Három góllal megvertük Horvátországot az Európa-bajnokságon!

Vágólapra másolva!
2024.01.20. 17:50
Óriási győzelem! (Fotó: Getty Images)
A magyar férfi kézilabda-válogatott 29–26-ra megverte Horvátországot az Európa-bajnokság középdöntős csoportjában, a következő ellenfelünk Németország lesz.

 

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 2.FORDULÓ
I. CSOPORT (KÖLN)
Magyarország–Horvátország 29–26 (14–13)
Köln, 19 750 néző. V: Lah, Sok (szlovénok)
MAGYARORSZÁG: BARTUCZ – IMRE 7, Ancsin G. 3, Sipos A. 1, BÁNHIDI 2, BODÓ 5, Lékai 4 (3). Csere: Bóka 2, Ilic Z. 1, Ligetvári, FAZEKAS G. 3, Hanusz, Máthé 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
HORVÁTORSZÁG: MANDIC – Sostaric, Klarica 3, Cindric, Nacinovic 2, Srna 3, Jelinic 1. Csere: Kuzmanovic (kapus), KARACIC 3, Lucin 5, Maras 2, Kusan 1, Mihic 1, GLAVAS 5 (2). Szövetségi kapitány: Goran Perkovac
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–3. 11. p.: 5–7. 18. p.: 9–7. 27. p.: 13–10. 40. p.: 16–17. 48. p.: 21–20. 52. p.: 23–21. 59. p.: 28–25. Kiállítások: 8, ill. 12 perc Hétméteresek: 4/3, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Goran Perkovac: – Jobbak voltak a magyarok, és nem éreztem, hogy lett volna esélyünk a győzelemre. Mintha nem lett volna elég energiánk, nem voltak elég erősek és előkészítettek a lövéseink, és nem volt elég az sem, amit a középső játékosaim nyújtottak. Sokat futottunk, de nem sokra mentünk vele.

ÖSSZEFOGLALÓ

CSAK A TORNA KÉT LEGJOBB CSAPATA, Franciaország és Dánia szerzett az első négy mérkőzésen több gólt a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, mint szombati ellenfelünk, Horvátország, amely ráadásul 72.6 százalékos pontossággal talált kapuba, ami az egyik legjobb mutató a mezőnyben. Kérdés volt azonban, a franciák ellen betegség miatt pihentetett Domagoj Duvnjak felépült-e már, de mivel már a bemelegítésnél sem jelent meg, erre gyorsan választ kaptunk.

Azonban nem csak a horvát oldalon volt beteg, a magyar csapatból a balátlövő Szita Zoltán lázasodott be és dőlt ágynak, így Chema Rodríguez szövetségi kapitány úgy döntött, helyére a balszélső Krakovszki Bencét jelöli, aki életében először léphetett volna pályára felnőttvilágversenyen, és először fordult elő most Németországban az is, hogy egy szélső posztra két játékosunk került be a keretbe (Bóka Bendegúzzal tudták tehermentesíteni egymást, ha úgy alakul).

Az önbizalmunk korán megjöhetett, mert az Eb-n először kezdő Bartucz László gyors egymásutánban kivédte Luka Klarica, majd Zvonimir Srna lövését is, Lékai Máté kétszer játszotta meg remekül házi gólkirályunkat, Bánhidi Bencét, jelenlegi első számú jobbátlövőnk, Ancsin Gábor keze kétszer is elsült. A labdáért vetődő és azt megszerző Bodó Richárd pedig elképesztő gólt szerzett a földön fekve, így az első tíz perc után 7–4-re vezettünk. Bartucz egyébként azt is kompenzálta, hogy támadásban majdnem három percig nem tudtunk gól szerezni, két óriási ziccert kifogott, ráadásul Marin Jelinic kétperces kiállítást kapott, mert olyan elszántan fogta szegedi csapattársát, Bánhidit, hogy kis híján leszedte róla a mezét.

A félidő második felében a hét hat elleni támadással és a kétirányítós játékkal is próbálkoztunk, utóbbi kifejezetten feküdt Fazekas Gergőnek. A Plock irányítója előbb olyan ütemtelenül egy-egyezett a védőjével, hogy az nem tudta követni, majd egy támadással később átlövésből szerzett óriási gólt. Bár nem játszottunk rosszul, a védekezésünk pedig kifejezetten jól működött, mégsem tudtunk elszakadni a horvátoktól, mert rengeteget hibáztunk elöl, és egyik labdát a másik után lőttük Matej Mandicba, így ahelyett, hogy nagyobb előnyt harcoltunk volna ki, magunkon tartottuk az ellenfelet.

Sőt, a szünetig kis híján egyenlítettek, az egyik oldalon Ancsin durrantott a kapu mellé, így a horvátoknak húsz másodpercük maradt egalizálni, de Bartucz vetődve hárította Srna kiszorított szögből leadott távoli lövését, ami egyébként a magyar kapus nyolcadik védése volt a félidőben, így főszerepet játszott abban, hogy a rengeteg hiba ellenére harminc perc után vezetéssel mehettünk az öltözőbe (14–13). Az első félidőben kiderült, hogy a papíron erősebb ellenfél ellen a mérkőzés nyerhető, de az is biztos volt, hogy ennél sokkal jobban kell koncentrálni, és kihasználni a lehetőségeinket.

A horvátok csak azért nem egyenlítettek, mert Bartucz ott folytatta, ahol abbahagyta, az első lövést nemcsak kivédte, hanem meg is fogta, majd kritikus pillanatban elakadt benne két ziccer, de rosszul nyúlt egy csavart labdába, a kispadnál be kellett kötni a bal kézfejét. Ezúttal Klarica akarta idő előtt elkérni Bánhidi mezét, és próbálta meg a magyar beálló megkérdezése nélkül leszedni róla, a megítélt hetest pedig Lékai Máté értékesítette. Ennél viszont nagyobb baj volt, hogy nem kezdtünk kevesebb hibával, így továbbra is kérdés volt, képesek leszünk-e legalább kicsit megnyugtató előnyt kiharcolni a második félidőben.

A hibák pedig büntettek, több mint fél óra után a horvátok a második félidő kilencedik percében kiegyenlítettek, majd át is vették a vezetést, és máris mi kerültünk lépéshátrányba. A helyzeteink megvoltak, de ezúttal a szünetben beálló Dominik Kuzmanovicba püföltük a labdákat. A félidő felénél a játékvezetők videózás után leküldték két percre Sipos Adriánt, bár a videózás jól mutatta, hogy a betörő Tin Lucin fejelte le őt.

Az utolsó öt percben azonban Bóka Bendegúz góljával újra hozzánk került az előny, és nem is rontottuk el a hajrát. Bár az egyik legjobb védőnket, Ligetvári Patrikot kiszórták az utolsó két percre, öt védővel is álltuk a sarat, Sipos Adrián egy indítás után gólt szerzet, Chema Rodríguez pedig egy perccel a vége előtt időt kért. A végén szerencsénk is volt, mert ezúttal a horvátok nem éltek a lehetőséggel, fél perccel a vége előtt a kiugró Lovro Mihic a jobb kapufa tövét találta telibe, a labda pedig visszapattant Bartucz kezébe.

Ezzel eldőlt a meccs, Bartucz, Bodó és Bánhidi mellett a hét lövésből hét gólt szerző Imre Bence is szenzációsan játszott, Fazekas pedig remekül mozgatta a csapatot, a 29–26-os győzelmünk teljesen megérdemelt. Ez azt jelenti, hogy világversenyen 26 év után vertük meg a horvátokat, a két pont pedig azt, hogy továbbra is élnek a reményeink az Európa-bajnokságon. A magyar csapat kijavította az osztrákok elleni hibáját, és bizakodva várhatja a házigazda németek elleni összecsapást.

Korábban
Franciaország–Izland 39–32 (17–14)
Ld: M. Richardson 6, L. Fabregas 6, Remili 5, Mem 5, ill. Rikhardsson 6, Kristjansson 6, Vidarsson 6

Később
20.30: Németország–Ausztria (Tv: M4 Sport)

1. Franciaország33106–94+12 6   
2. Magyarország32191–81+10 4   
3. Ausztria21158–57+1 3   
4. Németország21156–57–1 2   
5. Horvátország31286–91–5 1   
6. Izland3381–98–17 0   
Az I. Csoport állása

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik