Elmaradt a meglepetés a férfi Eb-n: a világbajnokkal nem bírtunk

Vágólapra másolva!
2008.01.19. 19:52
A Norvégiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon a Skaliczki László szövetségi kapitány által irányított magyar válogatott a C csoport második fordulójában négygólos vereséget szenvedett a világbajnoki címvédő német együttestől. Csapatunk kifejezetten jól kezdett, kapunkban Fazekas Nándor hozta a bravúrokat, a félidőben egygólos hátrányban voltunk. A szünetet követően azonban elengedtük a németeket, és bár egy 4-0-s szériával megijesztettük az ellenfelet, a hajrá és a mérkőzés az övék lett.
Mocsai Tamás bátran játszott, a második félidőben kényszerszélsőként is helytállt, de csapatunk elbukott a világbajnok ellen
Reuters
Mocsai Tamás bátran játszott, a második félidőben kényszerszélsőként is helytállt, de csapatunk elbukott a világbajnok ellen
Mocsai Tamás bátran játszott, a második félidőben kényszerszélsőként is helytállt, de csapatunk elbukott a világbajnok ellen
Reuters
Mocsai Tamás bátran játszott, a második félidőben kényszerszélsőként is helytállt, de csapatunk elbukott a világbajnok ellen

A C csoportban második fordulójának második mérkőzésén Spanyolország öt góllal verte Fehéroroszországot. A győztes csapat így kijavította a magyar együttes elleni nyitányon elszenvedett vereségét.

A harmadik fordulóban a Skaliczki-csapattal találkozó fehéroroszok viszont második vereségüket szenvedték el, így pont nélkül nagyon közel kerültek a kieséshez.

A spanyolok az első félidőt három, a második felvonást két góllal nyerték. A nyertes gárdában Albert Rocas Comas kilenc büntetőt is hiba nélkül értékesített, Alberto Enterrios Rodriguez tizenkét mezőnybeli kísérletből kilenc gólt szerzett.

A fehéroroszok a 19. perc végéig vezettek, akkor viszont a spanyolok 5-0-s etappal elhúztak és onnantól kezdve már kézben tartották a találkozót. A fehéroroszok csak felzárkózni bírtak.

A D csoportban az Eb-címvédő franciák négy góllal bizonyultak jobbnak a svédeknél. Az északiak első vereségüket szenvedték el, a franciák továbbra is hibátlanok. A gallok az első félidőben 18 gólt dobtak, így a szünetre ötgólos előnyre tettek szert. A franciák úgy is biztosan nyertek, hogy az utolsó tíz percben, 28-21 után képtelenek voltak gólt szerezni.

A D csoport kora esti találkozóján Izland hat góllal verte Szlovákiát. A vesztes csapat az első félidőt átaludta, északi szomszédunk az első harminc percet 16-5-re veszítette el, innen már hiába igyekeztek.
A magyar csapatban annyi volt a változás a spanyolok elleni találkozóhoz képest, hogy a győzelem egyik főszereplője, Puljezevics Nenad ezúttal a kispadon kezdett, míg a kezdőben az a kapusunk kapott lehetőséget Fazekas személyében, aki immár a negyedik idényét tölti a német élvonalban.

Jó döntésnek bizonyult Fazekas csatasorba állítása, mert az első félidőben csapatunk legjobbja volt. Léthatóan a németek is tartottak tőle, ő pedig hozta a bravúrokat. Sajnos a kapusunkról kipattanó labdák többségét nem mi gyűjtöttük be, így lehetőséget adtunk az ellenfélnek a javításra.

A németek első góljára mindössze 32 másodpercet kellett várni, de Nagy László gyorsan egyenlített. Ezt követően ugyan elhúztak kettővel a németek, de ismét Nagy, majd Ilyés volt eredményes, így kiegyenlítettünk.

Ellenfelünk a következő hat percben háromszor szerzett vezetést, de középről mindannyiszor egyenlítettünk.

Szélről viszont súlytalanok vagyunk, és nem tudunk kontrázni sem. Tegyük hozzá, erre a gyorsaságukról ismert németek sem nagyon képesek.

Ennek ellenére támadásban bővebb a német repertoár a mienknél, ők a szélsőket is tudják érdemlegesen foglalkoztatni. Miután a következő öt percet 3-0-ra nyerték az akkor emberelőnyben is játszó németek, megugrottak.

Hosszú gólcsendünket Császár Gábor törte meg, majd 11-8-s német vezetés után a németeknél jön a rövidzárlat: abból mi jövünk ki 3-0-lal jobban.

A hajrát egyenlő állással várták a felek, de az 2-1-gyel a németeké lett, akik egy egygólos előnnyel vonulhattak pihenőre.

Abszolút nyílt volt az összecsapás, talán támadásban kellene több egy kicsit a magyar együttesből, igaz a német kapuban tornyosuló Bitter ellen csak a legjobb, legerősebb és legpontosabb lövések találnak utat a kapuba.

Az első félidőben négy lövésből négyet rontó Hens nyitotta meg a második félidőben a gólok sorát, és ez nekünk nem sok jót jelentett. Tizenöt percen keresztül mindössze négy találatot tudtunk szerezni, sokszor még komolyabb lövőhelyzetig sem tudtuk kidolgozni az akciót. Nem hiába a németeké a világ legjobb védelme jelenleg, ezt most a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg. Na nem, mintha kételkedtünk volna ebben bármikor.

Hens nagyon belejött, négyből négyet vágott, miközben nekünk egyetlen olyan játékosunk sem volt, aki olyan bátran ment volna fel lőni, mint ő. Ráadásul ezúttal Fazekas sem találkozott a labdákkal. Hatgólos előnnyel várhatták a németek az utolsó tizenöt percet (23-17).

Talán egy kicsit ez elkényelmesítette őket, kihagyott a koncentráció, így alig több mint négy perc alatt a lendületes Mocsai vezérletével négy gólt dobtunk, amelynek köszönhetően feljöttünk kétgólos hátrányra (23-21).

Esélyünk volt az egy gólra is, de Fazekas védését, majd indítását követően három német (!) szedte le a labdát Iváncsik Gergő elől. Ezt követően tudtuk tartani a lépést a ellenfelünkkel, végig ott lihegtünk a nyakukon, nem hagytunk nekik nyugtot.

Az utolsó öt percet is kétgólos hátrányban várhattuk (26-24). Ott azonban ismét gólképtelen perceink következtek, majd az 58. percben Mocsai későn lépett vissza emberére a szélen, kiállítása és a hetes után eldőlt a találkozó.

Hiába kezdett remekül a magyar kapuban Fazekas, védelmünk ezúttal csak jól játszott, márpedig a világbajnok ellen az kevés, oda bravúr kell. A kipattanókra lassan mozdultunk, de ez a lassúság egész csapatjátékunkat jellemezte.

Nagy és Eklemovics erejét és figyelmét lekötötte a védekezés és a mezőnymunka, pedig az ő góljaik nélkül egy ilyen fontos ellenfelet nem tudunk legyőzni. Ilyés, Laluska és Mocsai viszont hozta magát, Császár azonban halványabb volt. Gál felőrlődött a német falban, miközben szélről abszolút veszélytelennek bizonyultunk.

Nem úgy ellenfelünk. A heteseket nemcsak kiharcoltak, hanem biztosa kézzel értékesítettek is azokat. Miként a szélről Jansen is nagyon magabiztos volt. Hensnek volt egy jó periódusa – aztán megint „eltűnt” -, de klasszisa kritikus periódusban győzelmet ért. A német fal rendkívül masszív volt, mögötte pedig Bittert meg sem dolgoztattuk igazán.

A csoport zárómérkőzésén a fehérorosz együttes ellen lép pályára az Eb-t a spanyolok elleni győzelemmel kezdő magyar válogatott.

NORVÉGIA, FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, C CSOPORT, 2. FORDULÓ:


Helyszín: Norvégia, Bergen, Haukelandshallen
Nézőszám: 3 500
Játékvezetők: Szlobodan Viszekruna, Zoran Sztanojevics (szerbek)

MAGYARORSZÁG NÉMETORSZÁG
1 Puljezevics (k.) 1 Fritz (k.)
3 Ilyés 2 Hens
5 Császár 4 Roggisch
6 Mocsai 5 Klein
7 Gál 8 Preiß
8 Iváncsik G. 10 Velyky
9 Iváncsik T. 11 Glandorf
12 Fazekas (k.) 12 Bitter (k.)
15 Törő 13 Baur
17 Laluska 14 Zeitz
19 Nagy 15 Jansen
20 Gulyás 17 Klimovets
21 Herbert 18 Kraus
23 Eklemovics 19 Kehrmann
25 Zubai 21 Kaufmann
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Skaliczki László Brand Heiner

Gólszerzők: Ilyés 4, Mocsai 4, Laluska 4, Gál 3, Császár 3, Nagy 3, Gulyás 2, Eklemovics, ill. Jansen 5, Baur 5, Hens 4, Glandorf 3, Preiß 3, Kehrmann 3, Kraus 2, Klimovets 2, Zeitz
Kiállítások: 6, ill. 4
Hétméteresek: 2/4, ill. 4/4

C CSOPORT: Spanyolország – Fehéroroszország 36-31
D CSOPORT: Franciaország – Svédország 28-24
Izland - Szlovákia 28-22

A C CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Németország 2 2 - - 62-50 +12 4
2. Magyarország 2 1 - 1 59-56 +3 2
3. Spanyolország 2 1 - 1 64-66 -2 2
4. Fehéroroszország 2 - - 2 57-70 -13 0

A D CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Franciaország 2 2 - - 60-55 +5 4
2. Svédország 2 1 - 1 48-47 +1 2
3. Izland 2 1 - 1 47-46 +1 2
4. Szlovákia 2 - - 2 53-60 -7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik