Lafferty duplája okozta Finnország vesztét Belfastban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.29. 17:55
null
Kyle Lafferty (jobbra) duplázott a finnek ellen, ez a siker még sokat érhet az északíreknek (Fotó: Action Images)
Észak-Írország hazai pályán 2–1-re legyőzte Finnországot Kyle Lafferty duplájával a 2016-os Eb-selejtezősorozat 5. fordulójában, továbbra is tartja tehát a második helyét az F-csoportban, hátránya csupán egyetlen pont Romániával szemben, amely Feröert győzte le Claudiu Keserü találatával.

EURO 2016, SELEJTEZŐK
F-CSOPORT, 5. FORDULÓ

ROMÁNIA–FERÖER 1–0 (1–0)
Ploiesti,
Ilie Oana Stadion. Vezette: Dias (portugál)
ROMÁNIA: Pantilimon – Papp, Chiriches, Grigore, Rat – Pintili, Sanmartean (Prepelita, 88.) – Popa (Torje, 72.), Rusescu (Tanase, 60.), Maxim – Keserü. Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu
FERÖER: Davidsen, Nattestad, Gregersen, Davidsen – Faero (A. Olsen, 74.) – Holst, B. Olsen (Sörensen, 79.), Jacobsen (Joensen, 79.), Vatnhamar – Edmundsson. Szövetségi kapitány: Lars Olsen
Gólszerző: Keserü (21.)

ÉSZAK-ÍRORSZÁGFINNORSZÁG 2–1 (2–0)
Belfast,
Windsor Park. Vezette:Marciniak (lengyel)
ÉSZAK-ÍRORSZÁG: Carroll – McLaughlin, Evans, McAuley, Brunt – Davis (C. Evans, a szünetben), Baird, Norwood – McGinn (Dallas, 64.), Lafferty (Magennis, 79.), Ward. Szövetségi kapitány: Michael O’Neill
FINNORSZÁG: Hradecky – Sorsa, Toivio (Arajuuri, a szünetben), N. Moisander, Uronen – Sparv – Ring, Hamalainen, R. Eremenko, Mattila – T. Pukki. Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Gólszerző: Lafferty (33., 38.), ill. Sadik (92.)

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 0–0

AZ ÁLLÁS
1. Románia 5 4 1 7–1 +6 13
2. Észak-Írország 5 4 1 8–4 +4 12
3. MAGYARORSZÁG 5 2 2 1 4–3 +1 8
4. Finnország 5 1 1 3 5–7 –2 4
5. Feröer 5 1 4 2–7 –5 3
6. Görögország 5 2 3 1–5 –4 2

ROMÁNIA–FERÖER

A román szurkolók vígan petárdáztak és füstgránátoztak a feröeriek elleni mérkőzés kezdő sípszavát meghallván, és majdnem be is vált a taktika, mert a mérkőzés elején erősen füstölgött a vendégkapu bal sarka, és Gunnar Nielsen talán éppen ezért ejtette be oda majdnem Raul Rusescu bombáját. Nem sokra rá már nagy bravúrt mutatott be Nielsen a másik román csatár, Claudiu Keserü közeli lövésénél.

A félidő derekán már nem hibázott a magyar gyökerekkel büszkélkedő csatár (nagyapja volt magyar), igaz, nem volt nehéz dolga, ugyanis egy lépésről lőtte a kapuba Alexandru Maxim kapufáról éppen elé csorgó, szabadrúgásból ellőtt labdáját: 1–0!

Megnyugodott a román csapat a vezetés megszerzése után, talán túlságosan is, de megtehette, mert a feröeriek csak lesgólig jutottak, szórványos támadásaik semmilyen veszélyt sem jelentettek. A hazaiak közül leginkább a jobbhátvéd, Paul Papp csipkedte magát, ám középtávoli lövései célt tévesztettek.

Nem pörgött fel a mérkőzés a pihenő után sem, de aztán három másodpercen belül négyszer is gólt szerezhettek volna a sárga mezesek, csakhogy Nielsen Maxim, Papp (ő kétszer is próbálkozott) és Adrian Popa lövését is fogta a feröeri kapus. Nielsen a kapufára tolta később Keserü közeli próbálkozását – kényelmesen futballozva, alacsony színvonalú találkozón szerzett három pontot a román válogatott; de az is kellett a sikerhez a sárga mezeseknek, hogy a ráadás második percében Costel Pantilimon kiszedje a bal felső elől Jóan Edmundsson 17 méteres lövését.

Még veretlenek a románok a csoportban, egy iksz és négy siker mellett, összességében pedig hat tétmérkőzés óta őrzik veretlenségüket.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–FINNORSZÁG

Az első félidő egyértelműen az északírekről szólt, a finneknek jóformán momentumuk sem volt Belfastban. A hazaiak már a tizedik percben gólt szereztek, Chris Brunt kis szöglete után Chris Baird a védőjét megelőzve csúsztatott a jobb felső sarokba, előbbi ugyanakkor az utolsó labdaérintés pillanatában lesen állt, ezért a játékvezető a partjelzőre hallgatva nem adta meg a találatot.

A 27. percben a rutinos védő, Niklas Moisander hatalmasat hibázott, egészen egyszerűen eladta a labdát a saját tizenhatosa előtt, de Lukas Hradecky kisegítette, hárította Steven Davis ziccerét. Hat perccel később már Hradecky sem tudott menteni, Oliver Norwood szabadrúgását követően Kyle Lafferty szerzett nagyon szép találatot. 1–0

Lafferty még a félidő előtt megvillant újra, Connor McLaughlin jobb oldali beadása után a 38. percben fejelt a kapuba két védővel a nyakán, még úgy is, hogy pontatlan volt a beadás. Lafferty 14. gólját szerezte a válogatottban, ezzel már második az északír válogatott örökgólrangsorában! 2–0

A finnek mestere, Mixu Paatelainen két cserével próbálta felfrissíteni csapatát, de ez a pályán nem mutatkozott meg, a fordulás után ugyanis könnyedén háromgólosra hízhatott volna a vendéglátók előnye, ha Niall McGinn-nek sikerül a kapu torkában eltalálnia a labdát.

Úgy nézett ki, hogy nem változik a végeredmény, de a 92. percben Roman Eremenko átlövése után a kipattanó labdát a csereként beálló Berat Sadik 10 méterről a léc alá lőtte (2–1). Ez is kevés volt azonban a finneknek, az északírek győzelmükkel megerősítették második helyüket a csoportban.

A TÖBBI VASÁRNAPI EB-SELEJTEZŐ EREDMÉNYE ITT!

AZ F-CSOPORT TOVÁBBI MENETRENDJE

Június 13.:
Finnország–Magyarország, 18.00

Feröer–Görögország 20.45
Észak-Írország–Románia 20.45

Szeptember 4.:
Magyarország–Románia, 20.45

Görögország–Finnország 20.45
Feröer–Észak-Írország 20.45

Szeptember 7.:
Észak-Írország–Magyarország, 20.45

Finnország–Feröer 20.45
Románia–Görögország 20.45

Október 8.:
Magyarország–Feröer, 20.45

Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik