Európai hokitúra - Magyaros menők Mainhattanben

SZŰCS ANDRÁS (szöveg), Veres Viktor (fotó), Kibédi Péter (videó)SZŰCS ANDRÁS (szöveg), Veres Viktor (fotó), Kibédi Péter (videó)
Vágólapra másolva!
2013.11.18. 12:41
null
Vas Márton (jobbra) a másodosztályba készülő Löwen alapembere (Fotó: Veres Viktor)
Európai sporttúránk negyedik napján átgurultunk Ausztriából Németországba, ahol még a harmadosztályú jéghokimeccs is elsőrangú. Vas Mártonék tizeneggyel verték meg az aktuális ellenfelet, a csarnok tele volt, az itt is dolgozó szövetségi kapitányunk, Rich Chernomaz mégsem elégedett, pedig Európa és a világ egyik legjobb városában él. Pár napig mi is Frankfurt am Mainban maradunk a lenyűgöző felhőkarcolók között.

 

 

A PLAFON ALÁ NYÚLNI
„Fel kéne emelni a tetőt, és aláhúzni még egy szintet” – ezt mondta Rich Chernomaz, miközben a Löwen–Neuss meccset néztük a lelátóról. A Frankfurt sportigazgatója szerint a 6946 férőhelyes csarnok alapnak teljesen jó – bár otthon lenne akár csak egy ilyenünk… –, de mivel ő a DEL-ben képzeli el a csapatot négy-öt éves távlaton belül, növelni és fejleszteni kéne a pályát, amely a város tulajdona. Ez pedig okoz némi gondot, mert például a VIP-etetőnek szükséges területet bérelni a csarnokon belül drágább, mint azon kívül, ezért a Löwen inkább felrántott egy könnyűszerkezetes épületet a hátsó bejárattal szemben, és ott kényezteti a nagyon fontos személyeket.
Chernomaz ötletét egyébként könnyedén minősíthetjük fantazmagóriának, ugyanakkor az eltökéltségét tekintve nem lepődnénk meg, ha néhány szaki tényleg alányúlna a plafonnak, és betolnák a nézőtér második emeletét…

Miután túl voltunk Salzburg nevezetességein, úgy, mint a Red Bull labdarúgó-edzőközpontja, jégcsarnoka, a Hangar 7, Kóger Dániel plakátja és Lőw Zsolt maga, búcsúként körbejártuk a vár környékét, és persze elsétáltunk Mozart szülőházához, amely a lenyűgöző belvárosnak is az éke.

Az más kérdés, hogy a globalizáció ezt a vidéket sem kíméli: Wolfgang Amadeusék házának aljában egy SPAR-közért, két oldalában egy Nordsee-étterem és egy H&M ruhabolt található. De van tovább, a környező boltok tele vannak Mozartkugelekkel, ez még oké, az már izgibb, hogy a jelen legkelendőbb árucikke a fürdőkádba való műanyag gumikacsa – Mozart-féle parókával, feltehetőleg Kínából, avagy a folyvást kattogtató ázsiai turista megveheti, amiből a honfitársa otthon fröccsöntött egymilliót...

A Red Bull-sportbiradalmat magunk mögött hagytuk tehát, és nekivágtunk a Frankfurt felé vezető 540 kilométernek. A Porsche Hungaria által biztosított hófehér Skoda Superb csendesen és hatékonyan gurult, pár röpke óra alatt teljesítettük a távot, és közben egy honfitársunknak még a figyelmét is felhívtuk arra, hogy Európa legjobb autópálya-hálózatán sem árt a világítás használata. Egyebekben izgalommentes volt az autókázás, amely után estére a Löwen Frankfurt jégkorongmérkőzésére voltunk hivatalosak.

Stábunkkal hasít a Skoda Superb
Stábunkkal hasít a Skoda Superb

Kis magyar kolónia ügyködik az oroszlánoknál, a sportigazgató a nálunk felnőtt és U20-as hokikapitány, Rich Chernomaz, a vezetőedző a tavasszal még Miskolcon trénerkedő Tim Kehler, a legjobb hátvéd pedig válogatott játékosunk, Vas Márton. A Löwen jelenleg a harmadosztályban, az Oberliga Nyugati csoportjában szerepel, de nem ott a helye. Már a nyáron be akart kerülni a profin szervezett első osztály, a DEL mintájára átalakított DEL2-be, ám nem engedték – most az a feladat, hogy az első kettő helyezett egyikeként zárjon, és tutira feljusson –, ám „Cherno” a másodosztályra szerelte fel a keretet, amely így viszont eggyel lejjebb agyonver mindenkit. Vasárnap este a Löwen 13–2-re nyert a Neuss ellen, amelyet október 25-én 21–0-val intézett el, az előző hétvégén, a divízió legnagyobb rangadóján pedig 5–1-re nyert a csapat a Kassel ellen.

NÉZZ AZ ÉG FELÉ!
Manhattanbe utazás előtt Frankfurt am Main jó kis felkészítő: néz itt az ég felé pár felhőkarcoló, amik éjjel megvilágítva szenzációsan festenek. A legmenőbb a Sir Norman Foster tervezte, 259 méteres Commerzbank Tower, amely egy dekáddal ezelőttig a legmagasabb toronyház volt Európában. Jó hely ez: itt született anno Johann Wolfgang von Goethe és Henri Nestlé is, manapság pedig ez a világ egyik legmagasabb életszínvonalú városa – a fene se gondolta volna, hogy e metropolisban a Löwen Frankfurt plakátjaival van tele a belváros, de tényleg a fekete-narancs háttérrel kihangsúlyozott szürke oroszlán hív jégkorongozni Mainhattan utcáin lépten-nyomon.

Most az volt az érzésünk, sem a Frankfurtnak, sem a Neussnak nem itt lett volna dolga: előbbinek nem a harmadosztályban, utóbbinak nem a Löwen arénájában. A Neuss ugyanis amatőr brigád, a játékosok munka után edzenek, és nincs egy vasa sem a klubnak, amelyet mégis rákényszerítettek, hogy induljon el az Oberligában („Nincs bennük érzés" – mondta a döntnökökről Chernomaz), ahol vörösre fenekelik minden este, úgyhogy a Löwen-drukkerek kitalálták, a bemutatásnál egyenként szólítsák jégre az ellenfeleket is, hadd ünnepeljék meg őket elismerésük jeléül.

Amúgy is parádés volt a hangulat: kígyóztak a sorok a bejárat előtt, mintha David Copperfield készült volna trükkhöz a palánknál, akkora füstből zúdultak ki a hazai játékosok, miközben a háromezres közönség csillagszórókkal világította be a sötétséget. Ismételjük, ez a harmadosztály, nem is az első, a nagy DEL, ahol majd kedden járunk, Sofron Istvánék bajnokiján.

Haladunk egyre nyugatabbra, haladunk egyre feljebb.

A hangulat mindenesetre már most a DEL-t idézi
A hangulat mindenesetre már most a DEL-t idézi

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik