Kajak-kenu: Visszatettük a magyar kenut a térképre – Adolf Balázs

Vágólapra másolva!
2023.09.22. 17:24
null
Adolf Balázs megvalósította idei legnagyobb célját (Fotó: Földi Imre)
Adolf Balázs megvalósította idei legnagyobb célját, hiszen kenu egyes 1000 méteren világbajnoki ötödik helyével olimpiai kvótát szerzett, ráadásul a másik számában, 5000 méteren újabb vb-címet gyűjtött be Duisburgban. Az Óbudai Ganz négyszeres világbajnoka októberben kezdi meg a felkészülést a következő idényre.

 

„Áprilisban aláírtam volna ezt a szezont, az biztos. Minden a terv szerint haladt végig, a világkupákon pont úgy mentem, ahogy akartam, nagyjából döntő közepi helyezésekre tudtam belőni magamat. A világbajnokságra is tudtam újra formát időzíteni, talán ott maradt bennem egy kis tüske. Szerintem tudtam volna egy kicsit előrébb, akár a dobogón is végezni, ha kizárom a többieket” – idézte a magyar szövetség (MKKSZ) honlapja a 24 éves kenust.

Adolf Balázs idénye két nagyobb szakaszból állt. Az első a válogató, a két világkupa és az Európa Játékok alatti időszak volt. Ezután jött egy kis pihenő, majd a következő, mintegy két hónapban készült a duisburgi vb-re. A nemzetközi versenyeken rendre az élmezőnyben végzett C–1 1000 méteren, C–1 5000 méteren pedig ahol idén rajthoz állt, ott aranyérem került a nyakába.

„El lehetett fáradni a szezon végére, de összességében nem volt olyan sűrű. Az Európai Játékok után volt egy hét pihenőnk, utána pedig 8-9 héten keresztül már csak a világbajnokságról szólt a felkészülés. Újra voltak hosszabb evezések, majd folyamatosan gyorsítottunk, hogy meglegyen a csúcsforma a vb-re” – mondta.

A kenus a téli felkészülést Csipes Ferenc női kajakos csapatával töltötte (Csipes Tamara, Pupp Noémi, Gazsó Dorka, Fojt Sára), majd ezután – egyeztetve edzőjével, Pétervári Pállal – becsatlakozott az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám csoportjába.

„Varga Ádi is ezer egyesre készül, mint én, a versenyeken is szinte öt perc különbséggel vannak a futamaink. A májusi szegedi világkupa után kipróbáltuk és nagyjából onnantól kezdve ott ragadtam náluk. Egész nyáron velük készültem, de például a szolnoki edzőtáborban ott voltak Csipes Tamiék is, így velük is tudtunk jókat meccselni. Nyilván Ádiékkal ezer méteren nem fej fej mellett megyünk, én mindig kapok előnyt, de hosszú pályákon jókat tudunk menni. Emellett a parton is jól össze tudjuk hozni a közös munkát” – mesélte Adolf Balázs.

Férfi kenuban magyar szempontból sikeres volt a duisburgi vb, hiszen Adolf mellett C-2 500 méteren a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám páros is kvótaszerző helyen végzett, így már most megvan a maximális három férfi kenus olimpiai indulási jog.

„Nagyon motiváló ez számunkra, ahogy korábban is nyilatkoztam, visszatettük a magyar kenut a térképre. Amikor én bekerültem a felnőtt válogatottba 2019 környékén, akkor mondhatni el volt temetve a férfi kenu. Érezhető volt a lemaradás. Korábban volt egy Vajda Attilánk, aki egy világklasszis volt a férfi kenuban, aki őt legyőzte, szinte elkönyvelhette, hogy ő is hasonló szintekre érhet el. Vasbányai Henrik lehetett volna ez a személy, aki számomra is egy nagy példakép volt, azonban több okból kifolyólag neki erre végül nem volt lehetősége. Az, hogy most Korisék és én is kvótát tudtunk szerezni, egy nagy löket a szakágunknak” – fogalmazott Adolf Balázs, aki a vb után, az előolimpián tesztelhette a jövő évi ötkarikás játékok helyszínét a Párizs melletti Vaires-sur-Marne tavon. Elmondása szerint nagyon jó a helyszín, a pálya és a szállás is.

„A verseny alatt jobbos szél volt, ami nekem nagyon kedvez, viszont összességében szélállás tekintetében igazságos a pálya, ami jó előjel a jövőre. Ami nekem külön előny, hogy Európában lesz az olimpia, mivel engem az időátállás nagyon meg tud viselni és nem szeretek sokkal hamarabb a helyszínen sem lenni, mert az szintén zavaró tényező számomra” – árulta el.

A párizsi olimpiával kapcsolatban a sportoló nem akar még konkrét célokat, elvárásokat megfogalmazni, inkább lépésről lépésre haladna.

„Mindig a következő lépést tartom szem előtt. Az elsődleges cél most az, hogy egy sikeres felkészülés után, megnyerve a válogatóversenyeket kijuthassak az olimpiára. Utána már az olimpia lesz a következő lépés” – fogalmazott.

Adolf Balázs jelenleg pihen, de aktívan tölti hétköznapjait az októberi felkészülési időszak megkezdése előtt.

„Pihenőnk van egész hónapban, október elején kezdünk el mozgolódni. Aktívan pihenek most is, mindig kell valami mozgás, sokat járok el SUP-ozni vagy falat mászni, amire év közben nem nagyon van időm. A Magas-Tátrában is töltöttem néhány napot, ahol kirándultunk, továbbá sok időt töltök a barátaimmal is, a Szigetközben kenuzgatunk, sütögetünk” – mondta a négyszeres világbajnok kenus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik