Csak két harmadon keresztül volt egyenrangú partner a Jasko-csapat

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2007.11.09. 21:26
Az Erste Bank, az osztrák élvonalbeli jégkorong-bajnokság alapszakaszának 18. fordulójában az Alba Volán hazai pályán kiütéses, hatgólos vereséget szenvedett a Pat Cortina által gardírozott Innsbruck együttesétől. Két harmadon keresztül fel tudta venni a tempót a fehérvári csapat ellenfelével, de a harmadik harmadban 4:16 perc alatt négy gólt kaptak Jan Jasko tanítványai, ezzel a találkozó is eldőlt és végleg a padlóra kerültek.
A harmadik felvonásban megsemmisült a sarat addig igen jól álló Alba Volán
A harmadik felvonásban megsemmisült a sarat addig igen jól álló Alba Volán
A harmadik felvonásban megsemmisült a sarat addig igen jól álló Alba Volán
A harmadik felvonásban megsemmisült a sarat addig igen jól álló Alba Volán

Határozottan vetette bele magát a küzdelembe a Volán, amely némi kiegyenlített mezőnyjátékot követően aktívabbnak tűnt a játékot ekkor inkább csak lassító, ellenfele hibájára váró vendégeknél.

Az osztrák csapatnak nem kellett sokat várni az első izgalmasabb lehetőségre, hiszen Kovács Csaba kiállítása miatt már a negyedik perc közepén emberelőnybe kerültek.

Szorgos védekezésének köszönhetően azonban a fehérváriak kibekkelték a hátrányt, lövéshez sem nagyon hagyták jutni az ellent, igaz, egy kontralehetőség miatti kinyílás elég volt az osztrákoknak, hogy Budai Krisztiánt teszteljék.

A Volán kapusa azonban a helyén volt: védett lábbal, kézzel, tenyerelt kósza korongra, paskolt lecsorgóba.

A fehérváriak előtt a kilencedik perc elején csillant fel a remény - egyenlő létszámnál a kiegyenlített mezőnyjáték ellenére nem sikerült igazából gólhelyzetig dolgozni az akciókat -, de Schwitzer kiállítása nem hozott hazai gólt. Kevéssel később ugyanő volt a kétperces büntetéssel sújtott, de hiába a Volán-helyzetek és lövések, a háló nem rezdült meg.

Perc sem volt hátra a harmadból, amikor Stastnyt állították ki a játékvezetők, Larocque pedig, aki egy harmadvonalról hátrapasszolt korongot lőtt be Budai mellett-alatt a fehérvári kapuba, megszerezte a vezetést az Innsbrucknak.

A második harmad osztrák előnnyel kezdődött, de a nagy lehetőség Stastny előtt adódott, aki ziccerben léphetett ki, de nem volt igazán ütőjén a korong, így Mikko Strömberg hárítani tudott, a kipattanót pedig éles szögből a kapu előtt keresztbevágta a fehérváriak légiósa.

Mindkét oldalon adódott kisebb-nagyobb lehetőség a gólszerzésre, de a jó védekezéshez jó kapusteljesítmény párosult, így érintetlenek maradtak a kapuk. Egészen a hajráig, amikor ismét a vendégek ünnepelhettek. Akkor egy gyors baloldali akció végén a jobbszélen a támadást üresen kísérő Tomaz Razingart találta meg mértani keresztpassz, ő pedig nem hibázott: Budai mellett kilőtte a kapu jobb oldalát.

Két gól a két harmad hajrájában, hogy legyen miről beszélnie Jan Jaskónak a Volán öltözőjében a harmadszünetekben.

A harmadik felvonásra nincs megfelelő kifejezés, K.O. volt a javából. Pedig a fehérváriak rejtett tartalékjaikat mozgósítva erőn felül kezdték a játékrészt, szinte kapujuk elé szegezték a vendégeket.

Larocque egy szépen lekészített koronggal éles szögből, emberek között kilőtte a hosszú felsőt - pók nem maradt szárazon -, ez megfogta a fehérváriakat, akik az ezt követő percekben padlóra kerültek.

Két perc múlva négy védő között is eredményesen fejezett be akciót két vendégjátékos - Ofner volt gólt jegyző -, majd Mäkinen közeli bombája ellen nem volt hatásos ellenszer. Nem volt ekkor már erő és motiváció sem a fehérváriakban - nem volt ütköző, zavaró ember a lövéseknél, de még blokkoló sem -, miközben a vendégek örömhokit mutattak be. Speciel ettől nem lettünk boldogabbak, sőt…

A kilencedik perc elején egy kapu előtti korongot Dagenais piszkált be Budai ketrecébe, amellyel már a kellemetlen hatgólos különbség alakult ki a két gárda között.

A hátralévő részben az Innsbruck már nem igazán strapálta magát, a Volán pedig hiába dolgozott legalább a szépítő találat megszerzéséért.

Pat Cortina együttese tizenegyedik győzelmét aratta, Jas Jasko csapata tizenötödik - már ami a rendes játékidőt illeti, mert van még további kettő a túlórából - vereségét szenvedte el.

ERSTE BANK LIGA, OSZTRÁK ÉLVONALBELI JÉGKORONG-BAJNOKSÁG, ALAPSZAKASZ, 18. FORDULÓ:

ALBA VOLÁN - INNSBRUCK 0–6 (0–1, 0–1, 0–4)
Székesfehérvár, 1700 néző, V: Trilar, Hribar, Rakovic (mindhárom szlovén)
ALBA VOLÁN: Budai – Horváth A., Tokaji, Palkovics, Ocskay, Benk, Allen, Galvins, Stastny, MacSweyn, Fodor, Svasznek, Kangyal, Kovács Cs., Gröschl, Vaszjunyin, Borostyán, Ondrejcík, Rajz, Majoross. Edző: Jan Jasko
INNSBRUCK: STRÖMBERG – Klimbacher, Unterluggauer, Dagenais, Pare, Mäkinen, Helfer, LAROCQUE, Razingar, DARBY, Ofner, Hohenberger, Schwitzer, Müller, Pewal, Lindner, Gruber, Hanschitz. Edző: Pat Cortina
Gólok: 19:38: Larocque (Darby, Helfer – emberelőny, 0–1). 38:53: Razingar (Darby, Helfer, 0–2). 43:46: Larocque (Darby, Razingar, 0–3). 45:48: Ofner (Dagenais, 0–4). 47:11: Mäkinen (Pare, Razingar, 0–5). 48:02: Dagenais (Pare, Unterluggauer, 0–6)
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
MESTERMÉRLEG
Jan Jasko: Két harmadon keresztül jól játszottunk, jól védekeztünk, de a gólhelyzetek kihasználása ismételten problémát okozott. Olyan hibákat pedig a kapu előtt nem szabad elkövetni, amilyeneket mi elkövettünk az utolsó harmadban, amikor a gólok zömét is kaptuk. Tovább kell mennünk, vasárnap meg kell próbálnunk Bécsben szépíteni.
Pat Cortina: Becsapós ez a gólkülönbség, ha a Volán nulla kettő után kihasználja gólhelyzeteit, más is lehetett volna a végeredmény. Jó úton járnak a fehérváriak, de idő kell ahhoz, amíg beleszoknak ebbe a bajnokságba.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK:
HK Acroni Jesenice Vienna Capitals 6-5 (1-4, 4-1, 1-0)
Klagenfurter AC -Olimpija Ljubljana 4-3 (2-1, 1-0, 1-2)
Villacher SV - Red Bull Salzburg 4-3 (3-2, 0-1, 1-0)
Black Wings Linz - Graz 99ers 7-2 (2-1, 2-1, 3-0)

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

AZ ÁLLÁS
1. Jesenice 18 8 6 1 3 64–44 29
2. Vienna 18 11 1 4 2 69–45 28
3. Linz 18 11 1 2 4 62–48 26
4. Innsbruck 18 6 5 1 6 68–56 23
5. Villach 18 4 4 4 6 49–57 20
6. Ljubljana 18 5 3 3 7 52–49 19
7. Salzburg 18 8 3 7 56–56 19
8. Klagenfurt 18 6 2 3 7 53–56 19
9. Graz 18 4 4 3 7 54–68 19
10. Alba Volán 18 1 2 15 29–71 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik