Női jégkorong-vb: Most sokkal több időnk van, hogy összeálljunk – Cortina

Vágólapra másolva!
2024.04.04. 16:59
Pat Cortina megkezdte a felkészülést a magyar női jégkorong-válogatottal (Fotó: Dömötör Csaba)
Pat Cortina szövetségi kapitány elégedett az első napokkal, miután a magyar női jégkorong-válogatott hétfőn, Mátyásföldön elkezdte a közvetlen felkészülést a divízió I/A-világbajnokságra.

 

A kanadai szakember felnőtt szinten a 14. vb-jére készül, ahogy fogalmazott, ugyanolyan izgatott, mint az edzői pályája elején, és várja már a mostani tornát. Cortina tavaly, a kanadai kiesés után új ciklus kezdetéről beszélt, ennek részleteit osztotta meg most a szövetség honlapjának adott interjúban.

„Új játékosokat hívtunk be a keretbe, amikor csak lehetőségünk adódott erre. Néhány rutinosabb játékos, akivel korábban nem voltunk maradéktalanul elégedettek, jobb teljesítményt nyújtott ebben a szezonban, mutatva, hogy részese akar lenni a csapatnak továbbra is. Sikerült tehát versenyt teremteni, ami mindig segíti a fejlődést, ez volt az egyik cél” – mondta.

„Ez egy átmeneti hét. Naponta egyszer edzünk a jégen, a játékosok az erőnléten is dolgozhatnak, és időt tölthetnek együtt” – mondta az edzőtáborról. „Szimbolikusan levesszük a klubcsapatok mezét és felvesszük a válogatott mezt ezen a héten. Tavaly néhány nappal az utolsó bajnoki fordulók után máris kezdődött a világbajnokság, ilyenkor nehéz megemésztenie egy játékosnak, hogy a klubszezon véget ért. Most viszont szerencsére sokkal több időnk van, hogy összeálljunk és elkezdjünk válogatottként is gondolkodni.”

A szövetségi kapitány első benyomásai jók, szerinte hétfőn és kedden az intenzitás és a fókusz is remek volt, aztán szerdán ez csökkent, de a küzdőszellemre nem lehet panasz. „És ez is fontos, hiszen előfordulhat, hogy nem vagyunk élesek, de akkor is keményen kell dolgozni” – jelentette ki.

A csapatkapitány, Garát-Gasparics Fanni sérülés miatt kihagyja a vb-t, Cortina szerint nem egy ember feladata lesz a pótlása. „Tavaly, amikor Huszák Alexandra keze megsérült, akkor is arról beszéltünk, hogy direktben nem lehet pótolni. Ez nem egy játékosra vár, hanem a csapatra, a közösségre: együtt kell Fannit helyettesíteni. Ehhez mindenkinek előre kell lépnie, ami a vezetői szerepet illeti, és abban is, amit a jégen nyújt. Szerencsétlen a helyzet, tavaly rengeteget dolgozott azért, hogy bekerüljön az Ottawa keretébe, megérdemelten jutott el a PWHL-be. Hiányozni fog, de Fanni mindig minden helyzetből erősebben tér vissza” – mondta ezzel kapcsolatban.

A következő napok programjáról a szakember úgy fogalmazott: pénteken egymás közötti meccset játszanak, amely után módosítanak a kereten. „Az amerikai egyetemisták jövő héten tudnak becsatlakozni a munkába. Akkor elkezdjük a részleteket alaposabban begyakorolni, és ezt az osztrákok elleni itthoni meccseken tudjuk is tesztelni” – mondta.

Az együttes jövő pénteken és szombaton Mátyásföldön játszik két mérkőzést Ausztriával. A végleges keret április 17-én utazik el a vb helyszínére, Klagenfurtba, és a rajt előtt még a hollandokkal találkozik. A divízió I/A-s vb április 21-én rajtol, az ellenfél a Koreai Köztársaság, Hollandia, Norvégia, Ausztria és Franciaország lesz. Az A–csoportba az első két helyezett jut fel.

A KERET
Kapusok: Németh Anikó (Björklöven, svéd), Milibák Helga (BJA), Révész Zsuzsa (MAC Budapest), Takács Noémi Zoé (MAC Budapest)
Hátvédek: Balog Gréta (MAC Budapest), Gengeliczky Dorottya (Trine University, amerikai), Kiss-Simon Franciska (HKB), Koncz Boglárka (HKB), Márton Adél (OHA, kanadai), Mayer Fruzsina (HKB), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (SDE, svéd), Szabó Bonita (Dornbirn, osztrák)
Csatárok: Báhiczki-Tóth Boglárka (HKB), Dabasi Réka (HKB), Fehér Nikolett (HKB), Gondos Tamara (MAC Budapest), Hiezl Réka Effi (Vasas), Horváth Imola (MAC Budapest), Huszák Alexandra (MAC Budapest), Imets Mercédesz (BJA), Jókai-Szilágyi Kinga (Skelleftea, svéd), Kreisz Emma (University of Minnesota, amerikai), Metzler Regina (OHA, kanadai), Mozolai Berta (Stanstead College, kanadai), Pázmándi Zsófia (Plattsburgh, amerikai), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Míra (University of Maine, amerikai), Szamosfalvi Petra (HKB), Weiler Krisztina (MAC Budapest), Williams Hayley (HKB)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik