Vay Ádám: Büszkék lehetünk egymásra

K. E., SZ. A. (Szentpétervár)K. E., SZ. A. (Szentpétervár)
Vágólapra másolva!
2016.05.11. 22:52
null
Vay Ádám kedd este tudta meg, hogy ő véd a finnek ellen (Fotó: AFP)
Háromgólos (3–0) vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott Finnországtól az elit-vb-n, ám emelt fővel hagyhatta el a pályát. A franciák elleni meccshez képest mintha egy másik csapatunkat láttunk volna a pályán. Más kérdés, ez a tisztes helytálláshoz volt elég, de mégiscsak egy jó formában lévő vb-favorittal találkoztunk, amelyet a hajráig kemény csatára kényszerítettünk.

 

MAGYAR MENETREND
május 7.: Szlovákia–Magyarország 4–1
május 8.: Magyarország–Kanada 1–7
május 10.: Magyarország–Franciaország 2–6

május 11.: Finnország–Magyarország 3–0

május 13. (péntek), 15.15: Egyesült Államok–Magyarország
május 14. (szombat), 15.15: Magyarország–Fehéroroszország
május 16. (hétfő), 19.15: Németország–Magyarország
A magyar válogatott mérkőzéseit a (Tv: Sport1) a Nemzeti Sport Online élőben közvetíti!

„Tegnap este tudtam meg, hogy én védek, Gary Clark bejött a szobámba és közölte – elevenítette a kedden történteket Vay Ádám. – De nem álmodtam semmiről, csak kipihentem magam. Élvezem minden percét annak, hogy itt vagyok. Számomra nagyon nagy szó, hogy ma védhettem. Nagyon jó érzés! Kiváló csapattal játszottunk, hiszen a finnek a top kettő-háromban vannak. De mi is odatettük magunkat. Mindent megtettünk azért, hogy gólt is szerezzünk, megtartsuk a korongot és ne kapjunk annyi lövést. Az utóbbi így sikerült... Három nullára kikaptunk, de ilyen válogatottal szemben ez jó eredményt, és büszkék lehetünk egymásra.”

„A hátvédjeim és az összes csapattársam rengeteget segített. Nekem pedig az a munkám, hogy bármi áron megállítsam a korongot. Igyekszem minél gyorsabban reagálni a lövésekre, amiben közrejátszik a szerencse is, hogy jókor rúgjak vissza, esetleg rosszul találják el a korongot. A finn arcokat nem néztem a meccs alatt, a saját munkámra, feladatomra összpontosítottam. Amikor játékmegszakítás volt, akkor viszont láttam, hogy érzik ők, nem lesz ez könnyű mérkőzés...”

„Hiába vannak ismerőseim a finn válogatottban, meccs közben nincs barátság, úgyhogy odatettem magam én is – mondta finnországi légiósunk, Sebők Balázs. – Vay Ádi hihetetlen teljesítményt nyújtott, ami nekünk nagyon sokat segített. Kiváló meccset játszottunk, mondom ezt annak ellenére, hogy nem találtunk be. Ha így játszunk a folytatásban, talán tudunk pontokat szerezni, és bennmaradunk.”

„Sikerült kitisztítanunk a fejünket a tegnapi mérkőzés után, is betartottuk a taktikát is. Ma mindenki kiadott magából mindent. Itt váltunk csapattá – mondta Nagy Krisztián, csapatunk támadója. – Nem foglalkoztunk, hogy a szünetből éppen milyen állásnál megyünk vissza a jégre. Mindig úgy kell kimenni, hogy nulla nulla az állás, és mi szerezzük az első gólt. Most is voltak ilyen terveink, de támadást vezetni csak a mérkőzés egyes szakaszaiban sikerült, akkor is ritkán jutottunk lövésig. Viszont kiállításokat kaptunk, ami fizikailag felőrölni az embert. Nem bírtuk el a nyomást, de a finnek ellen talán más, nálunk jobb csapat sem bírta volna el. Az kellene, hogy ez a játék legyen az alapunk, és akkor minimális korrigálással ebből a védekezésből hatékonyabban tudnánk átmenni támadásba. Akkor lehetne több akciót vezetni, akkor lehetne több lövésünk.”

„Leegyszerűsítettük a játékunkat, nagyon szűken tudtunk játszani – nyilatkozta Sofron István. – Volt egy kiváló kapusteljesítményünk, Vay Ádi nagyszerűen védett. Magyar válogatottként ezen a szinten kizárólag akkor lehet esélyünk bármire, akár egy ilyen szoros vereségre, ha ez az alap megvan. Az ötvenedik perc környékén elfogytunk egy kicsit, sok lövést kaptunk, sokat kellett védekeznünk. Voltak olyan szakaszok a meccsen, amikor nagyon ránk jöttek és beszorultunk. A háromgólos vereség ellenére most nyújtottuk a legjobb teljesítményt a vb-n. És azt hiszem, hogy ez a legtöbb, amit magyar válogatottként egy finn ellen tétmeccsen kihozhatunk, hiszen a vb egyik esélyesével találkoztunk. A tegnapi teljesítményünkre talán az lehetett a magyarázat, hogy a média, a drukkerek, de legfőképpen talán mi magunk is attól vártuk a legtöbbet. Ez a játék azonban csak akkor működik és lehet eredményes, ha a védőmunka rendben van. Tegnap nem volt, ma viszont igen. Némi hiányérzet maradt bennem azért, hogy szerintem ez a maximum volt a csapattól.”

A FINN KAPITÁNY ILYEN KAPUSTELJESÍTMÉNYT MÉG NEM LÁTOTT A CSOPORTBAN

Rich Chernomaz és a finn válogatottat irányító Kari Jalonen is Vay Ádámot dicsérte elsősorban.

„Ez egy teszt volt a számunkra, miként tudunk felállni a franciák elleni vereségből, és felkészülni a finnekből, akiknek a világ egyik legjobb válogatottja van. Ellenfelünk megmutatta kiváló erejét, gyorsaságát, kitartását” – mondta Chernomaz. Hangsúlyozta: szerették volna minél tovább játszani saját játékukat.

„Noha ötven lövésnél többet kaptunk, így is elégedett vagyok a védekezéssel. Vay, aki az előző idényben a Mol Ligában, Debrecenben védett, nagyon fiatal, 22 éves, és úgy állt be, hogy nem volt veszíteni valója. Nagyon atletikus, jól harcol és most kifogástalan volt. Vele az élen megnehezítettük a finnek dolgát, együtt küzdöttünk. Az viszont zavaró volt, hogy védekezésből nem tudtunk átfordulni támadásokba.”

Kari Jalonen, a finnek szövetségi kapitánya szintén kiemelte Vayt:
„A szentpétervári csoportban ez volt az eddigi legjobb kapusteljesítmény” – mondta, majd rátért saját csapatára. „Lassan kezdtünk, de legalább végig, hatvan percen át jól védekeztünk. A második harmadtól egyértelműen mi irányítottuk a játékot.”

Vas János sem volt elégedett, és ő is azt emelte ki, hogy sokkal inkább a védekezéssel törődött a csapat, és a támadásvezetéseknél sokszor felelőtlenül lemondtak a korongbirtoklásról.

„Nem kellett volna annyiszor eldobni magunktól a korongot, mert így mindig jöhettek a finnek. Lehet, hogy rövid időre felszabadult a kapunk, de építkezni nem tudtunk. Sajnálom, hogy nem lett szorosabb a meccs. Jó, hogy gyorsan jönnek a meccsek egymás után, mert gyorsan túl kellett tennünk magunkat a franciák elleni kudarcon.”

MTI

80. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT (Szentpétervár)
FINNORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3–0
(0–0, 1–0, 2–0)
Szlovákia–Fehéroroszország 2–4 (0–0, 2–0, 0–4)

A-CSOPORT
Svájc–Lettország 5–4
(0–0, 3–3, 2–1)
Svédország–Kazahsztán 7–3 (3–1, 3–0, 1–2)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Finnország 4 4 17–5 +12 12
2. Kanada 3 3 20–2 +18 9
3. Szlovákia 4 2 2 12–11 +1 6
4. Franciaország 3 1 1 1 10–9 +1 5
5. Németország 3 1 1 1 8–9 –1 4
6. Egyesült Államok 3 1 2 9–11 –2 3
7. Fehéroroszország 4 1 3 9–22 –13 3
8. MAGYARORSZÁG 4 4 4–20 –16 0
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Csehország 3 2 1 11–5 +6 8
2. Svédország 4 2 1 1 16–10 +6 8
3. Svájc 4 1 1 2 13–13 0 7
4. Oroszország 3 2 1 10–7 +3 6
5. Norvégia 3 1 1 1 8–8 0 5
6. Dánia 3 1 1 1 7–8 –1 4
7. Kazahsztán 4 1 3 12–19 –7 2
8. Lettország 4 2 2 8–15 –7 2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik