Kajak-kenu: tíz számban 16 magyar a vk-döntőkben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.10. 16:18
null
Kozák Danuta futamgyőztesként jutott be a döntőbe (Fotó: Tumbász Hédi – archív)
A szegedi kajak-kenu világkupa az 1000 m-es és női 500 m-es középdöntőkkel folytatódott, amelyeket követően nyolc versenyszámban alakult ki a döntők mezőnye. Az előfutamokból egyből fináléba jutó négy magyar egység mellé további nyolc hajónk biztosította a helyét a döntőbe – három egységünk B-döntős –, plusz a további négy, hiszen 1000 m-en férfi C-4-ben és a női K-2-ben eleve csak a döntőt rendezik meg. A szombati program a Maty-éren 9:25 órakor kezdődik, az első A-döntőre (női K-1 500 m) 10:33-kor kerül sor. A versenypályára a belépés, valamint Szegedről a kijutás tömegközlekedéssel ingyenes!

 

NŐI K-1 500 M
Fazekas-Zur Krisztina elég erőtlennek látszott – nem véletlen, kisebb betegséggel állt rajthoz –, nem is végzett előrébb, mint a hatodik hely, ami B-döntőt ért számára. A szám olimpiai bajnoka, Kozák Danuta jó rajttal, meggyőző iramban, szinte finis nélkül is biztosan nyert.

ÍGY KEZDŐDÖTT - VADÉK LETÁMASZTOTTAK, DOMBIÉK MECCSELTEK
A rajthoz álló tizenhat magyar egység közül egyik sem hibázott – mondjuk az erőviszonyok és a lebonyolítás ismeretében ez eleve minimális eséllyel fordulhatott volna elő –, így a pénteki előfutamok során minden hazai hajó továbbjutott. Négyen – Vajda Attila; a Dombi, Kökény kajak-; valamint a Vasbányai, Mike kenu páros; illetve az olimpiai ezüstérmes férfi kajak négyes – egyenesen a döntőben, további tizenketten a középdöntőben folytathatják szereplésüket.
Bővebben itt olvashat a péntek délelőtti előfutamokról!

NŐI K-2 500 M
A Lucz Dóra, Nagy Flóra
fiatal kettős a felnőttek mezőnyét kóstolgatva lett hetedik, de jobb idővel így is becsúsztak a B-döntőbe. A Kárász Anna, Vad Ninetta páros a délelőtti előfutammal ellentétben ezúttal nem esett ki a saját ritmusából, remek futamgyőzelmet aratva készületnek a fináléra.

FÉRFI K-1 1000 M
Mindkét magyar bejutott a döntőbe. Előbb Szalai Tamás nyerte meg a futamát, óriási izgalmak közepette. 800 m-ig a biztos döntőt érő első két hely valamelyikén jött, aztán visszacsúszott negyediknek. Az utolsó 50 métert azonban megnyomta, és győzött. Gere Bálint végig kiegyensúlyozottan lapátolt, maradt ereje a hajrára is, a futamgyőzelemre nem volt esélye, de az őt követő harmadiknak sem volt sansza befogni őt.

FÉRFI C-1 1000 M
Ugyancsak két magyar lesz a kenusok döntőjében is. Vajda Attila már az előfutamból biztosította a helyét, őt követte Varga Dávid, aki második lett a középdöntős menetében.

ÚJABB HAT MAGYAR EGYSÉG VK-DÖNTŐS 500 M-EN

Újabb hat magyar egység döntős 500 m-en. A férfiaknál kajakban egyesben és párosban egy-egy, kenuban viszont mind a két-két magyar egység jutott be a vasárnapi fináléba.

Bővebben itt olvashat a péntek délutáni, 500 m-es előfutamokról, illetve középdöntőkről.

FÉRFI K-2 1000 M
Bozsik Gábor és Császár Gergely
a nyolcadik helyen végzett, és B-döntőbe jutott. Az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős előfutamban aratott győzelmével már korábban biztosította a helyét a fináléra, és így délutánra szabadságolta magát.

FÉRFI C-2 1000 M
Szabó Gábor és Forgó Christophe
r párosa megnyerte a középdöntőt, így az előfutamból fináléba jutó Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros mellett a másik magyar egység is döntős.

NŐI K-1 1000 M
A két magyar lány egy futamba került: Medveczky Erika másodikként, Bara Alexandra harmadikként jutott be a fináléba.

FÉRFI K-4 1000 M (16 induló)
B-egységünk (Noé Bálint, Kovács Attila, Csontos Csaba, Noé Milán)
nagy csatában volt a még döntőbe jutást érő harmadik helyért, de végül minimális hátránnyal negyedik lett, így a magyar színeket az olimpiai ezüstérmes A-kvartett (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel) képviseli majd a holnapi fináléban.

FÉRFI C-4 ÉS NŐI K-2 1000 M
Csak döntőt rendeznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik