Az Alba Volánnak egy győzelem kell a címvédéshez

Vágólapra másolva!
2012.03.21. 17:54
null
Vas Márton és Budai Krisztián párosa (Fotók: Korponai Tamás)
Címkék
A Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapata hétgólos győzelmet aratott Miskolcon a házigazda Jegesmedvék otthonában, így egy győzelemre került a címvédéstől, hiszen a fehérváriak összesítésben 3–0-ra vezetnek az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban. A Miskolc két súlyos vereség után ezúttal a 33. percig tartotta a gól nélküli döntetlent, a záró harmadot viszont már egyre inkább fáradva háromgólos hátrányból kezdhette. A döntő negyedik, és nagy valószínűség szerint utolsó felvonására holnap, Székesfehérváron kerül sor.

1. harmad

Az első harmadot sikerült „pontszerzéssel” zárnia a Miskolcnak a döntőben, az eddigi hatot ugyanis kivétel nélkül elveszítette... Támadott, de inkább csak támadgatott a Volán, amely nem a tőle megszokott fordulatszámon pörgött. Budai Krisztián ugyan jól fogott a miskolci kapuban, miként előtte a védőtársak is kiválóan dolgoztak, de mindez sokkal inkább a vendégek kritikája volt egyben.

Miskolczi orra Mihály Árpád ütközése után vérzett
Miskolczi orra Mihály Árpád ütközése után vérzett

Miként az is, hogy emberelőnyben kevesebb veszélyt jelentett az ellenfél kapujára a Volán, mint tette azt a hajrában fórhoz jutó Miskolc. Mindkét kapust megdolgoztatták ugyan a csatárok, de olyan nagy bravúrra Budainak és Bálizs Bencének sem volt szüksége, hogy ne kapjon gólt. Becsülettel megdolgozott a gól nélküli harmadért a Miskolc, amely lelkes és fegyelmezett játékkal el tudta tüntetni a két csapat közötti jelentős különbséget (0–0).

2. harmad

Bő tíz percig tovább kereste önmagát és saját fonalát a Volán, szinte a Miskolc játszott mezőnyfölényben. A házigazdák lényegesen többet tettek a vezető találat megszerzéséért, erre a 33. percben mégis ők kerültek hátrányba. Akkor Palkovics Krisztián éles szögből húzta a korongot Budai Krisztián alatt a hazai kapuba, ez pedig megváltoztatta a találkozót. Több fehérvári kulcsembernek sikerült végre megmutatnia magát...

Sofron (balra) a 2. harmad végjátékában rázta meg magát
Sofron (balra) a 2. harmad végjátékában rázta meg magát

Sofron István előbb két egyéni akciót vitt, azonban a hazai túlerőnek sikerült mindkétszer legyűrnie őt. A 38. percben viszont Ladányi Balázs remek passzánál ziccerben már kihasználta a hazai védelem figyelmetlenségét.

A végjátékra emberelőnyös góllal növelte előnyét a vendégcsapat: a kiállított Popovics Patrik nem töltött kint a büntetőpadon egy percet sem, amikor Ladányi újabb zseniális gólpassza Mihály Árpádot találta meg a kapu előterében. A rutinos fehérváriaknak az is elég volt a megnyugtató háromgólos előny megszerzéséhez, hogy tíz perc alatt néhány játékosa az átlagnál azért többet vállalt, bár a kimagaslótól még ez is messze volt (0–3).

Hiába küzdött a Miskolc, újra sokgólos vereséget szenvedett
Hiába küzdött a Miskolc, újra sokgólos vereséget szenvedett

3. harmad

Bár a Volán motiváltan indult bele a harmadik játékrészbe, rövid idő elteltével a Miskolc jutott mezőnyfölényhez. Érett a házigazdák szépítő találata – másban aligha reménykedhettek –, de ehelyett Hajós Roland növelte a vendégek előnyét. Ez végleg elvette a hazaiak motivációját, az erejükkel pedig addigra már régen elkészültek. Egyre többször kerültek ziccerbe, ígéretes lövőhelyzetbe a fehérváriak, nem érkezett miskolci védő zavarni, vagy blokkolni.

Az 51. percben Benk András is eredményes tudott lenni, majd az 56. percben előbb Hetényi Péter, majd Sofron is betalált – utóbbi 2+1+-gyel zárta a mérkőzést –, ismét kiütésessé téve a Volán győzelmét. Hiába küzdött nagyot a Miskolc, ezúttal még a becsületgól sem jött össze (0–7).

ENNÉL TÖBBET ÉRDEMELTÜNK – NAGY
JÉGKORONG, OB I, DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
MISKOLCI JJSESAPA FEHÉRVÁR AV 19 0–7 (0–0, 0–3, 0–4)
Miskolc, 1000 néző. V: Babic, Abonyi, Wolf
MISKOLC: BUDAI K. – Jarábek, Chmelo, Bonar, NAGY G., Saluga – Svasznek, Láda P., Rafaj, Dubek, Popovics – Budai R., Lindgren, Szilágyi, Ritó, Miskolczi – Orosz, Tóth-Jávor, Túróczy, Urbán . Edző: Kjell G. Lindqvist
FEHÉRVÁR: BÁLIZS – Sille, Orbán, PALKOVICS, Láda B., Kovács Cs. – DaCosta, Horváth A., SOFRON, Vas M., LADÁNYI – Hetényi P., Pratt, Klassen, Johansson, Mihály. Á. – Varga A., Tóth A., Benk, Hajós, Magosi B. Edző: Kevin Primeau
Gólszerzők: 32:21 Palkovics (Kovács Cs., Hajós – 0–1), 37:24 Sofron (Ladányi – 0–2), 39:31 Mihály (Ladányi, Sofron – ee., 0–3), 47:19 Hajós (Da Costa – 0–4), 50:15 Benk (Orbán, Palkovics – 0–5), 55:41 Hetényi P. (Tóth A. – 0–6), 56:00 Sofron (Vas M., Ladányi – 0–7)
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 30, a Fehérvár javára
MESTERMÉRLEG
Kjell G. Lindqvist: – Harminc percig nagyon jól hokiztunk, abszolút meccsben voltunk, de az első gól kivégzett bennünket. Túl rövid a kispadunk, Miskolczi az orrát törte – ami csak négy percet ért, holott Lindgren korábban hasonló ütközésért négymeccses eltiltást kapott –, Chmelo pedig az ujját. Elégedett vagyok a csapattal, mert először játszottunk azonos szinten a Fehérvárral. Ha megszereztük volna a vezetést, akkor is kikapunk, de talán kisebb különbséggel.
Kevin Primeau: – A Miskolc láthatóan erősebb kerettel játszott ezúttal, nagyon lelkesen küzdött, miközben mi egyáltalán nem voltunk csúcsformában. Mindig nehéz alkalmazkodni az új sorösszetételekhez, de megmondtuk előre, hogy rotáljuk majd a keretet, szóval nem foghatjuk Ryan hiányára a kezdésünket. Az idő előrehaladtával viszont belejöttünk, kevesebbszer adtuk el a korongot, és úgy is lőttük a gólokat, hogy az ellenfél csak védekezett.
ONLINE TUDÓSÍTÁS
60. perc VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!
59. perc Vas Márton középre nézett, de éles szögből elvállalta a lövést, Budairól kijött a korong.
59. perc Nem sokáig játszhatott fórban a Miskolc, mert Nagy Gergő bottal csapott oda, így ki kellett ülnie a büntetőpadra.
58. perc Sille Tamás kapott két percet, mert hátulról lökte fel ellenfelét.
56. perc Sofron István újabb gólt lőtt, a Ladányi, Vas Márton rutinos páros ezúttal is készségesen szolgálta ki az első sor első számú gólfelelősét (0–7).
56. perc Hetényi Péter szerezte a vendégek hatodik találatát. Tóth Adrián tartotta a korongot, majd lekészítette társának, aki kilőtte a kapu bal oldalát (0–6).
53. perc Megint Saluga cselezte be magát ziccerig a jobb szélről indulva érkezett a kapu elé, de Bálizsban elakadt a lövés.
52. perc Elfáradt a Miskolc, a Volán játékosai egyre tisztább lövőpozíciókig jutottak: ezúttal Vas Márton lőtt, Budai viszont védett.
51. perc Benk András révén növelte előnyét a vendégcsapat. Palkovics a jobb szélről lőtt balra, onnan Orbán Attila küldte vissza kapu elé a korongot, a center helyé érkező Benk pedig úgy is a kapuba kotorta azt közelről, hogy közben a földre vitték (0–5).
48. perc Nagyon közel volt a szépítéshez a Miskolc, de gólt a Volán szerzett, név szerint Hajós Roland. Az érdem azonban legalább ennyire a nagy szólót bemutató és szép passzt kiosztó Justin da Costáé (0–4).
46. perc Saluga lőhetett közelről, Bálizsról kijött a korong, de nincs szerencséje a Miskolcnak: nem csorgott, nem pattant be a korong, és nem volt társ, aki odapiszkált volna.
45. perc Parázs pillanatok a fehérvári kapu előtt: Lindgren lövését kellett megfognia Bálizsnak.
44. perc Saluga lövését hárította Bálizs.
42. perc Meggyőzően kezdte a felvonást a vendégcsapat, Budainak kellett először védeni.
41. perc Elkezdődött a harmadik játékrész.
3. HARMAD
40. perc Vége a második felvonásnak.
40. perc Gyorsan gólra váltotta a fórt a Fehérvár, Mihály Árpád a gólszerző, Ismét Ladányi volt az értelmi szerző, élesen kapu elé tett korongját a hosszún helyezkedő székely csatár vágta be kapásból, Budainak esélye sem volt átérnie (0–3).
39. perc Popovics lökte keményen palánkra két percet érően Sille Tamást. A vétkessel Kovács Csaba pörölt, de aztán hagyta, így fórba került a Volán.
39. perc Pratt lövését védte Budai.
38. perc Sofron István növelte csapata előnyét, Ladányi Balázs a bal szélről vette észre a kapu előtt egyedül árválkodó társat, érkezett is a mértani passz, az EBEL-gólkirály pedig nem kegyelmezett, hanem büntetett (0–2).
38. perc Vas Márton közeli lövését védte Budai biztosan.
37. perc Sofron megint lehúzta védőjét, de lövésig már nem jutott a kapu előterében.
35. perc Jarábek megint távolról lőtt, amibe Nagy Gergő ezúttal is bele tudott szúrni a kapu előtt, de a korong elkerülte Bálizs ketrecét.
34. perc Sofron István három miskolci játékos mellett elsuhanva is kapu elé tudott érkezni, majd a jégre lökve még kapura húzta a korongot, de Budait nem lepte meg a próbálkozás.
33. perc Megszerezte a vezetést a Volán. A bal szélen a kapu elé ziccerben érkező Palkovics Krisztán kapott egy jó keresztpasszt, megvárta, amíg Budai eldőlt, majd éles szögből a miskolci kapus alatt a hazai hálóba lőtt (0–1).
33. perc Dubek vihetett ziccert, de lövés helyett passzolt, Popovicshoz viszont nem jutott el a korong.
32. perc Mihály lövését védte Budai.
32. perc Johansson cselezte át a komplett bal oldalt, de középre visszatett passzát nem érte el társ.
31. perc Jarábek előbb szép csel után emelt a fehérvári kapu elé, de ennyi is volt a helyzet, mert kontráztak a vendégek, a büntetőpadról visszatért Kovács Csaba passzát pont Jarábek blokkolta.
30. perc Jan Jarábek lövésébe tolt be a kapu előtt álló Nagy Gergő, de megúszta a kapott gólt a Volán.
29. perc Kovács Csabát állították ki két percre, nagy lehetőséget kapott a lendületben lévő Miskolc.
29. perc Bonar húzta meg egy jó passzal a jobb szélt, lövéshez is jutott, de Bálizs zárta a szöget és megfogta a korongot.
27. perc Rafaj lövését kellett védenie Bálizsnak.
26. perc Össztűz alatt a fehérvári kapu, előbb Bonar, majd kisvártatva Popovics Patrik lőtt.
25. perc A Tóth, Hajós duó okozott izgalmakat a miskolci kapu előtt.
24. perc Palkovics bal szélről leadott lövése középre jött ki Budairól, de középen nem volt érkező fehérvári társ, csak miskolci védő, aki takarított.
23. perc Kiegészült a Volán, Mihály ismét beszállhatott a játékba.
22. perc Ezúttal nem tudott felállni támadni a még emberelőnyben játszó Miskolc,d e aztán Dubek cselezte be magát ziccerig, de Bálizson már nem tudott kifogni, majd Svasznek Bence lőtte el a kapuvasat.
21. perc Elkezdődött a második harmad.
2. HARMAD
20. perc Vége az első harmadnak.
20. perc Gyorsan felállt a Miskolc, de lövésig nem jutott. A fehérvári védelem sokat korizott, de meleg pillanatokat élt túl.
19. perc Mihály Árpád ütközött keményen a Volán harmadvonala előtt Miskolczi Márkkal. A fehérvári támadót kiállították a játékvezetők, a fiatal miskolci vérző orral hagyta el a jeget. A Volán csatára kettő plusz kettő percet kapott.
17. perc Saluga és Joshua Bonar okozott nem kis zavart a vendégkapu előterében, de lövésig nem jutottak a házigazdák, bár a korong veszélyesen suhant el a fehérvári kapu előterében.
16. perc Dubek Vladimir lőtt a bal szélről, de Bálizs hárított, ki sem jött róla a korong.
15. perc Kiegészült a Miskolc, a házigazdák megúszták az emberhátrányt kapott gól nélkül.
14. perc Pratt távoli bombáját fogta biztosan Budai.
14. perc Nem nagyon tudott felállni a fórban lévő Volán, a Miskolc viszont kontrát vitt, Láda Péter lövését Bálizsnak kellett védenie.
13. perc Ladányi Balázs forgolódott, majd hozta helyzetbe a kapu előtt ziccerben lévő Vas Mártont, akit csel közben Alfred Lindgren akasztott bottal. A helyzet így kimaradt, de a hazai gárda megfogyatkozott létszámban.
11. perc Nagy Gergő feltűnése okozott zavart a fehérvári harmadban, a hazai akció végén Martin Saluga lőtt, a kapu mellé.
10. perc Egy megszerzett koronggal Mihály Árpád száguldott be a miskolci harmadba, lövéshez ugyan nem jutott, így passzolt, Harlan Pratt löketénél Budai lett a végállomás.
8. perc Benk András cselezgetett a miskolci kapu mögött, a kapu elé visszatett korongot Magosi Bálint lőhette rá közelről, de Budaiban elakadt a korong.
6. perc Ladányi Balázs tüzelt a harmadvonalról, de a kapu előtti tömörülésben elakadt a korong. A nyitány perceiben a Volán sebességben elmaradt önmagától – lehetőséget adva a miskolciaknak az eredmény tartására –, de egyre inkább érvényre juttatták az erőfölényüket.
5. perc Rafaj Attila távoli lövésénél Bálizsnak is játékba kellett avatkoznia, de a fehérvári kapus biztosan fogta a korongot.
3. perc Eric Johansson lőtt először kapura a mérkőzésen, de Budai jól zárta a szöget.
1. perc Elkezdődött a találkozó. A miskolci kapuban Budai Krisztián, a fehérváriban Bálizs Bence kezdett.
1. HARMAD
DÖNTŐ
(AZ EGYIK FÉL NEGYEDIK GYŐZELMÉIG)
MISKOLCI JJSE (2.)–SAPA FEHÉRVÁR AV 19 (4.), AZ ÁLLÁS: 0–2
Miskolc–Fehérvár 1–7
Fehérvár–Miskolc 12–1
Miskolc–Fehérvár március 21. (szerda), 18
Fehérvár–Miskolc március 22. (csütörtök), 18
Miskolc–Fehérvár március 26. (hétfő) – ha szükséges
Fehérvár–Miskolc március 28. (szerda) – ha szükséges
Miskolc–Fehérvár március 30. (péntek) – ha szükséges
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik