Kajak-kenu vk: magyar győzelmek a pénteki nyitó napon

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.25. 13:55
Több magyar futamgyőzelem is született a szegedi kajak-kenu világkupa pénteki nyitó napjának délelőttjén, a paraversenyek döntőiben pedig két hazai éremnek tapsolhatott a közönség.

Az első versenynap első felében hat olimpiai és öt nem olimpiai szám előfutamait bonyolították le a Maty-éren, ahol az egyre erősödő ellenszéllel is meg kellett küzdeniük a sportolóknak.

Ami az ötkarikás programban szereplő számokat illeti, férfi K–1 1000 méteren mindkét magyar, a világbajnoki címvédő Kopasz Bálint és az augusztusi országos bajnokságon őt legyőző Varga Ádám is első lett saját futamában, míg a harmadik előfutamot a 2018-as vb-győztes portugál Fernando Pimenta nyerte. Mindhárman készülhetnek a szombati fináléra. Férfi K–1 200 méteren Apagyi Levente és Csizmadia Kolos is győzelemmel debütált, de nekik még a középfutamban is bizonyítaniuk kell, akárcsak a nők hasonló számában érdekelt Lucz Annának (2. hely) és Kiss Blankának (2.). Az egyformán 17 éves Gönczöl Laura és Opavszky Réka a koronavírusos Balla Virág, valamint az ugyancsak visszaléptetett Devecseriné Takács Kincső helyére ugrott be C–1 200 méteren, előbbi harmadikként, utóbbi pedig hatodikként ért célba első pályáján, ők is a középfutamban folytatják. Férfi C–1 1000 méteren sem Bodonyi Andrásnak (2.), sem Kiss Balázsnak (3.) nem sikerült megszereznie az egyenes ági döntőbe jutást jelentő első helyet, délután így ők is „pótvizsgáznak”. Ugyanígy járt női K–2 500-on a Bodonyi Dóra, Kőhalmi Emese (2.) és a Szellák Szabina, Zupkó Vanda (5.) duó.

Az ötkarikás műsorban nem szereplő számok közül női K–1 1000 méteren remek győzelemmel mutatkozott be a felnőttmezőnyben az UTE ifjúsági olimpiai és világbajnoka, Rendessy Eszter, és a másik magyar, Csikós Zsóka is bekerült a szombati döntőbe a harmadik helyével. Ugyancsak nagyszerűen versenyzett férfi K–2 500-on a Noé Bálint, Koleszár Mátyás és a Balogh Gergely, Szendy Maximilián duó, mindkettő a leggyorsabbnak bizonyult a futamában, és jutalmul már készülhet a fináléra. Ugyanez, mármint az egyenes ági továbbjutás nem sikerült Kisbán Zsófiának (4.) és Bragato Giadának (3.) C–1 500-on, valamint a Zombori Dominik, Szőke Attila (4.) és a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (5.) kenupárosnak szintén 500-on. Kajak egyes fél kilométeren Kopasz másodikként, Birkás Balázs pedig negyedikként ért célba, de ebben a számban az első hely is csupán a középfutamos folytatásra volt elég.

A para szakágban már a nyitó napon is rendeztek, illetve rendeznek döntőket, a délelőttiekben magyar éremszerzéseket is láthatott a közönség. Molnárné Tóth Julianna a VL3-as kategóriában másodikként ért célba, míg Juhász Tamás a VL2-es versenyben harmadik lett 200 méteren.

A gyorsasági és a para szakágban az idén ez az egyetlen felnőtt nemzetközi verseny, 33 ország több mint 400 sportolója vesz részt rajta.

A járványügyi szabályok és korlátozások ellenére, illetve azok szigorú betartása mellett szurkolók is lehetnek a Maty-éren, de akik nem tudnak a helyszínen drukkolni, azok minden futamot követhetnek a rendezvény hivatalos honlapján. Szombaton és vasárnap délelőtt a döntőket az M4 Sport is élőben közvetíti.

A VILÁGKUPA TOVÁBBI PROGRAMJA
PÉNTEK
14.00:
középfutamok
15.15:
elő- és középfutamok
15.00 és 17.20:
paraverseny, döntők

SZOMBAT
9.15:
középfutamok
11.33:
döntők
14.30:
középfutamok
15.25:
előfutamok
9.55, 11.00, 15.45 és 16.50:
paraverseny, döntők

VASÁRNAP
9.30:
középfutamok
10.33:
döntők

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik