Tour de France: ikrek csatája az első helyért, Adam Yates nyerte a nyitószakaszt

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.07.01. 17:44
null
Adam Yates a célban, hátul érkezik a testvére is (Fotó: AFP)
Adam Yates (UAE) nyerte meg a 2023-as francia kerékpáros-körverseny, a Tour de France első szakaszát.  A brit bringás ikertestvérét, Simont előzte meg a bilbaói befutóban, míg harmadikként a tavalyi összetett ezüstérmes, Tadej Pogacar gurult át a célvonalon.


RENDESEN BEKEZDTEK A SRÁCOK a Tour de France első szakaszán, a Bilbaóban és környékén rendezett nyitószakasz rengeteg eseményt szolgáltatott. Kezdve a baszkokkal: az észak-spanyol autonóm közösség DNS-ében jelentős mértékben megtalálható, így nem csoda, hogy pokoli hangulatot varázsoltak a mezőnynek. Ebből a szempontból az utolsó emelkedő volt emlékezetes, ahol egy versenyző éppen csak elfért, hiszen a szurkolók csupán egy kerékpárnyi folyosót hagytak, előzésre esély sem volt.

A remek atmoszféra mellett sportszakmai értelemben is méltó kezdése volt ez a francia háromhetesnek, igaz, a nap szökése nem volt túlzottan erőteljes, így ötven kilométerrel a vége előtt utolérte a vállalkozó kedvűeket a főmezőny.

A szökevények között volt többek között a norvég Uno-X bringása is (Jonas Gregaard), az istálló pedig abból a szempontból mindenképpen említésre méltó, hogy az első Tour-szakaszát teljesítette. A kizárólag dán és norvég versenyzőkből álló csapat Pro Team, vagyis nem rendelkezik a legnagyobbak besorolásával, így szabadkártyával, a szervezők meghívására küldhetett sort a sportág legnagyobb presztízsű viadalára.

Már együtt haladt a mezőny, amikor nagyjából 60 km/h-s tempónál bukott Enric Mas (Movistar) és Richard Carapaz (EF Education). A Movistar spanyol kapitánya nem tudta folytatni, még a szakasz vége előtt hivatalosan is visszalépett a folytatástól. Carapaz végül újra nyeregbe pattant, de 15 percet kapott a győztestől, ráadásul az esti vizsgálatok során kiderült, hogy eltört a térdkalácsa, így az orvosok tanácsára ő is feladta.

A BUKÁS

Az utolsó, két kilométer hosszú, 9.4 százalékos emelkedő volt a vízválasztó, amelyről előzetesen Mathieu van der Poel (Alpecin) is elmondta, nem valószínű, hogy bírni fogja, és képes ott maradni az élmezőnnyel. Így is lett, de az összetettben eposzi csatára készülő Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) és Tadej Pogacar (UAE Emirates) egymás mögé került, a szlovén tette a kerekét a címvédőére. Végül egyikük sem támadott, csak hegyi pontokat zsebeltek be (Pogacar kettőt, Vingegaard egyet), ellentétben a Yates testvérekkel, akik megindultak valamivel több mint 8 kilométerrel a vége előtt.

Simon (Jayco) és Adam (UAE) összedolgozott, miután utóbbi lekommunikálta a csapattal, hogy megpróbálhatnak-e rámenni a szakaszgyőzelemre és ezzel párhuzamosan a sárga trikóra. Tesókhoz méltó kooperáció volt, Adam az utolsó 500 méteren viszont jóval erősebbnek bizonyult, így sprintre nem került sor, időkülönbséggel nyerte az UAE bringása a nyitónapot.

A Jumbo-Visma szempontjából nem éppen biztató, hogy az üldözők között Vingegaard mellett a tavalyi pontverseny győztese, Wout van Aert, sőt még Wilco Kelderman is ott volt, mégsem úgy sikerültek az utolsó méterek, ahogyan az nekik ideális lett volna. Pogacar kilőtt, harmadik helyét pedig úgy ünnepelte, mintha nyert volna, mivel négy másodperc jóváírást kapott.


AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

110. TOUR DE FRANCE
1. szakasz (Bilbao–Bilbao, 182 km):
1. Adam Yates (brit, UAE Emirates) 4:22:49 óra, 2. S. Yates (brit, Jayco AlUla) 4 másodperc hátrány, 3. Pogacar (szlovén, UAE) 12 mp h.
Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) A. Yates 4:22:49, 2. S. Yates 8 mp h., 3. Pogacar 18 mp h
A gyorsasági pontverseny állása: 1. A. Yates 30 pont, 2. (zöld trikóban), 2. S. Yates 25, 3. Pogacar 22
A hegyi pontverseny állása: 1. (pöttyös trikóban) Neilson Powless (amerikai, EF Education-EasyPost) 5, 2. Eenkhoorn (holland, Lotto Dstny) 3, 3. Zimmermann (német, Intermarché-Circus-Wanty) 3
A 25 éven aluliak versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Pogacar 4:22:57, 2. Skjelmose (dán, Lidl-Trek) 4 mp h., 3. C. Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 4 mp h.
A csapatverseny állása: 1. Jumbo-Visma 13:09:03, 2. UAE Emirates 9 mp h., 3. Groupama-FDJ 21 mp h.
Következik: 2. szakasz (Vitoria-Gasteiz–San Sebastián, 208.9 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik