Újabb idegtépő végjáték után ismét az ETO a BL-győztes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.12. 17:49
A címvédő Győri Audi ETO KC 25–24-re győzött a Rosztov-Don ellen a Papp László Budapest Sportarénában a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, ezzel ötödször is megnyerte a sorozatot.
Ismét a Győri ETO emelhette magasba a trófeát (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Ismét a Győri ETO emelhette magasba a trófeát (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ, PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA
DÖNTŐ
Győri Audi ETO KC–Rosztov-Don (orosz) 25–24 (15–11)
Papp László Budapest Sportaréna, 12000 néző. Vezette: Brehmer, Skowronek (lengyelek)
GYŐR:
Leynaud – BÓDI 3, Groot 1, S. Oftedal 3, BRATTSET 3, E. AMORIM 7, Görbicz 6 (5). Csere: GRIMSBÖ, Kiss É. (kapusok), V. Kristiansen 1, Anne Hansen 1, Pintea, Tomori, N. Mörk, Fodor Cs. Edző: Danyi Gábor
ROSZTOV:
Szedojkina – MANAGAROVA 5, Vjahireva 3, Szeny 1, MAKEJEVA 5, ABBINGH 7 (3), Kuznyecova 2. Csere: Pessoa, Mehgyijeva (kapusok), Borscsenko, Tazsenova, Bobrovnyikova 1, Kozsokar. Edző: Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 3. perc:
3–2. 6. p.: 4–5. 15. p.: 7–9. 25. p.: 12–11. 35. p.: 17–13. 42. p.: 21–16. 49. p.: 23–19. 53. p.: 25–21
Kiállítások:
14, ill. 12 perc
Hétméteresek:
6/5, ill. 3/3

A 3. HELYÉRT
Vipers Kristiansand (norvég)–Metz Handball (francia) 31–30 (15–16)

Sorozatban negyedik Bajnokok Ligája-fináléját játszotta a Győri Audi ETO KC, és az már a meccs előtt világos volt, hogy ez a döntő pikantériában viszi a prímet: az egyik oldalon a négyszeres BL-győztes klub, a másik oldalon pedig a négyszeres BL-győztes edző, aki mind a négy sikerét a zöld-fehérekkel aratta. Győri ETO vs. Ambros Martín – a párharc, amely másfél éve még teljesen elképzelhetetlen volt.

„Nagyon jó meccs lesz, nagyon nehéz, mert a Győr nagyon jó játékosokból áll, és a legjobb szurkolók támogatják – mondta magyarul, a Papp László Sportaréna javarészt zöld-fehérbe öltözött publikuma előtt Ambros Martín, majd angolra váltott. – A Rosztovval azonban mindent meg fogunk tenni azért, hogy legyőzzük.”

A spanyol edző szombaton arra kérte a győri szurkolókat, támogassák a csapatát, így adta magát a kérdés a műsorvezetőtől: mi legyen most? „Fele-fele” – válaszolta egy mosoly kíséretében arra utalva, hogy úgy lenne a legjobb, ha az aréna egyik fele a Győrt, a másik pedig a Rosztovot biztatná. Persze ebből aztán nem lett semmi, mert a félszektornyi orosz szurkolótábort a hallhatatlanságig elnyomta az Aréna magyar közössége, amely kiváló atmoszférát teremtett, támogatását pedig igyekezett is kihasználni Danyi Gábor csapata.

Nagy tempóban kezdődött a mérkőzés, az első három perc hat gólt hozott, nem látszott a csapatokon, hogy két nap alatt a második találkozójuknak feszültek neki. Eduarda Amorim és Anna Vjahireva is a tőle megszokott intenzitással lépett fel, és remekül lőtt az első percekben, az első pillanattól vezéreik voltak csapatuknak.

Érdekes mód Kszenyija Makejeva kiállítása a győri koncentrációt zavarta meg, Bódi Bernadett lövést rontott, Stine Oftedal belement, és mivel az orosz csapat tartotta az ETO fordulatszámát, 4–3-nál átvette a vezetést, sőt negyedórán át meg is tartotta, és kihasználva a győriek több hibáját (különösen Nycke Groot rontott a szokásosnál többet, de egy góljával így is a final fourok történetének legeredményesebb játékosa lett), diktálta a lépést a gólszerzésben.

Polina Kuznyecova lerohanásos gólja után már kettő volt a „vendégek” előnye. Danyi Gábor váltott a kapuban, és a labdával nem igazán találkozó Amandine Leynaud-t Kari Aalvik Grimsbö váltotta, majd az edző pillanatokkal később időt is kért. Eduarda Amorim és Anne Mette Hansen kiállítását is átvészelte az ETO, elöl pedig jól jöttek a frissítések, Görbicz Anita az orosz csapat mindhárom kapusával szemben magabiztosan értékesítette a büntetőket, és 11–10-nél visszavette a vezetést a címvédő.

Összeállt a győri védekezés, Grimsbö kapujáig 15 perc alatt csupán hat lövés érkezett, és a norvég kapus abból is védett négyet, és a játékrész utolsó pillanataira olyan eksztázisba került a csapat, amelyet BL-győzelmek esetén lehetett tapasztalni az Arénában... Elképesztő volt a hangulat és a teljesítmény is: az ETO a 15. perc 7–9-es állása után 15–11-es előnnyel vonult a szünetbeli pihenőre.

A második félidő ott kezdődött, ahol az első véget ért, az viszont nagyon nem jött jól a győrieknek, hogy Amorim Vjahirevával szembeni kétpercese már a másodikat jelentette a brazil számára, Groot pedig rögtön a kizárás sorsára jutott (némi videózást követően), miután odacsapott a ziccerben futó Kuznyecova kezére. Az orosz csapat viszont az előnyeit nem igazán tudta kihasználni, a kemény védekezés és Grimsbö védései következtében továbbra is kézben tartotta a meccset az ETO, és elöl ugyan be-becsúsztak hibák, de Veronica Kristiansen agilis gólja után újra öttel ment a győri csapat, 21–16-ra.

Nagy nehézségek árán három gólra faragta hátrányát a Rosztov, amely többször is jól találta meg beállóban Makejevát, úgy tűnt azonban, hogy a körülmények az ETO-val vannak. Görbicz továbbra is hibátlan volt a büntetővonalról, az elvesztett labdája után hátrafuttában visszaszerezte azt, Amorim lövése két emberrel a nyakában is becsorgott (kétszer!), Martín pedig saját csapata ziccerébe nyúlt bele azzal, hogy időt kért 24–20-nál.

AZ UTOLSÓ PERC IZGALMAI



Hiába nézegetett a pad felé a spanyol edző, még Groot kiválása után is sokkal jobb opciói voltak az ETO-nak, a rosztovi kulcsemberek pedig fáradni látszottak, a kapufa ekkor egymás után kétszer is a zöld-fehéreket segítette.

Három és fél perccel a vége előtt Görbicz lezárhatta volna a meccset, de hetesét kirúgta Anna Szedojkina, és az orosz bajnok Martín időkérése után Lois Abbingh góljával feljött mínusz kettőre (23–25). Mayssa Pessoa rossz cseréje miatt hiába támadott kettős emberelőnyben a győri csapat, újabb esélyt adott a Rosztovnak, amely a holland átlövő hetesével egy gólra jött fel fél perccel a végső dudaszó előtt, miközben Amorimot a harmadik kiállítása miatt elveszítette az ETO!

Danyi Gábor időt kért, ám Oftedal csúnyán elkapkodta a győri támadást, ez viszont nem bosszulta meg magát, a Rosztov-Don kapkodva tudta csak befejezni a támadását, ráadásul Grimsbö védett. A címvédő 25–24-re megnyerte a finálét.

A Győri Audi ETO KC története során ötödször lett Bajnokok Ligája-győztes, és sorozatban harmadszor hódította el a trófeát. Ilyenre legutóbb a Hypo legendás csapata volt képes a kilencvenes évek közepén.



A VÉGEREDMÉNY
1. GYŐRI AUDI ETO KC (Ács Bianka, Afentaler Sára, Eduarda Amorim, Bódi Bernadett, Kari Brattset, Fodor Csenge, Görbicz Anita, Kari Aalvik Grimsbö, Cornelia Groot, Anne Mette Hansen, Kellermann Dóra, Kiss Éva, Jana Knedlíková, Veronica Kristiansen, Kürthi Laura, Amandine Leynaud, Nora Mörk, Stine Bredal Of- tedal, Pál Tamara, Elena Crina Pintea, Puhalák Szidónia, Tomori Zsuzsanna, Tóth Nikolett, Varga Emőke. Edző: Danyi Gábor), 2. Rosztov-Don (orosz), 3. Vipers Kristiansand (norvég), 4. Metz Handball (francia)

Nycke Groot: A Győrre mindig úgy gondolok, hogy itt váltak valóra az álmaim

PERCRŐL PERCRE
2. FÉLIDŐ
60. perc:
Vjahireva hetest harcol ki. A bírók megint videóznak. 37 másodperc van hátra. Amorim megkapja a harmadik kiállítását, ő sem jöhet már vissza. Abbingh belövi a hetest. 17 mp-vel a vége előtt Danyi Gábor időt kér. Oftedal az utasítás ellenére ellövi, mellé megy. Az utolsó orosz lövést (Abbingh) Grimsbö védi, BL-győztes az ETO!!! 25–24
59. perc: Abbingh
passzívnál ellövi, Grimsbőről bemegy a labda. Aztán rossz csere gyanúja miatt videóznak. Az ítélet kétperces büntetés a Rosztovnak. Pessoa túl hamar tért vissza a pályára. Mehdijeva védi Görbicz szélről jövő lövését. 25–23
58. perc:
Ambros Martín kikéri az utolsó idejét.
57. perc:
Makejeva is kiáll két percre, és hetest is kap az ETO. Szedojkina kirúgja a labdát, Görbicz először rontott büntetőt, de marad nálunk a labda. Bódi rossz passzt kap, és nem tudja megfogni a labdát.
56. perc:
Oftedalon keményen védekeznek, de nem kap fújást. Manaharova fejez be góllal egy szépen kijátszott orosz akciót. 25–22
55. perc:
Görbicz trükkös megoldással próbálkozik nem túl jó helyzetben, Pessoa véd. Kuznyecova a lécet találja el, a miénk a labda, Tomorit viszont kiállítják.
54. perc:
Manaharova a jobb szélről átlövi a bal szélre, de Bódi lefüleli a passzt.
53. perc: Amorim felugrik, és Pessoa bal lábáról megy be a labda. 25–21
52. perc:
Amorim Fodor Csenge hűlt helyére teszi ki a labdát. Makejeva ziccerben befordul, de a lécet találja telibe.
51. perc:
Ambros Martín időt kér, és utána még kireklamál egy kétpercest Görbicznek. Bobrovnyikova átejti Grimsbőt ziccerben. 24–21
50. perc: Abbingh
átlövésből hatalmas kapufás gólt szerez. Amorim kicsit kisebb góllal is beéri. Mi is. 24–20
49. perc:
Tomori betörését büntető követi. Görbicz becsapja Pessoát. 23–19
48. perc:
Pintea belefordul a védőjébe, támadófault a bírók szerint. Vjahireva lő, a labda a lécet érintve megy fölé.
47. perc:
Görbicztől elveszik a labdát, aztán a visszafutás közben visszaszerzi.
46. perc:
Görbicz ziccerben lábon lövi Pessoát, de az oldalvonalon megy ki a labda.
45. perc:
Oftedal lövését hárítja Pessoa. Most hetest harcolnak ki beállóban. Abbingh belövi Kiss Évának. Aztán Grimsbö visszaáll a kapuba. 22–19
44. perc: Manaharova a szélről ellövi Grimsbö mellett. 22–18
43. perc:
Vjahireva megint megtalálja Makejevát. Amorim meg Brattsettel lövet gólt. 22–17
42. perc:
Újabb jó védekezés után Kristiansen fejez be góllal egy gyors győri támadást. 21–16
41. perc:
Vjarireva bejátszásából Makejeva farag a Rosztov hátrányán. Hansennek ez nem tetszik, végigviszi és egyedül megoldja. 20–16
40. perc:
Sikerül megállítani az orosz lerohanást, aztán Kuznyecovánál belemenést látnak. Pessoa megint hárítja a másik brazil, Amorim lövését.
39. perc:
Manaharova jó helyzetben ugorhat be a szélről, de Grimsbö véd. Pessoa védi Amorim próbálkozását.
38. perc: Makejeva
beállóból eredményes, Oftedal átlövésből. 19–15
37. perc:
Eladja a labdát a Győr, Groot aztán buta szabálytalanságot követ el a ziccerben lévő Kuznyecovával szemben. A játékvezetők újabb videózás után piros lappal kizárják Grootot. A hetest Abbingh belövi. Hansen támadót követ el, a másik oldalon Grimsbö védi Abbingh lövését.
18–14
36. perc:
Tanácstalanul és eredménytelenül támad a Rosztov. Pályán Nora Mörk.
35. perc:
Abbingh lövését védi Grimsbö, de Kuznyecovához pattan a labda, aki átveri Bódi, majd gólt lő. Oftedal lövése után Pessoa csúnyán néz. 18–13
34. perc:
Eladjuk a labdát, aztán Amorim lendületből arcon vágja Vjahirjevát. Két perc a győri átlövőnek. Videóztak is a játékvezetők, de a piros lap túlzás lett volna.
33. perc:
Makejeva beállóból a kapufát találja el.
32. perc: Kuznyecova
egyéni akciója góllal zárul. Amorimé is. Közben kiegészültek az oroszok. 17–12
31. perc:
Rossz orosz passzal zárul a második játékrész első támadása. Pessoa az oroszok kapujában. Amorim betörésből hetest harcol ki. Görbicz a léc segítségével talál be. 16–11

1. FÉLIDŐ
30. perc:
Tomori lövése elhal a sáncon. Abbingh a kapuba talál, de közben belemegy Oftedalba, így támadószabálytalanság. Tomori passzából Bódi lő gólt, Kozsokar pedig kiáll két percre. Szeny mellé lő. Négy góllal vezet az ETO a szünetben. 15–11
29. perc:
Vjahireva test mellől elövi, Grimsbö lábbal véd.
28. perc:
Rosztovi időkérés. Kristiansen belekap az oroszok bejátszásába, Amorimhoz kerül a labda, a kezéből pedig a most tényleg üres orosz kapuba. 14–11
27. perc: Amorimon
két-három orosz csüng, de így is bedobja. Győri labdaszerzés után Görbicz lőne az üres kapuba, amely azonban nem üres, mert Szedojkina közben visszaér. 13–11
26. perc:
Grimsbö begyűjti a sáncon lelassuló labdát. Borscsenko visszarántja Amorimot, két perc.
25. perc:
Vjahirevát sikerült lesáncolni, aztán viszont Manaharova könnyen betör. Oftedal veszi vissza a vezetést a Győrnek. 12–11
24. perc:
Oftedal bedönt két rosztovit, hetes, plusz két perc Bobrovnyikovának. Mehdijeva jön most a kapuba, de mozdulni sem tud Görbicz büntetőjére. 11–10
23. perc: Bódi
támadásban is villan egyet, kilövi a hosszú felsőt. Elveszik a labdát az oroszoktól passzív játék miatt. 10–10
22. perc:
Vjahireva átlövését Grimsbö hatástalanítja. Groot bejátszása nem jó Brattsetnek. Bobrovnyikova belemegy Bódiba.
21. perc:
Pessoa érkezik az oroszok kapujába a következő győri hetesre, de Görbiczet nem zavarja, a léc alá bombáz. 9–10
20. perc:
Passzív jelzésnél Groot középről mellé lő. Szeny a győri kapuba talál átlövésből. 8–10
19. perc:
Hosszan támad az ETO.
18. perc:
Kiegészül az ETO. Hogy aztán néhány másodperccel később újra emberhátrányba kerüljön, Hansen volt túl kemény. Kuznyecova a háló tetejére ejt a testvére, Vjahireva passza után.
17. perc:
Danyi Gábor időt kér. Görbicz a szélről a kapus lábai alatt talál be. 8–9
16. perc:
Amorim lövését védi Szedojkina, aztán a brazil lerántja a labdát megkaparintó oroszt, két perc. Abbingh lő, nincs gól, a játékvezetők kis hezitálás után a Győrnek adják a labdát.
15. perc: Abbingh
lövése a sáncról bepattan. Leynaud helyére Grimsbö áll a kapuba. 7–9
14. perc: Abbingh
gólt lő, a győriek ellépik. 7–8
13. perc:
Ambros Martín is kap egy sárgát, miután szerinte nem volt hetes, amit a Győrnek megítéltek. Görbicz lazán behúzza Szedojkina feje fölött. Elveszik az oroszoktól a labdát. Bódi a szélről ugyanúgy veri át a kapust, mint az imént Görbicz. 7–7
12. perc:
Elveszik a labdát az oroszoktól. Groot eladja a labdát, indulnak a vendégek, Manaharova belövi a ziccert. 5–7
11. perc:
Leynaud véd, de tovább támadhat a Rosztov. Danyi Gábor sárga lapot kap reklamálásért.
10. perc:
Vjahireva végre hibázik egyet, belemenést látnak nála a lengyel játékvezetők. Amorim fejbe találja Szedojkinát, nem kell külön arcpirosító a kapusnak. Amorim is támadófaultot követ el.
9. perc:
Amorim fölé durrant. Leynaud véd egyet, de marad a Rosztovnál a labda.
8. perc: Vjahireva
alulról elereszti, szép gól. 5–6
7. perc: Groot
lő, Szedojkináról bepattan a labda. 5–5
6. perc:
Abbingh védett lövése után robog az ETO, de Kristiansen a lécre pattint, onnan a gólvonalra megy a labda. A góltechnológia nem jelez. Makejeva nem centizte ki ennyire sajnos. 4–5
5. perc:
Groot belemegy ellenfelébe. Szeny beállóban megkapja a labdát, de Leynaud védi a ziccert. Brattset egyenlít lerohanásból. 4–4
4. perc:
Knedlíková sérülése miatt Bódi az egyetlen klasszikus jobbszélső a Győr mai meccskeretében. Az első párharcát elveszti Szedojkinával szemben. Vjahireva talpról lő át, Leynaud csak beleérni tud. 3–4
3. perc: Amorim
második átlövése is gólt hoz, Makejeve beállóból talál be. Aztán az orosz beállóst kiállítják két percre egy Groot elleni szabálytalanságért. 3–3
2. perc: Vjahireva
átlövésből egyenlít, aztán Brattset beállóból eredményes Groot bejátszása után. Manaharova a jobb szélről kilövi a hosszú alsót. 2–2
1. perc:
A Győr támad először, Amorim lövi az első gólt. 1–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik