Söpréssel bajnok a Sapa Fehérvár AV 19!

Vágólapra másolva!
2012.03.22. 17:52
null
A csata a döntő negyedik mérkőzésén is egyoldalú volt (Fotók: Mirkó István)
Címkék
A Sapa Fehérvár AV 19 hazai pályán 8–3-ra győzött a Miskolci Jegesmedvék ellen a jégkorong ob I döntőjének negyedik mérkőzésén, így söpréssel szerezte meg sorozatban tizedik bajnoki címét. A Volán 13. alkalommal lett aranyérmes a magyar élvonalban.

Miskolcon már szerdán, a párharc harmadik meccsét követően elbúcsúztak a szurkolók és a vezetők az idei bajnoki szezonban szereplő csapatuktól. Szó nincs arról, hogy kishitűek lettek volna a borsodi megyeszékhelyen, pusztán az eddigi eredmények és a realitás is azt mutatta, hogy az Alba Volán csütörtökön a finálé negyedik meccsén is diadalmaskodik, és ezzel „söpréssel" nyeri meg a bajnoki finálét a Miskolci Jegesmedvék ellen.

A szurkolók ünnepi hangulatot varázsoltak
A szurkolók ünnepi hangulatot varázsoltak

1. HARMAD

Fehérváron is a szokásos év végi ceremóniák vezették be a találkozót, a szurkolók különdíjait vették át a játékosok, majd – hogy biztos legyen, amit egyébként is mindenki biztosra vett – a 11. percben megszerezte a Volán a vezetést: Sofron István talált be a kapuba.

Nem sokáig maradt a táblán az 1–0-s részeredmény, 45 másodperccel később ismét Budai Krisztián mögé került a pakk, a másik székely származású fehérvári, Mihály Árpád duplázta meg a hazai előnyt. A harmad végéig még Budai Krisztián bemutatott néhány bravúrt a kapuban, majd jöhetett az első szünet.

2. HARMAD

A miskolci klub történetének legnagyobb bajnoki sikerét ünnepelni érkező maroknyi borsodi szurkolótábor a folytatásban sem hagyta abba a biztatás, pedig a különbség egyre csak nőtt. A 23. percben Harlan Pratt, majd két perccel később Magosi Bálint is feliratkozott a gólszerzők közé.

Fájóan egyoldalúvá vált a bajnoki döntő negyedik összecsapása is. A gólok mellett a hazaiak is elsősorban annak örülhettek, hogy Tokaji Viktor három hónap kihagyás után ismét meccset játszott, ez már csak a közelgő világbajnokság miatt a válogatottért szorítóknak is jó hír.

A 29. percben Orbán Attila lövése a lábak és a korcsolyák között talált utat a kapuba, ez volt az ötödik Volán-gól, majd jött a szépítés. A 32. percben a hazaiak védelmi bakiját kihasználva Martin Saluga lőtte ki a felső sarkot.

Bajnok a Volán
Bajnok a Volán

Sokáig nem örülhettek a gólnak, a bedobás után 27 másodperccel Mihály Árpád már másodszor vette be Budai Krisztián kapuját. A végszó a harmadban azonban a Jegesmedvéké volt, Rafaj Attila gólja zárta a játékrészt.

3. HARMAD

A felnőtt bajnokság idénybeli utolsó harmadának első felére nem maradt sok izgalom. A Fehérvár próbálkozott, a miskolciak azonban állták a sarat, így nem változott az eredmény. Az első feljegyzendő dolog a hazaiak kapuscseréje volt, Bálizs Bencét az utánpótlás-válogatott Pleszkán József váltotta a kapuban az 50. percben, majd két perccel később a túlsó kapu előtt pacsizhattak a Volán-játékosok Derek Ryan gólja után.

Az 55. percben Nagy Gergő is a kapuba talált, nem először történt ez Fehérváron, de a Volán ellen először volt eredményes az ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban – mindkét szurkolótábor tapsa volt a jutalma. A válogatott center egyébként is érdekes helyzetben volt, mivel az alapszakaszban, a Mol Ligában szerepelt az Alba Volán farmcsapatában, azaz a miskolci ezüstérem mellett tevékeny részt vállalt a sorozatban tizedik székesfehérvári aranyérem megszerzésében.

A zárszó és az utolsó gól azonban nem az övé volt, hanem Hajós Rolandé, aki az 59. percben beállította a 8–3-as végeredményt. Következhetett az éremátadás, ahol a miskolciak nyakában fényesen csillogott a bajnoki ezüstérem a Mol Liga- és a Magyar Kupa-ezüst után, a fehérváriak pedig örültek az újabb aranynak, de talán idén odaadták volna ezt egy eredményesebb EBEL-szereplésért.

A győztes csapat a trófeával (Fotó: Mirkó István)
A győztes csapat a trófeával (Fotó: Mirkó István)
TOKAJI: NEM KELL EGYBŐL FELRAKNI AZ „I”-RE A PONTOT


JÉGKORONG, OB I
DÖNTŐ, NEGYEDIK MÉRKŐZÉS
SAPA FEHÉRVÁR AV 19–MISKOLCI JJSE 8–3 (2–0, 4–2, 2–1)
Székesfehérvár, 2500 néző. Vezette: Halassy, Kovács B., Bedő
FEHÉRVÁR: Bálizs (Pleszkán) – Horváth A., Tokaji, Sofron, Vas M., Ladányi – Láda B., Pratt, KLASSEN, RYAN, MIHÁLY Á. – Sille, Orbán, Palkovics, Benk, Kovács Cs. – Hetényi P., Durco, Magosi, Hajós, Tóth A.
MISKOLC: BUDAI K. – Jarábek, Budai R., Bonar, NAGY G., SALUGA – Svasznek, Láda P., Rafaj, Dubek, Popovics – Orosz, Lindgren, Ritó, Szilágyi, Urbán – Miskolczi, Túróczy, Tóth-Jávor
Gólszerzők: 10:40 Sofron (Ladányi, Vas – 1–0), 11:25 Mihály (Ryan, Klassen – 2–0), 22:51 Pratt (Palkovics, Klassen – 3–0), 24:35 Magosi (Hajós, Tóth – 4–0), 28:48 Orbán (Palkovics, Sille – 5–0), 31:02 Saluga (Bonar, Nagy – 5–1), 31:29 Mihály (Ryan, Klassen – 6–1) 39:24 Rafaj (Dubek, Popovics – 6–2) 51:49 Ryan (Mihály, Klassen – 7–2), 55:02 Nagy (Bonar, Saluga – 7–3) 58:38 Hajós (Magosi, Tóth – 8–3)
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 40, a Fehérvár javára
MESTERMÉRLEG
Kevin Primeau: – A mai mérkőzésen is kiütközött a két csapat közötti különbség, de igazából annak örülök, hogy ki tudtuk szolgálni a közönséget. Csak rá kell nézni a szurkolóinkra, nagyon boldog mindenki, de a klub szempontjából is örvendetes, hogy zsinórban a tizedik bajnoki címet szerezte meg a csapat. Nehéz klubszezon végére értünk, de az idény még nem ért véget számunkra, mert innentől már a válogatottra fókuszálunk.
Kjell G. Lindqvist: – Természetesen mindig fájó a vereség, de előre tudtuk, hogy nem lesz esélyünk. Nem is volt, a Fehérvár ma is a játék minden elemében jobbnak bizonyult. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a különbség jót tesz a magyar hokinak, de most ezek voltak a feltételek, így is örülünk az ezüstéremnek.
PERCRŐL PERCRE
60. perc Vége a mérkőzésnek, söpréssel védte meg bajnoki címét a Volán!
59. perc Hajós Roland is eredményes volt. A kapu mögül fordult vissza, és becsapta Budait. 8–3
56. perc Nagy Gergő szép csel után gólt lőtt Pleszkánnak. Járt a taps a vendég és a hazai szurkolóktól is. 7–3
55. perc Sofron lőtt kapásból nagy erővel, de Budai mentett.
52. perc Derek Ryan megszerezte a hetediket. Mihálytól kapott jó korongot, és a bal oldalról a kapuba lőtt. 7–2
52. perc Klassen került nagy helyzetbe, de kimaradt.
50.perc A fiatal Pleszkán József váltotta Bálizs Bencét a Volán kapujában.
49. perc Palkovics ismét közel járt a gólszerzéshez, miután lecsapott egy pakkra a kapu előtt, de nem tudott túljárni Budai eszén, aki védte a rövid sarokra tartó, fonákkal leadott lövést.
41. perc Ladányi lőtt, Budai Krisztián védett.
41. perc Temérdek egyéni díj átadása után elkezdődött az utolsó játékrész.
3. HARMAD
40. perc. Vége a második harmadnak. A két miskolci gól ellenére csoda lenne, ha a Volán nem ünnepelne címvédést ma este.
40. perc Ilyen még nem volt: a második gólját is megszerezte a Miskolc egy meccsen. Bálizs védte Dubek lövését, de Rafaj Attila elé került a korong, aki az üres kapuba pofozta. 6–2
39. perc Sofron próbálkozott lövéssel egy csel után, de Budai védett.
35. perc Svasznek Bencét és Vas Mártont is leküldték, miután lökdösődtek egy kicsit.
35. perc Sofron Istvánt és Budai Rolandot kiállították két percre.
32. perc Fél perc sem telt, és jött a válasz. Mihály a második gólját is megszerezte. 6–1
32. perc Szépített a Miskolc! Martin Saluga vezette a kapura a pakkot a bal oldalon, majd Bálizs kapujába lőtt. Sportszerűen még a fehérvári szurkolók is megtapsolták. 5–1
29. perc Orbán Attila is feliratkozott a gólszerzők közé. A fiatal védő távolról vállalkozott lövésre, és a korong Budai kapujában kötött ki. 5–0
27. perc Előbb a Volán majdnem megszerezte ötödik gólját, majd a másik oldalon Urbán Péter vette célba a hazaiak kapuját, de Bálizs védett.
26. perc Jarabeknek kellett lemennie ápolásra.
25. perc Magosi Bálint is betalált. Hajós tette vissza jól a korongot a kapu mögül, és csatár nem kegyelmezett közelről. 4–0
23. perc A Volán ki is használta az emberfórt: szép összjáték után Harlan Pratt volt eredményes közelről. 3–0
23. perc Mihály kiállítása lejárt, míg Jarabeket leküldték bottal ütésért.
21. perc Elkezdődött a második harmad.
2. HARMAD
20. perc Vége az első harmadnak. A Volán 20 perccel közelebb került a címvédéshez.
20. perc A Fehérvár teljesen beszorította az emberhátrányba kerülő Miskolcot, de nem tudott betalálni, majd Mihálynak is le kellett ülnie két percre.
18. perc Jarabeket küldték le a bírók, miután Sofronnal szemben szabálytalankodott.
18. perc Tokaji helyzete után Sofron próbálkozott, de Budai nagyot mentett.
17. perc Palkovics senkitől sem zavartatva lőhetett a jobb oldalról, de Budai védte a nagy erejű löketet.
14. perc Dubek mehetett egy az egyben Bálizsra, de a fehérvári kapus hárított. A másik oldalon Sofron került nagy helyzetbe, de Budai védett.
12. perc Sille Tamást kiállították, fórban a Miskolc.
12. perc Megvan a második! Mihály Árpád kapta meg Ryantől a korongot a kapu bal oldalánál, és Budai kapujába továbbította. 2–0
11. perc Ezt már nem tudta menteni Budai: Sofron István kapta meg a korongot Ladányitól, és a vendégek kapujába lőtt. 1–0
11. perc Budai kapta le a levegőből Ladányi kemény lövését.
11. perc Sofron jól hozta helyzetbe magát egy csellel, de nem tudta eltalálni a kaput.
10. perc Magosi lőtt kapura a jobb oldalról, de Budai ezúttal is a helyén volt.
A Volán támad többet, de a Miskolc eddig állja a sarat, az összes fehérvári akciót kivédekezte az első kilenc percben.
5. perc Ismét Palkovics dolgoztatta meg Budait, de a vendégek kapusa hárította a közeli lövést. A Miskolc kivédekezte az emberhátrányt.
3. perc Jan Jarabeket küldték le a bírók bottal lökésért.
3. perc Palkovics tette vissza a pakkot a miskolciak kapuja mögül, de a védőkhöz került, majd ismét ő veszélyeztetett, de balról leadott lövését Budai védte.
1. perc Előbb Nagy Gergő tette középre veszélyesen a korongot a fehérváriak kapuja előtt, majd a Volán ellentámadásból veszélyeztetett.
1. perc Elkezdődött a találkozó. A fehérvári kapuban Bálizs Bence, a miskolciban Budai Krisztián kezdett.
1. HARMAD
JÉGKORONG OB I, DÖNTŐ
(AZ EGYIK FÉL NEGYEDIK GYŐZELMÉIG)
MISKOLCI JJSE (2.)–SAPA FEHÉRVÁR AV 19 (4.), A VÉGEREDMÉNY: 0–4
Miskolc–Fehérvár 1–7
Fehérvár–Miskolc 12–1
Miskolc–Fehérvár 0–7
Fehérvár–Miskolc 8–3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik