni, 35 évesen is állva tudja hagyni a védőjét egy az egyben, hibái éppen abból fakadtak, hogy rengeteget vállalt.
Gól/lövés: 29/54 (54%)
Gólpassz/technikai hiba: 18/7
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 4:24:09
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.08
 

FAZEKAS Gergő 
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
A név kötelez, és nem is okozott csalódást, a Lékai Máté utáni korszak első számú irányítója lehet a magyar válogatottban. Jól fogja össze a csapatot, a pályán vállalja a vezérszerepet és a kemény játékot, bátran belemegy a darálóba, jól lő és remekül egy-egyezik.
Gól/lövés: 18/24 (75%)
Gólpassz/technikai hiba: 13/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 2/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 2:44:11
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.27
 

HANUSZ Egon 
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Indulósebessége továbbra is a legnagyobb fegyvere, villámgyorsan cselez és vált irányt, remekül kihasználja, hogy alacsonyan van a súlypontja. A kétirányítós játékot kiválóan oldja meg Fazekassal, mindent beleadott, kicsit talán több lehetőséget lehetett volna adni neki.
Gól/lövés: 8/10 (80%)
Gólpassz/technikai hiba: 5/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 1:07:07
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.26
 

BEÁLLÓK
BÁNHIDI Bence 
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Világklasszis, jobb mint régen, remek Eb van mögötte, nemcsak a magyar válogatott legjobb játékosa volt, hanem a világ egyik legjobb beállója is, aki alapvetően meghatározza a csapat játékát. A taktikánk elsősorban rá épül, és hiába készülnek fel rá az ellenfél védői, alig tudják tartani.
Gól/lövés: 32/43 (74%)
Gólpassz/technikai hiba: 11/6
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/1
Kiállítás: 6 perc
Játékidő: 4:29:18
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.48
 

ROSTA Miklós 
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
A válogatott legpontosabb lövője volt, de kevés játékidőt kapott az Eb-n. Egyre megbízhatóbb, láthatóan megkomolyodott, bár a teljesítményére nyilván hatással volt, hogy kisfia a torna alatt született meg. Nemhiába mondják, hogy a magyaroké Európa legjobb beállópárosa.
Gól/lövés: 23/27 (85%)
Gólpassz/technikai hiba: 3/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –/–
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 1:34:55
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.04
 

SIPOS Adrián 
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Rá is igaz, ami Ancsin Gáborra: ahogy idősebb, egyre jobb. A Bundesligában tovább fejlődött, továbbra is a magyar védelem oszlopa, de gólokat is szerzett, nem kímélte magát, pedig ütötték, vágták, lefejelték, mégis higgadt maradt, csak az utolsó meccsen húzta fel magát.
Gól/lövés: 4/7 (57%)
Gólpassz/technikai hiba: 2/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/9
Kiállítás: 16 perc
Játékidő: 4:12:58
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.11
 

BALÁTLÖVŐK     
BODÓ Richárd 
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Kétség kívül övé volt az Eb feltámadása, rosszul kezdte a tornát, de kirángatta magát a gödörből, és újra a régi Bodót láthattuk. Teljesítményéhez ennyit tesz hozzá, ha megkapja a bizalmat. A legtöbb gólpasszt adta a csapatból, Bánhidivel remekül megértik egymást.
Gól/lövés: 17/37 (46%)
Gólpassz/technikai hiba: 24/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 3:28:26
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.88
 

LIGETVÁRI Patrik 
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
A világ legjobb védői között van, ezúttal is óriási szerepet játszott abban, hogy hátul stabilak voltunk, a falban klasszis teljesítményre képes, keveset hibázik. Támadásban viszont többet is lehetett volna használni, továbbra is úgy látjuk, óriási potenciál van benne.
Gól/lövés: 2/3 (67%)
Gólpassz/technikai hiba: –/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/5
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 2:35:42
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.31
 

SZITA Zoltán 
A Nemzeti Sport osztályzata: 6
Kicsit hullámzó volt a játéka az Eb-n, olykor kifejezetten hasznosan és bátran kézilabdázott, néha viszont szinte eltűnt a mezőnyben. Meg is betegedett, de látszott rajta, hogy az elmúlt időszak történései megnyugtatták. Higgadtsága a régi, bátran vállalta a helyzeteket.
Gól/lövés: 11/19 (58%)
Gólpassz/technikai hiba: 7/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 3/–
Kiállítás: 2 perc
Játékidő: 3:56:02
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.60
 

BALSZÉLSŐ     
BÓKA Bendegúz 
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
A balszélen nem először robotolta végig egyedül az Eb-t, ami óriási munka, teljesítményére most is a „megbízható” a legjobb jelző. Az pedig mentális erejét bizonyítja, hogy az utolsó meccsen kritikus helyzetben vállalta a hetesek értékesítését, akkor, amikor senkinek nem ment.
Gól/lövés: 15/20 (75%)
Gólpassz/technikai hiba: 1/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 2/–
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 5:48:26
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.00

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY     
Chema RODRÍGUEZ 
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Immár főállású kapitányként a magyar válogatott történetének legjobb Eb-eredményét érte el. Van néhány olyan játékos, akikben vakon bízik, de mindig formálja a csapatot és nyitva tartja az ajtót a fiatalok előtt, most is bátran vitte őket az Eb-re. Folyamatosan fejleszti a taktikai repertoárt, minden ellenfélre alaposan felkészül, reálisan látja a magyar válogatott helyét a nemzetközi kézilabdában, de mindig nyerni akar, és ezt igyekszik átültetni a játékosaiba is, hogy higgyék el, bárkit legyőzhetnek. Általában most is megtalálta a megfelelő taktikát az ellenfelek ellen, persze voltak hibái is, de mindig vállalta értük a felelősséget. Amióta a válogatott mellett dolgozik, csak a 2022-es hazai Eb-n szerepelt rosszul a csapat, azt leszámítva folyamatosan, világversenyről világversenyre látszik a fejlődés, ami az ő érdeme. Mint ahogy a kiváló csapatszellem és a remek hangulat is. Jelenleg nincs nála alkalmasabb edző a magyar válogatott vezetésére.
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.57

ÍGY SZEREPELTEK A MAGyAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT TAGJAI AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON

 

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
5. MAGYARORSZÁG
6. Szlovénia
7. Portugália
8. Ausztria
9. Norvégia
10. Izland
11. Horvátország
12. Hollandia
13. Spanyolország
14. Montenegró
15. Csehország
16. Lengyelország
17. Észak-Macedónia
18. Grúzia
19. Szerbia
20. Feröer
21. Svájc
22. Románia
23. Görögország
24. Bosznia-Hercegovina

A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS EB-KERETE
Kapusok:  Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők:  Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

ELŐDÖNTŐK
 
január 26.17.45Franciaország–Svédország 34–30– h. u. 
január 26.20.30Németország–Dánia26–29
5. HELYÉRT 
 
január 26.15.00Magyarország–Szlovénia23–22
BRONZMÉRKŐZÉS
január 28.15.00Svédország–Németország– 
DÖNTŐ
január 28.17.45Franciaország–Dánia– 
EGYENES KIESÉSES SZAKASZ (KÖLN)

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik