Vuelta: Ganna nyerte az időfutamot, Kuss megőrizte a pirosat – videó

Vágólapra másolva!
2023.09.05. 17:49
null
Ganna nyert szakaszt a spanyol körön (Fotó: Getty Images)
A Spanyolországban zajló Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körverseny a hétfői pihenőnap után kedden a Valladolidban kialakított 25.8 kilométer hosszú egyéni indítású időfutammal folytatódott, amelyet az olasz Filippo Ganna nyert meg, 56 kilométeres óránkénti átlagsebességgel megtéve a távot. Második az összetett egyik esélyese, Remco Evenepoel lett, megelőzve nagy riválisát, Primoz Roglicot. Valter Attila jó tempóban tekerve a 32. helyen zárt, összetettben maradt a 20. helyen.

A korábbi időjáráshoz képest, már-már laboratóriumi körülmények között, verőfényes napsütésben és eső, szél vagy egyéb hátráltató időjárási tényező nélkül egyéni időfutammal folytatódott a Vuelta a Espana kedden a hétfői pihenőnap után. Ami viszont közel sem volt zökkenőmentes a többség számára, hiszen brutális időjárás sújtotta Spanyolországot, és mivel a vasárnapi cél és a keddi rajt közötti 600 kilométeres távot repülővel tette meg a mezőny, sokan csak hétfő hajnalban érkeztek meg szállodájukba. Történt ugyanis, hogy a csapatokat szállító két repülőgép közül a második a valladolidi reptér fölött olyan súlyos turbulenciába keveredett, hogy át kellett startolnia, majd nem is engedélyezték a leszállást. A második gép így visszarepült Madridba, s onnan a szervezők busszal szállították a csapatokat Valladolidba, ahova hajnali három és négy óra között érkeztek meg. Valter Attila és csapata, a Jumbo-Visma nem volt ebben érintett, az első repülővel távoztak Murciából még vasárnap, igaz, a késői indulás miatt ők is csak este 11-kor jutottak el a vacsoráig.

Ilyen előzmények utána folytatódott tehát a verseny az összetett szempontjából kulcsfontosságú egyéni időfutammal: mindenki saját erőből, segítség nélkül tette meg az egyetlen rövid és nem túl meredek emelkedőt tartalmazó távot. Nem hatott óriási meglepetésként, hogy Filippo Ganna remek időt repesztetett, az viszont már nem volt borítékolható előzetesen, hogy senki sem tudja majd megközelíteni az idejét. Az olaszhoz a legközelebb az első ellenőrzőponton Primoz Roglic és a friss világbajnok Remco Evenepoel járt (10 és 11 másodperces hátrány), Jonas Vingegaard-on azonban most jött ki először a Tour de France miatti fáradtság.

Evenepoel nagyot tudott újítani a táv második felében Roglichoz képest – 20 másodpercet vert a Jumbo sztárjára, de beérkezéskor a végül második belga közel sem tűnt elégedettnek. Remek napja volt viszont a piros trikót viselő Sepp Kussnak, aki 1:13 percet kapott Evenepoeltól, viszont az előnyéből így maradt még 1:09 perc a belgához képest, s megőrizte az összetett vezetést. Valter Attila a 32. legjobb időt futotta Valladolidban, így maradt a 20. helyen összetettben, s a 25 éven aluliak különversenyében a 8. helyen áll.

ÖSSZEFOGLALÓ

78. VUELTA A ESPANA
10. szakasz (egyéni időfutam, Valladolid–Valladolid, 25.8 km)
1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grandiers) 27:39 perc
2. Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 16 másodperc hátrány
3. Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 36 mp h.
...32. Valter Attila (Jumbo-Visma) 2:34 p h.
Az összetett állása
1. (piros trikóban) Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 35:52:38
2. Soler (spanyol, UAE Emirates) 26 mp h.
3. Evenepoel 1:09 p h.
...20. Valter Attila 11:38 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik