Jégkorong: a hajrában ismét a szlovénok kerekedtek felül

Szűcs András és Török Attila jelenti CeljébőlSzűcs András és Török Attila jelenti Celjéből
Vágólapra másolva!
2017.04.11. 21:35
null
A szlovén válogatott a hajrában fordított a mieink ellen (Fotó: Török Attila)
2011 óta sorozatban hatodszor is veszített Szlovénia ellen az idei divízió 1/A-világbajnokságot megelőzően az utolsó előtti edzőmérkőzését Celjében lejátszó magyar jégkorong-válogatott.

 

DIVÍZIÓ 1/A VB, KIJEV (Ukrajna)
MAGYAR MÉRKŐZÉSEK
április 22. (szombat), 12.30: Ukrajna–Magyarország
április 24. (hétfő), 19.30: Magyarország–Ausztria
április 25. (kedd), 16.00: Magyarország–Dél-Korea
április 27. (csütörtök), 16.00: Lengyelország–Magyarország
április 28. (péntek), 12.30: Magyarország–Kazahsztán

Érdekes helyszínre költöztették Szlovénia és Magyarország éves rendes edzőmérkőzését: Celjében 19 éve nem rendeztek válogatott meccset. Ki is éhezett a városka, főleg, mivel a klubcsapata, a HK ECE Celje nem éppen világverő, míg a két fellegvár, a Ljubljana és a Jesenice az EBEL-ben, illetve az alá tartozó Alpesi Ligában, azaz nemzetközi sorozatokban versenyez, addig a Celje csak és kizárólag odahaza, de még ott is a két nagy vívja a döntőt. Ám ettől még kijöttek nyolcszázan a parkszéli csarnokba, hogy megnézzék az elit-világbajnokságra készülő övéiket – meg persze a mieinket, akiknél a felkészülés során először játszhatott Hári János, aki vasárnap ért haza a svéd élvonalból kiesett csapatától, a Leksands IF-től. Itthon van már Stipsicz Bence is, akinek szintén befejeződött a klubidénye a tengerentúlon, ám az időeltolódás és az utazás okozta fáradtság miatt ő csak edzett kedden, Szlovéniába nem utazott el. Sebők Balázs pedig még el sem indult, mert a finn első osztály elődöntőjében vitézkedik a KalPával.

Ugyancsak kimaradt a meccskeretből a kapusoktól Duschek Dávid és Hetényi Zoltán, a hátvédektől Gőz Balázs, Orbán Attila, Varga Arnold és Vokla Roland, a csatároktól Csányi Karol, Hajós Roland, Nemes Benjámin, Reisz Áron, Somogyi Balázs, Szita Donát és Terbócs István.

Na de akit jégre küldtek, annak volt dolga: az első öt percben örültünk, ha kijutottunk a harmadunkból. Aztán két alacsony, de pörgőlábú emberünk, Nagy Krisztián és Hári János kiegyenlítettebbé tette a mecset: vitte a sorát a hátán, és a nagy szlovén nyomásba olykor belerondítottunk egy-egy lövéssel, hogy ne legyen kellemetlen az összkép. Egy páros kiállítás után egy hátrányt is mintaszerűen védekeztünk ki – megforgattunk benne kilenc embert is: olyan szépen csináltuk, hogy a cserék is simán pöröghettek –, így 0–0-val zárult az első harmad.

A másodikban játékban is feljöttünk: ha lövésszámban nem is vezettünk – meg gólokban sem, nyilván –, helyzeteink akadtak bőven: Galló Vilmos és Chris Bodó például igencsak hasonló félszólókat hagyott parlagon. Persze nemcsak Luka Gracnar, hanem Rajna Miklós is védett hatalmasokat, a mi kezdőkapusunk éppenséggel 1:48-nyi kettős emberhátrányban is tartotta a frontot, aztán „félidőnél" a megbeszéltek szerint átadta a helyét Bálizs Bencének.

Biztatóan hömpölygött tovább a meccs a harmadik játékrészben is, mi az hogy: a 45. percben Szirányi Bence lövése kijött Andrej Hocevarról, Galló pedig ott termett, hogy a helyére tegye (0–1)!

Viszont az előny majdnem eltűnt a következő támadással, ám Bálizs Bence bravúrral védett – ekkor még... Az 50. percben azonban már elrepült mellette a korong, amelyet Miha Verlic zúdított a bal felsőbe (1–1). Már az utolsó öt percen belül jártunk, amikor egy alapvonal mögül feltett pakkot meg Sabahudin Kovacevic lőtt a jobb felsőbe (2–1). Tíz perc alatt megfordult tehát az állás, és mivel a lefújásig már nem változott, sorozatban hatodszor is kikaptunk a délnyugati szomszédtól, amelyet legutóbb 2011. április 9-én tudtunk legyőzni.

Az április 22-én kezdődő divízió 1/A-világbajnokság előtti utolsó edzőmérkőzésünket ugyancsak Szlovéniával játsszuk, csak már Budapesten, a Tüskecsarnokban április 18-án, azaz jövő kedden.

JÉGKORONG FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS, FÉRFIAK
SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 2–1 (0–0, 0–0, 2–1)
Celje, 800
néző. V: Fajdiga, lesnjek, Rakovic, Rezek
SZLOVÉNIA:
Gracnar (Hocevar) – Pretnar, Kovacevic 1 – Kranjc, Podlipnik – Stebih, Tavzelj – Repe – D. Rodman, Ticar, Jeglic – Urbas, Mursak (1), Verlic 1 – Ograjensek, Golicic, Kuralt (1) – Hebar, Pem (1), Koblar – Simsic. Szövetségi kapitány: Nik Zupancic
MAGYARORSZÁG: Rajna (Bálizs) – Kovács B. Z. Wehrs – Mestyán, Kiss D. – Sagert, Szirányi B. (1) – Pozsgai, Garát – Vas J., Hári J., Dansereau – Kóger D., Sarauer, Bodó – Nagy K., Erdély, Galló V. 1 – Magosi B., B. Orbán, Benk. Mb. szövetségi kapitány: Majoross Gergely
Kiállítások: 16, ill. 16 perc
MESTERMÉRLEG
Nik Zupancic: –
Ez volt az első felkészülési mérkőzésünk, meglátszott, hogy sokaknak korán fejeződött be a klubidénye, és két hónapja nem volt tétmeccsük. A fő célunk az volt, hogy sokat korcsolyázva gyorsan és egyszerűen hokizzunk. Az eredmény nem volt fontos, de persze mindig mindenki nyerni akar, főleg a saját közönsége előtt, és szerintem rászolgáltunk a 2–1-es győzelemre. Kicsit jobban bántunk a koronggal, és jól reagáltunk, amikor hátrányba kerültünk, kihasználtuk mindkét nagy helyzetünket.
Majoross Gergely: – A küzdés rendben volt mindkét oldalon, mi is jól álltunk bele a meccsbe, ami elég kemény játékot hozott, ahogy arra számítani is lehetett. Az elején kicsit bajban voltunk azzal, hogy miként hozzuk ki a korongot, ami igaz volt ránk az előző két mérkőzésen is. Ezek magas szinten játszó csapatok, kevesebb az idő, mint amihez szoktunk, meg kell találnunk a módját, hogy ezt jobban csináljunk. Nyilván több gól kell a győzelemhez, de jól hokiztunk. Sok választ kaptunk, de akadnak még kérdéseink, jó, hogy van még egy meccsünk.

Az A-válogatott felkészülési mérkőzései:

Április 3., hétfő: Magyarország–Svédország 0–4
Április 7., péntek: Magyarország–Finnország 1–6
Április 11., kedd: Szlovénia–Magyarország (Celje) 2–1
Április 18., kedd, 19:00: Magyarország–Szlovénia

AZ A-VÁLOGATOTT 38 FŐS KERETE
Kapus:
Bálizs Bence (MAC), Duschek Dávid (DAB), Hetényi Zoltán (Fehérvár AV19), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)
Védők: Garát Zsombor (Austin Bruins, amerikai), Gőz Balázs (DVTK), Kiss Dániel (Újpest), Kovács Bronson Zoltán (MAC), Mestyán István (MAC), Orbán Attila (Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (MAC), Kalvin Sagert (Fehérvár AV19), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, amerikai), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (Debrecen), Vokla Roland (MAC), Kevin Wehrs (Villach, osztrák)
Csatárok: Bartalis István (Schwenningen, német), Benk András (Újpest), Chris Bodó (Fehérvár AV19), Csányi Karol (Újpest), Keegan Dansereau (DAB), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hajós Roland (DVTK), Hári János (Leksands, svéd), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK), Nagy Krisztián (MAC), Nemes Benjámin (Újpest), Brance Orban (Fehérvár AV19), Reisz Áron (Fehérvár AV19), Andrew Sarauer (Fehérvár AV19), Sebők Balázs (KalPa, finn), Somogyi Balázs (MAC), Szita Donát (Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC), Vas János (Fehérvár AV19)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik