Az ukránok és a svédek is a támadásban hisznek

Vágólapra másolva!
2012.06.11. 14:17
null
Egyedül még Ibrahimovicnak sem menne – mondja Blohin (Fotó: Action Images)
Oleh Blohin, az ukrán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint már az első mérkőzéstől kezdve gőzerővel küzdenek és támadófutballra törekszenek, de ugyanez a célja az Erik Hamrén dirigálta svédeknek is az Európa-bajnokság 1. fordulójának utolsó felvonásán.

 

A társrendező ukránok első Európa-bajnoki szereplését óriási várakozás előzi meg, és Blohin nem győzi nyugtatni a kedélyeket.

A várható ukrán kezdőcsapat
A várható ukrán kezdőcsapat

„Olyanok vagyunk, mint egy jó ló, várjuk meg a verseny startját. Indulni akarunk, de még várnunk kell – kezdte Blohin. – Mindenki szeretne már kezdeni, de meg kell nyugtatnom a csapatot, mert nagyon kemény mérkőzéssel kezdünk.”

Az ukrán válogatott egyenes ágon jutott ki a kontinensviadalra, így három éve nem játszott tétmérkőzést. Az sem könnyíti a hazaiak helyzetét, hogy míg ők három sikert követően két vereséget szenvedtek el az Eb előtt, addig a magyar válogatott selejtezőcsoportjából továbbjutó svédek két zakót követően az idei összes fellépésüket megnyerték, így négy sikerrel hangoltak a kontinensviadalra.

„A svédek nagyon jól dolgoznak együtt, csapatként. Régóta játszanak együtt a játékosok, olyanok, mint egy jól működő gépezet – tette hozzá az ukrán szövetségi kapitány. – Tévednek, akik azt gondolják, hogy a svéd csapat csak Zlatan Ibrahimovicból áll. Ott van Kim Källström, Johan Elmander, két tapasztalt középhátvéd, jó középpályások és szélső védőik is nagyon erősek. Ibrahimovic sztár, de ő sem tud egyedül játszani.”

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik az ukrán–svéd mérkőzésen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az AC Milan klasszisa öt gólt vállalt csapata 31 selejtezős találatából – ennél többet csak a csoportelső hollandok és a németek szereztek, és Erik Hamrén szövetségi kapitány nem is tervezi, hogy visszavennének a támadásból.

„Azért vagyunk itt, mert támadófocit játszunk, de az összkép a fontos. Erősnek kell lennünk elöl, de ugyanúgy hátul is – mondta Hamrén, majd hozzátette. – Támadó szellemű csapat vagyunk, és támadófutballt akarunk játszani.”

Ezt az álláspontot vallja Blohin is, aki egy teljesen más stílusban játszó Ukrajnát akar látni a pályán, mint a válogatott korábbi egyetlen nemzetközi szereplése, a 2006-os világbajnokság során. Akkor egyébiránt a negyeddöntőig meneteltek Andrij Sevcsenkóék.

„A 2006-os együttes sokkal szervezettebb és védekezőbb volt, nem is tudtunk máshogy játszani – mondta Blohin. – Mostanra a csapat kicserélődött, számos fiatal játékos mellett sokan vannak azok, akik a kontinensbajnokság után befejezik pályafutásukat. A legnehezebb megtalálni a helyes egyensúlyt. A fiatalok néha többet akarnak tenni, mint amire képesek. Csapatom a támadójáték híve, nagyon nehéz is lenne tőlük azt kérni, hogy védekező felfogásban lépjenek pályára. Fiatalok, izgatottak és támadni akarnak.”

A hivatalos svéd kezdőcsapat
A hivatalos svéd kezdőcsapat
A svéd kapitány szintén Európa-bajnoki újonc, nem úgy, mint csapata 11 tagja, akik szerepeltek már kontinensviadalon – köztük Elmanderrel, aki Hamrén elmondása szerint bevethető annak ellenére, hogy május közepén lábtörést szenvedett. Az elbukott vb-selejtezőkör után 2009-ben kinevezett Hamrén tapasztalatlansága ellenére nem mutatja jelét idegeskedésnek.


„Mindig nagyon jól alszom, nem tudom, ez kapcsolatban áll-e a lelkiismeretemmel – tette hozzá Hamrén. – Nem szokott gondom lenni az alvással, cserében sokat álmodom – a győzelemről.”

A rövidre visszatekintő közös múlt során a felek egy ukrán és egy svéd győzelem mellett egy döntetlent játszottak – bár ez utóbbin (1–1) Cipruson tizenegyesekkel az ukránok nyertek. Érdekesség ugyanakkor, hogy a solnai mérkőzésen egy 82. percben esett góllal az ukránok (szempontjukból 1–0), míg a harkivi összecsapáson egy 92. percben elért találattal a svédek diadalmaskodtak (0–1). Ha ezúttal is az idegenbeli együttes nyer, akkor ismét a legutóbb is nyerő Zlatan Ibrahimovicék örülhetnek.

„Három kettes vereség Ausztriától, aztán kettő nullás kudarc a törökök ellen: az ukránok »ráhangolódása« a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető sikeresnek. Ráadásul a németországi kirándulást nehezen sikerült »megemésztenie« a csapatnak. Kész szerencse, hogy a svédek elleni mérkőzésre összekapta magát a csapat. Kérdés, lelkileg is felkészült-e a tornára. Oleh Blohin csapata nyilván nekiront ellenfelének, és ha még idejében rendre utasítja az elöl portyázó Zlatan Ibrahimovicot, méltán reménykedhet – egy ikszben” – vélekedett az esélyekről Bodnár László.

„Az ukránok mellett szól, hogy rendezőként vágnak neki a tornának. Andrij Sevcsenko és Zlatan Ibrahimovic személyében mindkét oldalon található egy-egy klasszis, mégsem hiszem, hogy az egyéniségek döntenek. Nyögvenyelős meccsen Ukrajna megszerzi a győzelmet, ám ez aligha lesz elég a továbbjutáshoz. Svédország abban reménykedhet, hogy ha sok szögletet, kapu előtti szabadrúgást hoz a párharc, Kim Källström kivételes rúgótechnikájának köszönhetően esélye nyílik a pontszerzésre” – mondta ezt már Rabóczki Balázs a Nemzeti Sportnak.

EURO 2012
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
UKRAJNA–SVÉDORSZÁGa találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak az NSO-n!
Kijev, Olimpiai Stadion, 20.45 (Tv: m1). Vezeti: Cüneyt Cakir (Bahattin Duran, Tarik Ongun – mindhárom török)

UKRAJNA
Kapusok:23 Olekszandr Horjajinov (Metaliszt), 1Makszim Koval (D. Kijev), 12Andrij Pjatov (Sahtar),
Védők:21 Bohdan Butko (Illicsivec), 3 Jevhen Hacseridi (D. Kijev), 5 Olekszandr Kucser (Sahtar), 17 Tarasz Mihalik (D. Kijev),20 Jaroszlav Rakickij (Sahtar), 13 Vjacseszlav Sevcsuk (Sahtar), 2 Jevhen Szelin (Vorszkla Poltava)
Középpályások: 8Olekszandr Alijev (D. Kijev), 6 Denisz Harmas (D. Kijev), 9 Oleh Huszev (D. Kijev), 11 Andrij Jarmolenko (D. Kijev), 19 Jevhen Konopljanka (Dnyipro),18 Szerhij Nazarenko (Tavrija), 14 Ruszlan Rotany (Dnyipro), 4 Anatolij Timoscsuk (Bayern München)
Csatárok: 22 Marko Devics (Sahtar), 15 Artem Milevszkij (D. Kijev), 7 Andrij Sevcsenko (D. Kijev), 16 Jevhen Szeleznyov (Sahtar), 10 Andrij Voronyin (D. Moszkva)
SVÉDORSZÁG
Kapusok:23Pär Hansson (Helsingborg), 1Andreas Isaksson (PSV), 12Johan Wiland (FC Köbenhavn)
Védők:15Mikael Antonsson (Bologna), 4AndreasGranqvist (Genoa), 2MikaelLustig (Celtic), 3 Olof Mellberg (Olympiakosz), 13Jonas Olsson (West Bromwich), 5 Martin Olsson (Blackburn), 17Behrang Safari (Anderlecht)
Középpályások: 19 Emir Bajrami (Twente), 6 Rasmus Elm (AZ), 18SamuelHolmén (Istanbul BB), 9Kim Källström (Lyon), 7 Sebastian Larsson (Sunderland), 8Anders Svensson (Elfsborg), 16 Pontus Wernbloom (CSZKA Moszkva), 21 Christian Wilhelmsson (al-Hilal)
Támadók: 11 Johan Elmander (Galatasaray), 14Tobias Hysén (IFK Göteborg), 10Zlatan Ibrahimovic (Milan), 22Markus Rosenberg (Werder Bremen), 20 Ola Toivonen (PSV)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik