Sevcsenko nyerte meg a Titánok háborúját

Vágólapra másolva!
2012.06.11. 20:43
Hétfőn elindultak a küzdelmek a D-csoportban is a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon. Először az angolok békés döntetlent játszottak a franciákkal, majd a csoportkör első fordulójának zárásaként a „félházigazda" Ukrajna nagy csatában – Andrij Sevcsenko duplájával – 2–1-re legyőzte Svédországot.

A svédek pszichikai fegyvereket is bevetettek a nézőtéren (Fotó: Action Images)
A svédek pszichikai fegyvereket is bevetettek a nézőtéren (Fotó: Action Images)
A svédek pszichikai fegyvereket is bevetettek a nézőtéren (Fotó: Action Images)


A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Bár finoman szólva sem parádés támadójátékáról híres a két válogatott, az ukrán és a svéd, sőt a rossz nyelvek szerint a keletebbre eső házigazdák utoljára Petljura atamán idején vezettek egy rendes, többperces rohamot, az északiak csatársora pedig akkor élte fénykorát, amikor XII. Károly vezérletével idegenben többször is meglepték kontráikkal a házigazda orosz cárt.

KATTINTSON, NÉZZEN GALÉRIÁT!
KATTINTSON, NÉZZEN GALÉRIÁT!

Nos, ezt nem vehetjük készpénznek (az ukránok frontjukkal például 1944–45-ben, majd a dinamikus kijeviek révén később több sikeres nyugati portyát is tettek), és most mindkét kapitány, Oleh Blohin és Erik Hamrén is azt ígérte az összecsapás előtt, hogy gőzerővel küzdenek és támadófutballra törekszenek.

A kezdőcsapatokat illetően egyetlen kérdőjel akadt a mérkőzés előtt: kezd-e a hazaiak ikonja, Andrij Sevcsenko. Nos, Blohin mester úgy döntött, hogy megadja legsikeresebb utódának azt a lehetőséget, amelyet múltja és a jelen ukrán futballjában betöltött szerepe alapján mindenképpen megérdemel.

Az (ifjabbik) aranylabdás támadó meglehetősen ideges volt a himnuszok alatt, sajátjuk éneklése közben például kifejezetten kétségbeesetten, félve nézett a kamerába, kezével pedig idegesen markolászta a címert a szíve fölött...


Az ukránok egyébként a jól megszokott 4–1–3–2-es felállásukban kezdtek, a svédek most is a 4–2–3–1 mellett tették le a garast.


A MÉRKŐZÉS

A szurkolók fergeteges biztatása közepette az ukránok igyekeztek gyorsan meglepni a sötétkék szereléses vendégeket, de az első percekben csak egy mérsékelten veszélyes Jevhen Konopljanka-lövésig jutottak. További lövések helyett izgalmatlan faragásokat láthattunk a pályán, majd a 17. percben Andrij Pjatov öklözött középre egy Zlatan Ibrahimovic-beadást, de szerencséjére éppen arra nem jártak svédek.

A hazaiak olykor 61 százalékos labdabirtoklási aránnyal rukkoltak ki, de a sárga-kékek (figyelem: a „háromkoronások" nevet csak a svéd jégkorongcsapat használja, a focicsapat nem!) kapusa, Andreas Isaksson nyugodtan nézelődhetett – a 24. percben védője, Andreas Granqvist is csak szemmel verte Sevcsenkót, de a támadó az ötös jobb sarkáról a túlsó alsó mellé durrantott.

A túloldalon Markus Rosenberg próbálkozott félfordulatból, de éppen középre célzott, így ez Pjatov zsákmánya lett.

Sevcsenko helyzeténél ugorhattak először talpra az ukrán drukkerek
Sevcsenko helyzeténél ugorhattak először talpra az ukrán drukkerek

A félidő hajrájára jutott egy léc alá tartó, de Isaksson által lefülelt Andrij Voronyin-lövés, egy jobb felső mellett nem sokkal elzúgó Konopljanka-bomba, egy fantasztikus Granqvist-féle, bevetődéses blokkolás az ötösön (ismét Konopljanka próbálkozott), majd „Ibrakadabra" fejelt közelről a bal oldali kapufára.

Ugyaninnen, az ötös bal sarkáról hagyta ki a szünet előtti utolsó lehetőséget a hazai csapat, amikor egy lecsorgó labdát az égbe postázott a magát Nyugatra ezen a találkozón eladni szándékozó Konopljanka.

A fordulást követően az első helyzet a skandinávoké volt, de Rosenberg jobblábas löketét egy elképesztő becsúszással mentette méterekről becsúszva Jevhen Szelin, a Vorszkla Poltava eddig ismeretlen jobbhátvédje.

Az 52. percben megtört a jég: miközben Szelin a földön feküdt (nem önszántából), egy jobb oldali támadás során sorra bakiztak a hazai védők, így a Kim Källström által visszajátszott beívelést követően Zlatan Ibrahimovic az ötösről szabadon küldhette belsővel a kapu közepébe a labdát. 0–1

Källström beadása után Ibrahimovic megszerzi az első gólt
Källström beadása után Ibrahimovic megszerzi az első gólt
Pár perc múlva érkezett a hazaiak válasza: Jarmolenko adott be ezúttal pontosan a jobb oldalról, középen Olof Mellberg elaludt, Andrij Sevcsenko így relatíve könnyedén fejelhetett az ötösről a kapu közepébe. 1–1

Titánok háborúja...


Amely nem sokkal később folytatódott: Konopljanka bal oldali szögletét a rövid saroknál Sevcsenko éppen Ibrahimovicot megelőzve a rövid sarokba csúsztatta. 2–1, Ukrajna tombol.

Hamar jött a válasz: Sevcsenko fejese Isaksson kapujában
Hamar jött a válasz: Sevcsenko fejese Isaksson kapujában

Hamrén fásulttá vált csapatán a veterán középpályás, Anders Svensson és a rutinos szélső, Christian Wilhelmsson beküldésével próbált frissíteni, majd beállt a technikás támadó, Johan Elmander is, így már két csatárral rohamoztak a svédek.

A 75. percben ismét Ibra villant meg, de 16-ról eleresztett gyilkos erejű bombája éppen Pjatov közepébe tartott.

A HÁRMAS GÓLVÁLTÁS


A hajrára Blohin lehozta Sevcsenkót, és beküldte helyére az ukrán futball és a Dinamo Kijev aranyifját, Artem Milevszkijt, majd Voronyint a középpályás-erő(s)ember, Ruszlan Rotany váltotta.

A végén Ibrahimovic adott zseniális labdát Elmandernek, aki az ötösről, ajtó-ablak ziccerben egy méterrel a kapu mellé bambázott, majd a negyedik Eb-jén szereplő Mellberg szinte ugyanonnan a kapu tetejére emelt – ezzel elszálltak a svédek pontszerzési reményei. Sőt az egy pontnál talán többet is veszítettek ma.

Micsoda mérkőzés volt: az egyik ukrán aranylabdás legenda némi kockázatot vállalva a kezdőbe tette a másik ukrán aranylabdás legendát, aki válogatottbeli hatodik duplájával megnyerte övéinek a mérkőzést – álmodhattak-e ünnepibb kezdésről az ukránok?

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

EURO 2012
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
UKRAJNA–SVÉDORSZÁG 2–1 (0–0)
Kijev, Olimpiai Stadion, 64 490 néző. Vezette: Cakir (török)

UKRAJNA: Pjatov – Szelin, Hacseridi, Mihalik – Timoscsuk – Huszev, Jarmolenko, Nazarenko, Konopljanka (Devics, 93.) – Voronyin (Rotany, 85.), Sevcsenko (Milevszkij, 81.). Szövetségi kapitány: Oleh Blohin

Kispad: Koval, Horjajinov (kapusok), Kucser, Sevcsuk, Rakickij, Butko, Harmas, Alijev, Szeleznyov

SVÉDORSZÁG: Isaksson – Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson – R. Elm, Källström – S. Larsson (Wilhelmsson, 67.), Ibrahimovic, Toivonen (A. Svensson, 61.) – Rosenberg (Elmander, 71.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén

Kispad: Wiland, Hansson (kapusok), J. Olsson, Antonsson, Safari, Wernbloom, Holmén, Bajrami, Hysén
Gólszerző: Sevcsenko (55., 61.), ill. Ibrahimovic (52.)
A D-CSOPORT ÁLLÁSA AZ 1. FORDULÓ UTÁN
1. Ukrajna 1 1 2–1 +1 3
2. Anglia 1 1 1–1 0 1
Franciaország 1 1 1–1 0 1
4. Svédország 1 1 1–2 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik