Női kézi: A játékosaim elismerése a legfontosabb – Danyi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.14. 16:59
null
Danyi Gábor a BL-trófeával (Fotó: EHF/Marcel Laemmerhirt)
Mint beszámoltunk róla, Danyi Gábor vezetőedzőként is győzelemre vezette a Győri Audi ETO-t a női kézilabda Bajnokok Ligájában, miután éppen a korábbi sikertréner, Ambros Martín Rosztov-Donja ellen diadalmaskodtak a budapesti döntőben. Az 55 éves magyar szakember a 24.hu-nak adott interjújában kiemelte, a hitelesség volt a munkája során a legfontosabb, hogy a sztárokkal teletűzdelt győri keret elfogadta az általa kitalált új stílust, ugyanakkor saját bevallása szerint még csak hatvan százalékát valósította meg az elképzeléseinek.

Danyi Gábor elmondta, szerencsésnek érzi magát, amiért magyar edzőként megkapta a lehetőséget, hogy egy ilyen kiváló csapatot irányítson, aminek ugyanakkor árnyoldala is volt. „Próbáltam nem azzal foglalkozni, hogy egy hihetetlen eredményes és a csúcson lévő ETO-t kell átvennem, hanem szerettem volna ugyanazt az utat egy picit másképpen megtenni, mint amelyet Ambros Martínnal végigjártunk; átformálni a csapat játékát” – magyarázta a 24.hu-nak adott interjúban, majd hozzátette, az volt a célja, hogy bizonyítsa, sokkal támadóbb szellemű, gólra törőbb kézilabdával is fel lehet érni a csúcsra.

A másik különbség, hogy mindig stábban gondolkodik, így olyan szakemberekkel vette magát körül – például az erőnléti munkáért, regenerációért felelős Holanek Zoltán –, akik a maguk területén nála sokkal otthonosabban mozognak. A korábbiakhoz képest jelentős eredmény, hogy a mostani idényben nem volt fáradásos, nem megfelelő regenerációból, túlterhelésből eredő hiányzó.

Tudja, hogy mindig vannak kritikus hangok, akik szerint ilyen kerettel bárki BL-győztes lenne. „Azt tudom ajánlani nekik, el kell jönni egyszer, megtartani egy egyhetes felkészülést, hitelesnek lenni és egy hét után is hitelesnek maradni a tizenöt világsztár szemében. Ez a közeg azonnal megérzi, ha bármely edzésen, szituációban más a nívó, mint amit elvárnak.”

„A hitelesség a kulcsszó. Az életemben ez a szó a legfontosabb. Legyél hiteles akkor, amikor kézilabdázol, amikor felszállsz a buszra, amikor eszel, amikor a mindennapokat éled. A játékosaim elismerése a legfontosabb számomra. Az, hogy újat tudtam nekik mutatni, mondani, és ezt el is hiszik nekem. A kétkedőknek azért nem akarom ezt megmagyarázni, mert úgysem értik meg. Az irigy emberekkel meg nem foglalkozom, mert a mai világban az internet név nélküli kommentátoraival nem tudok mit kezdeni.”

A legnagyobb kihívás az volt, hogy a rengeteg, komoly egóval rendelkező világsztárral megértesse és elfogadtassa, mindig a csapat érdeke az első: „hogy belőled ennyire és nem többre, nem kevesebbre van szüksége a csapatnak, mert ha többet akarsz, az már hátráltat”.

Danyi Gábor megtáncoltatta a játékosait – a Sport Tv bepillantást nyújtott a buliba

Danyi elmondta, a norvég, a francia és a holland szövetség stábjával is remek a kapcsolata, jókat szoktak beszélgetni, amikor eljönnek megnézni a sportolóikat.

„Persze ezekben az országokban nem csak akkor alakul ki szakmai vita, amikor baj van. Jönnek, megnézik, milyen állapotban van a játékosuk, és megkérdik, miben tudnak ők segíteni nekem. Más a hozzáállás.”

Hangsúlyozta, a győzelem a lányok érdeme elsősorban, másodsorban pedig azé a stábé, amely segítette a munkáját. A nagyszerű idény után sincs megállás, mert egy év alatt nem sikerült mindent átformálnia.

Igazából hatvan százalékát valósítottam meg az ötleteimnek, úgyhogy van még bőven mit tenni. Arról nem beszélve, hogy jönnek az új játékosok, lesz itt munka bőven.”

Az EHF az egyik fotós projektje keretében különleges képeket készített a győri csapat tagjaival és a kupával. A szóló és kiscsoportos fotókat megnézheti az EHF hivatalos Facebook-oldalán!


NŐI KÉZILABDA BL, 2018–2019
A VÉGEREDMÉNY

1. GYŐRI AUDI ETO KC (Ács Bianka, Afentaler Sára, Eduarda Amorim, Bódi Bernadett, Kari Brattset, Fodor Csenge, Görbicz Anita, Kari Aalvik Grimsbö, Cornelia Groot, Anne Mette Hansen, Kellermann Dóra, Kiss Éva, Jana Knedlíková, Veronica Kristiansen, Kürthi Laura, Amandine Leynaud, Nora Mörk, Stine Bredal Oftedal, Pál Tamara, Elena Crina Pintea, Puhalák Szidónia, Tomori Zsuzsanna, Tóth Nikolett, Varga Emőke. Edző: Danyi Gábor),
2. Rosztov-Don (orosz)
3. Vipers Kristiansand (norvég)
4. Metz Handball (francia)

NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 12.
Győri Audi ETO KC–Rosztov-Don (orosz)
25–24 (15–11)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 12.
Vipers Kristiansand (norvég)–Metz Handball (francia)
31–30 (15–16)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 11.
Vipers Kristiansand (norvég)–Győri Audi ETO KC
22–31 (8–18)
Metz Handball (francia)–Rosztov-Don (orosz)
25–27 (8–15)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik