Bombameglepetést okoztak a dán dinamitok

Vágólapra másolva!
2012.06.09. 17:04
null
A dán vikingek most sem maradhatnak el, de miért hasonlít a 30-as Paul Gascoigne-ra? (Fotó: Action Images)<br />
Címkék
A labdarúgó Európa-bajnokság második napján nekiveselkedtek a küzdelemnek a B-csoport tagjai is: a vb-döntős Hollandia Dániával mérkőzött meg. A jóval esélyesebb hollandok sok-sok helyzetet alakítottak ki, de ezek közül egyet sem váltottak gólra, míg a másik oldalon Michael Krohn-Dehli egy egyéni villanás után bevette Maarten Stekelenburg hálóját.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉNEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

„Nem dobjuk be előre a törölközőt!" – mondta a dánok szövetségi kapitánya, Morten Olsen arra a felvetésre, hogy a Hollandia–Dánia Európa-bajnoki csoportmérkőzés egyértelmű esélyese ellenfelük, az oranje. „Holland győzelem" – így olvasóink 85 százaléka a mérkőzés előtt, hiszen azt még a címvédő spanyolok is elismerték nemrégiben, hogy a hollandokat tekintik legnagyobb ellenfelüknek.

Az örökmérleg „nyelve" is alaposan a hollandok felé billent, de ez sem jelent semmit, mint tudjuk, az már annál inkább, hogy kidőlt a védelem oszlopa, Joris Mathijsen, akinek helyén a Feyenoord csapatkapitánya, Ron Vlaar kapott bizalmat, nem pedig a veterán Wilfred Bouma.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A kezdőben találhatjuk a gyilkos szűrőt, Nigel de Jongot is, az egy szem támadó pedig, mint azt már korábban kijelentette Bert van Marwijk kapitány, Robin van Persie lett.

A selejtezők során De Jong helyett sokszor a PSV-s Kevin Strootman játszott a középpálya közepén, elöl pedig a remek formában lévő támadó, Klaas-Jan Huntelaar reménykedhetett sokáig abban, hogy alaptag lesz. A balhátvéd Jetro Willems minden idők legfiatalabb Eb-résztvevője lett, és a pályán hallgatta a holland himnuszt az egész tavasszal sérüléssel bajlódó szélső, Ibrahim Afellay is.

A dánoknál csodamód felépült a rúnakemény védekező középpályás, Niki Zimling, pedig nemrégiben még arról szóltak a hírek, hogy talán eltörött a nagylábujja. Kemény fickók ezek a dánok...

A MÉRKŐZÉS

Mozgalmasan kezdődött a találkozó: előbb Daniel Agger csúsztatott fejesét fogta vetődve a bal alsó előtt Maarten Stekelenburg, majd a korrekorder Willems lőtt nem sokkal a léc fölé, Afellay pedig az ötös jobb sarka elől ollózott a rövid felső mellé. Az első igazi gólhelyzetre a 7. percig kellett várni, ekkor Arjen Robben adott forintos labdát Van Persie-nek, azonban a támadó hét méterről célt tévesztett.

Egymást követték a folyamatosan és mindig veszélyesen folyó holland támadások, erre a dánok meglepő módon középpályás letámadással reagáltak. Már csak azért is igyekeztek csírájában elfojtani a holland kontrákat az északiak, mert ha egy az egyben vitték rá a jól megtermett, de lassan forduló védőkre a labdát a narancsmezesek, akkor szinte mindig „viharba került″ az Olsen-banda. A dán mester egyébként azt találta ki, hogy a kreatív középpályásokra külön emberfogót állítva arra kényszeríti ellenfelét, hogy védőiknek kelljen átívelgetniük Wesley Sneijderék fölött a labdát, és ez nem is volt rossz ötlet.

Ibrahim Afellay (Hollandia, balra) ollózó mozdulata Daniel Agger (Dánia) mellett (Fotók: Reuters)
Ibrahim Afellay (Hollandia, balra) ollózó mozdulata Daniel Agger (Dánia) mellett (Fotók: Reuters)

Ennél is meglepőbb, hogy arról számolhatunk be: a 17. percben Robbennek önzőbbnek kellett volna lennie csodálatos labdalevétele után, nem pedig középre passzolnia az ötös jobb sarkától.

A 24. percben a dánok megmutatták, hogy nem kell nyolc kapura lövés egyetlen gólhoz: a balszélső Michael Krohn-Dehli lecselezte Willemset, majd az ötös bal sarkáról a kapus lábai között a hálóba talált. 0–1

KROHN-DEHLI MEGVICCELTE A HOLLANDOKAT



Nehezen találtak magukra a hollandok, mert sokáig nem vezettek lendületes támadást, sőt, a 30. perc környékén egyenesen a dánok veszélyeztettek egymás után többször is pontos beadásokkal Stekelenburg kapuja előtt. A játékrész végére elfáradtak kissé a dánok, mert majdnem egyenlített az oranje: előbb kapusuk, Stephan Andersen adott „mesés" labdát Robbennek, aki a jobb oldali kapufát lőtte telibe a tizenhatosról, majd a hamar lecsücsülő Agger mellől Afellay lőtt fél méterrel a léc fölé nagyjából ugyanonnan.

Michael Krohn-Dehli a 24. percben szerzett vezetést Dániának
Michael Krohn-Dehli a 24. percben szerzett vezetést Dániának

Andersen még a szünet előtt javított, mert kifogta Van Persie ziccerét, igaz, a csatár rosszul vette át Sneijder keresztlabdáját, így már kisodródott kissé.

A második félidő úgy kezdődött, ahogyan az első, holland helyzetekkel, de az elsőnél Van Persie bődületes lyukat rúgott a kapussal szemben állva, majd 14 méterről leadott lövésére rádőlt Andersen. A támadók bakijait Mark van Bommel megunva 17 méterről bombázott a jobb sarok felé, de Andersen hatalmasat vetődve védte ezt is.

„HUNTER” NEM COUPET
Van Persie bődületes hibájánál egyből cseréje, Huntelaar arcát mutatta a gonosz kamera, de ő, bár nem roskadt éppen magába a látottaktól, de nem volt olyan kárörvendő, mint Grégory Coupet 2006-ban…

A holland védelem is olyan volt, mint az első játékrészben, mert a nem éppen cselsorozatairól híres Simon Busk Poulsen egy alkalommal négy embert is befűzött, és végül a visszafutó Afellay mentett szögletre a beadás után...

Egyre gyorsabban csordogáltak a percek, ez a dánoknak kedvezett, és jó ideig nem tudtak más helyzetet felmutatni a hollandok, mint egy lecsúszott Robben-fejest.

A holland Wesley Sneijder (jobbra) bűvöli a labdát és a dán William Kvistet
A holland Wesley Sneijder (jobbra) bűvöli a labdát és a dán William Kvistet

A 70. percben Krohn-Dehli lőtt veszélyesen kapura, de Stekelenburg sem fapapucsot húzott ma, Maarwijk pedig kettős cserére szánta el magát: De Jong és Afellay helyett Huntelaart és Rafael van der Vaartot küldte a pályára, a másik oldalon a csődöt mondott Eriksen helyett Lasse Schöne lépett pályára. Huntelaar rögtön veszélyeztetett is, de Andersen önfeláldozó módon mentett előle.

A hajrára fordulva sem törtek meg a dánok, hátul kézzel-lábbal védekeztek, középen okosan tartották a labdát, Maarwijk pedig jobbhátvédje helyére újabb támadót küldött: Dirk Kuytöt. Nem sokkal később ő maga is kis híján a pályára lépett, annyira hevesen gesztikulált, elhagyva kispadját, de ettől még nem ment jobban választottjainak; a fehér mezes „vikingek″ pedig immáron hátul is nyugodtan gurigáztak.

Szerencséjük sem volt a hollandoknak: a legvégén Jacobsen tisztán kezezett a tizenhatoson belül, de egyetlen asszisztens és a játékvezető sem látta ezt.

Bombameglepetéssel indult tehát a küzdelem a halálcsoportban, a dánok három pontot szereztek a jóval esélyesebb hollandok ellen. A vesztes csakis önmagát okolhatja, és még szerencséje sem volt az oranjének.

A hollandok beragadtak a rajtnál: kikaptak a masszív dánoktól
A hollandok beragadtak a rajtnál: kikaptak a masszív dánoktól

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉNEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

EURO 2012 B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
HOLLANDIA–DÁNIA 0–1 (0–1)
Harkiv, Metaliszt Stadion, 35 923 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
HOLLANDIA: Stekelenburg – Van der Wiel (Kuyt, 88.), Heitinga, Vlaar, Willems – N. de Jong (Van der Vaart, 71.), Van Bommel – Robben, Sneijder, Afellay (Huntelaar, 71.) – Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Kispad: Krul, Vorm (kapusok), Boulahrouz, Mathijsen, Bouma, Schaars, Strootman, L. de Jong, Narsingh
DÁNIA: S. Andersen – Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen – Kvist, Eriksen (Schöne, 74.), Zimling – Rommedahl (Mikkelsen, 84.), Bendtner, Krohn-Dehli. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
Kispad: K. Schmeichel, Lindegaard (kapusok), C. Poulsen, Bjelland, Okore, Silberbauer, Pedersen, Wass, J. Poulsen, Kahlenberg
Gólszerző: Krohn-Dehli (24.)
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 1 1 1–0 +1 3
Németország 1 1 1–0 +1 3
3. Hollandia 1 1 0–1 –1 0
Portugália 1 1 0–1 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik