Európai hokitúra - Széligék otthona egy havas San Francisco

SZŰCS ANDRÁS (szöveg), Veres Viktor (fotó), Kibédi Péter (videó)SZŰCS ANDRÁS (szöveg), Veres Viktor (fotó), Kibédi Péter (videó)
Vágólapra másolva!
2013.11.25. 18:03
null
Lélegzetelállító táj (Fotók: Veres Viktor)
Örökre emlékezetes nap marad a szombatunk is, amelyet Szélig Viktorral és családjával töltöttünk el Brianconban. A magasban fekvő kisváros maga az élmény: a helyiek imádják a sportot, a városban mégis a hokicsapat az egyetlen klub, de az az egy a hátrányos helyzetűekkel is példamutatóan bánik, honfitársunknak is hála. Mégis továbbindultunk e lenyűgöző helyről – egy valóságos síparadicsomba.

 

KORÁN JÖTT KARÁCSONY

Miként korábban Vas Mártonnak, úgy Szélig Viktornak is hoztunk ezt-azt Magyarországról. Küldött csomagot a Magyar Jégkorongszövetség és hoztunk rendelt cuccokat is.

Ki nem találnák, de a vásárfia egyik adagja majonéz volt: Franciaországban felmérhetetlen mennyiségben gyártanak ilyesmit, és valószínűleg több köze van az eredetihez, mint a nálunk kaphatónak, mégsem passzol a magyaros kukoricasalátához, mint most megtudtuk.

A másik szatyor sportos csokival volt tömve, amit Szélig Viktor fia, Marcell mint Stanley-kupát emelt a magasba.

Reggelre megérkeztek a hegyek Brianconba.

Miként azt „elsztorizta” nekünk Szélig Viktor, amikor 2006-ban kiszerződött Brianconba, ugyanúgy sötétben érkezett, ahogy ezúttal mi. A városról nem tudott sokat, ezért miután este holtfáradtan ágyba zuhant és reggel elhúzta a függönyt, igencsak meglepetten tapasztalta, micsoda hegyóriások állják körbe a települést. Tekintélyes – talán ez a legjobb jelző arra a vonulatra, amely a környékén magasodik, természetesen már hóval borítva. Maga a városka azonban nem hatalmas, ellenkezőleg, barokkos túlzással három-négy utca jobbra és balra, néhány olyan emelkedő, mint San Franciscóban, szép építészetű óváros – és egy jégcsarnok.

Utunk során számtalan sportvárosban járunk-kelünk, volt, ahol a jégkorong egy sport a sok közül, van, ahol fontos, van, ahol a legfontosabb, de Brianconban az egyetlen. Itt nincs más. A jelenleg Diables Rouges de Briancon néven szólítható hokiklub annak idején még „télisport-egyesületként” alakult, a színe sem piros-fehér-fekete volt, hanem égszínkékféle.

A futó szezonban is használ egy ilyet a csapat, mert az idén nyolcvanéves, az idényben tehát minden a jubileumról szól, hogy ismét csak Széliget idézzük, aki nemcsak játékosa, hanem már igazgató-féléje is a szervezetnek. Nem ő a főnök, még csak tanulgatja a dolgokat – nagyjából, mint Palkovics Krisztián az Alba Volánnál –, de már kikacsintgat a játékos-pályafutása utánra is

Máris tett egy nagy észrevételt, amit Magyarországon oly sokan még nem: már nem elég csak a sport, kell a körítés. Neki is köszönhető például, hogy Brianconban a szünetekben az emberek már nem a rolba körözését nézik fapofával, hanem mindig megy a műsor: a legutóbbi bajnokin éppenséggel sledge hockey meccs volt, ami paralimpiai sportág. Itt éppenséggel „hendikephokinak” nevezték, amint a mozgássérült, olykor végtaghiányos sportemberek egypengés szánkón két fél bottal hajtva magukat és terelve a pakkot jégkorongoztak. Öt percet voltak a pályán, 1–0 lett az eredmény – remekbe szabott, alányúlós pipás gól volt –, de a játékosok átizzadták az összes szerelésüket és miközben kisegítették őket a jégről, aztán mankóval távoztak a kispadoktól, tombolt a lelátó.

Így is lehet.

Megizzadtak – a sledge hockey-játékosokat vastaps kísérte
Megizzadtak – a sledge hockey-játékosokat vastaps kísérte

 

A FELHŐK FELETT, TÉNYLEG

Valahol még Morzine előtt a hegyekben megálltunk úgy fél órára. Tekeregtünk felfelé a szerpentinen, helyenként olyan ködben, mintha tejfölben gázoltunk volna előre. De egyszer csak kibukkantunk a felhők közül, és a tiszta égbolton millió csillag látszott, alattunk pedig a felhőbe burkolózó kisváros fényei, amelyek átvilágították a fehérséget. Csodás látvány volt, és miközben a Porsche Hungaria által rendelkezésünkre bocsátott Skoda Superbet letettük az út szélén, elhúzott mellettünk pár autó. Pontosan egy pár, mert a harmadik egy francia fiatalemberrel a volánnál és egy szőke lánnyal a jobb egyben megállt, és ijedten érdeklődött, hogy mi történt velünk, miben segíthet, amikor mondtuk, hogy köszönjük, semmiben, csak leesett az állunk, és azt keressük hatalmas objektívvel a kezünkben.

Aztán elgondolkodtunk, hogy a Kékesen vajon meddig állnánk vészvillogóval, míg valaki hozzánk szólna…

Briancon amúgy is különleges hely. Egyrészt adva vannak a hegyek, a sípályák, a turizmus, másrészt a város hagyományosan munkás, tehát nem csak az idelátogatóktól termelődik a GDP. Három út vezet ki a városból, amelyek telente kapják az égi áldást, ezért a hőskorban bőven előfordult, hogy se ki, se be hetekig, és az egymásra utaltság valahogy beivódott a helyiekbe, talán ezért is olyan családias a hangulat a meccseken.

Szélig Viktorék a nyolcadik karácsonyukat is Franciaországban töltik majd, és mi sok egyéb mellett erről is beszámolunk a Nemzeti Sportban hamarost.

De most továbbindultunk, elkanyarodtunk Grenoble felé, ahol a Briancon hasonló Winter Classicet játszik majd december 22-én, mint amilyen a Városligetben lesz december 13–15-én a Sapa Fehérvár AV 19 EBEL-rangadóival, illetve a Dab.Docler és a Miskolci Jegesmedvék Mol Liga-rangadójával (és ha már itt tartunk: a Karácsonyi Hokibulira a tikettek a jegyed.hu-n szerezhetőek be), aztán megszagoltuk a kézilabdázó Császár Gábor kihűlt lábnyomát Chambéryben, odasandítottunk Albertville 1992-es téli olimpiai lankáira, gurultunk Annecy irányába, ahol 2018-ban lehetnének ötkarikás játékok, ha nem Pjongcsang nyerte volna el a rendezést, hogy végül megérkezzünk Morzine-ba, ahol Gőz Balázs jégkorongozik.

Egy igazi síparadicsomban.

A Szélig-család örült munkatársaink érkezésének
A Szélig-család örült munkatársaink érkezésének

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik