Erik Hamrén – edzőportré

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.06.07. 13:25
null
Erik Hamrén (Forrás: Action Images)
Címkék
2009-ben lett a svéd Erik Hamrén hazája futballválogatottjának mestere, egy ideig még párhuzamosan a norvég Rosenborg edzőjeként. Elsődleges feladatát mondhatni fényesen teljesítette: a 2010-es világbajnoki döntős Hollandiát is megfricskázva, de nem megelőzve, ám legjobb csoportmásodikként egyenes ágon kijuttatta fiait a 2012-es kontinenstornára.
Erik Hamrén
Nemzetisége: svéd
Születési hely: Ljusdal
Születési idő: 1956.06.24.

Pozíció: szövetségi kapitány/középpályás

Válogatottja: Svédország
Korábbi klubjai játékosként: Ljusdal, Stockvik
Korábbi klubjai edzőként: Njurunda, Sundsvall, Bro, Enköpings, Väsby, Brommapojkarna, Vasalunds, Degerfors, AIK Stockholm, Örgryte, Aalborg, Rosenborg
Sikerei edzőként: a svéd harmadosztály bajnoka (1985), dán bajnok (2008), norvég bajnok (2009, 2010), norvég Szuperkupa-győztes (2010), Svéd Kupa-győztes (1996, 1997, 2000), Intertotó-kupa-győztes (2007), Eb-résztvevő (2012), az év edzője Dániában (2008), az év edzője Norvégiában (2009)

Hamrén mögött finoman szólva sem áll veretes játékoskarrier, hiszen a sokadosztályú Ljusdals IF-ben futballozott középpályásként 1974 és 1976 között, majd a Stockviks IF-ben harcolt 1980-ig. Nem ez volt az ő szakterülete, hanem az edzősködés, hiszen 1981-ben már a Njurunda IK-t trenírozza, majd a közeli IFK Sundsvallban foglalkozik először a fiatalokkal, miközben a nagyok mellett asszisztenskedik – aztán a harmadosztályba süllyedve, 1985-ben, megkapja azt a kispadot. Első sikerére nem kellett sokáig várnia, hiszen megnyerik a pontvadászatot, bár a második feljutás nem sikerül.

Később több kisebb gárdánál is megfordul, és első komolyabb munkaadója az AIK Stockholm, akikkel két Svéd Kupát is nyer, miközben olyan futballisták fordulnak meg a kezei alatt, mint Magnus Hedman, Johan Mjällby és Gary Sundgren. Hat idényt lehúz később az Örgryténél, és itt sem éppen sikertelen, majd következik Dánia, az Aalborg és az első bajnoki cím. A Rosenborggal kettőt is szerez, és ezért is gondolták úgy a Svéd Labdarúgó-szövetség vezetői, hogy ő legyen Lars Lagerbäck utóda.

A norvég klub elnöke nehezen egyezett bele sikeredője elveszítésébe, ám ha nehezen is, de beadta derekát. A válogatottnál sem indult Hamrén karrierje tejszínhab-simán, de végül is a toronymagas esélyes hollandok mögött másodikként, ám pótselejtező nélkül eljutottak a lengyel-ukrán Eb-re. A hollandok hazai legyűrése némiképpen helyreállította a magyarok elleni vereségkor alaposan megroggyant renoméját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik