A cserecsatár, Varela mentette meg a portugálokat

Vágólapra másolva!
2012.06.13. 17:53
null
A dán szurkolókon megint nem múlott semmi, de a „dinamitok" ezúttal nem robbantak (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-bajnokságon a B-csoport küzdelmei a Dánia–Portugália mérkőzéssel folytatódtak. A portugálok a 36. percre kétgólos előnybe kerültek, de a dánok még az első félidőben szépítettek, majd a mérkőzés hajrájában egyenlíteni is tudtak – a cserecsatár, Silvestre Varela azonban egy bombagóllal a 87. percben megmentette válogatottját. Így még mindkét csapat továbbjuthat csoportjából.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Bombameglepetéssel kezdtek a dánok a lengyel-ukrán kontinenstornán, hiszen első csoportmérkőzésükön legyőzték a végső sikerre is esélyes hollandokat, így Morten Olsen „bandája" azzal a tudattal léphetett pályára a portugálok ellen, hogy újabb három ponttal a zsebben máris kilépnek kvartettjükből – ha Hollandia nem nyer a németek ellen.

Kattintson a képre, és tekintse meg a mérkőzés galériáját! (Fotók: Reuters)
Kattintson a képre, és tekintse meg a mérkőzés galériáját! (Fotók: Reuters)

„A portugálok balszerencsések voltak a németek ellen, míg nekünk Fortunára is szükségünk volt a hollandokkal szemben. Ahogy szükségünk lesz rá ma is" – vallott őszintén Olsen, aki legutóbbi kezdőcsapatán egyáltalán nem változtatott.

A portugáloknál Paulo Bento kapitány ellenben továbbra is Hélder Postigát tette be középcsatár posztján a kezdőbe, aki a németek elleni vereség alkalmával csak akkor futballozhatott volna gyengébben, ha szerez egy pár öngólt; és maradt a helyén a jobbhátvéd, Joao Pereira és a középpályás, Miguel Veloso is, akik szintén formán kívül játszottak az első mérkőzésükön.

Az egykori középpályás szakember szintén realista volt, akárcsak kollégája, és nem hivatkozott a balszerencsére a németektől elszenvedett vereség miatt (a számok is azt mutatják, hogy szó sincs erről), és nyilvánvalóvá tette: ha nem győzik le a dánokat, tulajdonképpen már csomagolhatnak is.

A MÉRKŐZÉS

Remekül sikerült Bento lélektani felkészítése, mert a portugálok átérezték a mérkőzés tétjét. No, nem támadtak neki huszárosan a dánoknak, csak roppant idegesen kezdtek, Cristiano Ronaldo például összeszorított fogakkal szidott valakit egy rossz passz után, Raul Meireles a nézők közé bombázott egy bőven megjátszható labdát – a mindig higgadt úriember, Pepe viszont már a negyedik percben óriásit mentett az ötös jobb sarkán Christian Eriksen elől.

Beszorultak a portugálok a mérkőzés elején, így már a tizedik percben idegesen jegyzetelt a kispadon Bento, hosszasan, talán éppen azt, hogy Pereirát 20. borzalmas Eb-passza után még ma este hazazavarja.

Ezt követően viszont összekapta magát a seleccao, és több veszélyes támadást is vezetett, de a dánok ugyanazt a védekező taktikát alkalmazták, mint a hollandok ellen: a négy védő egy vonalban helyezkedett az ötös vonala előtt, a 16-oson pedig ugyanígy sorakozott négy középpályás, párhuzamosan és fegyelmezetten. A portugál attakokra válaszképpen a dánok az összhangban lévő mozgást egész pályás letámadással kombinálták, félelmetes futómennyiséggel, ez meg is hökkentette kissé a fehér mezes ellenfelet.

Christian Eriksen (Dánia, középen) tör előre két portugál, Fábio Coentrao és Miguel Veloso (jobbra) között (Fotó: Reuters)
Christian Eriksen (Dánia, középen) tör előre két portugál, Fábio Coentrao és Miguel Veloso (jobbra) között (Fotó: Reuters)

A 15. percben azonban lesérült a dán szűrő, Niki Zimling, le is kellett cserélni, és ez kissé megzavarta a dánokat, mert éppen az ő posztjáról, a 16-os előtti területről lőhetett kapura egy lecsorgó labdát Ronaldo, ám eltörte azt.

Nem sokkal később Pepe is lesérült (Nicklas Bendtner taposta meg a bokáját), de folytatni tudta, és áldhatták ezt a tényt a portugálok, amikor a védő a 24. percben a rövid ötös sarkáról a hálóba csúsztatta Joao Moutinho bal oldali szögletét. 0–1

Amúgy Andrij Sevcsenko módjára...

Pepe (jobbra) a 24. percben szerzett vezetést a portugáloknak egy szöglet utáni csúsztatott fejessel
Pepe (jobbra) a 24. percben szerzett vezetést a portugáloknak egy szöglet utáni csúsztatott fejessel

Már a németek ellen is feltűnő volt, milyen összeszedetten és higgadtan játszik Pepe, aki akkor az első félidőben nem szabálytalankodott, és egy alkalomtól eltekintve remekül védekezett, bár éppen Mario Gomez fejes góljánál aludt el kissé. Ez sem a régi Pepe volt: nem rendezett színházat, nem állt neki a bosszúhadjáratnak, pedig mondjuk meg őszintén, Bendtner sunyin mosolygott, miután megtaposta bokáját.

Így is lehet, pontosabban csak így érdemes.
MIÉRT NEM ALMEIDA KEZDETT?
Megtudhatja online közvetítésünkből!

Vagy ahogyan a 36. percben Hélder Postiga tette: Nani jobb oldali beadását hat méterről nemes egyszerűséggel felbombázta a bal felsőbe. 0–2


Nos, erre már Olsen ragadott tollat, és jegyzetelt ugyanolyan összehúzott szemöldökkel, mint korábban kollégája, és ez ma szerencsét hozott: a 41. percben nyílt napot tartott a portugál védelem, Pereirával és Bruno Alvesszel az élen, Michael Krohn-Dehli visszafejelt labdáját Nicklas Bendtner így teljesen üresen fejelhette két lépésről a kapuba. 1–2

Nicklas Bendtner góljával még a szünet előtt szépítettek a dánok
Nicklas Bendtner góljával még a szünet előtt szépítettek a dánok

Pedig ha valakire, hát rá vigyázhattak volna a portugálok, mert hatodik találkozásukkor már ötödik gólját rúgta nekik a dán...


A hajrában kis híján újabb gólt szereztek a portugálok, de Nani beadása éppen csak hosszú lett a berobbanó Postigának, a lecsorgó labdánál Simon Kjaer pedig jóvátette a második találatnál elkövetett hibáját (csúnyán lemaradt a gólszerzőről), és felszabadított Ronaldo elől.

A fordulás után Ronaldo ismét bizonyította, hogy formán kívül érkezett az Eb-re, hiszen teljesen egyedül vihette a labdát Stephan Andersenre, de nem tudott túljárni a kapus eszén.

Cristiano Ronaldónak nagyon nem ment
Cristiano Ronaldónak nagyon nem ment

Némi unalom után beleerősített a dánok, Kvist alig bombázott a bal felső mellé 17-ről, majd ismét Pepe mentett a helyzetbe keveredő Eriksen elől. Az északiaknál a halovány Dennis Rommedahltidőközben Tobias Mikkelsen váltotta, a délieknél Postigát pedig a legújabb csodagyerek, Nélson Oliveira.

A hajrá felé közeledve egyre bátrabban lőttek kapura a 16-osok környékéről a csapatok, bár ezek a próbálkozások inkább a labdaszedőket mozgatták meg, mint a nézőket, Ronaldo is hozzátette ehhez a magáét élete egyik legrosszabbul sikerült, kis túlzással éppen csak telekhatáron belül maradó beadásával.

A 78. percben Ronaldo maga sem hitt a saját szemének, amikor egy újabb egy az egy elleni helyzetet ezúttal nem a kapusba rúgott, hanem jóval a bal alsó mellé.

Nicklas Bendtner a hajrához érve egyenlített
Nicklas Bendtner a hajrához érve egyenlített

Két perc múlva meglett a böjtje: a csereember, Jakob Poulsen jobb oldali beívelését Pepe elmérte, Bendtner pedig öt méterről a rövid sarokba bólintott. 2–2, a csatárnak pedig hatból hat...

Már-már elkönyveltük a döntetlent, amikor a bal oldalról érkező Fábio Coentrao-átadást a Meirelest váltó Silvestre Varela elsőre ballal elvétette (jókora lyukat rúgott), de rögvest javított: 14 méterről irtózatos erővel a bal sarokba lőtt félmagasan – jobbal! 2–3

A mérkőzéslabdaLasse Schönéévolt, aki hiába tört be ügyesen a 16-oson belülre, csúnyán a kapu fölé bombázott.

A portugálok ezzel a három ponttal életben tartották továbbjutási reményeiket, és ugyanúgy három egységet számlálnak, mint a dánok vagy egy mérkőzés után a németek.

A kispadról érkező Varela gólja győzelmet ért Portugáliának
A kispadról érkező Varela gólja győzelmet ért Portugáliának
DÁNIA–PORTUGÁLIA 2–3

(A Magyar Televízió felvétele)

EURO 2012
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
DÁNIA–PORTUGÁLIA 2–3 (1–2)
Lviv, Arena Lviv, 31 840 néző. Vezette: Thomson (skót)
DÁNIA: Andersen – Jacobsen, Agger, Kjaer, S. B. Poulsen – Kvist, Zimling (J. Poulsen, 16.) – Rommedahl (Mikkelsen, 60.), Eriksen, Krohn-Dehli (Schöne, 90.) – Bendtner. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
Kispad: Lindegaard, Schmeichel (kapusok), Bjelland, Okore, Wass, C. Poulsen, Silberbauer, Kahlenberg, Pedersen
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – J. Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao – Meireles (Varela, 84.), Veloso, Moutinho – Nani (Rolando, 89.), H. Postiga (Nélson Oliveira, 64.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), R. Costa, Miguel Lopes, Custódio, Quaresma, Micael, Hugo Viana, Hugo Almeida
Gólszerző: Bendtner (41., 80.), ill. Pepe (24.), H. Postiga (36.), Varela (87.)
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 2 2 3–1 +2 6
2. Portugália 2 1 1 3–3 0 3
2. Dánia 2 1 1 3–3 0 3
4. Hollandia 2 2 1–3 –2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik